REVIEWS

Το War and Peace μυρίζει σαν το χαρτί από το αγαπημένο σου βιβλίο

Μια τηλεοπτική βουτιά στη συγγραφική μαεστρία του Leo Tolstoy, με φανταστικά αποτελέσματα.

Δεν ξέρω αν έχεις δει κάποιον στη ζωή σου, με το που παίρνει στα χέρια του ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο, αμέσως να το φέρνει στο πρόσωπό του για να το μυρίσει. Στον κόσμο των περιοδικών και των εφημερίδων, αυτό είναι κάτι πολύ οικείο. Και ομολογώ ότι αν και δεν είμαι ο νούμερο ένα υποψήφιος για να πετύχεις να κάνει κάτι τέτοιο, το να βλέπω το πρώτο επεισόδιο του War and Peace, ήταν σαν να ανοίγω για άλλη μια φορά ένα αγαπημένο μου βιβλίο. Κι έτσι νιώθω κάθε Τετάρτη στις 22:00 που το War and Peace προβάλλεται αποκλειστικά από το OTE Cinema 4 HD.

Στις τηλεοπτικές μεταφορές των βιβλίων, οφείλεις πάντα να κρατάς μικρό καλάθι. Γιατί είναι ακριβώς τόσο ιερή η σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο που πολλοί δημιουργοί δεν καταφέρνουν να την ξεπεράσουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έχω να πω ότι η τηλεοπτική σειρά του BBC δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το γραπτό. Για την ακρίβεια, το σέβεται όσο πρέπει και δημιουργεί έναν νέο, ολόδικό της, κόσμο για το Πόλεμος και Ειρήνη. Με την σκηνοθετική μαεστρία του Tom Harper και μερικές εξαιρετικές ερμηνείες, το War and Peace αναδεικνύεται σε μία σειρά που μετά το Downton Abbey, επιβεβαιώνει ότι οι Βρετανοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να γυρνούν σειρές εποχής.

 

Θα μου πεις ότι είναι άλλη μία σειρά για τους γονείς μας. Θα σου πω κάνεις λάθος. Είναι και για τους γονείς μας. Ακριβώς γιατί μεγάλωσαν με τέτοιες ταινίες, με τέτοιες αφηγήσεις και σίγουρα θα λατρέψουν αυτή τη σειρά. Αλλά είναι βεβαιότατα μια σειρά για τον καθέναν από εμάς. Το κακό με τις παλαιότερες σειρές εποχής, ήταν πάντα η σκηνοθετική αδυναμία, το μικρό κόστος παραγωγής, το ελλιπές καστ. Πλέον, οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να έχουν ένα διαμάντι στα χέρια τους.

Στα 6 επεισόδια του War and Peace, το οποίο προβάλλεται στην Ελλάδα με ελάχιστη χρονική απόσταση από τις προβολές στη Βρετανία, αναμένεται να θέσουν ένα νέο τηλεοπτικό προηγούμενο. Και πολλοί να ακολουθήσουν τα χνάρια. Ας είναι καλά τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και θα δούμε μερικά ακόμα αριστουργήματα σε λίγα χρόνια στις οθόνες μας.

 

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα αυτή τη σειρά και το σύμπαν στο οποίο εκτυλλίσεται, ειδικά για εκείνους που δεν διάβασαν Tolstoy μικροί.

Μιλάμε για μια εποχή με πρίγκηπες και ευγενείς, μια εποχή πολέμων, μια εποχή αναγέννησης και διαφωτισμού σε κάποια κομμάτια της Ευρώπης. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο του War and Peace, αναρωτιέσαι πώς θα ήταν να ζει σε αυτόν τον κόσμο. Μιλάμε για μία πολύ ρεαλιστική απόδοση του κλίματος της εποχής, με σκηνοθεσία που σε κάνει να νιώθεις κοινωνός εκείνης της ζωής.

Μιας ζωής που μοιάζει ανώφελη και μάταια. Μέσα στα πλούτη και τη χλιδή από τη μία και στη δείνη ενός παράλογου πολέμου από την άλλη. Ο Ναπολέων προελαύνει στα εδάφη της Ρωσίας και εμείς, από τη μεριά των Ρώσων, παρακολουθούμε τις εξελίξεις του 1805.

 

Ο νεαρός Pierre, τον οποίο ενσαρκώνει ιδανικά ο Paul Dano, είναι o κεντρικός μας ήρωας. Αντικομφορμιστής, έτοιμος να διακηρύξει τις αλήθειες της Γαλλικής επανάστασης και στην πατρίδα του, παγιδεύεται στα πλούτη και την αριστοκρατική ζωή των Ρώσων ευγενών. Με την πανέμορφη Tuppence Middleton να τυλίγει τα δίχτυα της γύρω του και την επίσης υπέροχη Lily James να μοιάζει η μόνη σανίδα σωτηρίας του.

 

Του καστ ηγούνται ο Stephen Rea και ο Brian Cox, οι οποίοι έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές τα διαπιστευτήριά τους και ο ρόλος του Prince Prince Vassily Kuragin για τον πρώτο και του στρατηγού Mikhail Kutuzov για τον δεύτερο, τους ταιριάζουν γάντι. Δίπλα σε άλλους πολύ καλούς νεαρούς ηθοποιούς που ολοκληρώνουν ένα καστ φτιαγμένο για ταινία εποχής. Δεν ξέρω πραγματικά πώς η Lily James θα ξεφύγει από τα εποχής μετά την παρουσία σε Downton Abbey και War and Peace. Κάτι ανάλογο και για την Middleton. Η Gillian Anderson έχει κι εκείνη το ρόλο της στη σειρά, χωρίς όμως να διακρίνω κάποιον μεγάλο ρόλο για εκείνη ως Anna Pavlova Scherer.

 

Δεν θα πω περισσότερα για την πλοκή, πρώτον για να μην σποιλεριάσω κανέναν και δεύτερον γιατί πολλοί ήδη γνωρίζουν τι συμβαίνει σε αυτή την ιστορία πολέμου και έρωτα. Θα πω όμως ότι μοιάζει να είναι μία πολύ δυνατή σειρά, η οποία αφηγείται με πολύ ρεαλιστικό τρόπο τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τα αδιανόητα για την εποχή μας διλλήματα ενός κόσμου πλασμένου στη γκρίζα ζώνη ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.

Το War and Peace το παρακολουθείς κάθε Τετάρτη στις 22:00 αποκλειστικά από τον OTE TV.