ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v123: Εσύ θα έκαιγες το τελευταίο αντίτυπο του ‘Αγών μου’ του Χίτλερ;

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Βιβλία πάντα έχουμε. Αλλά σήμερα, στην 123η έκδοση του mashup έχουμε και Ελ. Βενιζέλος και διπλό Νόμπελ και Χίτλερ και booktube, από όλα δηλαδή. Καθίστε αναπαυτικά και πάμε να μάθουμε όλα τα βιβλιοφαγικά νέα της εβδομάδας!

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Κώστας ρωτά, “Ας υποθέσουμε οτι σε ολοκληρο το πλανητη υπήρχε ένα τελευταίο αντίτυπο του βιβλίου “Ο αγων μου” του Αδόλφου Χίτλερ και το οποιο με κάποιο τρόπο βρίσκεται στη κατοχη σας, θα το καίγατε για να σταματήσετε τη διάδοση των ιδεών του;

Φίλε Κώστα, να μια ερώτηση που δε θα περίμενα να δω εδώ στο mashup. Και είναι μια ερώτηση που δεν αφορά ακριβώς τα βιβλία αλλά την τοποθέτησή μου σε ένα ζήτημα που δε θεωρώ πως έχει σωστή απάντηση.

Όχι, δε θα έκαιγα το ‘Mein Kampf’. Παρότι είναι ένα ζήτημα που δε θα μπορούσε ποτέ να εξαντληθεί σε μερικές αράδες μιας εβδομαδιαίας στήλης για το βιβλίο, με λίγα λόγια δεν πιστεύω πως διορθώνει κάτι ή προστατεύει από κάτι το κάψιμο του μανιφέστου του Χιτλερ.

Πριν λίγα χρόνια το βιβλίο μπήκε σε public domain και ένα μεγάλο debate ξεκίνησε διεθνώς για το αν θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι η έκδοσή του σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Επειδή το θέμα είναι απολύτως σχετικό με την ερώτησή σου, ας δούμε μερικά από τα πράγματα που γράφτηκαν τότε για το θέμα και ας αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του τι θα ήταν καλύτερο να συμβεί.

Λίγο ακόμη διάβασμα για το θέμα:

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με τέσσερα νέα βιβλία θα ασχοληθούμε σήμερα, έργα που μας έρχονται από συγγραφείς της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας. Ας τα δούμε ένα ένα κι ας αποφασίσουμε αν αξίζουν μια θέση στην αναγνωστική λίστα μας.

Τη μερίδα του λέοντος έχουν αυτή την εβδομάδα οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, αφού από τις νέες εκδόσεις του εκδοτικού ξεχωρίσαμε 3 πολύ ενδιαφέροντα μυθιστορήματα. Αρχή με το ‘Η ξηρασία’ (‘The Dry’, 2016) της Jane Harper, ένα βιβλίο που συνεπήρε την Αυστραλία και που ετοιμάζεται να έρθει στον κινηματογράφο.

O αστυνομικός Άαρον Φαλκ επιστρέφει στην Κιβάρα, μια μικρή πόλη στην οποία έχει να βρέξει 2 χρόνια, για την κηδεία του Λουκ Χάντλερ και της οικογένειάς του. Τα 3 μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται άγρια δολοφονημένα και όλοι πιστεύουν πως το έγκλημα έχει διαπράξει ο Λουκ, ο οποίος μετά αυτοκτόνησε. Όταν ο Άαρον θα αναλάβει να βρει τον πραγματικό δολοφόνο, πολλά μυστικά της τοπικής κοινωνίας θα βγουν στο φως, μαζί με τους λόγους που ο ίδιος έφυγε από την πόλη πριν από 20 ολόκληρα χρόνια.

