VIKINGS

Vikings S05E10: Το τελευταίο βράδυ μου, απόψε το περνάω

Όσα είδαμε στο mid-season finale της σειράς και μας άφησαν με αρκετές απορίες για την συνέχεια. Το επεισόδιο λεγόταν “Moments of Vision” και στην παρέα μας απόψε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Ο τίτλος δεν είναι απλά φόρος τιμής στον αγαπημένο τροβαδούρο των πατεράδων μας αλλά η αίσθηση που είχα για πολλούς από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου. Ότι το βράδυ θα τους βρει να κάνουν το δικό τους γλέντι στη Βαλχάλα. Και σίγουρα αυτός θα ήταν ένας τέλειος αποχαιρετισμός για τα μισά της σεζόν αλλά όχι. Στην μάχη που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών στο Vikings τα πράγματα κύλησαν αναμενόμενα βαρετά.

Ώπα ώπα γιατί τους αδικώ λίγο. Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή γιατί η αρχή ήταν εξαιρετική.

Τα αδέρφια τραγουδούν στον άνεμο, οι σκηνές εναλλάσσονται με μαεστρία και όλα δείχνουν πώς θα έχουμε το καλύτερο επεισόδιο όλων των εποχών. Το build up όλου του επεισοδίου είναι για να πεθάνει η Lagertha. Αλλά όχι. Θα τα πούμε σε λίγο για εκείνη. Οι δημιουργοί μας πηγαίνουν από πρωταγωνιστή σε πρωταγωνιστή με έναν πολύ ωραίο τρόπο. Με τα moments of vision που είναι και ο τίτλος του επεισοδίου.

Αλλά είναι αυτό που περιμέναμε από το Vikings και αυτό το επεισόδιο; Όχι. Αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον; Σίγουρα. Το θολωμένο μάτι της Margrethe, οι κραυγές του Ivar στον άνεμο, η όψη της Lagertha στο τέλος, όλα δηλώνουν ότι πράγματι πλέον τον κόσμο τον κυβερνούν οι τρελοί όπως υποσχέθηκε ο Sheer. Και αυτός ο κόσμος των τρελών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Απλά νιώθω ότι η σειρά άφησε μερικές δουλίτσες μισοτελειωμένες.

Κι αν χιονίζει και αν βρέχει, το αγριολούλουδο αντέχει

 

Ξεκινώ με τη βασίλισσα η οποία έζησε ανεπάντεχα. Αποχαιρετά τον νέο της εραστή, δίνει το τελευταίο της φιλί μία φορά, δίνει το τελευταίο της φιλί και μια δεύτερη στο πεδίο της μάχης, δηλώνει πεντακάθαρα και πολύ κωμικά “now I can die” και όμως δεν πεθαίνει. Ο Ivar λυσσομανάει να πάρει την εκδίκησή του αλλά δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να φτάσει στη Lagertha. Τους αφήνουν να υποχωρήσουν στο Kattegat και τώρα τι; Θα τους αφήσουν απλά να φύγουν; Ή κλείνει ο Rollo τη μπούκα του λιμανιού με τα πλοία του;

 

Η Lagertha νιώθω ότι απλά ταλαιπωρείται πλέον στην σειρά. Δίνοντας τη χαριστική βολή στην Astrid γλίτωσε την αγαπημένη της από το βάσανο του να ζει μια ζωή μέσα στα ψέμματα. Αλλά βύθισε τον εαυτό της ακόμα βαθύτερα στον βούρκο. Με το βλέμμα απλανές και θολό, με τα μαλλιά της τρελής, δεν αφήνει καμιά υπόσχεση ανάκαμψης στο μέλλον. Έδωσε την τελευταία της μάχη και τώρα πραγματικά δεν έχει πια σημασία από ποιανού το σπαθί θα πεθάνει.

Ας είχα τη μανούλα μου

 

Ο Ivar μοιάζει ανίκητος. Πετά την πατερίτσα, χαίρεται τη μάχη, διψά για αίμα, διψά για εκδίκηση. Μόνο που είναι σχετικά στατικός στο συγκεκριμένο επεισόδιο και αυτό δεν είναι κάποιο κακό αστειάκι, ίσα ίσα που στάθηκε στα πόδια του για πρώτη φορά τόσο δυναμικά. Ξεγυμνώνει τον Hvitserk ο οποίος αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι μετανιώνει καμιά φορά το ότι στάθηκε στο πλευρό του. Κι ύστερα υπόσχεται ότι τα δικά του παιδιά θα κατοικήσουν τον κόσμο.

Πολύ κλο κλο από τον αγαπημένο μας Ivar αλλά δεν ανησυχώ. Το μέλλον όπως γνωρίζουμε ιστορικά είναι πράγματι δικό του. Το θέμα είναι αν θα ξεπαστρέψει τους άλλους γιους του Ragnar για να κατακτήσει τον κόσμο ή αν θα μπορέσει να χτίσει την αυτοκρατορία του αγνοώντας την ύπαρξή τους. Γιατί ο Sheer ήταν αινιγματικός. Ο Ubbe θα γίνει βασιλιάς σε κάποιο βασίλειο, όχι στο Kattegat. Ή τουλάχιστον αυτό υπαινίχθηκε και η τρελούλα η Margrethe άρχισε να τρέχει σαν τον Κωνσταντάρα.

