ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ‘O.C.’ είναι η απόλυτη καλοκαιρινή σειρά

Κάποιοι από εμάς δε μπορούν να αντισταθούν στην ιδέα του να ξαναδούν αυτή τη σειρά κάθε φορά που μπαίνει καλοκαίρι.

Τέσσερις έφηβοι, μερικοί από τους γονείς τους, φοβερή μουσική κι ένα πολύ ηλιόλουστο σκηνικό. Αυτά είναι τα συστατικά του “O.C.”, μιας σειρά που έλαμψε πολύ, για λίγο, κράτησε 4 άνισες σεζόν, αλλά όταν ήταν καλό, ήταν πολύ καλό. Ένα από τα καλύτερα teen dramas που έχουν εμφανιστεί ποτέ, δεν υπήρξε ιστορία που να ντραπεί να κυνηγήσει, δεν υπήρχε επεισόδιο που να μην οδηγήσει τη δράση σε πάρτι με ξύλο και αλκοόλ, δεν υπήρξε στιγμή που ένιωσες τίποτα άλλο παρά αγνή καλοκαιρινή διάθεση.

Ίσως κάτι στο συνδυασμό μιας indie μπάντας στη σκηνή την ώρα που απέξω υπάρχει αμμουδιά.

Σε κάθε περίπτωση, μιας που σήμερα μπήκε το καλοκαίρι, ρίχνουμε μια μικρή ματιά στους λόγους που το καλοκαίρι μας θυμίζει -ακόμα και μετά από τόσα χρόνια- το “O.C.”, και γιατί πάντα μπαίνουμε σε πειρασμό να ξαναδούμε τις περιπέτειες αυτής της παρέας φωτογενών Καλιφορνέζων που συνδύαζε πολύ δράμα, πολλή μουσική, πολλές geek αναφορές και πολύ, πολύ ήλιο.

Καταρχάς διαδραματίζεται σε ένα σπίτι που μοιάζει έτσι

Σε μια περιοχή που είναι κάπως έτσι

Και οι promotional φωτογραφίες μοιάζουν έτσι

Αυτά γενικά το προκρίνουν ως Καλοκαιρινή Σειρά, αλλά έχει πολύ ακόμα. Ο Τζος Σβαρτς φρόντισε να κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του πως το “O.C.” θα ήταν κάτι απόλυτα καλοκαιρινό, σε κάθε του πτυχή. Σχετικότατο είναι και το γεγονός πως ξεκινά με μια mini-season (μες στην πρώτη season) που προβλήθηκε και διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου καλοκαίρι, με περιπέτειες που αφορούν καλοκαιρινά πάρτι στη θάλασσα και ταξίδια για σεξ και αλκοόλ στα φοιτητοθέρετρα της Τιχουάνα.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται ως μια από τις αμέτρητες που τα κανάλια τις αδειάζουν στο καλοκαιρινό τους πρόγραμμα όταν δεν είναι σίγουρα τις ακριβώς να τις κάνουν, μόνο που σε αντίθεση με το 99%, ετούτη πήρε φωτιά, πρόλαβε να γίνει φαινόμενο, και φυσικά πήρε φουλ -υπερμεγέθη- σεζόν.

Σαν αυθεντικό καλοκαιρινό fling, το “O.C.” γρήγορα προσγειώθηκε απότομα στις ρεαλιστικές απαιτήσεις ενός προγράμματος φουλ σεζόν, όπως δηλαδή συμβαίνει με όλους μετά από κάθε καλοκαίρι. Οι ιστορίες άρχισαν να γίνονται επαναλαμβανόμενες, οι συγγραφείς κουράστηκαν, το κοινό κουράστηκε, κι έτσι τελικά η σειρά κράτησε μόνο 4 σεζόν- όμως με μια πολύ καλή 4η να εξιλεώνει τους συγγραφείς για την τραγική 3η.

Όμως μέσα από αυτά τα 4 χρόνια από δολοπλοκίες γύρω από πισίνες, έρωτες στην ακρογυαλιά, χαρακτήρες που όλοι θυμόμαστε ως ‘εκείνος που ήταν σέρφερ’, cliffhangers που αφορούσαν χαρακτήρες να παίρνουν το ιστιοπλοϊκό και να το σκάνε στον ωκεανό, και ένα σκηνικό που μοιάζει γενικότερα να βγήκε από στερεότυπο καλοκαιριού για να εξηγήσουμε την εποχή σε έναν εξωγήινο, υπήρχαν κάποια πολύ βασικά στοιχεία που κάνουν το “O.C.” όχι μόνο απολαυστική, αλλά και εντελώς καλοκαιρινή σειρά.

Οι κεντρικοί της ήρωες είναι τέσσερα πιτσιρίκια που σε γενικές γραμμές αράζουν κάπως έτσι στην καλοκαιρινότατη σπιταρόνα τους.

Εκεί ένας πρωινός καφές μπορεί να συμπεριλαμβάνει μπικινάτες στιγμές όπως αυτή

Κι ένα απογεματάκι είναι ένα χαλαρό ποτάκι στην άμμο

Η σειρά έχει νέους και δροσερούς πρωταγωνιστές και δε φοβάται να τους χρησιμοποιήσει

Εκ των οποίων η μία λέγεται όντως Summer και είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί

Σα να επρόκειτο για μικρό καλοκαιρινό indie φεστιβάλ, οι μπάντες του ήταν ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό

Τα σκηνικά για τις βαρετές σχεσοκουβέντες είναι τέτοια

Ακόμα και τα πιο cheesy φλερτάκια μοιάζουν γλυκά σε ένα νυχτερινό καλοκαιρινό σκηνικό

Τα βραδινά πάρτι στην άμμο είναι γεμάτα απρόοπτα

Και αλκοόλ

Τα διπλά ραντεβού μοιάζουν με κάτι που ξεπήδησε από διαφημιστική τουρισμού

Στη χειρότερη περίπτωση είναι απλώς αυτό που ονειρεύεσαι για τις διακοπές σου

Η σειρά μας σύστησε την Olivia Wilde στον αξέχαστο ρόλο της σχεδόν-κοπέλας της Μαρίσα

 

Τι θα πει αυτό δεν έχει να κάνει με καλοκαίρι; Δροσιά.

Και εντάξει, αυτό δεν έχει να κάνει με καλοκαίρι (το επεισόδιο διαδραματίζεται φθινόπωρο έτσι κι αλλιώς) όμως καθώς γράφεται αυτό το κείμενο ούτως ή άλλως βρέχει, και επίσης δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από μια καλοκαιρινή μπόρα και τελοσπάντων πολύ το συζητήσαμε γιατί:

Στιγμές σαν αυτή είναι παντός καιρού

Welcome to the O.C., ξανά και ξανά.