ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Το Πίσω από τις Θημωνιές ήταν η καλύτερη ελληνική ταινία της σεζόν. Τώρα διεκδικεί Όσκαρ

Το Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου γίνεται δίκαια η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2024.

Επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δέκα Ίρις, τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων αυτό της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου για τη δημιουργό Ασημίνα Προέδρου για το ντεμπούτο της, και του Α΄Ανδρικού για τον Στάθη Σταμουλακάτο. Το Πίσω από τις Θημωνιές ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη ελληνική ταινίας της σεζόν που μας πέρασε και τώρα γίνεται η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2024.

Όταν η ταινία κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε άμεσα σαφές πως η Ασημίνα Προέδρου είχε ένα ολοκληρωμένο όραμα, χωρίς αδεξιότητες ντεμπούτου, με πλήρη έλεγχο πάνω στις απαιτήσεις του ρυθμού που η ίδια επέβαλε μέσα από τις πολλαπλές οπτικές γωνίες της ταινίας και τα timelines. Τότε γράφαμε για το Πίσω από τις Θημωνιές:

«Ντεμπούτο της χρονιάς για την Ελλάδα η Ασημίνα Προέδρου με το Πίσω από τις Θημωνιές; Η ταινία που απέσπασε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους το βραβείο FIPRESCI για Ελληνική Πρεμιέρα και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, δεν έχει την αμηχανία και την υπόσχεση μίας πρωτοεμφανιζόμενης δημιουργού αλλά τη στιβαρότητα μίας πανέτοιμης σκηνοθέτριας.

Πίσω από τις Θημωνιές

Οι Θημωνιές ξεκινούν με το ξέβρασμα δύο πτωμάτων σε μία βορειοελλαδίτικη επαρχία του 2015 πλάι σε παιδιά που παίζουν, κατά την υποδοχή του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος που έχει δει ποτέ η χώρα. Εκεί ένας οικογενειάρχης που υποδύεται ο Στάθης Σταμουλακάτος μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αμοιβής, μέχρι που ένα τραγικό γεγονός θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του που αποτελείται από μία βαθιά θρησκευόμενη σύζυγο και μία κόρη που θέλει να επαναστατήσει.

Η Προέδρου χρησιμοποιεί τις διαφορετικές οπτικές γωνίες τους, όχι ως gimmick για να κρατήσει ως το τέλος την αγωνία μας για το γεγονός που οδηγεί στην κατάρρευση του οικογενειακού ιστού, αλλά για να αποτυπώσει τις κοινωνικές παθογένειες της επαρχίας, την κεκαλυμμένη υποκρισία κάτω από τα χρηστά ήθη.

Εκτός από την Προέδρου, θυμηθείτε και το όνομα της Ευγενίας Λάβδα που είναι αποκάλυψη στον ρόλο της κόρης».

Τα Όσκαρ θα λάβουν χώρα στις 10 Μαρτίου του 2024. Οι χώρες είχαν περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το Όσκαρ Καλύτερου Διεθνούς Φιλμ ως τις 2 Οκτωβρίου. Δεκαπέντε φιναλίστ θα επιλεγούν από τον συνολικό αριθμό των υποβολών και θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, προτού η Ακαδημία μειώσει αυτόν τον αριθμό σε πέντε, τους οποίους θα ανακοινώσει ως τελικούς υποψήφιους στις αρχές του 2024.

Πέρσι έγιναν δεκτές 92 συνολικά υποβολές, με τις 40 να προέρχονται από ευρωπαϊκή χώρα. Η υποβολή της Γερμανίας, το All Quiet on the Western Front, κατέληξε να κερδίσει τελικά το πολυπόθητο τρόπαιο.