Αυτή η νύχτα μένει, που θα’ μαστε μαζί

 

Κοίτα να δεις που τον συμπάθησα τον κερατά τον Halfdan. Σε αυτό το επεισόδιο κερδίζει τις εντυπώσεις όχι απλά με τον τρόπο που πέφτει στη μάχη αλλά και με την συνειδητοποίηση του παραλογισμού στον κόσμο των Vikings. Χάρη στον Bjorn έκανε ένα ταξίδι ζωής, είδε πράγματα και κόσμους που δεν θα μπορούσε να αντικρίσει ποτέ. Φεύγει γεμάτος για το ταξίδι στη Βαλχάλα, αδιαφορώντας για την ανούσια κόντρα στην πατρίδα του. Γιατί να ζήσει άλλο; Για να πολεμάει τον αδερφό του; Για να σκοτώνονται χωρίς λόγο;

Ο Harald έκανε αυτό που δεν τόλμησε ο Ubbe, δείχνοντας και τη διαφορά στη νοοτροπία των δύο στρατοπέδων. Ο Ivar σκότωσε έναν αδερφό για την εξουσία. Το ίδιο έκανε και ο Harald και αξίζουν περίτρανα ο ένας στον άλλον αν και μετά το χαμό της Astrid δεν ξέρω ποια θα είναι η ψυχολογία και η συμπεριφορά του βασιλιά στο ψαροχώρι.

 

Οι αναμνήσεις του Halfdan, η άμμος που κυλούσε από τα χέρια του, είναι ένας κόσμος που φεύγει μέσα από τα χέρια των Vikings και χάνεται. Ένας κόσμος που άφησαν να χαθεί.

Το μερτικό μου απ’ τη χαρά, μου το’ χουν πάρει άλλοι

 

Ο Bjorn χάνει την νέα αγαπημένη του στη μάχη. Δείχνει να δακρύζει και να πονά για εκείνη σε μία συνέχεια της κωμωδίας “Σύντομοι έρωτες” στην οποία έπαιξαν εκείνος και η μητέρα του με τους εραστές τους. Μάχεται γενναία, αποχαιρετά συμβολικά τον γιο της Torvi και το τέλος του επεισοδίου τον δείχνει να γυρνά τρέχοντας στο Kattegat να μαζέψει τα υπάρχοντά του για να την κάνει με ελαφρά.

Θα καταφέρει όμως να φύγει από το Kattegat; Η άφιξη του θείου Rollo ίσως ματαιώσει την αναχώρηση των ηττημένων και ίσως μας χαρίσει μερικές ωραίες σκηνές στην αίθουσα του θρόνου του Kattegat. Θα θέλει να κάτσει ο Harald στο θρόνο, ο Ivar θα θέλει να τον σκοτώσει, ο Rollo θα παίζει τον θείο που πήγε και έβγαλε λεφτά στην Αμερική και οι ηττημένοι θα βρεθούν στο έλεος των φονιάδων.

Δεν θα μου έκανε διόλου απίθανο το σενάριο να παίξει ο Rollo τον κριτή των πάντων, αφήνοντας κάποιους ζωντανούς και δίνοντας σε άλλους τη χαριστική βολή.

Τόσες μέρες, τόσες νύχτες, απ’ τον κόσμο απουσίασα

Στην Ισλανδία τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο για τον Floki μιας και τα παιδάκια που έχει μαζέψει εκεί έχουν μάθει να διψούν για βία και αίμα και δεν μπορούν να κάτσουν φρόνιμα. Η εκδίκηση έρχεται με συνοπτικές κινήσεις και πλέον η κοινότητα είναι σε αναβρασμό με τους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες στα μαχαίρια.

Ο Floki σκέφτεται κάτι που μοιάζει να είναι το πιο δίκαιο φινάλε για τον άνθρωπο αυτό. Το να προσφέρει το σώμα του στους Θεούς είναι κάτι τόσο ταιριαστό για έναν άνθρωπο που προσέφερε όλη του την ύπαρξη νωρίτερα σε εκείνους. Και όσο η μάχη στο Kattegat προχωρούσε ανιαρά, σκέφτηκα ότι μπορεί η σειρά να μας αποχαιρετούσε για χειμώνα με την εικόνα του Floki να σφαγιάζεται εκστατικά ανάμεσα στους πίδακες του νερού που κοχλάζει.

Αλλά όχι.

Η σειρά τα άφησε όλα σε αναμονή. Τελείωσε με μερικούς β ρόλους και κράτησε τους πρωτοκλασάτους να σωθούν ή να πεθάνουν στο δεύτερο μισό της σεζόν το οποίο έρχεται χοπ χοπ προς τα τέλη της χρονιάς.

Για τους ανυπόμονους πάντως, υπάρχει ένα μικρό κλιπ 20 δευτερολέπτων για όσα ακολουθούν στο υπόλοιπο της σεζόν.

 

Καλή αντάμωση στη Βαλχάλα αδέρφια