123rf
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v114: Το νεκροταφείο των απαγορευμένων βιβλίων

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μόδα, λογοτεχνικά νεκροταφεία και κλεμμένα ποιήματα. Το Βιβλιοφαγικό mashup έρχεται και αυτή τη Δευτέρα με τα πιο ενδιαφέροντα και ξεχωριστά θέματα από τον κόσμο των βιβλίων. Μη μας χάσετε, έχουμε πολλά να πούμε και σήμερα.

ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του Κουβέιτ έκανε γνωστό πως από το 2014 μέχρι σήμερα έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία 4,390 βιβλίων.

Ας το σκεφτούμε λιγάκι αυτό. 4,390 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας δεν μπορούν να διαβαστούν γιατί μια κυβέρνηση αποφάσισε, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, πως δεν είναι κατάλληλα για τους πολίτες της χώρας της. Τρομακτικό, έτσι;

Ανάμεσα στους τίτλους συμπεριλαμβάνονται τα ‘Εκατό χρόνια μοναξιάς’ (εξαιτίας μιας σκηνής όπου μια γυναίκα βλέπει γυμνό το σύζυγό της), η ‘Θεία κωμωδία’, η ‘Παναγία των Παρισίων’, έργα των Naguib Mahfouz, Maya Angelou και εκατοντάδων άλλων συγγραφέων, ο ‘Ζορμπάς’, μια εγκυκλοπαίδεια που περιέχει φωτογραφία του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και η ‘Μικρή γοργόνα’ της Disney γιατί δε φοράει χιτζάμπ. Α, και το ‘1984’ του Orwell, αλλά μόνο μια από τις μεταφράσεις του στα αραβικά, η άλλη επιτρέπεται. ¯_(ツ)_/¯

Στα τέλη του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Έκθεσης Βιβλίου του Κουβέιτ, ο καλλιτέχνης Mohammad Sharaf είχε μια ιδέα για να διαμαρτυρηθεί για την πρακτική λογοκρισίας της χώρας του: Έστησε το Νεκροταφείο των Απαγορευμένων Βιβλίων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

مقبرة في أرض المعارض #منع_في_الكويت

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mohammad Sharaf (@mohammadrsharaf) στις

200 ταφόπλακες τοποθετήθηκαν δίπλα στο χώρο της Έκθεσης Βιβλίου. Σε κάθε μια από αυτές γράφτηκαν τα ονόματα μερικών μόνο από τα 4,390 βιβλία που απαγόρευσε το Κουβέιτ. Μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας και μια δημόσια καλλιτεχνική παρέμβαση που παρέμεινε στο χώρο μόλις 4 ώρες, πριν αφαιρεθεί από τις αρχές της χώρας, αλλά που κέρδισε τις εντυπώσεις για τον Sharaf.

Αυτή ήταν και πιο δυνατή και εξωστρεφής διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία του Κουβέιτ, αφού η κίνηση του Sharaf συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν στη χώρα το φθινόπωρο δεν κατάφεραν να κατεβάσουν αρκετούς πολίτες στο δρόμο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μπόλικα βιβλία για ακόμη μια εβδομάδα χτύπησαν τα ράφια των βιβλιοπωλείων και εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα. Άλλωστε σιγά σιγά θα πρέπει να σκεφτόμαστε τα δώρα που θα κάνουμε σε φίλους και συγγενείς μέσα στις γιορτές και καλύτερα δώρα από τα βιβλία δεν υπάρχουν.

Τριπλό χτύπημα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, που μας δώσανε την ίδια μέρα στα ελληνικά τα 3 πιο πρόσφατα έργα του Stephen King. Η νουβέλα ‘Εξύψωση’ (‘Elevation’, 2018), το μυθιστόρημα ‘The Outsider – Ο ξένος’ (‘The Outsider’, 2018) και το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του Owen ‘Ωραίες κοιμωμένες’ (‘Sleeping Beauties’, 2017) κυκλοφόρησαν την περασμένη Παρασκευή και είμαι σίγουρος πως φέρανε πρόωρα τα Χριστούγεννα για κάθε φαν του Βασιλιά του Τρόμου.

