ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v140: Η απάντηση του Amazon στο Stranger Things

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Το δεύτερο μισό του Ιουλίου θεωρείται ‘η καρδιά του καλοκαιριού και η δική μας καρδιά θέλει βιβλία, οπότε το Βιβλιοφαγικό mashup είναι η μάξιμουμ απόλαυση για όλους τους αναγνώστες αυτή την εβδομάδα. Καλωσήρθατε στις σελίδες του.

ΤΟ ‘PAPER GIRLS’ ΣΤΟ AMAZON

Ίσως το Amazon να βρήκε τη δική του απάντηση στο ‘Stranger Things’ του Netflix και αυτό είναι το ‘Paper Girls’.

Το ‘Paper Girls’ είναι μια σειρά κόμικς των Brian K. Vaughan (γνωστού για τα ‘Saga’ και ‘Y: The Last Man’) και Cliff Chiang και το Amazon θα τη μετατρέψει σε τηλεοπτική σειρά, με το σενάριο να γράφει η Stephany Folsom, σεναριογράφος και του πρόσφατου ‘Toy Story 4’. Το κόμικ διαδραματίζεται το πρωινό μετά το Halloween του 1988 και ακολουθεί τέσσερα νεαρά κορίτσια που παραδίδουν εφημερίδες όταν βρίσκονται ξαφνικά στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ δύο ομάδων ταξιδιωτών στο χρόνο που πολεμούν μεταξύ τους. Καθώς ξεκινούν ένα ταξίδι στο χρόνο που θα σώσει τον κόσμο, μετακινούνται μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και συναντούν τις μελλοντικές εκδοχές του εαυτού τους.

Δεκαετία του ‘80, έφηβοι με ποδήλατα, παραφυσικά φαινόμενα, δεν είναι τυχαία η σύγκριση με το ‘Stranger Things’ αλλά το γεγονός πως ο Vaughan δεν αποτυπώνει στο ‘Paper Girls’ τη νοσταλγία για αυτή την εποχή αλλά μάλλον κάτι εντελώς διαφορετικό, κάνει την προοπτική της σειράς του Amazon κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Μιας και η συμφωνία για το ‘Paper Girls’ έκλεισε μόλις πριν λίγο καιρό, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το κάστινγκ ή το πότε θα τη δούμε, αλλά όπως είναι φυσικό το Βιβλιοφαγικό mashup θα σας ενημερώσει όταν θα υπάρχουν νεότερα.

Μέχρι τότε μπορείτε να βρείτε τα 5 πρώτα trade paperbacks του ‘Paper Girls’ εκεί έξω, με το 6ο να αναμένεται τον Οκτώβριο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Στο μαγικό αριθμό 13 έφτασαν οι νέες κυκλοφορίες των ελληνικών βιβλιοπωλείων αυτή την εβδομάδα. Κλασικά έργα που περιμέναμε καιρό, μεγάλα best sellers που συγκλόνισαν τον κόσμο του βιβλίου και επικά ποιήματα σπουδαίων συγγραφέων είναι μόνο μερικά από τα έργα για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα.

Ξεκίνημα με τις Εκδόσεις Αίολος που μας φέρνουν ξανά στα ελληνικά τα πρώτα τρία από τα συνολικά έξι βιβλία του Κύκλου της Γαιοθάλασσας, του εξαιρετικού έργου φανταστικού της Ursula K. Le Guin. Τα ‘Ο μάγος της γαιοθάλασσας’ (‘A Wizard of Earthsea’, 1968), ‘Οι τάφοι του Άτουαν’ (‘The Tombs of Atuan’, 1970) και ‘Η πιο μακρινή ακτή’ (‘The Farthest Shore’, 1972), όλα σε μετάφραση Λίλης Ιωαννίδου, αποτελούν αυτή την πρώτη δόση βιβλίων, με τη δεύτερη να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019 από τον εκδοτικό.

