ΜΟΥΣΙΚΗ

‘Τρομαγμένο μου’: Το τραγούδι της Άννας Βίσση για τον Ζακ είναι ο λόγος που τη λέμε απόλυτη

Tο νέο τραγούδι της Άννας Βίσση για τον Ζακ/Zackie Oh είναι ένας ύμνος συμβολισμών.

O Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh προσπάθησε να ονειρευτεί τον κόσμο ελεύθερα, να εκφραστεί χωρίς περιορισμούς φύλου και σεξουαλικότητας. O Ζακ προσπάθησε να ζήσει σε ένα κόσμο που κάθε τι διαφορετικό αντιμετωπίζεται σαν απειλή. Δεν τα κατάφερε. Ο -συνήθως επιφανειακά- φιλελεύθερος κόσμος μας την έφτυσε στα περιθώρια του.

Η μνήμη του σκληρού και κυνικού θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δυο χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε μαζικό λιντσάρισμα, τιμάται και φέτος και θα τιμάται μέχρι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλετικού/σεξουαλικού αυτό-προσδιορισμού, να μπορεί να ζει ελεύθερα.

Η Άννα Βίσση με το τραγούδι ‘Τρομαγμένο Μου’, σε μουσική Γιώργου Καλογερόπουλου και στίχους Λίνας Δημοπούλου το οποίο κυκλοφορεί από την Panik Gold, επιχείρησε να χρωματίσει με λόγια και μελωδίες την εικόνα ενός όμορφου ανθρώπου, που επιχειρούσε σε πείσμα όσων συνέβαιναν γύρω του, να ξορκίζει το σκοτάδι του φασισμού.

Το ‘Τρομαγμένο Μου’ φέρνει την Άννα Βίσση ένα βήμα πιο μπροστά από τους ομοϊδεάτες της στο εμπορικό pop/λαϊκό τραγούδι: η Άννα Βίσση παίρνει θέση, βρίσκεται απέναντι από την Ιδεολογία του Μίσους, απέναντι από τον φασισμό. Ο τελευταίος καλλιτέχνης κοντά στο βεληνεκές της Βίσση που θυμόμαστε να έχει πάρει δημόσια πολιτική θέση, ήταν ο Νότης Σφακιανάκης και ήταν αναφανδόν υπέρ της Χρυσής Αυγής και κατάφερε με άνεση να γκρεμίσει όσες όμορφες παραστάσεις είχε χτίσει στις μνήμες μας για το λαϊκό τραγούδι.

Η Άννα Βίσση από την άλλη, όχι μόνο παίρνει την ακριβώς αντίθετη θέση από ανθρώπους όπως ο Νότης, αλλά την χαλυβδώνει με ένα σπάνιας ομορφιάς βιντεοκλίπ, στο οποίο παραχωρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπέτυ Βακαλίδου, μια θρυλική τρανς ακτιβίστρια. Η ίδια μένει εκτός, προτιμά να μείνει θεατής, κυριολεκτικά και αλληγορικά, μπροστά στο δρόμο που έχουν τραβήξει και συνεχίζουν να τραβάνε οι άνθρωποι όπως η Zackie. Η φωνή της Άννας Βίσση είναι το πιο δυναμικό μέσο για να περάσει ένα μήνυμα κοινωνικής ισότητας και ελευθερίας. Ίσως επειδή έχει αυτόν τον τρόπο σκέψης και αυτή την μαγική φωνή, αποκαλείται ‘Η Απόλυτη’.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το τραγούδι θα διατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.