24 MEDIA CREATIVE TEAM
RANKING

Όλες οι Catwoman στη σειρά, από τη χειρότερη στην καλύτερη

Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Anne Hathaway, Zoë Kravitz, ποια ήταν η καλύτερη Catwoman; Η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής.

Η Catwoman έκανε το live action ντεμπούτο της στην αγαπημένη, τηλεοπτική σειρά Batman του 1966. Tην υποδύθηκε η Julie Newmar και ο ρόλος της άφησε εποχή. Στην κινηματογραφική μεταφορά της σειράς, η οποία ήταν και η πρώτη ταινία Batman έβερ, ο ρόλος της Catwoman πήγε στην Lee Meriwether, επειδή η Newmar δεν μπορούσε λόγω άλλων υποχρεώσεων να λάβει μέρος.

Η Catwoman της Meriwether δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, που είχε δεθεί με τη Julie Newmar. Για τους ίδιους λόγους, η Julie Newmar αντικαταστάθηκε και στην τρίτη σεζόν της σειράς, αυτή τη φορά από την Eartha Kitt, η οποία έδωσε νέα πνοή στον ρόλο, ενώ υπήρξε και η πρώτη μαύρη γυναίκα που υποδύθηκε την Catwoman.

Την πρώτη αυτή γενιά των Catwoman, θα την αφήσουμε απ’έξω από το ranking μας, για να μην παραγίνει άνιση η αναμέτρηση. Και θα αφήσουμε απ’εξω και την Catwoman της Camren Bicondova από τη σειρά Gotham, για να τις περιορίσουμε στις κινηματογραφικές. Πάμε να βάλουμε στη σειρά τις Catwoman, από εκείνη της Michelle Pfeiffer του 1992 έως αυτή της Zoë Kravitz του 2022.

4. Anne Hathaway – The Dark Knight Rises (2012)

Η Anne Hathaway έκανε πολύ καλή δουλειά στον ρόλο της Catwoman. Απ’ όλες τις Catwoman που έχουν περάσει, πήρε το περισσότερο προκαταβολικό hate, όταν ανακοινώθηκε το όνομά της για τον ρόλο. Κι όμως, τα κατάφερε υπέροχα και η χημεία της με τον Christian Bale ήταν αδιαμφισβήτητη. Παρόλα αυτά όμως δεν θα έλεγες τον ρόλο της ακριβώς iconic.

Η επιλογή του να είναι τα γατίσια της αυτιά, γυαλιά, που όταν τα έχει ανεβασμένα φαίνονται σαν αυτιά, είναι πολύ έξυπνη και συμβαδίζει με όλη την προσέγγιση του Christopher Nolan στον Batman.

Κάπως όμως εν τέλει δεν σου έχει μείνει ότι είδες την Catwoman. Το origin story της, ας πούμε, περιορίστηκε μόνο σε λίγα λόγια, που ανέφερε στον Batman. Ο ρόλος της λειτούργησε τέλεια στην ταινία, αλλά χωρίς να είναι χειρότερη (άλλωστε αυτή είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε στο άρθρο περισσότερο δηκτικά, παρά γιατί το εννοούμε όντως) ήταν η λιγότερο Catwoman από τις Catwoman της λίστας μας.

3. Zoë Kravitz – The Batman (2022)

H Zoë Kravitz είχε χάσει τον ρόλο στο The Dark Knight Rises, γιατί θεωρήθηκε πολύ “urban” -ένας όρος που είναι κωδικός για το χρώμα του δέρματός της.

Δέκα χρόνια μετά όμως ήρθε η δικαίωση και η Zoë Kravitz είναι η νέα Catwoman. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, που την υποδύεται, και η μοναδική Catwoman που λαμβάνει μέρος σε δύο ξεχωριστά franchise, αφού το 2017 της είχε δώσει τη φωνή της στο The Lego Batman Movie.

