VIKINGS

Vikings S05E08: Μυρίζεις θάνατο, μα εγώ σε γυροφέρνω

Όσα αιματηρά είδαμε στο όγδοο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν με τίτλο "The Joke". Μαζί μας απόψε στο recap, οι Τρύπες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να αλληλοφαγωθούν τα αδέρφια. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Τον Halfdan και τον Hvitserk δεν έβλεπα και πολύ καλά αλλά όλοι οι βασικοί μας πρωταγωνιστές το έβγαλαν μια χαρά το επεισόδιο. Κάποιοι λίγο πιο ευχαριστημένοι από τους άλλους βέβαια.

Στην πολύ ωραία σκηνή της συζήτησης με τους bannermen να στήνουν ωραίο κλοιό για τις διαπραγματέυσεις, ήλπισα κάποια στιγμή ότι θα λογικευτούν οι γιοι του Ragnar και θα τραβήξουν ο καθένας το δρόμο του. Μου πέρασε μάλιστα από το μυαλό να ζητήσει πχ ο Ivar να κάνει ένα ωραίο χαρακίρι στους Θεούς η Lagertha για να έρθει η ειρήνη. Αλλά επιβεβαιώθηκε το πολύ μπλα μπλα για το τίποτα μιας και τα τελευταία 15 λεπτά του επεισοδίου μας βρήκαν σε μάχη. Με την στρατηγική του Bjorn να νικά κατά κράτος την αμφίβολη στρατηγική του Ivar.

Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα λίγο από τον Ivar. Από την τακτική που δεν κατέστρωσε, από τις σκιαγμένες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, από το γεγονός ότι κρύφτηκε στο δάσος αντί να είναι πρώτος στη μάχη. Σε μια μάχη που στην αρχή του επεισοδίου τον βλέπαμε να διψά να έχει. Δεν κρατιόταν στις βάρκες σαν ανυπόμονο παιδί πριν την εκδρομή.

 

Πριν περάσουμε στις ιστορίες μας, να δώσουμε ένα σιγανό ποιητικό χειροκρότημα που σιγά σιγά γίνεται γοργότερο και ηχηρότερο, στην ταραντινική προσέγγιση της μάχης με 4-5 σκηνές που πραγματικά έμοιαζαν βγαλμένες από splatter. Ωμή βία για να προσδώσει σκληράδα σε μια μάχη που δεν είχε την βιλνεβική ομορφιά των πλάνων από ψηλά της μάχης του York αλλά ήταν όπως και να το κάνουμε η μάχη της σεζόν. Μέχρι την επόμενη.

Αλλά πάμε να δούμε έναν έναν τους βασικούς μας πρωταγωνιστές πριν πούμε τι έγινε και στα άλλα σημεία του χάρτη.

Βάλε φωτιά σε ό,τι σε καίει, σε ό,τι σου τρώει την ψυχή

 

Ο μεγάλος ηττημένος του επεισοδίου τουλάχιστον στα μάτια των θεατών. Η σεζόν μέχρι τώρα έχτιζε το προφίλ του Ivar ως ατρόμητου αιμοδιψή οπλαρχηγού για να έρθει τώρα η στιγμή της μάχης και ο Ivar να φανεί κάτι λιγότερο από λίγος. Στο μυαλό μου βέβαια, ο Ivar δεν είχε κανέναν λόγο να πεθάνει δίπλα στον Harald και σε κανέναν Harald. Μπορεί η απόφαση να πάνε σε μάχη να ήταν εντέλει δική του αλλά για ποιο θρόνο πάλευε άραγε; Η εκδίκηση του θανάτου της μητέρας του είναι σίγουρα ένας σοβαρός λόγος αλλά δεν μου έμοιασε ποτέ αρκετό για να φτάσουν να αλληλοφαγωθούν.

Όλο το επεισόδιο έχει τέτοιες εμμονές. Από εκείνη του Halfdan ότι ο Bjorn του έσωσε τη ζωή στην εμμονή του καθενός με Θεούς και πεπρωμένα. Ομολογώ θα περνούσα δύσκολα με ανθρώπους που θα είχαν τόσα δόγματα μέσα στο μυαλό τους. Ο Ivar ξέρει ότι είναι προορισμένος για μεγάλα πράγματα. Και ενδεχομένως στο κατόφλι μιας ταπεινωτικής ήττας, φύλαξε τον εαυτό του και κάποιους από τους δικούς του για μια επόμενη εκστρατεία.

