@ outnow.ch
ΛΙΣΤΕΣ

Το Pam & Tommy θέλει να δικαιώσει την Pamela Anderson: 2 ταινίες + 3 σειρές για το ΣΚ

Οι πρωταγωνιστές και συντελεστές του Pam & Tommy μιλούν για δικαίωση της Pamela Anderson. Γίνεται αυτό όταν η ίδια βιώνει το γεγονός ως επανατραυματισμό;

Δύο φεστιβαλικές κινηματογραφικές επιτυχίες, μία σειρά παραγωγής του Michael B. Jordan, μία αυτοσχεδιαστική αστυνομική κωμωδία και φυσικά το Pam & Tommy.

Μπορεί άραγε το Pam & Tommy να δικαιώσει την ηρωίδα του όπως υποστηρίζουν οι συντελεστές του;

ΤΑΙΝΙΕΣ:

Το Σκαρί (Luzzu)

Αναπάντεχα επιτυχημένη φεστιβαλικά παραγωγή από μία χώρα όπως η Μάλτα, που προσελκύει κυρίως ξένες παραγωγές. Το ντεμπούτο του Alex Camilleri ακολουθεί τον Jesmark Scicluna, αληθινό ψαρά με οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα, που έρχεται αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού: τις διεφθαρμένες αρχές του λιμανιού, τους μεγαλοψαράδες, την μαύρη αγορά, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την απαξίωση της ταπεινής του καταγωγής από την οικογένεια της γυναίκας του.

Το Σκαρί είναι το συγκινητικό πορτρέτο ενός κόσμου ρευστού, ενός ανθρώπου που προσπαθεί να επιβιώσει από τις αλλαγές επιβεβλημένες από βίαιους εξωτερικούς παράγοντες που απειλούν τη μικροφούσκα του. Οι εικόνες από τη Μάλτα είναι πανέμορφες, αλλά οι επιλογές του Camilleri δε θα βρεθούν ποτέ σε ταξιδιωτικό φυλλάδιο. Με τη λεπτή, ειλικρινή προσέγγισή του αποτυπώνει κάτι ιδιαίτερο — όχι την κρίση ενός ανθρώπου μονάχα, αλλά την κουλτούρα μίας κοινότητας.

Τέτοιες ταινίες είναι συνήθως πιο παρατηρητικές – και σίγουρα θα μπορούσα να δω τον Camilleri να κάνει σκηνοθεσία τέτοιας υφής – αλλά το Σκαρί γεμίζει και από την πλοκή του. Το σημειώνω για όσους τείνουν να αποφεύγουν τον πιο παρατηρητικό, βραδύ κινηματογράφο.

Η Μεγάλη Απόδραση (Große Freiheit)

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς φυλακίζεται ξανά και ξανά γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της διαβόητης Παραγράφου 175 που επέτρεπε στις αρχές να υποκλέπτουν και να κατάσχουν ερωτικές επιστολές για να τις καταθέσουν στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και να εγκαθιστούν κάμερες πίσω από καθρέφτες παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των γκέι ανδρών, η επιθυμία του για ελευθερία καταστρέφεται συστηματικά.

Η χώρα του έχει υιοθετήσει σχεδόν απαράλλαχτη την αυστηροποίηση του νόμου που είχαν ορίσει οι Ναζί και έτσι η ζωή του είναι μια λούπα: παρακολούθηση, εκβιασμός, καταγγελία, βασανισμός, φόβος πιθανής δολοφονίας. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του καταλήγει να γίνει αυτή με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Αυτό που ξεκινά ως αποστροφή και εχθρότητα εξελίσσεται σε κάτι ακατηγοριοποίητο, εύθραυστο και τρυφερό αλλά χωρίς συναισθηματισμούς.