Η Γαιοθάλασσα είναι ένας κόσμος που αποτελείται από χιλιάδες νησιά, με το κάθε ένα να έχει χτίσει το δικό του πολιτισμό. Ανάμεσα στις κοινωνίες των νησιών ζει η μαγεία και τα αρχαιότερα πλάσματα του κόσμου, οι δράκοι. Κάθε πράγμα και ων έχει ένα μυστικό όνομα και όποιος γνωρίζει το όνομα έχει εξουσία πάνω σε αυτό. Η ιστορία του Κίρκου, που μαθητεύει δίπλα στον μάγο Όγκιον και στη Σχολή των Μάγων του νησιού του Ροκ, η ιστορία της μικρής Τενάρ, που θα γίνει η μεγάλη Ιέρεια, αλλά θα χάσει οικογένεια, σπίτι και όνομα για να γίνει η Άρχα, φύλακας των Τάφων και της λατρείας των Μεγάλων Παλαιών και η ιστορια του νεαρού Άρρεν, γιο του πρίγκιπα των Ενλάδων και του Αρχιμάγιστρου Γκεντ που ψάχνουν να βρουν την πηγή ενός μεγάλου κακού, είναι οι τρεις διηγήσεις που ακολουθούν τα τρια πρώτα βιβλία της σειράς.

Μαζί ο εκδοτικός μας φέρνει και το ‘Η πτώση του Αρθούρου’ (‘The Fall of Arthur’, 2013) του J.R.R. Tolkien, σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη, ένα ημιτελές ποίημα του μεγάλου συγγραφέα που ανακάλυψε και εξέδωσε ο γιος του Christopher.

Το έργο αφηγείται την τελευταία εκστρατεία του βασιλιά Αρθούρου. Σε αυτή, ο Αρθούρος μαθαίνει για την προδοσία του γιου του  ενώ βρίσκεται στο δάσος του Μίρκγουντ και επιστρέφει πίσω στη Βρετανία, συσπειρώνοντας τους πιστούς του ιππότες για μια τελευταία μάχη εναντίον του Μόρτρεντ. Στο βιβλίο συνυπάρχουν η πρωτότυπη με τη μεταφρασμένη εκδοχή του ποιήματος, σε μια έκδοση που σίγουρα ενδιαφέρει όλους τους φανς του Tolkien.

To mega best seller ‘Μορφωμένη’ (‘Educated’, 2018) της Tara Westover, ένα συγκλονιστικό nonfiction βιβλίο που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα της περσινής χρονιάς και βρίσκεται στην 8η θέση των εκδόσεων με τα περισσότερα αντίτυπα για το 2019, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου.

H Westover περιγράφει το πώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πίστευε πως ο κόσμος τελειώνει, ζούσε στα βουνά, ο πατέρας της απαγόρευε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και η ίδια ποτέ μέχρι τα 17 της δεν είχε πατήσει το πόδι της στην τάξη ενός σχολείου. Αφηγείται την προσπάθειά της να σπουδάσει, ξεκινώντας από το μηδέν και φτάνοντας μέχρι το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από τα must αναγνώσματα της χρονιάς.

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος και το ‘Οι θεές της Ζίτκοβα’ (‘Žítkovské bohyně’, 2012) της Kateřina Tučková, σε μετάφραση Κώστα Τσίβου. Η Ντόρα είναι η τελευταία από τις γυναίκες που ζούσαν στην κορυφή των Λευκών Καρπαθίων και ο κόσμος αποκαλούσε θεές. Γυναίκες που λέγεται πως κρατούσαν χαμένη γνώση και προέβλεπαν το μέλλον. Η Ντόρα αντιστέκεται στον τρόπο ζωής και τις τελετουργίες των προηγούμενων θεών, όπως η θεία της Τερέζιε. Ανακαλύπτει όμως ένα φάκελο στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας που μοιάζει να αντιμετωπίζει τη θεία της σαν εχθρό του κράτους, ένα φάκελο που θα της επιτρέψει να μάθει την άγνωστη μοίρα της οικογένειάς της και των άλλων θεών.

