ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v122: Το λογοτεχνικό bullying με αφορμή το βιβλίο του Ντάνου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ο Μάρτιος μπήκε, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να καλυτερεύει πια και το Βιβλιοφαγικό mashup είναι έτοιμο να ξεχυθεί στις εξοχές και στα πάρκα με το βιβλίο του ανά χείρας. Πάμε να δούμε τι σας ετοιμάσαμε για αυτή τη Δευτέρα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Ντιάνα ρωτά, “Παρατηρώ πολύ bookshaming (‘Fifty Shades of Grey’ ως το πιο γνωστό, και το βιβλίο του Ντάνου ως το πιο πρόσφατο δείγμα) και αναρωτιέμαι γιατί έχουμε αυτό το φαινόμενο ενώ υποτίθεται όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο περισσότερο ανοιχτομυαλος γίνεσαι.

Φίλη Ντιάνα, έχω τόσα πολλά πράγματα να πω στην ερώτησή σου, αλλά θα βγάλω από το τσεπάκι τη σύντομη εκδοχή γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην υπόλοιπη στήλη, έτσι;

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: Shaming δεν παίζει μόνο στα βιβλία, αλλά σε κάθε έκφανση της ποπ κουλτούρας. Είτε μιλάμε για τη λογοτεχνία, είτε μιλάμε για τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τη μουσική, για οτιδήποτε. Ο ελιτισμός δε διακρίνει είδη άλλωστε.

Οι άνθρωποι που κοιτάζουν τη φωτογραφία με τους 30 νοματαίους, που την περασμένη εβδομάδα πήγαν στο βιβλιοπωλείο για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αγγελόπουλου (γνωστού για τη συμμετοχή του στο ‘Survivor’) και σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός, είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Έρχονται με τη δική τους άποψη για το τι είναι άξιο ή μη να καταναλωθεί ανά πάσα στιγμή από τους άλλους, κάτι σαν Ύπατοι Αρμοστές των επιλογών της υπόλοιπης κοινωνίας.

Αντιμετωπίζουν και ξεχωρίζουν τα βιβλία, τις ταινίες, τα τραγούδια ως “ποιοτικά” ή “σκουπίδια” για μια σειρά λόγων, ανάμεσα στις οποίες σημαντικότερες είναι οι προσωπικές τους προτιμήσεις που αποκτούν μορφή οικουμενικής και ακλόνητης αλήθειας και το που βρίσκεται η πυξίδα της κουλτούρας από την οποία περιβάλλονται τη συγκεκριμένη στιγμή. Μιλάμε για την ίδια κουλτούρα δηλαδή η οποία έβαλε τίτλο “Ουρές μέσα στο κρύο για το βιβλίο του Ντάνου” σε άρθρο με μοναδικό σκοπό να γίνει περίγελος και ο συγγραφέας και οι αναγνώστες.

Ο αναγνωστικός ελιτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικού βιβλιοφιλικού κόσμου. Η (μεγάλη) μερίδα του κόσμου που πιστεύει πως υπάρχουν βιβλία που θα έπρεπε κανείς να διαβάζει απαραίτητα και άλλα που δε θα έπρεπε καν να υπάρχουν, κάνει αρκετή ζημιά στη συζήτηση γύρω από τη λογοτεχνία. Επιπρόσθετα, αποτελεί μια σημαντική τροχοπέδη στην προσέγγιση νέων αναγνωστών και δίνει μια λανθασμένη αντίληψη για το τι είναι και το τι μπορεί να πετύχει η ανάγνωση στη ζωή ενός ανθρώπου. Άλλωστε τα βιβλία δεν έχουν μόνο μια πλευρά και κανείς δεν μπορεί να δρα ως βελόνα της αναγνωστικής πυξίδας όλων.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Για δύο νέα βιβλία έχουμε να μιλήσουμε σήμερα, δύο ατμοσφαιρικά μυθιστορήματα που υπόσχονται να συναρπάσουν τους αναγνώστες τους.

Ξεκινάμε με το ‘Snap’ (2018) της Belinda Bauer, βιβλίο που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Bell. Στο βιβλίο, ο 11χρονος Τζακ βρίσκεται μαζί με τις 2 αδερφές του στο χαλασμένο αυτοκίνητο της οικογένειας, περιμένοντας τη μητέρα του να γυρίσει. Εκείνη όμως δεν επιστρέφει ποτέ.

