ΜΟΥΣΙΚΗ

Δεν παίζεις τραγούδια των REM αν είσαι “απατεώνας”

Έτοιμη η μπαντα να κάνει μήνυση στον Donald Trump.

Δεν παίζεις το ‘Losing my religion’ και το ‘Everybody hurts’ χωρίς την άδεια των REM, ειδικά αν σε λένε Donald Trump και χαϊδεύεις τα αυτιά του alt-right και white pride ακροατηρίου σου. Είναι κάτι σαφές από παλιά αυτό, αλλά ο Πορτοκαλί Άνθρωπος δεν λέει να βάλει μυαλό. Θα του βάλει όμως(;) ο Mike Mills, ο μπασίστας των REM, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του εξέφρασε την επιθυμία της μπάντας του να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Τα μέλη της αμερικανικής μπάντας -η οποία έχει διαλυθεί βέβαια από το 2011-, “ψάχνουν όλες τις νομικές οδούς μέσα στις οποίες μπορούν να κινηθούν”, προκειμένου να τον αναγκάσουν να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μουσική τους στις συγκεντρώσεις του.

Ο Mills, λίγες μόλις ημέρες μετά τη χρησιμοποίηση των παραπάνω τραγουδιών σε προεκλογική συγκέντρωση του Trump στο Milwaukee, τον χαρακτήρισε ως “απατεώνα”, συμπληρώνοντας ότι “δεν συναινούμε στο να παίζει τα τραγούδια μας”.

 

Το 2015, πάλι ο μπασίστας των REM, τα είχε βάλει μαζί του επειδή χρησιμοποιούσε το ‘It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)’ κατά την προεκλογική του περιοδεία.

“Άντε γαμ…, όλοι εσείς -θλιβερά ανθρωπάκια, διψασμένα για δύναμη και προσοχή”, είχε πει (πάλι) μέσω Twitter τότε.

“Μη χρησιμοποιείτε τη μουσική μας ή τη φωνή μου για την ηλίθια παρωδία που αποκαλείτε ως ‘καμπάνια'”.

Την Κυριακή, μάλιστα, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως έναν “ηλίθιο διαταραγμένο λόγω της μεθαμφεταμίνης”.

2 

Δεν είναι βέβαια ο μόνος μουσικός που τα βάζει μαζί του, υπενθυμίζουμε ότι και η Rihanna και τα εναπομείναντα μέλη των Queen του έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους.

Μεταξύ μας, σιγά μην τους ακούσει. Αλλά μπράβο τους.

***

Παρέα με έναν απολαυστικά απολογητικό Μάκη Παπασημακόπουλο, αναλύουμε τη φιλμογραφία του Rian Johnson. Τι άλλαξε το ‘Rise of Skywalker’ ως προς την αντιμετώπισή μας στο ‘Last Jedi’; Σε τι φάση βρίσκεται η τριλογία Star Wars που έχει συμφωνήσει να κάνει και, τελικά, θέλουμε να τη δούμε ή όχι;