Οι Εκδόσεις Ιβίσκος ξεκινούν τη σειρά διεθνών best seller βιβλίων ξένης λογοτεχνίας με το ‘Μαζί για πάντα’ (‘Together’, 2017) της Julie Cohen, σε μετάφραση Τέσυς Μπάιλα. Η ιστορία αγάπης ξεκινά με τον Ρόμπι να ξυπνά, να ντύνεται και να φεύγει, αφήνωντας στη γυναίκα του Έμιλι ένα σημείωμα που θα της ραγίσει την καρδιά και πηγαίνοντας χρονικά προς τα πίσω, παρακολουθώντας την πορεία αυτού του ζευγαριού που κρύβει ένα τρομερό μυστικό.

Ένα ακόμη έργο της Clarice Lispector με τίτλο ‘Οικογενειακοί δεσμοί’ (‘Family Ties’, 1960), σε μετάφραση Μάριου Χατζηπροκοπίου, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Αντίποδες. Αυτή τη φορά πρόκειται για την πιο δημοφιλή συλλογή διηγημάτων της συγγραφέα, η οποία αφηγείται ιστορίες όπου απλοί, καθημερινοί ήρωες που ζουν απλές, καθημερινές ζωές συναντούν στιγμές κρίσης.

Στις Εκδόσεις Πατάκη μας προσφέρουν δύο νέα μυθιστορήματα, το ‘Η ψευδαίσθηση της μοναξιάς’ (‘The Illusion of Separateness’, 2013) του Simon Van Booy, σε μετάφραση Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου και το ‘Η εξαφάνιση της Ρόζι Άντερσον’ (‘The Bones of You’, 2015) της Debbie Howells, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου.

Το βιβλίο του Booy αφηγείται τις ιστορίες ενός Γερμανού στρατιώτη, ενός Βρετανού σκηνοθέτη, μιας τυφλής επιμελήτριας μουσείου, ενός νεόνυμφου ζευγαριού Αμερικανοεβραίων χωρισμένων από τον πόλεμο και ενός επιστάτη σε οίκο ευγηρίας για παλαίμαχους ηθοποιούς στη Σάντα Μόνικα. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις του ενός με τον άλλο, όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου θα ανακαλύψουν πως δεν είναι μόνοι τους και πως οι πράξεις του ενός τον συνδέουν με τους υπόλοιπους.

Στο θρίλερ της Howells η κηπουρός Κέιτ προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της 18χρονης Ρόζι, συμμαθήτρια της κόρης της Γκρέις. Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, η Κέιτ είναι σίγουρη πως κάτι έχει διαφύγει της προσοχής της αστυνομίας και αναλαμβάνει δράση, προσπαθώντας εμμονικά να λύσει το μυστήριο και να ανακαλύψει τι ακριβώς γνωρίζει το χωριό για την υπόθεση.

Τέλος για σήμερα με τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, που μας φέρνουν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία μυθιστορήματα. Στο έργο του Christian White με τίτλο ‘Το χαμένο παιδί’ (‘The Nowhere Child’, 2018), σε μετάφραση Αλέξανδρου Ηλιόπουλου, η Κιμ Λίρι, φωτογράφος από την Αυστραλία, μαθαίνει από έναν άγνωστο πως είναι η Σάμι, ένα κοριτσάκι που εξαφανίστηκε πριν 28 χρόνια σε ηλικία 2 ετών από το σπίτι της στο Κεντάκι. Είναι αυτή η αλήθεια; Πόσα μυστικά για την οικογένεια της Σάμι θα ανακαλύψει η Κιμ με την επιστροφή της στην πόλη όπου μεγάλωσε το μικρό κοριτσάκι;