Στη ‘Φωτεινή πολιτεία’ (‘República luminosa’, 2017) ο Andrés Barba, συγγραφέας του ‘Χέρια μικρά’, μιλά για 32 παιδιά που εμφανίζονται ξαφνικά στο Σαν Κριστόμπαλ. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι αυτά τα παιδιά, από που έρχονται και τι είναι αυτή η ακατανόητη γλώσσα που μιλούν. Είκοσι χρόνια αργότερα κάποιος γράφει για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, για το πώς οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να επανεκτιμήσουν το χάος και την τάξη, τη βία και τον πολιτισμό και πώς τελικά κατάφεραν να επιβιώσουν από τον τρόμο.

Μια γρήγορη αναφορά και στο κύκνειο άσμα του Μάνου Ελευθερίου, το τελευταίο έργο του μεγάλου πεζογράφου, ποιητή και στιχουργού που έχει τον τίτλο ‘Άνδρες του αίματος’. Το πολιτικό και καταγγελτικό μυθιστόρημα παραδόθηκε από τον Ελευθερίου στον εκδότη του λίγες μέρες πριν το θάνατό του, τον Ιούλιο του 2018.

Από τις Εκδόσεις Στερέωμα μας έρχεται το ‘Βασίλισσά μου’ (‘Ma reine’, 2017) του Jean-Baptiste Andrea, ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην Προβηγκία του 1965. Εκείνο το καλοκαίρι, ένα παιδί θα θελήσει να αποδείξει πως είναι άντρας. Θα φύγει από το βενζινάδικο όπου ζει με τους γονείς του και θα περάσει τα βουνά που βρίσκονται στην άκρη της κοιλάδας όπου ζει, για να πάει στον πόλεμο. Πέρα από τα βουνά όμως θα βρει όχι πόλεμο μα τη γαλήνη. Κι ένα κορίτσι, που μαζί της θα βιώσει το όνειρο και την ελευθερία.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για πάμε όμως και μακρύτερα, στην Αμερική, να δούμε τα βιβλία που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία και να συμπληρώσουμε τις κενές θέσεις της wishlist μας. Αν έχετε δηλαδή ακόμη κενές θέσεις μετά από 122 Βιβλιοφαγικά mashup.

Gingerbread’ της Helen Oyeyemi, όπου ένα έφηβο κορίτσι ξεκινά να βρει τη χαμένη παιδική φίλη της μητέρας του, κάτι που γίνεται δύσκολο από το γεγονός πως η πατρίδα της μητέρας της δε βρίσκεται στο χάρτη, αλλά βελτιώνεται από το γεγονός πως η κληρονομιά της οικογένειάς της περιλαμβάνει μια πολύ σπέσιαλ συνταγή για gingerbread.

Long Live the Tribe of Fatherless Girls’ της T Kira Madden, τα απομνημονεύματα της συγγραφέα, μια ιστορία ενηλικίωσης και μια αναμέτρηση με την επιθυμία ως queer έφηβη στη Boca Raton της Florida, ένα μέρος όπου η Madden συνάντησε προνόμιο, έγκλημα, σοκαριστικές φυλετικές διαφορές και καταστρεπτικά στάνταρτς ομορφιάς κρυμμένα σε κοινή θέα.

The Test’ του Sylvain Neuvel, μια νουβέλα που περιγράφει μια μεταναστευτική δυστοπία όπου η ζωή ενός άντρα παίρνει μια αναπάντεχη τροπή καθώς συμπληρώνει ένα τεστ για απόκτηση υπηκοότητας στη Βρετανία του κοντινού μέλλοντος.

Daisy Jones & The Six’ της Taylor Jenkins Reid, η ιστορία ενός κοριτσιού που αγαπά το ροκ εν ρολ και ονειρεύεται να τραγουδά, ενός αγοριού που ηγείται μιας μπάντας και μαθαίνει πως η κοπέλα του είναι έγκυος και του μύθου που θα γεννηθεί από τη συνύπαρξή τους στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ‘60.

