Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v177: Τα πιο περιζήτητα βιβλία στην Ελλαδα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Λίγο πριν το Βιβλιοφαγικό mashup φύγει για τις καθιερωμένες του Αυγουστιάτικες διακοπές, μιλάμε για τα περιζήτητα ελληνικά βιβλία, για το podcast ενός εκδοτικού κι ένα βιβλίο με μάσκες, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά νέες κυκλοφορίες, φωτογραφίες και links!

ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως αναγνώστες, έχουμε αρκετά κοινά. Εκνευριζόμαστε με τη διαφορετική φορά του τίτλου στη ράχη των βιβλίων, μας αρέσει να μας κάνουν δώρα που να έχουν σχέση με βιβλία, χαιρόμαστε πολύ όταν βρίσκουμε ένα βιβλίο που θέλαμε σε προσφορά ή σε μεταχειρισμένο. Κι ένα ακόμη από αυτά τα κοινά είναι η αναζήτηση εξαντλημένων τίτλων.

Σχεδόν όλοι έχουμε ψάξει ένα μυθιστόρημα, για να ανακαλύψουμε πως πλέον δεν κυκλοφορεί. Και παρότι λύσεις όπως τα Facebook groups αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων βιβλίων υπάρχουν, μερικά αναγνώσματα είναι τόσο δυσεύρετα και ταυτόχρονα τόσο δημοφιλή, που οι περισσότεροι μένουν με άδεια χέρια όσο κι αν ψάξουν.

Ποια είναι όμως τα πιο περιζήτητα βιβλία στην Ελλάδα; Ποια αναζητούν περισσότερο οι αναγνώστες; Με τη βοήθεια του Metabook.gr, που συγκεντρώνει σε μια λίστα τα βιβλία που οι χρήστες του έχουν δηλώσει πως ψάχνουν, τώρα θα μάθουμε! Πάμε με αντίστροφη μέτρηση, από το 10 μέχρι και το 1.

περιζήτητα

10. Σκληρή χώρα των θαυμάτων και το τέλος του κόσμου του Harumi Murakami (Καστανιώτης, 1996)

Το αναζητούν 34 metabookers (Καμία αγγελία)

Το βιβλίο, μόλις το δεύτερο έργο του Murakami που εκδόθηκε στη χώρα μας, πριν τα έργα του συγγραφέα μετακομίσουν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα στις Εκδόσεις Ωκεανίδα, είναι ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του Ιάπωνα και συνδυάζει σουρεαλισμό με επιστημονική φαντασία. Και το πρώτο βιβλίο του Murakami στην Ελλάδα, το ‘Κυνήγι του αγριοπρόβατου’, βρίσκεται στη λίστα με τα περιζήτητα, μία μόλις θέση πιο κάτω από τη ‘Σκληρή χώρα’

9. Το Όλον: Ένα βιβλίο για την ίαση των Μιχάλη & Αναστασία Γρηγορίου (Αρκαδία, 2009)

Το αναζητούν 35 metabookers (Καμία αγγελία)

35 άνθρωποι ανάμεσά μας αναζητούν ένα βιβλίο ολιστικής θεραπείας και διατροφής και λέει πως δεν υπάρχουν ασθένειες, παρά μόνο ασύμβατη τροφή. Οκέι, συμβαίνουν κι αυτά, προχωράμε.

8. Θανάσιμα εργαλεία της Cassandra Clare (Πλατύπους, 2010-14)

Τα αναζητούν 36 metabookers (Καμία αγγελία)

Ο εκδοτικός, που μας έφερε ακόμα σημαντικές σειρές της YA λογοτεχνίας του φανταστικού όπως τους ‘Αγώνες πείνας’ της Suzanne Collins, το ‘Λυκόφως’ της Stephenie Meyer και την ‘Απόκλιση’ της Veronica Roth, δεν υπάρχει πια και η 6λογία των ‘Θανάσιμων Εργαλείων’ βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των περιζήτητων, ενώ και μεμονωμένα βιβλία της σειράς (με πιο δημοφιλές το 6ο μέρος της) βρίσκονται εκεί κοντά.

7. Το δέντρο της τύχης του David Mitchell (Ελληνικά Γράμματα, 2003)

Το αναζητούν 37 metabookers (Καμία αγγελία)

Αυτό είναι το ντεμπούτο του Mitchell, το πρώτο μυθιστόρημά του που εκδόθηκε το 1999 και φυσικά το πρώτο έργο του συγγραφέα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Ο εκδοτικός έκλεισε το 2010 για να ξανανοίξει το 2017, ενώ τα τελευταία βιβλία του Mitchell έχουν κυκλοφορήσει από διαφορετικό εκδοτικό. Πάντως, το όνομά του θα το ξαναδούμε πριν ολοκληρώσουμε αυτήν εδώ τη λίστα.

