GAMES

Το όνομά του είναι PS4 Pro κι έρχεται σύντομα

Και απευθύνεται στους «επαγγελματίες gamers». Για τους πιο casual έχει PS4 Slim.

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, όπου έχει καλό burger πηγαίνει και τρώει ο Τριαντάφυλλος, αυτές είναι δύο από τις σταθερές της ζωής. Με άλλα λόγια, καμία έκπληξη για το περιεχόμενο του χθεσινού PlayStation Meeting, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι το πιο ισχυρό PS4 θα λέγεται Pro κι όχι Neo. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες διαφορές συγκριτικά με την προ μηνών ανακοίνωση της Microsoft στην Ε3 σχετικά με τα Xbox One S και Project Scorpio. Ας τα δούμε όλα αυτά, αναλυτικά. 

Τζίνα Βαρώνη εσύ;

Ο Andrew House ξεκίνησε τη σεμνή τελετή χωρίς πολλές φανφάρες και μας παρουσίασε το PS4 Slim, το οποίο αντικαθιστά την «fat» κονσόλα η οποία κυκλοφορεί στα καταστήματα έως σήμερα.  

 

Για την ακρίβεια, το PS4 Slim θα εμφανιστεί, κατά τα γραφάς, στις 16 Σεπτεμβρίου στην ελληνική αγορά. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής είναι στα 299 ευρώ, αλλά για διάφορους λόγους που μας υποδεικνύει το παρελθόν (π.χ. συντελεστής ΦΠΑ), θα φιγουράρει στα καταστήματα ένα κλικ πιο ακριβό. Κατά τα λοιπά, εκτός του σχεδιασμού δηλαδή, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς (500GB και 1ΤΒ οι δύο εκδόσεις), οι λειτουργίες της κονσόλας δεν διαφοροποιούνται, με μία υποσημείωση που θα δούμε αργότερα και, ούτως ή άλλως, ισχύει και για το original PS4. Παρεμπιπτόντως, redesign έχει υποστεί και το DualShock 4.

Ο αρχιτέκτονας Mark Cerny ανεβαίνει επί σκηνής, αφού πρώτα ο House βάφτισε το δεύτερο PS4, το αναβαθμισμένο, με την κωδική ονομασία Pro. Είναι σαν να μπήκε δεύτερη στρώση στην τούρτα, ή μου φαίνεται;

 

Ε, περίπου, αν και το ζήτημα του design ποτέ δεν ήταν στα μάτια μου καθοριστικό. Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για πιο δυνατό μηχάνημα, ο Cerny αναφέρεται σε υπερδιπλάσια GPU ισχύ. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώνονται τα specs: custom υπερχρονισμένος οκταπύρηνος x86-64 AMD Jaguar επεξεργαστής, 4,2 TFLOPS AMD Radeon GPU. Α, και σκληρός δίσκος 1ΤΒ, τουλάχιστον στην αρχή.  Το σίγουρο είναι ένα: Πρόκειται για κονσόλα τρέχουσας γενιάς, μέλος της PS4 οικογένειας, κάτι το οποίο αναφέρθηκε σαφώς και αρκετές φορές.

Τα παιχνίδια που θα κυκλοφορούν θα τρέχουν και στις δύο κονσόλες, θα παίζει κι αυτά που έχουν ήδη βγει, από άποψη λειτουργιών των games καμία διαφορά και αλλαγή. Το θέμα είναι η «εμφάνιση», ξεκάθαρα, κι αυτό γιατί θα υποστηρίζει 4Κ και HDR (αστερίσκος), αρκεί να έχεις και την κατάλληλη τηλεόραση, έτσι; Και προφανώς, αυτό έχει να κάνει και με τα videogames, να υποστηρίζουν τις ανωτέρω προδιαγραφές. Το αν είναι καινούρια ή παλιότερα δεν έχει σημασία, υπάρχουν αρκετά (first και third party) που θα πατσαριστούν για να δείχνουν πιο όμορφα, π.χ. το Uncharted 4.

Να δούμε τώρα ένα game που περιμένουμε μελλοντικά και προβλήθηκε νέο βίντεο, το δεινοσαυρό-tech Horizon Zero Dawn;

 

Απλά τα πράγματα, ας μην τα μπερδεύουμε, μία οικογένεια δύο κονσόλες. Απλώς, το PS4 Pro είναι το ομορφότερο παιδί της, για την ακρίβεια αν δεν έχεις επενδύσει σε 4Κ τηλεόραση και δεν το σκέφτεσαι για το κοντινό μέλλον η εν λόγω κονσόλα έχει τη δύναμη να κάνει το παιχνίδι σου πιο ευκρινές και λαμπερό ακόμα κι αν διαθέτεις μία κλασική HDTV (θα τρέχουν στα 1080p, σε ακόμα υψηλότερο ή/και πιο σταθερό frame-rate, σύμφωνα με τη Sony).

Όσο για το HDR και τον αστερίσκο που λέγαμε σε εισαγωγή και μετέπειτα, θα προστεθεί με firmware update ακόμα και σε PS4 που αγοράστηκαν την πρώτη μέρα (το «μακρινό» 2013), κάποια στιγμή εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, το PS4 Pro έρχεται στις 10 Νοεμβρίου, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 399 ευρώ (ισχύει ότι και για το Slim, θα είναι μάλλον λίγο ακριβότερο στην εγχώρια αγορά).  

Πες μου τον «εχθρό» σου, να σου πω ποιος είσαι

Κάπως έτσι, η Sony συνέχισε την παράδοση της πρόσφατης Ε3 με μία λιτή παρουσίαση, αν και αυτή τη φορά ίσως να ήταν υποτονική. Επίσης, το internet βράζει από την πρώτη στιγμή για την απουσία 4K Blu-ray player στο PS4 Pro, από τη στιγμή δε που θα υποστηρίζει 4Κ περιεχόμενο, π.χ. από το Netflix και το YouTube. ΟΚ, θα κάνει upscale στα «παραδοσιακά» Blu-ray discs, αλλά μην ξεχνάμε ότι άλλο το native και πως το Xbox One S διαθέτει UHD player.

 

Από την άλλη, στο Xbox One S 4Κ gaming γιοκ… Ναι, αυτό μάλλον δεν βγάζει πουθενά. Κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις, η Sony αποφάσισε να επικεντρωθεί στο 4Κ gaming και να σου πει ότι σύντομα θα έχεις μία τέτοια ισχυρή κονσόλα και ενδεχομένως να συγκρατήσει και λίγο την τιμή, σε συνδυασμό και με το PlayStation VR που λανσάρεται τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις θα δείξουν.