MARVEL

Το Χ-Men ’97 θα έχει non-binary χαρακτήρα και κάποιοι είναι έξαλλοι

H εισαγωγή του χαρακτήρα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ομάδες που υποστηρίζουν ότι η Marvel έκανε τους X-Men "woke".

Η επιστολή αγάπης που ετοιμάζει το Disney+ στα ‘90s κινούμενα σχέδια των X-Men με το X-Men ’97 δεν είναι απλώς μία ευκαιρία να ξαναδούμε τον κόσμο που άφησε πίσω της αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή του μεταλλαγμένου βασιλείου της Marvel, αλλά να ενσωματωθούν περισσότερες ιδέες και ερμηνείες των μεταλλαγμένων που έχουν προκύψει εδώ και δεκαετίες στα κόμικ.

Αφού παρουσιάστηκε μία πρώτη ματιά του X-Men ’97, μάθαμε και λίγα περισσότερα για ένα από τα μέλη της ομάδας X: την επιστροφή του μεταλλαγμένου Morph που, όπως λέει το όνομά του, αλλάζει μορφές. Εισήχθη ως δευτερεύων χαρακτήρας στα κόμικ ως Kevin Syndey, γνωστός και ως Changeling – με το κωδικό όνομα να τροποποιείται σε Morph για την τηλεόραση λόγω πιθανού conflict για πνευματικά δικαιώματα με την DC Comics που χρησιμοποιούσε το “Changeling” για το Beast Boy των Teen Titans – και εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα πριν πεθάνει αμέσως.

Ακριβώς όπως ο Thunderbird είχε σκοτωθεί σοκαριστικά λίγο μετά την ένταξή του στην ομάδα των Giant cSized X-Men στα κόμικ κάποιες δεκαετίες πίσω, ο χαρακτήρας του Morph ήταν η θυσία-έκπληξη του πιλότου του X-Men: The Animated Series, Night of the Sentinels, που είχε σκοτωθεί ώστε να ενισχυθεί το ρίσκο για πιο δημοφιλείς μεταλλαγμένους στο ρόστερ.

Ο θάνατος ωστόσο σπάνια έχει σταματήσει κάποιον μεταλλαγμένο στο παρελθόν απ’ το να επιστρέψει, και έτσι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σεζόν της σειράς ο Morph είχε αναστηθεί ως πράκτορας του Mr. Sinister με πλύση εγκεφάλου, αντιστεκόμενος στο τραύμα και τον έλεγχό του, πριν τελικά επιστρέψει αργά αλλά σταθερά για να πολεμήσει στο πλευρό των X-Men.

Ο Morph έχει υποστεί μερικές αρκετά ριζικές αλλαγές στις δεκαετίες που μεσολάβησαν μεταξύ της σειράς κινουμένων σχεδίων και του ’97, υιοθετώντας μία χλωμή και άτριχη όψη που προέκυψε όταν μία εναλλακτική εκδοχή του χαρακτήρα εμπνευσμένη από τη σειρά κινουμένων σχεδίων ενσωματώθηκε στη συνέχεια των κόμικς με την ιστορία Age of Apocalypse, και στη συνέχεια στο πολυσυμπαντικό Exiles. Μπορείς να τον εντοπίσεις στο παρακάτω εξώφυλλο:

x-men

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το περιοδικό Empire ωστόσο, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο χαρακτήρας θα ταυτοποιείται πλέον ως non-binary στη νέα σειρά. Τα pronouns του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Αυτό, αναπόφευκτα, όπως συμβαίνει συχνά στις μέρες μας με τη συζήτηση γύρω από οποιαδήποτε ενσωμάτωση κάποιας οπτικής που δεν είναι λευκή, αρσενική, cisgender ή ετεροκανονική – προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ορισμένες ομάδες που υποστηρίζουν ότι η Marvel έκανε τους X-Men “woke”.

Η αλληγορία των μεταλλαγμένων έχει αποτελέσει υποκατάστατο για μεγάλη ποικιλία μειονοτικών αιτημάτων από την αρχή της δημιουργίας των X-Men, από την πολιτική σκέψη, τις φυλετικές διακρίσεις μέχρι, ναι, θέματα ταυτότητας φύλου και queerness. Ορισμένες από αυτές τις αλληγορίες βέβαια λειτουργούν καλύτερα από άλλες (η φυλετικότητα ήταν πάντοτε ένας εύθραυστος φακός για τη μεταφορά των μεταλλαγμένων, ειδικά καθώς όλο και περισσότεροι μη λευκοί μεταλλαγμένοι έχουν βγει στο προσκήνιο, κάτι που ίσως τονίζεται καλύτερα στην περιβόητη στιγμή στο God Loves, Man Kills του 1982, όπου η Kitty Pryde χρησιμοποιεί μία φυλετική προσβολή ως ισοδύναμο της λέξης “mutie”.

Η σύνδεση όμως μεταξύ του είδους των μεταλλαγμένων και του queerness ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ισχυρή, και ένα θέμα με το οποίο το franchise ασχολείται επί γενιές και γενιές αφηγήσεων, με μικρούς και μεγάλους τρόπους. Η αφήγηση ιστοριών για τις ταυτότητες μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των queer ατόμων, βρίσκεται στην καρδιά των X-Men, και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν πέρα από τους αιωνίως έξαλλους και φανατικούς των πολιτισμικών πολέμων ότι το X-Men ’97 θα περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν όντως πιθανή κριτική που μπορεί να ασκηθεί για το γεγονός ότι ο Morph είναι ένας non-binary χαρακτήρας, κυρίως για την απόφαση να υιοθετηθεί μία non-binary ταυτότητα ο χαρακτήρας της ομάδας με την ορατή μετάλλαξη (εξαιρώντας τον Beast, αν και η μετάλλαξη του Hank παρουσιάζεται συχνά ως ενίσχυση αρρενωπότητας). Τα Star Wars αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο δίλημμα όταν εισήγαγαν τους πρώτους Jedi με τρανς ταυτότητα στο ζευγάρι Terec και Ceret, στα κόμικ High Republic.

Όπως όμως αυτή η κίνηση ακριβώς ενέπνευσε την εισαγωγή περισσότερων queer χαρακτήρων πέρα από το πρώτο εκείνο βήμα στη μυθοπλασία τους, ελπίζουμε πως ο Morph θα είναι απλώς το πρώτο βήμα για να αντικατοπτριστεί ένας ευρύτερος queer κόσμος που αποτελεί ένα τόσο ζωντανό κομμάτι της κοινότητας των μεταλλαγμένων στα κόμικ και όχι μόνο.

Η σειρά 10 επεισοδίων X-Men ’97 έρχεται 20 Μαρτίου, αποκλειστικά στο Disney+.