Το κάστινγκ της Zoë Kravitz ενθουσίασε τους φαν. Και είχαν κάθε δίκιο. Η Catwoman της Kravitz στο The Batman δίνει μία διαφορετική πνοή στην ηρωίδα. Τη γνωρίζουμε περισσότερο ως Selina Kyle, παρά ως Catwoman, και η ίδια η Zoë έχει πει πως αυτό είχε στο μυαλό της, όταν την έπαιζε. Είναι επίσης η πρώτη φορά που βλέπουμε την αμφισεξουαλικότητά της στην οθόνη.

Η Kravitz είχε υποδυθεί την Angel Salvadore στο X-Men: First Class το 2011, και όπως είχε δηλώσει δεν ήθελε ιδιαίτερα να υποδυθεί κάποια άλλη υπερηρωίδα, εκτός αν αυτή ήταν η Catwoman.

«Πιστεύω πραγματικά ότι η Catwoman θα ήταν η μόνη υπερηρωίδα που θα σκεφτόμουν ποτέ να παίξω, επειδή νιώθω πραγματικά συνδεδεμένη μαζί της συναισθηματικά και αισθητικά. Έχει μια αυθεντικότητα που με ελκύει»

Όλες οι κινηματογραφικές Catwoman ως τώρα έχουν παίξει μόνο σε μία ταινία τον ρόλο της. Η Catwoman της Zoë Kravitz απ’ ό,τι φαίνεται ως τώρα να είναι η μοναδική, που θα επανέλθει στη μεγάλη οθόνη και θα κρατήσει τον ρόλο για πολλές ταινίες ακόμα. Οπότε ίσως σε ένα μελλοντικό ranking να τη δούμε στο Νο1.

2. Michelle Pfeiffer – Batman Returns (1992)

H Michelle Pfeiffer μπορεί πολύ εύκολα να κερδίζει την πρώτη θέση σε όλα τα ranking που γίνονται για τις Catwoman. Στην πραγματικότητα, και οι τέσσερις Catwoman ήταν υπέροχες.

Tα πράγματα όμως σε αυτή τη λίστα κρίνονται στον πόντο, και δεν εννοούμε κάποιον πόντο που έχασε η Selina Kyle ράβοντας αλαφιασμένη τη στολή της, αφού είχε κάνει το σπίτι λαμπόγυαλο. Η σκηνή αυτή είναι ίσως η καλύτερη σκηνή του Batman Returns.

H Catwoman της Michelle Pfeiffer ήταν iconic σε όλα τα επίπεδα. H ίδια έκανε μαθήματα kick-boxing και μαθήματα χειρισμού του μαστιγίου, για να προετοιμαστεί για την ταινία. Είχε μάλιστα τραυματίσει ελαφρά τον εκπαιδευτή της κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. 

Το αποτέλεσμα όμως τη δικαίωσε, αφού πέρα από αυτό που είδαμε στις οθόνες μας, και το footage από τα παρασκήνια, που έγινε viral πριν ένα χρόνο, τη δείχνει να αποκεφαλίζει τέσσερα μανεκέν σε μία λήψη και το συνεργείο να τη χειροκροτά.

Συνεχίζει όμως μέχρι και σήμερα να κατέχει την τέχνη του μαστιγίου. Το 2019 ένα βίντεο στο Instagram της, που έκανε ένα γουα-πα ή χχχχ-τςςςς, όπως θέλετε πείτε το, γράφοντας στο caption πως η χρήση μαστιγίου είναι σαν το ποδήλατο -δεν την ξεχνάς ποτέ. Για το ενδεχόμενο να την ενσαρκώσει ξανά, είχε δηλώσει ότι θα το έκανε με ευχαρίστηση.

1.Halle Berry – Catwoman (2004)

Μπουμ! Δεν διαβάζετε αυτή τη λίστα ανάποδα. H Catwoman της Halle Berry είναι η καλύτερη Catwoman για διάφορους λόγους. Καταρχάς είναι η μοναδική σόλο ταινία της Catwoman και αξίζει μόνο για αυτό να είναι ψηλά στα ranking. Δεύτερον, η ταινία έχει πάρει περισσότερο hate από όσο της αξίζει και πρέπει να γίνει κάποια αποκατάσταση. Τρίτον, όλο το βάρος της αποτυχίας έπεσε πανω στη Halle Berry, ενώ η ερμηνεία και η παρουσία της είναι ορόσημο για τις Catwoman.