Τρία χρόνια αργότερα, η έγκυος Κάθριν ξυπνά στο σπίτι της και βλέπει ένα μαχαίρι δίπλα στο κρεβάτι της, μαζί με ένα σημείωμα που λέει “Θα μπορούσε να σε είχα σκοτώσει”. Ένας διαρρήκτης που κοιμάται στα σπίτια που ανοίγει βρίσκεται ελεύθερος στην πόλη και η αστυνομία τον αναζητά. Ταυτόχρονα, ο Τζακ φροντίζει τις αδερφές του και το να μην καταλάβει κανείς πως μένουν μόνοι τους στο σπίτι. Ίσως όμως βρίσκεται και κοντά στην ανακάλυψη του τι έχει συμβεί στη μητέρα του;

Το μυθιστόρημα της Bauer διαβάζεται απνευστί, ενώ αξίζει να πούμε πως το ‘Snap’ βρέθηκε στη μακρά λίστα των υποψηφίων για το πρόσφατο Man Booker Prize.

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έρχεται το δεύτερο σημερινό μας βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα ‘1793: Τότε που βασίλευε η βία’ (‘The Wolf and the Watchman’, 2017). Το ντεμπούτο του Niklas Natt och Dag μας γυρνά στη Σουηδία της χρονιάς του τίτλου.

Όταν ένα ακρωτηριασμένο πτώμα αποκαλύπτεται στη λίμνη της Στοκχόλμης, ο αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε μαζί με τον Μίκελ, τον άνθρωπο που ανακάλυψε το πτώμα, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Μέσα σε μια πόλη βυθισμένη στο έγκλημα, θα φτάσουν μέχρι τη βρώμικη πλευρά της Σουηδικής ελίτ και θα διασταυρώσουν το δρόμο τους με χαρακτήρες όπως ο Κρίστοφερ, ο γιος ενός αγρότη που έρχεται στην πρωτεύουσα για να γίνει γιατρός, και η Άννα-Στίνα, που προσπαθεί να αποδράσει μετά την κατηγορία ενός ιερέα πως είναι ιερόδουλη.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει στην παγκόσμια λογοτεχνία. Όλο και περισσότεροι αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο ανοίγουν τον αναγνωστικό τους ορίζοντα. Αναζητούν αναγνώσματα έξω από την comfort zone τους, ψάχνουν βιβλία από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές εμπειρίες από τις δικές τους, επιλέγουν βιβλία από κουλτούρες και χώρες μακριά από αυτή στην οποία ζουν.

Ακόμη και χώρες του αγγλόφωνου κόσμου, όπως η Αμερική και Βρετανία, στις οποίες παραδοσιακά το ποσοστό των μεταφρασμένων βιβλίων βρισκόταν πάντα χαμηλά, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλο και περισσότερα ξενόγλωσσα βιβλία κάθε χρόνο.

Η ελληνικά λογοτεχνία έχει τώρα, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, την ευκαιρία να εξάγει τα δικά της έργα στο εξωτερικό. Υπάρχει όμως ανάγκη να γίνει μια σωστά συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους του βιβλίου στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω σήμερα το Greek Literature Abroad, ένα νέο blog που σκοπό έχει να καταλογράψει και να προωθήσει τα ελληνικά βιβλία που μεταφράζονται σε κάθε γλώσσα του κόσμου!

Μέσα στο greekliteratureabroad.com θα συγκεντρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες όλα τα ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στο εξωτερικό από το 2010 μέχρι και σήμερα, ενώ στην Facebook page του Greek Literature Abroad (η οποία μιλά αγγλικά με στόχο το διεθνές κοινό αλλά και ελληνικά για τους Έλληνες αναγνώστες) θα συγκεντρώνει όλες τις ειδήσεις που αφορούν τις νέες μεταφράσεις και την προώθηση των ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό.

Το Greek Literature Abroad φιλοδοξεί να είναι εδώ για καιρό, προσφέροντας μια κεντρική βάση δεδομένων για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ας στείλουμε τα ελληνικά βιβλία σε κάθε γωνιά του κόσμου!

ΤΟ ‘HIS DARK MATERIALS’ ΕΡΧΕΤΑΙ!

Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε πια μια από τις χειρότερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων στην ιστορία του σινεμά. Ναι, μιλάω για το ‘The Golden Compass’, την αποτυχημένη προσπάθεια (fight me!) του 2007 να μεταφερθεί στο σινεμά το πρώτο βιβλίο της τριλογίας ‘His Dark Materials’ του Philip Pullman.

Ή τουλάχιστον ελπίζω να ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε εκείνη την ταινία, αφού το πολλά υποσχόμενο trailer της νέας σειράς που ετοίμασαν για εμάς οι ενωμένες δυνάμεις του BBC και του HBO φαίνεται πραγματικά να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Έχουμε Dafne Keen (η μικρή του ‘Logan’) στο ρόλο της Lyra, James McAvoy ως Lord Asriel, Ruth Wilson ως Mrs. Coulter και Lin-Manuel Miranda ως Lee Scoresby. Ξέρουμε πως η σειρά θα έρθει “σύντομα”, που θα πει μέσα στο 2019. Και πως η πρώτη σεζόν θα αποτελείται από 8 επεισόδια, ενώ έχει ήδη ανανεωθεί και για μια δεύτερη σεζόν με άλλα 8, που λογικά θα ακολουθεί τα γεγονότα του δεύτερου βιβλίου της σειράς.

