ΣΙΝΕΜΑ

Το ‘Rings’ ήταν η χειρότερη ταινία του μήνα

Δεν το λέμε εμείς, αλλά το Rotten Tomatoes. Εγκανιάζουμε τη νέα απαραίτητη στήλη, της χειρότερης ταινίας κάθε μήνα σύμφωνα με το σύνολο της κριτικής.

Κάθε μήνα κοιτάμε τα σκορ των ταινιών των προηγούμενων 30 ημερών στο Rotten Tomatoes, το δημοφιλές σάιτ που συγκεντρώνει τις κριτικές των σημαντικότερων μέσων, και ξεχωρίζουμε εκείνη με το χαμηλότερο σκορ. No disrespect to Ben Affleck, φυσικά. Δεν το λέμε εμείς, το Rotten Tomatoes το λέει.

***

“Καλύτερα θα ήταν να έβλεπες το καταραμένο βίντεο της Σαμάρα”, γράφει ο Rohan Naahar των Hindustan Times για το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της δημοφιλούς Ring-μυθολογίας τρόμου.

Και τίποτα όλο τον Φλεβάρη δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ‘Rings’ σε επίπεδο αγνής ορμής μίσους των κριτικών. Εδώ βάζουμε φυσικά το απαραίτητο disclaimer πως η επίθεση σε μια ταινία δεν συνεπάγεται επίθεση σε ανθρώπους που τους άρεσε. Για παράδειγμα λίγο πιο πάνω στο Rotten Tomatoes, κάπου στο 35% (δηλαδή και πάλι φρικτό σκορ), συναντάμε το ‘Resident Evil: The Final Chapter’, στο οποίο άνθρωπος του σάιτ έχει βάλει 4 αστεράκια. Θα μπορούσε να είναι αυτό το ‘χειρότερο του μήνα’, ακόμα και την ώρα που κάποιοι το βρίσκουν σπουδαίο.

Αλλά αρκετά για το ‘Resident Evil’, πάμε στον αληθινό πρωταθλητή του μήνα Φεβρουαρίου, δηλαδή το σίκουελ ‘Rings’, το οποίο συγκέντρωσε το εκκωφαντικό ποσοστό φρεσκάδας 7%. Εφτά! Αυτό μεταφράζεται σε 6 θετικές κριτικές ανάμεσα σε 91 καταγεγραμμένες. Και το ποσοστό του κοινού δεν ήταν και τρομερά καλύτερο:

Η ταινία βγήκε αρχές Φλεβάρη συνοδευόμενη από το tagline ‘πρώτα το βλέπεις. και μετά πεθαίνεις’, το οποίο οδήγησε σε αυτό το φανταστικό τουήτ του σκηνοθέτη Edgar Wright:

 

Αλλά ας αφήσουμε το πρόμο κι ας μιλήσουμε για την ταινία. Ή μάλλον, ας αφήσουμε τους κριτικούς να μιλήσουν. Το ‘Rings’ ανακηρύσσεται, με 7%, πρωταθλητής σαπισμένης ντομάτας για το Φλεβάρη, κι αυτά είναι τα πιο επιθετικά πράγματα με τα οποία του επιτέθηκαν οι κριτικοί, όπως τα συλλέξαμε από την αντίστοιχη σελίδα του Rotten Tomatoes:

“Αν οι ταινίες σκουπίδια έπαιρναν ποινές για το βασανισμό του κοινού, το ‘Rings’ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε θάνατο.” (Peter Travers, Rolling Stone)

“Οι χαρακτήρες είναι χονδροειδώς ανίκανοι, και επιπλέον είναι ανούσιοι και δίχως κοινή λογική. Ο καθένας τους αξίζει ό,τι τους τυχαίνει επειδή ο κάθε θάνατος σημαίνει πως η ταινία είναι πιο κοντά στο τέλος.” (Valerie Complex, Black Girl Nerds)

“Τώρα είναι ο διαμοιρασμός αρχείων που σκοτώνει. Δεν ξέρω γιατί είναι λιγότερο απειλητικό αυτό, αλλά είναι, κάπως σα να βλέπεις το αγαπημένο σου εξώφυλλο άλμπουμ σε μορφή γραμαμτοσήμου.” (Owen Gleiberman, Variety)

“Οι δημιουργικές δυνάμεις έπρεπε να έχουν διαλέξει μία ιδέα για το σίκουελ, όχι δύο, και έπρεπε να έχουν αναλογιστεί αν χρειάζονταν έστω τη μία.” (Eric D. Snider, EricDSnider.com)

“Καλύτερα θα ήταν να έβλεπες το καταραμένο βίντεο της Samara.” (Rohan Naahar, Hindustan Times)

“Φαντάσου να μασάς ταπετσαρία, να ακούς Coldplay και να βλέπεις ολόκληρη την τριλογία ‘Da Vinci Code’. Και πάλι λιγότερο βαρετό από το ‘Rings’.” (Tom Huddleston, Time Out)

“Εφτά μέρες αφού δεις το ‘Rings’, δε θα θυμάσαι τίποτα από αυτό.” (Margot Harrison, Seven Days)

“To ‘Rings’ δε μπορεί να βγάλει άκρη από το συνοθύλευμα παλιάς και νέας μυθολογίας, μπλέκοντας την ιστορία προέλευσης της Samara που είχε ήδη ολοκληρωθεί στις προηγούμενες ταινίες.” (Scott Tobias, NPR)

“Ένα αντίγραφο ενός αντιγράφου ενός αντιγράφου έχει ως αποτέλεσμα ένα κακέκτυπο ταινίας τρόμου.” (Linda Cook, Quad City Times)

“Σε κανένα σημείο δεν καταφέρνει η ταινία ούτε μία μόνο σεκάνς παρατεταμένης έντασης, ή ένα ψήγμα αληθινού τρόμου.” (Justin Chang, Los Angeles Times)

“To ‘Rings’ είναι σαν κόπια μιας κόπιας μιας κόπιας μια παλιάς βιντεοκασέτας: αλλοιωμένο, ξεθωριασμένο και αδύνατο να το παρακολουθήσεις.” (Joshua Starnes, ComingSoon.net)

“Goes to the well one too many times.” [σσ. παραδίδεται αμετάφραστο] (Willie Waffle, WaffleMovies.com)

Αλλά δεν είναι όλα άσχημα, φίλοι RingHeads!

“Το ‘Rings’ αποδεικνύεται ανώτερο των δύο προηγούμενων ταινιών χάρη στην ευθύγραμμη ιστορία και την απόκοσμη ατμόσφαιρά του,” γράφει ο Charles Koplinski των Illinois Times, ενώ “οι φανς του franchise μάλλον θα ικανοποιηθούν,” συμπεραίνει ο Neil Genzlinger των New York Times. “Δε θα σε σκότωνε να το δεις,” καταλήγει αισιόδοξα ο Mike McCahill του Guardian.

Έγινε Mike! Δεν χρειάζεται να πεις περισσότερα!

Δες το τρέιλερ του ‘Rings’, της πρώτης επίσημης Σάπιας Ντομάτας του 2017. (Τον Ιανουάριο χωνεύαμε τους κουραμπιέδες, δε μετράγαμε rotten tomatoes.)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Rejects: Ταινίες που η κριτική απέρριψε αλλά εμείς αγαπάμε