Μαζί ο εκδοτικός μας παρουσιάζει το ‘Αληθινή ζωή’ (‘La Vraie Vie’, 2018) της Adeline Dieudonné, σε μετάφραση Χαριτωμένης Βόντα, όπου μια ασυνήθιστη οικογένεια με έναν βίαιο πατέρα, μια φοβισμένη μητέρα, έναν αθώο γιο και μια μαχητική κόρη συγκλονίζεται από ένα τραγικό ατύχημα. Ακόμα, από τα Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά που έχει τον τίτλο ‘Το κουδούνι του τρόμου’, ένα βιβλίο που ο εκδοτικός αποφάσισε πως δε χρειάζεται να δώσει περίληψη, περιττά πράγματα. ¯_(ツ)_/¯

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάμε μια βόλτα και στην Αμερική, για να δούμε τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφόρησαν χτες και πολύ θα θέλαμε να προσθέσουμε στη βιβλιοθήκη μας.

The Nickel Boys’ του Colson Whitehead, ένα από τα πολυαναμενόμενα βιβλία του ‘19, όπου δύο αγόρια, ο Elwood και ο Turner, στέλνονται σε ένα σαδιστικό αναμορφωτήριο στη Φλόριντα της εποχής του Jim Crow και προσπαθούν να κρατήσουν το ηθικό τους παρά τις άσχημες πιθανότητες και την τερατώδη μεταχείριση από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Costalegre’ της Courtney Maum, με ένα νεαρό κορίτσι που ακολουθεί τη μητέρα της Leonora Calaway μια ομάδα αλλοπρόσαλλων καλλιτεχνών στη Μεξικανική ζούγκλα, λίγο πριν το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό την αποτροπή της καταστροφής των αγαπημένων έργων τέχνης της Leonora.

This Is How You Lose the Time War’ των Amal El-Mohtar και Max Gladstone, μια ιστορία για την επικοινωνία, που μετατρέπεται σε ένα απίθανο ρομάντζο, μεταξύ δύο πρακτόρων- ταξιδευτών στο χρόνο που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τις παρατάξεις τους που βρίσκονται σε πόλεμο.

The Book of X’ της Sarah Rose Etter, όπου μια νεαρή γυναίκα, που έχει γεννηθεί με μπλεγμένο στομάχι και η οικογένειά της βγάζει τα προς το ζην μαζεύοντας κρέας από μια κοντινή σπηλιά, ενηλικιώνεται και μετακομίζει από το μικρό μέρος όπου μεγάλωσε σε μια μεγάλη πόλη και προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΒΙΒΛΙΟΒΓΑΛΤΗ

Κάτι σκοτεινό κυκλοφορεί στους δρόμους της παραλιακής πόλης Herne Bay που βρίσκεται δυτικά του Λονδίνου στη νοτιοανατολική Αγγλία. Κάτι που σκορπά το φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Κάτι που προκαλεί εφιάλτες τους βιβλιοπώλες και τους βιβλιοθηκονόμους της πόλης. Ανάμεσά στα δρομάκια του Herne Bay κυκλοφορεί ο Σκίστης των Βιβλίων.

Εντάξει, εγώ μπορεί να κάνω πλάκα αλλά το θέμα για την πόλη είναι σημαντικό. Εδώ και μερικούς μήνες κάποιος κυκλοφορεί στη βιβλιοθήκη και στο charity shop της πόλης και σκίζει σελίδες από τα βιβλία, με τις εσωτερικές κάμερες να μην έχουν καταφέρει ακόμα να συλλάβουν τον ένοχο.

Μέχρι και 15 βιβλία την εβδομάδα βρίσκουν κατεστραμμένα οι υπεύθυνοι του charity shop, με τον βάνδαλο να σκίζει τις σελίδες οριζόντια και να αφαιρεί κάποιες από αυτές παίρνοντάς τες μαζί του. Επιλέγει σημεία του καταστήματος που δε φαίνονται από το ταμείο και κυρίως τα ράφια με τα true crime βιβλία.