περιζήτητα

6. Το δικαστήριο των ψυχών του Donato Carrisi (Ωκεανίδα, 2013)

Το αναζητούν 45 metabookers (Μια αγγελία με τιμή στα €60)

Να που εμφανίζεται κι ένα βιβλίο της περασμένης δεκαετίας στη λίστα, κάτι που δε θα περίμενε κανείς να συμβαίνει. Το ‘Δικαστήριο των ψυχών’ έχει για κάποιο απροσδιόριστο λόγο κινήσει την περιέργεια σε αρκετούς αναγνώστες με την DanBrownική πλοκή του, ένα βιβλίο που ο μύθος του σίγουρα μεγάλωσε από το γεγονός πως είναι δυσεύρετο. Αναρωτιέμαι αν θα τσιμπήσει κανείς στα €60 που ζητά ο μοναδικός πωλητής του στο Metabook.

5. Η γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου (Εστία, 1991)

Το αναζητούν 47 metabookers (Δυο αγγελίες με χαμηλότερη τιμή στα €90)

Το βιβλίο του Βακαλόπουλου θεωρείται από αρκετούς ως ένα από τα καλύτερα σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα και το γεγονός πως βρίσκεται εξαντλημένο σπρώχνει αρκετούς να ζητούν εξωφρενικά ποσά για ένα αντίτυπο από δεύτερο χέρι.

4. Το Όλον του Μιχάλη Γρηγορίου (Αρκαδία, 2009)

Το αναζητούν 52 metabookers (Μια αγγελία με τιμή στα €80)

Θυμόσαστε το βιβλίο στη θέση 9; Εκείνο ήταν sequel, αυτό είναι το real stuff. Η γένεση, η συμπαντική προέλευση της ελληνικής αλφαβήτου, τα βότανα, ο αιθέρας, οι ομάδες αίματος. 52 άνθρωποι ψάχνουν αυτό το βιβλίο κι ο άλλος το δίνει €80. Απίστευτα πράγματα.

3. Ο άτλας του ουρανού του David Mitchell (Ελληνικά Γράμματα, 2007)

Το αναζητούν 52 metabookers (Καμία αγγελία)

Δεύτερη εμφάνιση του David Mitchell σε αυτήν εδώ τη λίστα, με το απολύτως λογικό βιβλίο. Ναι, το ‘Cloud Atlas’, ένα από τα αγαπημένα-μου-βιβλία-που-δε-θα-πρότεινα-σε-κανέναν, έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, πήγε άπατο, ο εκδοτικός έκλεισε, το βιβλίο πλέον έχει ακουστεί σε όλους και αντίτυπά του δεν υπάρχουν πουθενά. Είχα κι εγώ ένα, πριν πολλά χρόνια, που έγινε bookcrossing. Θα μπορούσα να είμαι πλούσιος τώρα πουλώντας το, κρίμα.

περιζήτητα

2. Ιστορίες από την Κολιμά του Varlam Shalamov (Ίνδικτος, 2011)

Το αναζητούν 54 metabookers (Μια αγγελία με τιμή στα €500)

Η συλλογή διηγημάτων του Shalamov είναι ένας ογκώδης τόμος σχεδόν 2,000 σελίδων, μέσα από τον οποίο ο Ρώσος συγγραφέας παρουσιάζει την απάνθρωπη πραγματικότητα των στρατοπέδων εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης στις δεκαετίες του ‘30, του ‘40 και του ‘50. Ο εκδοτικός αποκάλεσε μόνος του το βιβλίο “εκδοτικό γεγονός για την Ελλάδα”, αλλά αν κρίνω από το πόσοι έχουν βαθμολογήσει τις ‘Ιστορίες από την Κολιμά’ στο Goodreads, μάλλον πολύ περισσότεροι το ψάχνουν τώρα ως εξαντλημένο παρά το έπιασαν στα χέρια τους όταν κυκλοφόρησε. Για τον φίλο που το δίνει στα €500 στο Metabook έχω να πω μπράβο αδερφέ, τέτοιο τρολ είχα καιρό να δω.

1. Σπίτι από φύλλα του Mark Z. Danielewski (Πόλις, 2005)

Το αναζητούν 86 metabookers (Καμία αγγελία)

Χωρίς κόπο, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους και εντελώς προβλεπόμενα, το βιβλίο του Danielewski βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Άλλο ένα έργο που πέρασε και δεν ακούμπησε τους Έλληνες αναγνώστες με την κυκλοφορία του, αλλά απέκτησε ένα στρατό οπαδών που το ψάχνουν μανιασμένα, ακριβώς επειδή δεν μπορεί πλέον να βρεθεί πουθενά και τα ελάχιστα αντίτυπα από δεύτερο χέρι που εμφανίζονται στα ίντερνετς κοστίζουν τριψήφιο αριθμό ευρώ. Τα δικαιώματα του βιβλίου δε βρίσκονται πια στον εκδοτικό και λόγω του παράξενου φορμά του το κόστος της εκτύπωσης βρίσκεται ψηλότερα από τα συνηθισμένα βιβλία, οπότε λογικά δε θα το δούμε σε επανέκδοση κάποια στιγμή σύντομα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