Στην ‘Εξύψωση’ ο King επιστρέφει στο Castle Rock του Maine, τοποθεσία μερικών από τα πιο γνωστά έργα του, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός άντρα με μια παράξενη, μυστηριώδη αρρώστια που καταλήγει να βοηθά την πόλη να ξεπεράσει τις ασχημότερες και παλαιότερες προκαταλήψεις της.

Το ‘The Outsider – Ο ξένος’ ξεκινά με ένα δολοφονημένο παιδί, με αυτόπτες μάρτυρες και όλα τα εγκληματολογικά στοιχεία να δείχνουν έναν ντόπιο προπονητή μπέιζμπολ ως το δολοφόνο, μόνο που ο ίδιος έχει ένα αδιαμφισβήτητο άλλοθι και το ερώτημα που αναδύεται είναι: Μήπως θα μπορούσε να είναι σε 2 σημεία ταυτόχρονα;

Το μυθιστορημα ‘Ωραίες κοιμωμένες’ είναι.το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο King μαζί με τον μικρότερο από τους γιους του. Σε αυτό οι γυναίκες επηρεάζονται από μια αρρώστια που τις καλύπτει με ένα κουκούλι όταν πέφτουν για ύπνο και αν κάποιος τις ενοχλήσει ή τις ξυπνήσει γίνονται άγριες και βίαιες, ενώ η Eve είναι η μόνη που έχει ανοσία στην αρρώστια και ο κόσμος των ανδρών χωρίζεται σε ομάδες, που άλλοι θέλουν να σώσουν την Eve κι άλλοι πιστεύουν πως είναι ένας δαίμονας που πρέπει να σφαγιαστεί.

Τα 3 βιβλία κυκλοφορούν και σε μια πολυτελή έκδοση και αν τα θέλετε θα πρέπει να βιαστείτε, μιας και υπάρχουν μόλις 1,000 αντίτυπα εκεί έξω.

Μαζί ο Κλειδάριθμος μας φέρνει και τη ‘Ματωμένη τζαζ’ (‘The Book of Harlan’, 2016) της Bernice L. McFadden. Το βιβλίο βασίζεται στη ζωή του Harlan McFadden, παππού της συγγραφέα, μουσικού της τζαζ που βρέθηκε από το Harlem σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσω ενός διάσημου καμπαρέ του Παρισιού, ο Χάρλαν και τρομπετίστας φίλος του Λίζαρντ Ρόμπινς θα βρεθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, ένα γεγονός που θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή τους.

Ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε σε πολλές από τις λίστες των καλύτερων βιβλίων του 2017 μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Η ‘Κρυφή φωτιά’ (‘Home Fire’, 2017) της Kamila Shamsie ήταν άλλωστε υποψήφια για Man Booker Prize, Goodreads Choice Award και Costa Book Award, ενώ κέρδισε το φετινό Women’s Prize for Fiction. Το βιβλίο αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή και μιλά για την Isma Pasha, μια Βρετανίδα που φτάνει στην Αμερική για να κυνηγήσει το Ph.D. της, την όμορφη μικρότερη αδερφή της και τον αδερφό τους, τον οποίο στοιχειώνει η κληρονομιά του τζιχαντιστή πατέρα τους.

Δε θα πρέπει να αμελήσουμε και μια αναφορά στα 10 βιβλία της Agatha Christie που επανεκδίδει ο εκδοτικός, ξεκινώντας από το ‘Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές’. Για όσους από εσάς δεν έχετε εξερευνήσει ακόμα το έργο της θείας Αγκάθα, αλλά και για τους φίλους της μεγάλης συγγραφέα, οι νέες εκδόσεις του Ψυχογιού είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα με λίγο κλασικό μυστήριο.