Η ταινία μισήθηκε από τους κριτικούς και από αρκετή μερίδα του κοινού και ήταν υποψήφια για πολλά Χρυσά Βατόμουρα.

Η Halle Berry κέρδισε το Razzie της χειρότερης ηθοποιού και μάλιστα είναι από τις λίγες ηθοποιούς που έχουν παρευρεθεί στην τελετή, για να παραλάβουν το αντι-βραβείο. Η μητέρα της, είπε στον ευχαριστήριό της λόγο, της είχε πει να αποδέχεται την αποτυχία όσο την αποτυχία. 

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Jimmy Kimmel, ανέφερε ότι παρόλο που δεν τη σκηνοθέτησε εκείνη ούτε ήταν παραγωγός ούτε σεναριογράφος, ήταν για κάποιο λόγο μόνο η ίδια που επωμίστηκε τις ευθύνες και το βάρος της αποτυχίας της ταινίας όλα αυτά τα χρόνια. 

Παρόλα αυτά, η Halle Berry δεν μετάνιωσε ποτέ την επιλογή της να παίξει την Catwoman. Για τον ρόλο είχε κάνει σκληρή προετοιμασία μαθαίνοντας καποέιρα, για να αποκτήσει την κινησιολογία μιας γάτας. Όταν ρωτήθηκε σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 με πόσο θα βαθμολογούσε την περιβόητη ταινία είχε απαντήσει χωρίς ενδοιασμούς με 100

Το κοστούμι της Halle Berry στην Catwoman είναι επίσης ένα από τα στοιχεία της ταινίας που έχει δεχθεί αρνητική κριτική. Η Halle δεν μάσησε ούτε από αυτή. Σε συνέντευξή της στη Vogue είπε ότι λατρεύει τη στολή και νιώθει περήφανη που ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, που πρωταγωνίστησε σε υπερηρωική ταινία.

Το πλήρωμα όμως του χρόνου ήρθε -και δεν εννοούμε μόνο αυτή τη λίστα- που την τοποθετεί στο νούμερο ένα. Σιγά-σιγά η Catwoman έχει αρχίσει να εκτιμάται για τα καλτ στοιχεία της, και το νέο της κοινό να απορεί, γιατί τη μισούσαν όλοι τόσο πολύ. Σε αυτό απάντησε και η ίδια η Halle Berry τουιτάροντας αστειευόμενη «πού ήσασταν εσείς 17 χρόνια πριν»;

Η Saweetie, μια από τις πιο δημοφιλείς ράπερ αυτή την εποχή, λατρεύει επίσης την Catwoman της Halle Berry. Οι δυο τους γύρισαν μαζί ένα απολαυστικό βιντεάκι, στο οποίο η Saweetie αναπαράγει το φοβερό αυτό λουκ και η Berry την κάνει τσακωτή.

Και για να βάλω εδώ και την προσωπική μου πινελιά, όταν πρωτοβγήκε η ταινία και την είδα στο STAR, ήμουν 15 χρονών και μου άρεσε πολύ. Δεν ξέρω πώς θα την έβλεπε ο σημερινός μου εαυτός, αλλά γιατί να ακυρώσω αυτό το συναίσθημα που είχα, όταν την είχα δει τότε ως έφηβη; Η Catwoman ήταν μια πολύ διασκεδαστική ταινία και η Halle Berry ήταν φανταστική στον ρόλο της.

Στην πιθανότητα να ενσαρκώσει ξανά την Catwoman σε ένα multiverse, τώρα που είναι της μόδας, απαντά ότι θα το έκανε μόνο αν το σκηνοθετούσε η ίδια. Μία ταινία με όλες τις Catwoman σε σκηνοθεσία Halle Berry; Πού υπογράφουμε;