κυκλοφορίες

Τελευταία, ουσιαστικά, εβδομάδα πριν τις διακοπές των εκδοτικών και τα τέσσερα παρακάτω βιβλία είναι η τελευταία καλοκαιρινή φουρνιά νέων κυκλοφοριών που ξεχώρισα. Το διάστημα που θα περάσουμε φέτος χωρίς φρέσκα βιβλία θα είναι αισθητά μειωμένο από τις προηγούμενες χρονιές, μιας και η καραντίνα έσπρωξε προς τα πίσω τους πάντες. Πάντως υπάρχουν π ο λ λ ά αξιόλογα βιβλία που χτύπησαν τα ράφια των βιβλιοπωλείων το τελευταίο δίμηνο και σίγουρα κάποιο θα σας (και μου) έχει ξεφύγει.

Ξεκινάμε στα καινούρια-καινούρια όμως με το ‘Οι συγκάτοικοι’ (‘The Flatshare’, 2019) της Beth O’Leary, σε μετάφραση Ειρήνης Αποστολάκη, ένα αισθηματικό μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Πατάκη όπου δύο άνθρωποι, η Τίφφυ και ο Λίον, μοιράζονται το ίδιο σπίτι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, μιας και η Τίφφυ δουλεύει τη μέρα και ο Λίον τη νύχτα, αλλά πρώην σύντροφοι, οικογένεια και πελάτες θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα για τους δυο τους.

Συνεχίζουν την έκδοση της σειράς ‘Αρχιπέλαγος της Γαιοθάλασσας’ της Ursula K. Le Guin οι Εκδόσεις Αίολος, με το τέταρτο βιβλίο, το μυθιστόρημα ‘Τεχάνου’ (‘Tehanu’, 1990), σε μετάφραση Λίλης Ιωαννίδου. Σε αυτό, μια παλιά ιέρεια που έχει διαλέξει μια ήρεμη ζωή και ένας πάλαι ποτέ πανίσχυρος μάγος που έχει χάσει τις δυνάμεις του, ενώνονται και πάλι μετά από πολλά χρόνια για να βοηθήσουν ένα κορίτσι.

περιζήτητα

Οι Εκδόσεις Carnivora, που ειδικεύονται στην Ισπανόφωνη νουάρ λογοτεχνία, μας παρουσιάζουν τη δεύτερη φουρνιά βιβλίων τους, από τα οποία ξεχωρίζει το γνωστότερο έργο του Μεξικανού Rafael Bernal με τίτλο ‘Η συνωμοσία της Μογγολίας’ (‘The Mongolian Conspiracy’, 1969), σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη. Στο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ‘70, άνθρωποι του FBI και της KGB θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Φιλιμπέρτο Γκαρσία, με σκοπό να αποτρέψουν την επικείμενη δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες τους σχεδιάζει η Κίνα κατά την επίσκεψή του στην Πόλη του Μεξικού.

Ένα γκρουπ μαθητών σε ένα σχολείο θηλέων του Εκουαδόρ, το οποίο διευθύνει το τάγμα Opus Dei, παίζει μια σειρά όλο και πιο επικίνδυνων παιχνιδιών, θολώνοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ της έντονης εφηβικής αγάπης και της βίας, καθώς διαπραγματεύονται τις σχέσεις τους με τις δασκάλες, τις μητέρες, τις αδερφές και τις καλύτερές τους φίλες. Αυτά συμβαίνουν στο τρομακτικό ‘Mandíbula’ (2018) της Mónica Ojeda, σε μετάφραση Ιφιγένειας Ντούμη, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Σκαρίφημα.

AND NOW, THIS

Πώς συνδέεται το δαχτυλίδι που βλέπετε εδώ παρακάτω με ένα από τα πιο διάσημα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού; Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον thread που ξεκινά με αυτό το tweet.

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #READINGONTHEBEACH2020

Αυτή τη φορά, αντί για #instavivlio διαλέγουμε φωτογραφίες από το #readingonthebeach2020, άλλωστε όλοι σε μια παραλία δε θα θέλαμε να διαβάζαμε τώρα;

 

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ

To ‘Please Wear This Book’ είναι ένα βιβλίο τέχνης που έφτιαξε η Tennille Shuster, μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Mercer. Το βιβλίο αποτελείται από 10 προστατευτικές μάσκες με λέξεις που σχηματίζουν τη φράση “Κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν κάτι.” Το πρότζεκτ, που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση στην πλέον αναγκαία χρήση μάσκας ενάντια στην πανδημία, έφτασε μέχρι και στο Smithsonian, που αγόρασε ένα από τα βιβλία της Shuster.