Μια από τους σπουδαιότερους σύγχρονους λογοτέχνες της Αργεντινής μας παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Πατάκη. Το ‘Όσα χάσαμε στις φλόγες’ (‘Things We Lost in the Fire’, 2014) της Mariana Enríquez είναι μια σκοτεινή συλλογή ανατριχιαστικών ιστοριών που διαδραματίζονται στη χώρα της Νότιας Αμερικής. 3 νεαρές φίλες μοιράζονται ναρκωτικά και πόνο εν μέσω μιας ακόμα διακοπής ρεύματος της κυβέρνησης, μια κοπέλα που δεν έχει τίποτα να χάσει μπαίνει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και δεν επιστρέφει ποτέ και μια ομάδα γυναικών καίγονται ζωντανές για να διαμαρτυρηθούν για μια viral μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Μακάβριο και απόκοσμο, αυτό είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε.

Στην Αργεντινή και στο απόγευμα της 9ης Ιουνίου 1956 μας γυρνά το ‘Επιχείρηση Σφαγή’ (‘Operation Massacre’, 1957) του Rodolfo Walsh, ένα ιστορικό βιβλίο που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Εκείνη τη μέρα, σε ένα διαμέρισμα του Μπουένος Άιρες, αρκετοί άνδρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την ανάμειξή τους σε μια επαναστατική απόπειρα εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Μερικές ώρες αργότερα, ο αρχηγός της αστυνομίας λαμβάνει εντολή να τους εκτελέσει. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας μαθαίνει, λίγους μήνες αργότερα, πως υπάρχουν επιζώντες από την εκτέλεση και ξεκινά την έρευνά του. Ένα άγνωστο κομμάτι ιστορίας της Αργεντινής ξεδιπλώνεται μέσα σε ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περνάμε τον Ατλαντικό τώρα, για να δούμε τα τελευταία μας βιβλία για το 2018 που προέρχονται από την Αμερική. 6 ξεχωριστά έργα που είμαι σίγουρος πως θα σας μιλήσουν και θα τα αναζητήσετε σύντομα για να τα προσθέσετε στις wishlists σας.

How Long ’Til Black Future Month’ της N.K. Jemisin, η πρώτη συλλογή διηγημάτων της πολυβραβευμένης συγγραφέα, ανάμεσα στις οποίες ρίχνουμε μια ματιά στη στοιχειωμένη Νέα Ορλεάνη της εποχής μετά τον τυφώνα Κατρίνα, σε μια μαύρη μητερα που πρέπει να προστατέψει το παιδί της από τις μηχανορραφίες της Λευκής Γυναίκας και στην υποψήφια για Hugo ιστορία της για ένα παιδί των δρόμων που μετατρέπεται σε μαία μιας μητρόπολης.

Hazards of Time Travel’ της Joyce Carol Oates, όπου στον καταπιεστικό κόσμο του μέλλοντος ένα αντιδραστικό κορίτσι εξορίζεται 80 χρόνια στο παρελθόν για να λάβει ένα αυστηρό μάθημα, αλλά αυτό που συναντά εκεί δεν είναι ακριβώς η τιμωρία που οι σύγχρονοί της είχαν φανταστεί για εκείνη.

Revolution Sunday’ της Wendy Guerra, μυθιστόρημα για μια συγγραφέα, την οποία οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες της θεωρούν κατάσκοπο για τον Κάστρο και στην Κούβα αντιμετωπίζεται επίσης με υποψία από την κυβέρνηση, η οποία δέχεται την επίσκεψη ενός διάσημου ηθοποιού που θέλει να ερευνήσει ένα κομμάτι του παρελθόντος της οικογένειάς της, γεγονός που θα αναγκάσει τη συγγραφέα να αποφασίσει ποια από τις δύο αφηγήσεις προτιμά.

The Frame-Up’ της Meghan Scott Molin, στο οποίο μια δημιουργός κόμικς καλείται να βοηθήσει την έρευνα της αστυνομίας όταν κάποιος αρχίζει να αντιγράφει τα εγκλήματα των αγαπημένων της κόμικς και ίσως ένας αληθινός υπερήρωας να τριγυρνά στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Fire and Heist’ της Sarah Beth Durst, με πρωταγωνίστρια μια έφηβη, με τα μέλη της οικογένειάς της να είναι κυνηγοί θησαυρών και ικανοί να μεταμορφώνονται σε δράκους, η οποία πρέπει να σχεδιάσει την πρώτη κλοπή πετραδιών ως ένα σημαντικό τελετουργικό μύησης.