A Woman Is No Man’ της Etaf Rum, όπου η Isra, ένα 17χρονο κορίτσι από την Παλαιστίνη στο 1990, παντρεύεται με έναν Αμερικανό μετά από τη πίεση της οικογένειάς της και παγιδεύεται στο Brooklyn, σε μια συνεχή μάχη με την καταπιεστική μητέρα της, που 18 χρόνια αργότερα προσπαθεί να πιέσει τη μεγαλύτερη κόρη της Isra επίσης σε έναν πρώιμο γάμο, αλλά ένα αποξενωμένο μέλος της οικογένειας δίνει την ευκαιρία στην Isra να καθορίσει τη δική της ζωή.

The Devil Aspect’ του Craig Russell, μια ιστορία εμπνευσμένη από δοξασίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ένας ψυχίατρος στην Πράγα του 1935 μελετά 6 άγριους δολοφόνους που βρίσκονται φυλακισμένοι σε ένα άσυλο, ενώ ένας μυστηριώδης serial killer τριγυρνά στους δρόμους της πόλης.

Before She Knew Him’ του Peter Swanson, όπου η Hen, μια γυναίκα με ιστορικό διπολικής διαταραχής, μένει με το σύζυγό της στο προάστια και νιώθει πιο ήρεμη από ποτέ, γεγονός που θα αλλάξει όταν γνωρίζει τους νέους της γείτονες και βλέπει στο γραφείο του άνδρα που μένει δίπλα της το τρόπαιο που εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου 2 χρόνια πριν διαπράχθηκε μια ανεξιχνίαστη δολοφονία.

The New Me’ της Halle Butler, ένα μυθιστόρημα που μας παρουσιάζει μια 30χρονη προσωρινή υπάλληλο που λαχταρά για αυτοπραγμάτωση αλλά όταν της προσφέρεται πλήρης εργασία παραλύει, διαπιστώνοντας την κενότητα της θέσης της.

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΡΙΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Μια όμορφη βιβλιοφιλική δράση περιμένει τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Με την πρωτοβουλία του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, 187 βιβλία σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών βρίσκονται στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου και σας περιμένουν να τα ξεφυλλίσετε.

Τα βιβλία, που όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες είναι δεμένα στα καθίσματα, χωρίζονται σε αγγλικά και ελληνικά και θα παραμείνουν στο Ελ. Βενιζέλος μέχρι και τον Απρίλιο. Μια καλή ευκαιρία για κάθε επισκέπτη του αεροδρομίου να γνωρίσει την Ελληνική λογοτεχνία. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον αν μαθαίναμε ποια είναι τα 187 βιβλία, έτσι για να δούμε τι μας εκπροσωπεί δηλαδή.

Η Αθήνα θα παραδώσει στις 23 του επόμενου μήνα τη σκυτάλη στη Σάρτζα, με την πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2019.

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΡΧΕΤΑΙ Χ2

Και σαν να μην πέρασε μια μέρα, εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup ασχολούμαστε και πάλι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ουφ.

Σίγουρα θυμάστε πως έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για το μεγάλο σκάνδαλο που άφησε πέρυσι τη Σουηδική Ακαδημία, την επιτροπή που απονέμει το Νόμπελ, με λιγότερα μέλη από ποτέ μετά τις μαζικές παραιτήσεις. Και σίγουρα θυμάστε πως η Ακαδημία ανέβαλε την περσινή απονομή του βραβείου. Όμως φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας επιστρέφει με όχι έναν, αλλά δύο νικητές.

Μετά από αρκετές εσωτερικές αλλαγές στους κανονισμούς της Σουηδικής Ακαδημίας και το διορισμό 5 ανεξάρτητων, εξωτερικών μελών που θα βοηθήσουν την επιτροπή να αποφασίσει για τους Νομπελίστες των επόμενων χρόνων, το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί σε 2 συγγραφείς. Έναν για το 2018 και έναν για το 2019.

Hulton Archive/Getty Images/ Ideal Image

Hulton Archive/Getty Images/ Ideal Image

Ετοιμαστείτε λοιπόν για διπλό χειροκρότημα, διπλές φωνές διαμαρτυρίας που δε βραβεύτηκε πάλι ο Haruki Murakami και (πολύ πιθανά) διπλή νίκη για κάποιους λευκούς άντρες από την Ευρώπη, ακριβώς το ίδιο πράγμα που βραβεύει εδώ και δεκαετίες η Ακαδημία δηλαδή.

