AP Photo/Nick Wass
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v180: Η λέσχη ανάγνωσης του Stephen Curry

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Καλωσήρθατε στην 180η σελίδα του Βιβλιοφαγικού mashup, εκεί όπου έχουμε νέα Ferrante, μια Σούπερ Πέμπτη, βιβλία που γίνονται πίτες, λογοτεχνικά πρακτορεία και μια νέα γενιά λεσχών ανάγνωσης. Καλές αναγνώσεις!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Θα είμαστε αρκετά σύντομοι σήμερα, μιας και για τους περισσότερους εκδοτικούς η εκκίνηση της νέας σεζόν δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά όταν έχεις νέα Ferrante στα βιβλιοπωλεία δε γίνεται να το αγνοήσεις.

Νέα, φρεσκότατη Elena Ferrante λοιπόν από τις Εκδόσεις Πατάκη, που επιστρέφει στο μυθιστόρημα 5 χρόνια μετά το κλείσιμο της Τετραλογίας της Νάπολης με το ‘Η απατηλή ζωή των ενηλίκων’ (‘The Lying Life of Adults’, 2019), σε μετάφραση Δήμητρας Δότση.

Με πρωταγωνίστριες τη Τζοβάννα, μια έφηβη που μεγαλώνει στην πλούσια γειτονιά της πόλης της αλλά την έλκει η φτωχική γειτονιά, εκεί που η ζει η θεία της Βικτώρια, η οποία θα κάνει την Τζοβάννα να αμφισβητήσει το μύθο της χαρούμενης οικογένειάς της, αλλά και τη Νάπολη, τη μούσα της συγγραφέα στην οποία η Ferrante επιστρέφει σε μια διαφορετική εποχή από τη Τετραλογία της, το βιβλίο έχει ήδη βρεθεί στα χέρια πολλών αναγνωστών από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Ο Σεπτέμβρης μπήκε πολύ δυνατά.

Νέες Κυκλοφορίες

Τη συνέχεια του ‘Τα ψέματα του Λοκ Λαμόρα’ του Scott Lynch μας φέρνουν οι Εκδόσεις Anubis, με το ‘Κόκκινες θάλασσες, κόκκινοι ουρανοί’ (‘Red Seas Under Red Skies’, 2007), σε μετάφραση Βασιλειάνας Ζηκίδη, να βρίσκει τους επαγγελματίες απατεώνες Λοκ Λαμόρα και Ζαν Τάνεν με νέο στόχο από τη νέα τους έδρα: Μια κλειστή λέσχη αποκλειστικά για την ελίτ, ένα απόρθητο φρούριο όπου η απάτη τιμωρείται με θάνατο, εκεί που μεταμφιεσμένοι σε επαγγελματίες τζογαδόροι θα βρεθούν ο Λοκ και ο Ζαν για να βάλουν σε εφαρμογή το νέο τους, ιδιαίτερα επικίνδυνο σχέδιο.

Γρήγορο πέρασμα και από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όπου συναντάμε το ιστορικό μυθιστόρημα ‘Ο χορός των τρελών γυναικών’ (‘Le Bal des folles’, 2019) της Victoria Mas, σε μετάφραση Αριστείδη Λαυρέντζου, όπου συναντάμε τις γυναίκες του νοσοκομείου Σαλπετριέρ, εκεί που οι αριστοκράτες τους Παρισιού συγκεντρώνονται για να τις δουν να χορεύουν. Γυναίκες φρενοβλαβείς και επιληπτικές, που ντύνονται κολομπίνες και χορεύουν βαλς, γυναίκες που όμως στην πραγματικότητα απλά αντιστάθηκαν στην ανδροκρατούμενη κοινωνία κι έγιναν έτσι αντικείμενα έρευνας του Σαρκό.

Η ΣΟΥΠΕΡ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Στην Αμερική τα νέα βιβλία βγαίνουν κάθε Τρίτη. Στη Βρετανία τα νέα βιβλία βγαίνουν κάθε Πέμπτη. Και αυτή εδώ η προηγούμενη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ήταν η μία όχι συνηθισμένη Πέμπτη, αλλά η φετινή Σούπερ Πέμπτη: Σχεδόν 600 νέα βιβλία βγήκαν στα βιβλιοπωλεία την ίδια ημέρα. Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ναι, σε Αμερική και Βρετανία τα mainstream βιβλία μπαίνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων την ίδια ημέρα, Τρίτη για τους μεν και Πέμπτη για τους δε. Όχι, εμείς δεν έχουμε συγκεκριμένη ημέρα, μπορεί ο ίδιος εκδοτικός να βγάλει ένα βιβλίο Τρίτη και το επόμενο Παρασκευή, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το σύνολο της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής. Υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (;) στην κοινή ημέρα για τις νέες εκδόσεις, αλλά εγώ δεν είμαι εδώ σήμερα για να αναλύσω αυτό το κομμάτι.