Stronger, Faster, and More Beautiful’ της Arwen Elys Dayton, μυθιστόρημα που απαρτίζεται από έξι αλληλένδετες ιστορίες που τοποθετούνται στο μέλλον του κόσμου μας και μιλούν για το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε για να ανακατασκευάσουμε τον εαυτό μας ως το τέλειο ανθρώπινο δείγμα και που μπορούμε να φτάσουμε τον ορισμό του “ανθρώπου”.

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΑ

Κυρίες μου και κύριοι, ένας από τους διασημότερους οίκους μόδας του κόσμου το αποφάσισε: Τα βιβλία είναι κουλ.

Όχι πως μας είπαν κάτι που δεν ξέραμε βέβαια, αλλά το νέο Gucci Wooster Bookstore που άνοιξε στη Νέα Υόρκη ο Ιταλικός οίκος αποδεικνύει ακόμη μια φορά αυτό που λέμε συνεχώς εδώ και 2,5 χρόνια μέσα από τη στήλη. Ναι, τα βιβλία και η ανάγνωση είναι πιο mainstream από ποτέ.

Το βιβλιοπωλείο είναι μια ζεστή αναγνωστική γωνιά μέσα στο Wooster κατάστημα του Gucci. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του οίκου με τον εκδοτικό Dashwood Books, ο οποίος συνέβαλε στο να γεμίσουν τα ράφια του βιβλιοπωλείου με σχεδόν 2,000 τίτλους. Τόμοι φωτογραφίας, μόδας, νεανικής κουλτούρας, τέχνης, αρχιτεκτονικής και design, καινούρια καθώς και χρησιμοποιημένα, σπάνια και εξαντλημένα βιβλία βρίσκονται στο κατάστημα.

Αρκετά από τα βιβλία εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχιακές εμπνεύσεις του creative director του οίκου, Alessandro Michele. Ο Michele είναι γνωστός βιβλιόφιλος και οι συλλογές του πολύ συχνά περιλαμβάνουν λογοτεχνικές αναφορές, με αρκετά αποσπάσματα έργων να βρίσκονται στις σημειώσεις των show του Gucci.

Έτσι λοιπόν η φράση “πάω στου Gucci για βιβλία” είναι μια πραγματικότητα και κάποιος άνθρωπος εκεί έξω την έχει ήδη πει. Καλωσήρθατε στον κόσμο των βιβλίων του 2018.

AND NOW, THIS

Επειδή καλό είναι εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup να μαθαίνουμε και μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρουμε, εδώ η φίλη Lindsay Ellis θα μας μιλήσει μέσα σε 8 λεπτά για το τι ακριβώς είναι το ghostwriting πώς λειτουργεί στην Αμερική και μας δίνει μερικά διάσημα παραδείγματα.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μια ακόμη εβδομάδα, εκατοντάδες ακόμη φωτογραφίες των Ελλήνων βιβλιόφιλων στο #instavivlio, από τις οποίες επιλέξαμε (δύσκολα για άλλη μια φορά) τις 3 που αγαπήσαμε περισσότερο για αυτή τη Δευτέρα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Χρήστος ρωτά, “Θα έρθουν τα dwarsligger (ή flipback) κάποτε στην Ελλάδα;

Φίλε Χρήστο, πολύ καλή ερώτηση αλλά ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι τα flipbacks για τον κόσμο που δε γνωρίζει.

Τα flipbacks είναι ένα νέο φορμά χάρτινων βιβλίων που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ολλανδία με το όνομα “dwarsligger”. Ένα flipback έχει περίπου το μισό μέγεθος ενός κανονικού βιβλίου και τυπώνεται κατά μήκος των σελίδων του (και όχι κατά πλάτος όπως έχουμε συνηθίσει). Οι σελίδες του φτιάχνονται από αρκετά λεπτό χαρτί και γίνεται χρήση μιας ειδικής βιβλιοδεσίας που κάνει ευκολότερο το χειρισμό του flipback με ένα χέρι. Όλα αυτά κάνουν ιδανικά τα flipbacks για διάβασμα εν κινήσει, τουλάχιστον θεωρητικά.