Δείτε το trailer και μη χάσετε το αληθειόμετρο της Lyra που φαίνεται για λίγο στο τέλος.

 

AND NOW, THIS

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κομμάτι ενός μεγάλου ημερολογίου που περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές εκθέσεις βιβλίου του κόσμου. Να θυμίσω πως οι συγκεκριμένες ημερομηνίες της 16ης ΔΕΒΘ είναι 9 με 12 Μαΐου και το κεντρικό της θέμα είναι “Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία”. Δείτε ολόκληρο το ημερολόγιο εκθέσεων βιβλίου του 2019.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Σε τρεις διαφορετικές εποχές μας ταξιδεύουν οι επιλογές μας από τις φωτογραφίες του #instavivlio της περασμένης εβδομάδας. Οι bookstagrammers είναι άλλωστε παντός καιρού και τα βιβλία δεν κοιτάνε εποχή. Κλικ, κλικ, κλικ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Hannah Kent – Οι καλοί Aυτή τη φορά η Hannah Kent μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1825, όπου η Νόρα θρηνεί το θάνατο του συζύγου της, και μένει μόνη να φροντίσει τον εγγονό της Μιχόλ, αφού έχει χάσει και την κόρη της. Ο Μιχόλ όμως δεν είναι το υγιές μωράκι που η ίδια θυμόταν, είναι ένα ''σακάτικο'' μωρό που δεν μιλάει ούτε περπατάει. Η Νόρα δεν το βγάζει ποτέ έξω για να αποφύγει τα σχόλια και τις κακοτοπιές, ενώ αναζητά τη βοήθεια της Μαίρη μιας νεαρής παραδουλέυτρας που πηγαίνει να εργαστεί εκεί. Παρά τις φήμες και τα όσα ακούγονται για τον Μιχόλ η Μαίρη σύντομα γίνεται η προστάτιδα του. • Στη ζωή τους θα εμφανιστεί και η Νανς, μια ηλικιωμένη φαφούτα περιπλανώμενη μάγισσα! Η Νανς λοιπόν, που με τα ματζούνια της θεραπεύει όλες τις νόσους θα προσπαθήσει να σώσει και τον μικρό Μιχόλ. Σύντομα η Νόρα θα πειστεί ότι ο εγγονός της είναι ένα τελώνιο, δηλαδή ένα ξωτικό, και τον πραγματικό της εγγονό τον έχουν απαγάγει Οι Καλοί όπως ονομάζονται τα ξωτικά της περιοχής από τους κατοίκους. Οι τρεις του λοιπόν θα ξεκινήσουν με διάφορα τεχνάσματα να διώξουν το τελώνιο και να φέρουν τον πραγματικό Μιχόλ πίσω στη γιαγιά του. Όμως αυτός ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή… • Η Hannah Kent γράφει ένα ακόμη μυθιστόρημα με έντονα λαογραφικά στοιχεία, και έχοντας κάνει μια μεγάλη έρευνα, αφού και αυτό το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Μέσα λοιπόν από ένα πραγματικό γεγονός, πλέκει το γαϊτανάκι της σκοτεινής επαρχίας και των δεισιδαιμονιών που είναι στοιχείο της παράδοσης και της κουλτούρας των βόρειων χωρών. • Αν και βαδίζει σε κοινά μονοπάτια με τα Έθιμα Ταφής, και πατάει στο ίδιο στυλ και μοτίβο – επαρχία, προκαταλήψεις- για εμένα ξεχώρισε περισσότερο, και ναι, ίσως είμαι και η μόνη! Η αφήγηση είναι καταιγιστική και αν και εδώ απουσιάζουν οι ανατροπές και οι εκπλήξεις έχει κάτι μαγικό στην πένα της που σε καθηλώνει! • Διαβάστε περισσότερα στο blog : www.jiubilo.blogspot.gr #jiubilo #blogger #bookblogger #bookstagram #bookworm #bookstagramfeature #booknerd #instavivlio #booksofinstagram #bookish #diavazo #instareading #mybookfeatures #bookishfeatures #booklovingfeatures #bookcommunity #bookstagrammer #bookaholic #bookphotography #booktography

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη xaroulini (@xaroulini) στις

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Emma Smreker είναι μια δασκάλα που ζει στην Oklahoma. Είναι βέβαια πάνω από όλα μια αναγνώστρια και συλλέκτρια χρησιμοποιημένων βιβλίων. Όπως όμως λέει η ίδια, πολλές φορές δεν είναι οι ιστορίες που αφηγούνται τα βιβλία εκείνες που την ελκύουν σε αυτά. Είναι οι ιστορίες που αφηγούνται για τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του οι σελιδοδείκτες που βρίσκει στις σελίδες τους.