Ο Sebastian Meise του Still Life παντρεύει αριστοτεχνικά την προσωπική, την πολιτική και την αισθησιακή αφήγηση, με τις χρονικές μετατοπίσεις που κάνει η ταινία να δένουν σφιχτά από μία ακόμη αθόρυβα διαπεραστική ερμηνεία του Franz Rogowski. Η Μεγάλη Απόδραση είναι μία ιστορία αγάπης αλλά και ένας εμβυθιστικός στοχασμός πάνω στο τι μπορεί να κάνει η μακροχρόνια φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν είναι έγκλημα στην ψυχή ενός ανθρώπου.

Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Αυστρίας για τα φετινά Όσκαρ, ενώ κέρδισε επίσης τόσο το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών όσο και το Βραβείο Κοινού στις περασμένες Νύχτες Πρεμιέρας.

ΣΕΙΡΕΣ:

Raising Dion: Season 2

H Alisha Wainwright και ο Ja’Siah Young παίζουν μητέρα και γιο, τη Nicole και τον Dion, που αντιμετωπίζουν την απώλεια του συζύγου της Nicole, Mark, που είχε υποδυθεί ο Michael B. Jordan (παραγωγός κιόλας του Raising Dion). Εκτός από το πένθος τους, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν ο μικρός Dion αναπτύσσει υπερφυσικές δυνάμεις.

Η δεύτερη σεζόν βρίσκει μητέρα και γιο δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης σεζόν, αλλά αυτή τη φορά η προσπάθειά τους να συνδυάσουν την καθημερινότητά τους με το υπερφυσικό είναι πιο διαχειρίσιμη.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

Pam & Tommy

Θα είμαι ειλικρινής, παρά τη συμπάθειά μου στην υπέροχη Lily James, δε βλέπω τη συγκεκριμένη σειρά με πολύ καλό μάτι. Πηγές γύρω από την Pamela Anderson υποστηρίζουν πως η Anderson δε θέλει να ανασυρθεί ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος της και η ομάδα του I, Tonya που έχει αναλάβει το Pam & Tommy, παρότι ενδιαφέρεται έκδηλα για την εξερεύνηση του τραύματος ως συνθήκη, δεν έχει δείξει πως μπορεί να το διαχειριστεί με λεπτότητα. Οι πρωταγωνιστές και συντελεστές έχουν μιλήσει για τη σειρά ως δικαίωση της Pamela Anderson, αλλά δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν η ίδια η Pamela βιώνει το γεγονός ως επανατραυματισμό.

Έχοντας πει αυτό, μία σειρά για την κυκλοφορία της διαβόητης κασέτας ερωτικού περιεχομένου μεταξύ της Anderson και του Tommy Lee, αναμφισβήτητα θα σκίσει. Θα το δούμε και στην Ελλάδα φέτος, όταν γίνει διαθέσιμη η Disney+ μέσα στη χρονιά. Προς το παρόν μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξή μας με την James όσο ήταν ακόμα στα γυρίσματα.

Η σειρά προβάλλεται στις Η.Π.Α. aπό το Hulu και εκτός Η.Π.Α. από τη Disney+.

Murderville

Για τον Terry Seattle (Will Arnett), κάθε μέρα φέρνει μια νέα υπόθεση φόνου και έναν νέο διάσημο γκεστ σταρ ως συνεργάτη του. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: στον γκεστ σταρ του κάθε επεισοδίου δεν έχει δοθεί το σενάριο. Δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να συμβεί. Οι γκεστ σταρ και ο Terry Seattle θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουν για να λύσουν την υπόθεση, αλλά ο κάθε διάσημος καλεσμένος θα πρέπει να βρει μόνος του το όνομα του δολοφόνου. Αστυνομική κωμωδία έξι επεισοδίων με διαδικαστική πλοκή, βασισμένη στη βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC3 Murder in Successville.

Οι γκεστ είναι η Annie Murphy του Schitt’s Creek, ο Conan O’Brien, ο Ken Jeong, ο Kumail Nanjiani και η Sharon Stone.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.