Υπάρχουν μάλιστα και ντόπιοι που σαν άλλοι Μπάτμεν τριγυρίζουν τα βιβλιοπωλεία και τη βιβλιοθήκη της περιοχής με σκοπό να φέρουν τον ένοχο στη δικαιοσύνη. Κανείς όμως δε γνωρίζει ακόμα ποιος σκίζει τα βιβλία του Herne Bay και γιατί. Ίσως και να μη μάθουμε ποτέ. Ίσως ο Σκίστης των Βιβλίων σταματήσει μόνος του το βανδαλισμό ή ίσως μια μέρα δούμε τη μεταφορά της ιστορίας στο σινεμά. Όπως και να ‘χει, εμείς θα παρακολουθούμε στενά την είδηση και θα σας ενημερώσουμε για κάθε εξέλιξη.

AND NOW, THIS

Επειδή μιλάμε για επιστημονική φαντασία σήμερα στη στήλη.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Εσείς πόσα βιβλία βλέπετε γύρω σας όταν πάτε παραλία; Γιατί εμείς στο #instavivlio βλέπουμε πολλά, πάρα πολλά!

 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Γιάννης ρωτά, “Γιατί η επιστημονική φαντασία δεν έχει μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα;”

Φίλε Γιάννη, πολύ καλή ερώτηση, για να το δούμε το θέμα.

Για πολλά πολλά χρόνια η κυρίαρχη οπτική σε ό,τι αφορά τις genre κατηγορίες της λογοτεχνίας στην Ελλάδα ήταν πως πρόκειται για κατώτερη λογοτεχνία. Είδη όπως το φανταστικό, τα αισθηματικά μυθιστορήματα, οι ιστορίες τρόμου και η επιστημονική φαντασία δεν είχαν ποτέ, στο μυαλό των περισσότερων αναγνωστών, την ίδια αξία με το υπόλοιπο της mainstream λογοτεχνίας.

Η εξαιρετικά στενή, έως και ασφυκτικά στενή, σχέση των Ελλήνων με τα κλασικά έργα και το canon της δυτικής και της ελληνικής λογοτεχνίας δεν επέτρεπαν τον πειραματισμό για συγγραφείς και αναγνώστες με έργα που απομακρύνονταν από το ρεαλισμό. Ταυτόχρονα, αρκετά από τα παραπάνω είδη είχαν παγιωθεί στο μυαλό του κόσμου ως “καλτ” και οι αναγνωστικές κοινότητες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από αυτά δεν επιδείκνυαν ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Άλλωστε σε προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχαν τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για την ανάδειξη έργων της λογοτεχνίας. Το να είναι κάποιος αναγνώστης ενός συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας τη δεκαετία του ‘90 ας πούμε, είναι πολύ διαφορετικό από το να είναι κάποιος αναγνώστης του ίδιου είδους στο σήμερα.

Το μικρό, σχετικά, αναγνωστικό κοινό που ενδιαφερόταν για αυτά τα είδη έφερνε και λίγες, σχετικά, εκδόσεις επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα, ειδικά από τους μεγάλους εκδοτικούς, πράγμα που φυσικά συντηρούσε το αναγνωστικό κοινό σε χαμηλά νούμερα. Φαύλος κύκλος.

Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν όμως στην εποχή του ίντερνετ και των σπουδαίων ταινιών και σειρών που ασχολούνται με αυτά τα είδη. Για την επιστημονική φαντασία δεν ενδιαφέρεται πια μόνο ο φαν του ‘Σταρ Τρεκ’, για το φανταστικό δεν ενδιαφέρεται μόνο ο φαν του ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’ και για τον τρόμο δεν ενδιαφέρεται μόνο ο φαν του ‘Εξορκιστή’. Σε έναν κόσμο που τα σύγχρονα παραμύθια μιλούν σχεδόν αποκλειστικά επιστημονική φαντασία και φανταστικό (‘Game of Thrones’, Marvel Cinematic Universe, Star Wars, Harry Potter), με πολλά από αυτά να προέρχονται από τις σελίδες των βιβλίων και των κόμικς, οι Έλληνες αναγνώστες αναζητούν όλο και περισσότερο παρόμοια λογοτεχνικά έργα.

Και έχουν αρκετά μεγαλύτερη γκάμα τίτλων για να επιλέξουν το επόμενο ανάγνωσμά τους. Ναι, οι μεγάλοι εκδοτικοί δεν ξεφεύγουν συχνά από την έκδοση mainstream λογοτεχνίας και αστυνομικών βιβλίων (όπου εδώ και αρκετά χρόνια είναι το νο1 είδος στην χώρα μας). Όμως η ύπαρξη εκδόσεων που ασχολούνται με τις αυτοεκδόσεις και η αύξηση των εκδόσεων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη speculative λογοτεχνία έχει εκτοξεύσει και τον αριθμό των Ελλήνων συγγραφέων που καταπιάνονται με είδη όπως η επιστημονική φαντασία.

Η κοινότητα της speculative λογοτεχνίας, όρος που περιλαμβάνει είδη όπως το φανταστικό, η επιστημονική φαντασία, ο τρόμος και δεκάδες ακόμη υποείδη που έχουν τη βάση τους στη φαντασία και όχι στο ρεαλισμό, μεγαλώνει συνεχώς. Συγγραφείς, εκδότες και αναγνώστες διοργανώνουν φεστιβάλ, χρησιμοποιούν τα social networks για την προώθηση των βιβλίων και συζητούν όλο και περισσότερο για τα αγαπημένα τους αναγνώσματα. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην αποδοχή όλων για την επιστημονική φαντασία και τα υπόλοιπα είδη.

Βέβαια βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την έκρηξη που υπάρχει σε άλλα σημεία του πλανήτη. Για πολλούς η επιστημονική φαντασία σημαίνει πίου πίου και ρομπότ, πράγμα που δε θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απόσταση από την πραγματικότητα. Έργα όπως του Ted Chiang, του Liu Cixin, της N. K. Jemisin και της Ursula Le Guin σπρώχνουν τα όρια της κατανόησής μας για τον κόσμο γύρω μας και περιμένουν τους Έλληνες αναγνώστες να τα ανακαλύψουν. Κάποια στιγμή θα συμβεί, θέλω να πιστεύω.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ

Δε νιώθετε κι εσείς καμιά φορά πως υπάρχουν εκεί έξω άπειρα βιβλία; Δεν έχετε μπει ποτέ σας σε ένα βιβλιοπωλείο φωνάζοντας ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ; Δε σκέφτεστε συχνά πως αν βλέπατε μια λιγότερη τηλεοπτική σειρά ή ακούγατε λιγότερες ειδήσεις ή γράφατε λιγότερο στο Facebook θα προλαβαίνατε να διαβάσετε περισσότερα βιβλία.
Αν η απάντηση σε κάποια ή σε όλα τα παραπάνω είναι ναι, τότε αυτό εδώ το ημίωρο βίντεο του σκηνοθέτη και παρουσιαστή Max Joseph είναι για εσάς.

Ο Joseph μιλάει με ανθρώπους που τον βοηθούν να αναπτύξει τη συνήθεια της ανάγνωσης σε καθημερινή βάση και του δίνουν τεχνικές για να μένει αφοσιωμένος στις σελίδες που έχει μπροστά του, επισκέπτεται πανέμορφα βιβλιοπωλεία και λογοτεχνικά ξενοδοχεία σε Ολλανδία, Γαλλία και Πορτογαλία, συναντά τον άνθρωπο που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε χρόνο ανάγνωσης και κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με στόχο τα βιβλία. Θα τον αγαπήσετε, είμαι σίγουρος.