Εξάλλου, ο Ivar είναι και θα είναι γιος του Ragnar και πολύ δύσκολα ακόμα κι αν έπεφτε ποτέ στο έλεος της Lagertha, θα βλέπαμε το κεφάλι του στο χώμα. Το θέμα τώρα είναι, μετά την πρώτη ήττα, τι κάνουν; Επανέρχονται με ό,τι στρατό τους απέμεινε; Ή την κάνουν και πάλι για άλλες πολιτείες;

Θέλω να γίνω ο βασιλιάς των γελοίων

 

Ε δεν είναι ο Harald ο ηγέτης που περίμενε η χώρα να την πάρει στα χέρια του. Πιο πολύ επικεντρώνεται στο να προστατέψει την οικογένειά του στο επεισόδιο, είτε παρακαλώντας τον αδερφό του να μην του σταθεί εμπόδιο είτε στέλνοντας την Astrid με τα γυναικόπαιδα, παρά δείχνει να πολεμά για την εξουσία.

Στη ματιά του έβλεπες την ανησυχία ότι η Astrid θα αλλαξοπιστήσει παρά τα λεγόμενά της. Κι ομολογώ ότι δεν ξέρω πόσο ακόμα θέλω να βλέπω τον Harald να βολοδέρνει στην σειρά. Αυτή η σύρραξη ήταν μια καλή ευκαιρία για ένα RIP.

Θέλεις ξανά ν’ αποτελειώσεις μοναχός, ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει

 

Θα εκπλαγώ πολύ αν ο Bjorn χάσει ποτέ το κεφάλι του εν ώρα μάχης. Νιώθω ότι στην μετά αρκούδας εποχή είναι ανίκητος. Και το ίδιο ισχύει και για τους στρατούς που διοικεί. Μπορεί ο Ivar να τα βρήκε εύκολα απέναντι στους ανοργάνωτους και απαίδευτους στρατηγικά Σάξονες, αλλά πολεμώντας απέναντι στον Bjorn φάνηκε ότι είχε δίκιο να τον φοβάται.

Με δύο απλές κινήσεις, ο Bjorn ανάγκασε τους αντιπάλους σε μάχη και τώρα μπορεί να πάει σπίτι με την ανώμαλη ερωμένη του να το γλεντήσουν. Δεν ξέρω τι ρόλο θα παίξει η πληγωμένη Torvi στην συνέχεια της σεζόν και φοβάμαι να σκεφτώ μήπως τον Bjorn και την Lagertha τους φάνε σε μια ωραία προδοσία, Ubbe και λοιποί συγγενείς.

Και να ‘μαι πάλι εδώ ζωντανός

 

Κάθε φορά που η Lagertha λέει ότι είναι βασίλισσα του Kattegat και ότι πρέπει όλοι να την υπακούν, νομιζω ότι ακούω κάτι γριές στα μπαλκόνια να γελάνε. Δεν με έπεισε ποτέ ότι άξιζε να διαδεχτεί τον Ragnar στην βασιλεία και σίγουρα δεν δείχνει τώρα ικανή να πείσει ένα σωρό κουτσούβελα να τα βρουν μεταξύ τους.

Ο μάντης δεν έχει δει τα πράγματα λάθος. Το τέλος θα έρθει και ίσως έρθει πολύ σύντομα μιας και είναι όλοι μαζεμένοι στο ίδιο μέρος. Αυτό που πληρώνει και θα πληρώσει η Lagertha είναι ότι άφησε ζωντανούς πολλούς που ήθελαν να την προδώσουν.

Όσοι περνούν τη χώρα της απόγνωσης, παθαίνουν αμνησία

Μυστήρια η περίπτωση Halfdan και κυριότερα η επιμονή του στο να απαρνείται τον αδερφό του. Ξέχασε ό,τι έχει κάνει με τον αδερφό του; Ήθελε απλά να είναι με αυτόν που θεωρούσε νικητή; Ήθελε να δείξει στον αδερφό του ότι κι αυτό έχει τσαγανό μέσα του; Έχει απωθημένα που ζούσε τόσα χρόνια στην σκιά του Harald; Ή και όλα αυτά μαζί.

Το σίγουρο είναι ότι στην μάχη ο Halfdan βγήκε κερδισμένος και θα ζήσει να θαυμάσουμε και σε άλλο επεισόδιο το τσουλούφι του.

Θα ‘νιωθες όμορφα αν βάζαμε τα κλάμματα, όμως αγόρι μου σε έχουμε γραμμένο

 

Πώς καταφέρνει ο Hvitserk να είναι πιο βαρετός κι από τον αδερφό του που ξέκανε ο Ivar; Μία σκηνή του δώσανε δική του και ούτε τον αιφνιδιασμένο δεν μπορεί να παίξει όταν του έστησαν ενέδρα στο δάσος. Φτιάξτε τείχος με τις ασπίδες και μετά εγκαταλείψτε τη μάχη τρέχοντας. Αυτός είναι ηγέτης.

Είναι μονόδρομος ο δρόμος που ‘χεις πάρει. Και δεν σε βλέπω να γυρίζεις πίσω

 

Σιγά μην΄έχανε το πανηγυράκι η Astrid για να μείνει πίσω στο ψαροχώρι να φυλάει την κοιλιά της. Στην επίκληση της Lagertha στο συναίσθημά της, εκείνη παγωμένα δηλώνει την υποταγή της στον Harald και η πρώην ερωμένη της τρώει την ψυχολογική σφαλιάρα για τα καλά.