Πρακτικά υπάρχουν τόσο θερμοί υποστηρικτές όσο και πολέμιοι του φορμά. Το λεπτότερο χαρτί δεν κάνει ιδιαίτερα εύκολη την ανάγνωση και τα φθηνότερα (και λιγότερα) υλικά που χρησιμοποιούνται κάνουν τους φετιχιστές των χάρτινων βιβλίων να μην τα βλέπουν με καλό μάτι. Εσείς μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα βιβλία στο site τους.

Η απάντηση στην ερώτηση του Χρήστου είναι “μάλλον όχι”. Το dwarsligger είναι ένα φορμά που προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση παγκοσμίως. Ανάμεσα στα παραδοσιακά βιβλία, στα pocket books που κυκλοφορούν σχεδόν παντού (όπως είναι για παράδειγμα στην Ελλάδα τα Μεταίχμιο Pocket), στα ebooks και στα audiobooks, η αγορά ενός τέτοιου είδους χάρτινων βιβλίων είναι αρκετά περιορισμένη.

Ακόμα κι αν υπήρχε όμως μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας διαθέσιμο για τα flipbacks, το φορμά είναι πατενταρισμένο από την Ολλανδική εταιρεία Jongbloed BV. Έτσι κάθε εκδοτικός που θα ήθελε να εκδώσει βιβλία του ως flipbacks θα έπρεπε να ζητήσει τα δικαιώματα του ή να μπλέξει σε μια δικαστική διαμάχη από την οποία πιθανότατα θα βγει χαμένος.

Εδώ βέβαια μπαίνει κι ένα ακόμη θέμα: Χρειαζόμαστε στα αλήθεια βιβλία σε μέγεθος smartphone το 2018 ενώ μπορούμε με το ίδιο μας το smartphone να διαβάσουμε ολόκληρα μυθιστορήματα ακόμα και μέσα από το Instagram; Εγώ λέω όχι, αλλά από την άλλη ακόμα πολλοί αναγνώστες μιλάνε για τη “μυρωδιά του χαρτιού” οπότε ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας.. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Είσαι νεαρή ποιήτρια. Γράφεις αρκετά ποιήματα, πολλά από τα οποία στέλνεις σε online λογοτεχνικά περιοδικά. Τα ποιήματά σου επιλέγονται από τα περιοδικά και ο κόσμος σε μαθαίνει. Παίρνεις πολλά μπράβο και αποκτάς σιγά σιγά την αποδοχή της λογοτεχνικής κοινότητας.

Ένας εκδοτικός έρχεται και σου προτείνει την έκδοση της πρώτης σου ποιητικής συλλογής, ενώ ένα από τα ποιήματά σου είναι υποψήφιο για το Pushcart Prize, που ναι μεν έχει άπειρους υποψηφίους κάθε χρόνο, αλλά είναι τέλος πάντων ένα γνωστό λογοτεχνικό βραβείο.

Από αυτό το ποίημά σου μάλιστα, που έχει τίτλο ‘Gun Metal’, παίρνεις και ένα του στίχο και τον κάνεις τατουάζ στο χέρι σου. Ποστάρεις τη φωτογραφία περήφανα στο Twitter και πολύ καλά κάνεις, είναι άλλωστε μια πρόταση που σε αντιπροσωπεύει. “Ramshackle girl, spitting teeth in the sink”, λέει το ποίημά σου.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτές οι λέξεις, όπως και αρκετές άλλες των ποιημάτων σου, δεν είναι δικές σου. Ανήκουν στην Rachel McKibbens και στην Wanda Deglane και στην Christina Stoddard και στην Brenna Twohy και στον Hieu Minh Nguyen και σε άλλους 4 συγγραφείς. Ή τουλάχιστον αυτοί ήταν όσοι μέχρι τώρα έχουν αναγνωρίσει αποσπάσματα των έργων τους στα δικά σου ποιήματα.