RANDOM LINKS

Μπορούν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας να μας προετοιμάσουν για ένα αβέβαιο μέλλον, γιατί δε χορταίνουμε τα audiobooks, για τι μιλάμε όταν μιλάμε για κόμικς, η εξέλιξη του “βιβλίου παραλίας”, το πρόβλημα του νεοφιλελεύθερου ρεαλισμού στη σύγχρονη λογοτεχνία, ένας τύπος θέλει να γράψει 365 παιδικά βιβλία σε 365 ημέρες, γιατί οι συγγραφείς δεν έχουν ιδιαίτερο έλεγχο στα εξώφυλλα των βιβλίων τους, για τα 2,000 χρόνια σεληνιακής λογοτεχνίας, για τις εμπνευσμένες από την Maya Angelou τοιχογραφίες του Λος Άντζελες, η Ισπανική λογοτεχνία ζωντανεύει τα φαντάσματα της πολυτάραχης ιστορίας της, πώς η διαμάχη γύρω από ένα Χριστιανικό best seller κατέκλυσε την Ευαγγελική βιομηχανία βιβλίου και συνέτριψε μια οικογένεια, ο Mark Haddon για τη μαγεία των audiobooks, η νέα εθνική λογοτεχνία του Καναδά γράφεται από τις γυναίκες, βρίσκοντας παρηγοριά στον πανικό της Shirley Jackson, γιατί τα μέσα λένε πως το νεοεκδοθέν διήγημα της Sylvia Plath μόλις αποκαλύφθηκε, για το μυστικό βιβλιοπωλείο Brazenhead, μεγάλοι χαμένοι πολιτισμοί της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, πώς είναι να περνάς ένα βράδυ στην καλύβα του Hunter S. Thompson, ο Michael Cunningham γράφει για το μυθιστόρημα που θα γινόταν το ‘Mrs Dalloway’, το μυθιστόρημα του Jack London που επηρέασε έναν ολόκληρο αιώνα δυστοπικής λογοτεχνίας, παλεύοντας με τη μετατραυματική αγχώδης διαταραχή στην αστυνομική λογοτεχνία, Terry Pratchett και πολιτική φιλοσοφία, είναι η αποτυχία η νέα λογοτεχνική επιτυχία, ένα μάθημα στην ονοματολογία μυθιστορημάτων, πώς να (μην) στρέψετε το έφηβο παιδί σας ξανά στα βιβλία, μερικές πληροφορίες για τη συγγραφέα 723 μυθιστορημάτων Barbara Cartland, τι μας μαθαίνει η λογοτεχνία για τη γοητεία των αιρέσεων, γιατί ένα μυθιστόρημα δυστοπικής πατριαρχίας από το ’80 εξακολουθεί να μιλά στις γυναίκες σήμερα, μια ερωτική επιστολή προς τις βιβλιοθήκες, πώς η μυθοπλασία ενώνει τις ασύμβατες πραγματικότητες της θρησκείας και της κωμωδίας, πώς το ‘Dragonlance’ με έκανε να αγαπήσω το φανταστικό, πώς να γίνετε επιμελητές βιβλίων, για τον συγγραφέα των φυλακών Jack Abbott, δεκατρία τραγούδια που αποδεικνύουν πως ο Lou Reed ήταν ένας λογοτεχνικός μετρ, η απελευθερωση και η ανησυχία του να γράφεις ένα ολόκληρο βιβλίο με χαρτί και μολύβι, 20 χρόνια μετά το τελευταίο βιβλίο του Hannibal Lecter, πώς η κριτική συνέντευξη έγινε ένα σημαντικό ακαδημαϊκό είδος, για το καθοριστικό δεύτερο μυθιστόρημα της Virginia Woolf.