 

PODCAST Ή ΠΕΡΙΠΟΥ

Κάτι σίγουρα διαφορετικό από τα συνηθισμένα επιχειρούν να κάνουν οι Εκδόσεις Κέδρος, που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες το δικό τους podcast. Σε αυτό, συγγραφείς του εκδοτικού συνομιλούν με ανθρώπους του χώρου τους με αφορμή τα βιβλία τους, αποκαλύπτοντας κομμάτια της συγγραφικής διαδικασίας και το πώς αντιμετώπισαν το υλικό τους. Στα δύο πρώτα επεισόδια, που είναι διαθέσιμα μέσα από το kedros.gr, μιλούν οι Αθηνά Βογιατζόγλου και Μαρία Σαμπατακάκη και οι συζητήσεις είναι σύντομες, ανάμεσα στα 12 και 15 λεπτά.

podcast

Παρότι ως κίνηση έχει πραγματικά ενδιαφέρον, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το περιεχόμενο. Πέρα από θέματα με τον ήχο, που σίγουρα δεν είναι αυτό που έχει συνηθίσει κανείς από ένα podcast, οι ίδιες οι συζητήσεις δεν αφορούν ιδιαίτερα κάποιον που δε γνωρίζει ήδη τις συγκεκριμένες συγγραφείς. Μοιάζουν με ηχητικά αποσπάσματα μιας παρουσίασης βιβλίου, πράγμα που τουλάχιστον εμένα δε θα με κάνει να πατήσω το play. Δεν έχουν κοινή θεματική, κάτι που να συνδέει το ένα επεισόδιο με το άλλο ώστε να κάνει τον αναγνώστη να επιτρέψει για το επόμενο επεισόδιο, αλλά ούτε και τίτλο (Στο PodBean όπου έχουν περαστεί τα επεισόδια, το podcast έχει τίτλο “The ekdoseiskedros’s Podcast”).

Είμαστε πάντα εδώ για να μιλάμε για τα όσα νέα συμβαίνουν στον εκδοτικό χώρο και σίγουρα η λέξη podcast δεν είναι κάποια που εμφανίζεται συχνά εδώ γύρω, αλλά η κίνηση των Εκδόσεων Κέδρος δεν προσφέρει added value στην αναγνωστική εμπειρία. Είναι η αρχή όμως, έχουμε ελπίδα για το μέλλον σε αυτή ή σε κάποια άλλη γειτονική εκδοτική γωνιά.

RANDOM LINKS

Πλέον μπορείς να βάλεις τον George R.R. Martin στη φυλακή με την άδειά του, μακρά λίστα Booker Prize: που είναι οι νέοι μεγάλοι άντρες συγγραφείς και οι BAME συγγραφείς που έμειναν έξω από τη συζήτηση, η κατάρα των πεινασμένων για sequel φανς, πώς ένα περιοδικό του 19ου αιώνα εφηύρε το best seller, πώς η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Εδιμβούργου ετοιμάζεται να διεξαχθεί εν μέσω πανδημίας, είναι καιρός να σκεφτούμε από την αρχή τις online βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις, συνήθιζα να φοβάμαι να παρατήσω βιβλία, συγγραφείς φαντασίας διαμαρτυρήθηκαν για την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το WorldCon του 2022, η δύναμη και το καθήκον της true crime συγγραφής, για τη νέα λέσχη ανάγνωσης της Noname και άλλων μαύρων της Αμερικής, η ταξινομία του nonfiction, ήρθε το τέλος της συγγραφής στα καφέ, μέχρι τώρα κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τις γυναίκες συγγραφείς της Ιρλανδίας, για τα ρατσιστικά κλασικά της νουάρ λογοτεχνίας, οι νικητές των φετινών Hugo Awards, η αξία του να διαβάζουμε ποίηση μαζί αυτή τη στιγμή, τι είναι τα light novels, για την άνοδο του Maria Machado de Assis στην κορυφή της Βραζιλιάνικης λογοτεχνίας, τι κάνει την Αργυρή Εποχή της Ρωσικής ποίησης τόσο σημαντική, ένα χρονολόγιο της βιβλιοδεσίας, για την καινούρια γενιά συγγραφέων της Βοσνίας, ο σπουδαιότερος Αμερικανός συγγραφέας του οποίου το όνομα ίσως να μην ξέρεις, η λογοτεχνική ζωή του άλτερ έγκο του Fernando Pessoa, η μυθοπλασία των νικητών και των ηττημένων, πώς να ξεκινήσετε τη δική σας σειρά μυστηρίου που θα διαρκέσει, η άτυχη και απίθανη ιστορία των αδελφών Brontës.