Στη μάχη ο Harald αποφασίζει δίκαια να την προατατεύσει κι εκείνη φεύγει με τον Ivar. Τον εκλιπαρεί να γυρίσουν πίσω να βοηθήσουν, πιο πολύ γιατί δεν ήθελε με τίποτα να χαθεί η μάχη. Δεν ήθελε να πιστέψει ότι διάλεξε λάθος στρατόπεδο.

Σιγά μην κλάψω

Εδώ και αρκετά επεισόδια, ο Ubbe μοιάζει έρμαιο των αποφάσεων άλλων όσο κι αν τον πριζώνει η Margrethe για να ανέβει εκείνος στο θρόνο. Ο Ubbe ξέρει ότι το πάνω χέρι το έχουν οι άλλοι και θα πρέπει να σφαχτούν μεταξύ τους για να έχει κι αυτός μια ελπίδα για να φορέσει το στέμμα.

Στη διαμάχη με τον Ivar άναψαν λίγο τα αίματα αλλά είναι πολύ βαρετό να βλέπεις τον Ubbe με την τσαντίλα στα μάτια να διεκδικεί το κάτι παραπάνω χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Η όποια σχέση χτίζει με την Torvi θα βγάλει νομίζω σε κακό παρά την αδιαφορία του Bjorn για εκείνη.

Παντού περρισεύεις και παντού ξεψυχάς

 

Σαν να παρακαλάει να πεθάνει για τον κύριο τον Θεό του και να μην τον αφήνουν τον έρμο. Δεν ξέρω αν είμαι ΟΚ με το να βλέπω τον Heahmund δύο φορές στο έδαφος, μιας και είναι ένας τόσο καλό πολεμιστής και και και. Το θέμα είναι ότι και η Lagertha τον διασώζει όπως έκανε πριν λίγα επεισόδια ο Ivar. Κάποια θεϊκή παρέμβαση σκέφτεται και το eyerolling πάει σε άλλα επίπεδα.

Είναι σίγουρα ένας σημαντικός παίκτης αυτή τη σεζόν και δεν θα βλέπαμε να τον σφάζουν μετά από μερικά επεισόδια, τέτοια χολυγουντιανή μεταγραφή που είναι. Αλλά γίνεται λίγο κουραστική η επιμονή στον Heahmund. Όταν κοίταξε την Lagertha από μακριά σκέφτηκα ότι θα την σκοτώσει για χάρη του Ivar. Θα το κάνει όντας φυλακισμένος της; Θα πάει με το μέρος της; ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ; Για να δούμε, για να δούμε.

Ω, είναι ωραία στον παράδεισο

 

Σκούρα τα πράγματα στον παράδεισο. Όχι ότι δεν έκανε μπαμ από χιλιόμετρα ότι θα έχει τέτοια τον πρώτο καιρό ο Floki αλλά νόμιζα ότι θα τα είχε τακτοποιήσει. Οι μισοί είναι μαζί του και περιμένουν την επόμενη κίνηση στο χάρτη. Οι υπόλοιποι νιώθουν ότι έχασαν έπαθλο στο Survivor και πρέπει να την βγάλουν χωρίς τροφή και στέγη για πολύ καιρό.

Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν είναι σίγουρα σημαντικότερα από αυτά που άφησαν αυτά τα λίγα λεπτά που στραφήκαμε στην Ισλανδία να αναδείξουν. Ερωτήματα για την πίστη και τους Θεούς, για τις ανθρώπινες ανάγκες, για το αν μπορούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία απλής αληλλεγγύης ή είναι όλα θέμα εξουσίας.

Στο δρόμο να με βγάλεις που ανεβαίνει, για τη δικιά σου κοντινή Αμερική

Στο σαξονικό μέτωπο βλέπουμε τον νεαρό Alfred να έχει επιστρέψει στη μανούλα και να της αναλύει πώς θα κάνει την Αγγλία μεγάλη ξανά. Μετά την παρέμβασή του στα της εκκλησίας, τώρα λέει ότι πρέπει να φτιάξουν στόλο και στρατό από το να κάθονται όλη μέρα να χειροκροτούν τον αδερφό του για το πόσο καλά παίζει το σπαθάκι του.

Πραγματικά, πόσο λίγος μοιάζει ο Aethelwulf ως ηγέτης στα μάτια μας. Είναι προφανές ότι η σειρά επιλέγει να τον υποτιμά συνεχώς, από την εποχή του βασιλιά Eckbert μέχρι και τώρα. Θα πρέπει λοιπόν απλά να περιμένουμε να μεγαλώσει ο μικρός, να βγάλει κάπως από την μέση τον νόμιμο διάδοχο στο θρόνο και επιτέλους ο γιος του Athelstan να αναλάβει δράση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

ΟΛΑ ΤΑ RECAPS ΤΟΥ ‘VIKINGS’