Το σενάριο δεν είναι φανταστικό και είναι αυτό το τελευταίο λογοτεχνικό σκάνδαλο που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες το βιβλιοφιλικό Twitter. Η ποιήτρια Ailey O’Toole κατηγορείται από πολλούς δημιουργούς πως χρησιμοποίησε κομμάτια των δικών τους ποιημάτων για να χτίσει τα δικά της έργα και, συνολικά, την καριέρα της.

Η λογοκλοπή μπορεί να μην είναι κάτι νέο στη λογοτεχνία και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που συναντάμε περιπτώσεις όπως της O’Toole. Η λογοτεχνική αντιγραφή είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και είμαι σίγουρος πως θα την ξαναβρούμε μπροστά μας εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup.

Η υπόθεση της O’Toole έχει αρκετά μεγαλύτερο βάθος και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πόσο ξεκάθαρα ξεσηκωμένα από τα έργα άλλων ποιητών ήταν τα ποιήματά της (και αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Vulture και στον Guardian). Εγώ θα σας πω απλά πως το πρώτο της βιβλίο δε θα εκδοθεί τελικά και πως η ίδια δε βρίσκεται πλέον στο Twitter.

RANDOM LINKS

Η ευχαρίστηση των ανολοκλήρωτων βιβλίων, τι κρύβεται πίσω από την πρόσφατη άνοδο της δημοσιογραφικής κάλυψης του κόσμου των βιβλίων, η βιομηχανία του βιβλίου ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ στα ebooks, οι φετινές υποψηφιότητες των Golden Globes που βασίζονται σε βιβλία, οι νικητές των Goodreads Choice Awards, μπορούμε να μιλάμε ακόμα για βιβλία όσο ο κόσμος γύρω μας καίγεται, διάσημοι συγγραφείς γράφουν από την αρχή την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σήμερα, ο Trump έκανε το 2018 τους εκδότες πλούσιους και αμήχανους, τα 10 βιβλία της χρονιάς για τους New York Times, τα 10 βιβλία του 2018 για το A.V. Club, τα αγαπημένα βιβλία του ‘18 για το LitHub, τα καλύτερα βιβλία μυθοπλασίας του 2018 για το Buzzfeed, 50 από τα καλύτερα lgbtq+ βιβλία της χρονιάς, τα καλύτερα audiobooks του 2018, τα εξώφυλλα της χρονιάς για το Book Riot, το Bookish και το CrimeReads, τα nonfiction bestsellers της Αμερικής τα τελευταία 100 χρόνια, μια ανοιχτή επιστολή προς την Elena Ferrante, για τις λογοτεχνικές απάτες και την ηθική της συγγραφής, τι λέει η σύγχρονη μη-Δυτική επιστημονική φαντασία για τις κουλτούρες που τη δημιουργούν, το βιβλιοπωλείο Strand της Νέας Υόρκης αρνείται να τιμηθεί ως ορόσημο της πόλης, οι μαύροι άντρες συγγραφείς της εποχής μας, επιτρέπεται στην αστυνομική λογοτεχνία να είναι αστεία, έρχεται το sequel του ‘Call Me By Your Name’, πόσες φορές θα πρέπει να διασκευάζεται ένα βιβλίο, μια ματιά σε 6 συγγραφείς που έγραψαν sequels των βιβλίων τους μετά από δεκαετίες, ποιος ήταν ο αληθινός Sherlock Holmes, γιατί λησμονήθηκε η Norah Lange, τα μικρά μπλε βιβλία που έκαναν μόδα τη Γαλλική λογοτεχνία, μερικά πράγματα για την Imagination Library της Dolly Parton, λίγα λόγια για την Αφροβραζιλιάνικη λογοτεχνία, ο Chip Kidd μιλά για το πώς έγινε σχεδιαστής εξώφυλλων, πώς η Μέση Γη διαμόρφωσε την κλασική ροκ μουσική, γιατί αγαπάμε ακόμα το έγκλημα και τους υπερήρωες των κόμικς, μάθετε για τα λογοτεχνικά είδη της urban fantasy και της high fantasy, το ‘The Outsider’ του Stephen King έρχεται στο HBO, πώς να δώσετε αξέχαστα ονόματα στους χαρακτήρες σας.