ΣΙΝΕΜΑ

Το τρέιλερ του ‘Snowden’ βρίσκει την ασφάλεια της Αμερικής απροετοίμαστη

Το νέο δράμα του Oliver Stone παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο San Diego Comic-Con.

Με το San Diego Comic-Con να έχει ξεφύγει πλέον από τα αυστηρά nerdom πλαίσια και να ανοίγεται εδώ και αρκετά χρόνια στον ευρύτερο χώρο του σινεμά και της ψυχαγωγίας, τα στούντιο είναι ολοένα και πιο πρόθυμα να δώσουν την πρεμιέρα των τρέιλερ τους – και ολόκληρες τις ταινίες τους ακόμα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – στο δημοφιλές event.

Τα προηγούμενα τρέιλερ για το ‘Snowden’ παραήταν λιγομίλητα για να μας δώσουν σαφή αίσθηση της ταινίας, αλλά το νέο εγχείρημα του Oliver Stone έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με πρακτορίστικο θρίλερ/δράμα για όποιους προτιμούν τη δραματοποιημένη εκδοχή πραγματικών γεγονότων και λιγότερο με την ψηλάφηση ερωτημάτων σχετικών με την ελευθερία του λόγου και την παράνομη ή μη παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των πολιτών. Όχι ότι υπάρχει κάτι απαραίτητα κακό σ’ αυτήν την προσέγγιση, βέβαια. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο Edward Snowden είναι ο πρώην υπάλληλος της NSA που είχε διαρρεύσει αρχεία κατασκοπείας και παρακολούθησης της υπηρεσίας στο Ίντερνετ το 2013.

Το ‘Snowden’ παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί αφ’ ενός είναι μία ακόμα ταινία που αφορά γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με τις μετά θάνατον βιογραφικές ταινίες που έχουμε συνηθίσει και αφ’ ετέρου θα μπορούσε με τον σωστό χειρισμό να γίνει μέρος του διαλόγου που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, για την τεχνολογία και τον ρόλο της στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα.

Μαζί με τον Joseph Gordon-Levitt που παίζει τον Edward Snowden, στην ταινια βρίσκουμε τους Shailene Woodley, τη Melissa Leo, τον Zachary Quinto και τον Nicolas Cage. 

* Το ‘Snowden’ θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου στις ελληνικές αίθουσες.