Η Emma έχει φτιάξει μάλιστα ένα Instagram account που ονομάζεται @inusedbooks. Εκεί μπορείτε να δείτε όλα όσα ανακαλύπτει μέσα στα βιβλία που φτάνουν στα χέρια της. Από αποκόμματα εφημερίδων μέχρι φωτογραφίες κατοικίδιων ζώων και από χρήματα μέχρι φύλλα.

 

Όμως η Emma δε σταματά εκεί. Προσπαθεί να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους φωτογραφίες, κάρτες και ερωτικά γράμματα που έχει συναντήσει, με λίγη όμως επιτυχία μιας και πολλές φορές έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες από τη στιγμή που τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν μέσα στα βιβλία. Μια όμως από αυτές τις προσπάθειες στέφθηκε με επιτυχία.

Το χειρόγραφο ποίημα από το 1893 προς μια εφημερίδα της εποχής από έναν άντρα με το όνομα Ed Ruffner έβαλε την Emma σε διαδικασία αναζήτησης. Ξεκινώντας από τη Google, βρήκε τα απογραφικά στοιχεία του Ed Ruffner και προχώρησε στα γενεαλογικά αρχεία, στήνοντας σιγά σιγά το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και ανακαλύπτοντας τελικά το λογαριασμό της δισέγγονής του στο Instagram.

Το έργο του Ed τελικά εκδόθηκε, όπως ήθελε πριν από τόσα χρόνια ο συγγραφέας του και στην πορεία τα διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Αμερική μέλη της οικογένειας του Ruffner επανενώθηκαν μέσω αυτού του ποιήματος.

Η Emma πάντως δε σταματά εκεί, αφού τώρα θέλει να επιστρέψει σε μια οικογένεια ένα ποίημα που μιλά για έναν παππού που βλέπει τον εγγονό του Kevin να μεγαλώνει. Εγώ πιστεύω πως θα τα καταφέρει πάντως, go Emma.

RANDOM LINKS

14 μικρές αναγνωστικές συμβουλές προς εκδοτικούς, ο James Baldwin ήταν η κορυφαία αναζήτηση την ώρα των Oscars, ο σκοτεινός κόσμος της λογοτεχνικής λογοκλοπής, οι 50 καλύτερες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων όλων των εποχών, βρέθηκε νέος χορηγός για το Booker Prize, η γεωγραφία του ‘Οδυσσέα’, οι πωλήσεις YA βιβλίων στη Βρετανία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 χρόνων, για την αργοπορημένη εξέλιξη των μεταναστευτικών αφηγήσεων, πώς ένας ανεξάρτητος εκδοτικός ξαναζωντανεύει παραμελημένα ρετρό βιβλία τρόμου, τα παραμύθια μπορεί να είναι παλαιότερα από όσο νομίζουμε, μπορεί τα βιβλία του Dr. Seuss να είναι ρατσιστικά αλλά οι μαθητές εξακολουθούν να τα διαβάζουν και πώς διδάσκουν δημιουργική βωμολοχία στα παιδιά, διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, το ‘Jane Eyre’ δεν είναι το ρομάντσο που θα θέλατε να είναι, το πρόβλημα με τον Lewis Carroll, τι διαβάζουν οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας όταν δε γράφουν, το επόμενο βιβλίο της σειράς ‘The Book of Dust’ του Philip Pullman έρχεται τον Οκτώβριο, αναγνωστικό ημερολόγιο ή Goodreads, κοιτώντας φωτογραφίες της Marilyn Monroe να διαβάζει, πότε είναι η στιγμή να παρατήσετε ένα βιβλίο και τι να κάνετε μετά, τα παράξενα πράγματα που έχω βρει μέσα σε βιβλία, η αφήγηση ιστοριών είναι όπλο στη μάχη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, χρειαζόμαστε περισσότερα παιδικά βιβλία για την περίοδο, τι λένε τα βιβλία στο ράφι για τον κάτοχό τους και τι λέει η απάντησή σας για εσάς, η Ottessa Moshfegh για τον Bret Easton Ellis, για την ανέλπιστα καθολική φύση της Νοτιοαφρικανικής αστυνομικής συγγραφής, για τα βιβλία του John Williams, κι αν δεν ήταν γραφτό μου να γίνω συγγραφέας, η ζωή μου έγινε μυθιστόρημα του Roberto Bolaño, για την ευφυΐα του ‘Hainish Cycle’ της Ursula Le Guin, για την ποίηση των Bonnie και Clyde, ένας οδηγός για το είδος του ιστορικού μυστηρίου, στην Ιαπωνία υπάρχει μια έξαρση βιβλίων από και για τους ηλικιωμένους, για την Ισπανίδα ηθοποιό και συγγραφέα Felicidad Blanc.