Κι ενώ αρκετές φωνές, ανάμεσα σε αυτές και της πρώην γραμματέως της Ακαδημίας Sara Danius, πρότειναν να παραμείνει το κενό στις βραβεύσεις ως αναγνώριση και υπενθύμιση του σκανδάλου, η πρόθεση των εναπομείναντων μελών της επιτροπής είναι σαφής: Δε συνέβη τίποτα, καθυστερήσαμε απλά λιγάκι.

Τα βιβλία της ιστορίας θα καταγράψουν απλά τα νέα ονόματα και σε λίγα χρόνια κανείς δε θα νοιάζεται για το τι συνέβη σε αυτόν τον Δεινόσαυρο της λογοτεχνίας. Όλα καλά, πάμε παρακάτω, ας περάσει ο επόμενος για τη βράβευση παρακαλώ.

Λίγο ακόμη διάβασμα για το θέμα:

AND NOW, THIS

Και τώρα μερικές φωτογραφίες από ένα βιβλιοπωλείο της πόλης Suzhou στην Κίνα, που περιλαμβάνει ένα παράξενο και πανέμορφο ουράνιο τόξο στην οροφή του. Θαυμάστε.

 

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Για ακόμη μια φορά η επιλογή μας από τις φωτογραφίες του #instavivlio ήταν δύσκολη και, καθώς ο καιρός ανοίγει και οι εξωτερικές λήψεις των βιβλίων θα γίνονται συχνότερες, τόσο θα δυσκολεύει όσο προχωράμε. Ορίστε οι 3 φωτογραφίες που επιλέξαμε για σήμερα!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

"Το Σκοτεινό Πορτρέτο" Όλγα Λιάρατζη @protypes_ekdoseis_pigi Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ξεκίνησα με χαμηλές προσδοκίες καθώς δεν γνώριζα τη συγγραφέα και ήμουν διστακτική. Αλλά η γραφή της και η πλοκή του με κέρδισαν αμέσως. Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Παρίσι και στο επίκεντρο βρίσκεται η Αριάδνη, διάσημη ζωγράφος ο γάμος της με τον Ραϊμον και η κόρη της Δάφνη. Μια επιστροφή από παλιά κλονίζει την οικογενειακή τους ευτυχία ενώ ένας έρωτας που θα μπει στη ζωή της Δάφνης θα αλλάξει τη ζωή της. Όλα αυτά γίνονται σταδιακά όσο τα σύννεφα του Β'Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίζονται απειλητικά πάνω από τη Γαλλία. Αληθινό, με πολύ ωραία περιγραφή του ιστορικού πλαισίου με συγκίνησε και με κέρδισε. Περισσότερα σύντομα στο review που θα έρθει! #βιβλίο #βιβλιοθήκη #βιβλιοφάγος #αναγνώστης #βιβλιοσκώληκες #θάλασσα #τοπίο #instadaily #instavivlio #diavazo #mybookfeatures #booknerd #readers #igbooks #photography #dslr #booknerdigans #greekeditions #ekdoseispigi #vintage #greekbookblogger #bookphotography #bibliophile #thessaloniki_today #thessalonikimou #whitetower #skg_stories #thessalonikimoments #thessalonikicity

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athanasia (@getaloca_life) στις

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BOOKTUBERS

Booktubers: Οι δημιουργοί περιεχομένου που χρησιμοποιούν το YouTube για να μιλήσουν για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Αποτελούν μια από τις αρκετές μεγάλες κατηγορίες της κοινότητας του δημοφιλούς social network.

Καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι και περισσότεροι Έλληνες αναγνώστες χρησιμοποιούν τα social media για να συμμετάσχουν στη συζήτηση γύρω από την ανάγνωση, είναι απολύτως λογικό μερικοί από αυτούς να επιλέξουν το YouTube και τη δημιουργία βίντεο ως τη βασική πλατφόρμα τους. Και παρότι έχουμε μιλήσει εκτεταμμένα για τους bookstagrammers, φιλοξενώντας μάλιστα κάθε εβδομάδα φωτογραφίες τους, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τους booktubers.

Μιας λοιπόν και υπάρχει πλέον αρκετός αριθμός ενεργών* booktubers στη χώρα μας ώστε να δικαιολογείται η δημιουργία μια λίστας με όλα τα κανάλια από το Βιβλιοφαγικό mashup, ορίστε οι δημιουργοί που έχουμε ανακαλύψει εμείς σε τυχαία σειρά. Ανακαλύψτε τους όλους και ας πάρουν φωτιά τα subscribe.

*Ως ενεργούς booktubers θα θεωρήσουμε για τις ανάγκες του μίνι αφιερώματος όσους έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα βίντεο μέσα στον τελευταίο μήνα.

RANDOM LINKS

Πώς διαβάζει η Generation Z, η άνθηση της μεταφρασμένης λογοτεχνίας στη Βρετανία, η χαρά των βιβλίων χάνεται όταν αντιμετωπίζουμε την ανάγνωση απλά ως αυτοβελτίωση, τα 32 εμβληματικότερα ποιήματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το βιβλίο μιας θεωρίας συνωμοσίας βρέθηκε στα best sellers του Amazon, συνεχίστε να διαβάζετε στα παιδάκια σας και όταν μεγαλώσουν λίγο, το Númenor έρχεται στην τηλεόραση, πώς η Κίνα επηρεάζει τα ιντερνετικά μυθιστορήματα, μπορεί άραγε να σταματήσει η πειρατεία των βιβλίων, μήπως κάθε αφηγητής είναι τελικά αναξιόπιστος, γιατί εξαφανίζονται τα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης, γιατί το Μεξικό δημιούργησε έναν εναλλακτικό Spider-Man στα 70s, ορίστε τι συνέβη όταν διάβασα 1 βιβλίο τη μέρα επί ένα μήνα, ποιος θα κέρδιζε σε ένα λογοτεχνικό Bake Off, η παράξενη δύναμη του να δίνεις το ίδιο όνομα στους χαρακτήρες ενός βιβλίου, όταν ο Mario Vargas Llosa γρονθοκόπησε τον Gabriel García Márquez, για τις τελευταίες ημέρες του Federico García Lorca, μερικές φορές διαβάζω στα πάρτι και δεν πειράζει, ο Michael Moorcock για τον απρόθυμο προφήτη H.G. Wells, πώς η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης γεμίζει τα ράφια της, οι ανέλπιστα ριζοσπαστικές πολιτικές του Dr. Seuss,  γιατί είναι σημαντικό να σκεφτούμε αν το ‘Dune’ είναι μια white savior ιστορία, γιατί έχει σημασία ποιος έγραψε τα βιβλία της Nancy Drew, μια συλλέκτρια βάζει τους συγγραφείς να ζωγραφίσουν ένα κουνελάκι όταν υπογράφουν τα βιβλία τους, ψηφιοποιώντας τη λογοτεχνική κληρονομιά της Σλοβακίας, είναι εξαιρετικά εύκολο να εκδώσεις το δικό σου κλασικό λογοτεχνικό έργο στο Amazon, τι είναι το book journaling και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε, Mikhail Sholokhov: σπουδαίος συγγραφέας ή κομμουνιστής απατεώνας, μερικοί λόγοι που αγαπάμε τα διηγήματα, η κατάθλιψη δε θα έπρεπε να ορίζει την Virginia Woolf και το γράμμα που της στέλνει η μεταφράστρια του ‘A Room of One’s Own’ στα ρουμανικά, απόλυτη κατάταξη 70 ταινιών με πρωταγωνιστή τον Sherlock Holmes (μέρος πρώτο και μέρος δεύτερο).