Η περίοδος που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται κάπου προς τα μέσα του Νοεμβρίου είναι αρκετά σημαντική για εκδοτικούς και βιβλιοπωλεία στις παραπάνω χώρες, αφού μιλάμε για τις νέες εκδόσεις που θα βρεθούν στα ράφια την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. Την περίοδο δηλαδή των υψηλότερων πωλήσεων βιβλίων σε ολόκληρη τη χρονιά.

Ειδικά στη Βρετανία, το νο1 της λίστας των bestsellers την ημέρα των Χριστουγέννων έχει ιδιαίτερη σημασία, με τους εκδοτικούς να βγάζουν τα σημαντικότερα βιβλία τους την περίοδο που προανέφερα. Αυτοβιογραφίες, βιβλία μαγειρικής διάσημων σεφ, τα νέα έργα σημαντικών συγγραφέων, εκατοντάδες βιβλία χτυπάνε τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα σε μερικές φθινοπωρινές Πέμπτες, με τη μεγαλύτερη από αυτές να ονομάζεται από τους ανθρώπους του χώρου Σούπερ Πέμπτη. Φέτος όμως τα πράγματα είναι ελαφρώς ανησυχητικά.

Το 2015 η Σούπερ Πέμπτη είδε 383 νέα hardbacks στα βιβλιοπωλεία. Πέρυσι ο αριθμός ήταν 426. Και φέτος φτάνουμε στα 579. Πεντακόσια εβδομήντα εννιά, για να το δείτε και ολογράφως, νέα βιβλία θα τοποθετηθούν λοιπόν στα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα στην ίδια ημέρα, σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ένας βασικός λόγος για τον τεράστιο αριθμό είναι φυσικά ο κορονοϊός. Πολλές από τις εκδόσεις της άνοιξης μετακινήθηκαν στον Σεπτέμβριο, ενώ όλοι θέλουν ένα κομμάτι από τη Χριστουγεννιάτικη πίτα που ελπίζουν να σώσει τον κλάδο, ο οποίος ήδη έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Με 579 νέα βιβλία σε μία μέρα όμως και με αντίστοιχες αυξήσεις στις προσεχείς Πέμπτες μέχρι και ολόκληρο τον Οκτώβριο, η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Τα βιβλιοπωλεία δεν έχουν αρκετό χώρο για όλα αυτά τα νέα βιβλία, ενώ ακόμη και οι υπεύθυνοι των Waterstones μιλούν για δύσκολες επιλογές ανάμεσα στις φρέσκες κυκλοφορίες. Χαμένοι φυσικά θα βρεθούν οι ανεξάρτητοι, μικροί εκδοτικοί, που θα χάσουν τις θέσεις τους από σιγουράκια όπως το νέο βιβλίο του Jamie Oliver ή το νέο μυθιστόρημα του Nick Hornby. Παρόμοιο πρόβλημα συνάντησαν και οι κριτικοί βιβλίου, με δεκάδες τίτλους να ζητούν την προσοχή τους ταυτόχρονα. Ο κατακλυσμός νέων τίτλων έχει φέρει σε πρωτοφανή θέση κάθε κομμάτι του κόσμου των βιβλίων στη Βρετανία.

Πώς θα μοιάζουν οι μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα για τους δικούς μας εκδοτικούς και τα δικά μας βιβλιοπωλεία; Θα φανεί, αν και με μια μεγάλη οικονομική κρίση να έχει περάσει πρόσφατα πάνω από τη χώρα και με τα μεγέθη σε σχέση με τη Βρετανία να είναι απολύτως δυσανάλογα, δεν περιμένω πως θα δούμε εβδομάδα με αύξηση νέων τίτλων αντίστοιχη με τη Σούπερ Πέμπτη. Και μάλλον ευτυχώς.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Τα λογοτεχνικά πρακτορεία είναι ένα κομμάτι που δεν έχουμε πιάσει ποτέ στο παρελθόν εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup. Για όλα όμως υπάρχει η πρώτη φορά, σωστά;

Τι κάνει ένα λογοτεχνικό πρακτορείο (ή λογοτεχνικός ατζέντης); Αρκετά πράγματα, αν και μερικές φορές όχι ταυτόχρονα: Εκπροσωπεί στην Ελλάδα ξένους εκδοτικούς οίκους και ξένα λογοτεχνικά πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται και πουλά τα δικαιώματα ξένων βιβλίων σε Έλληνες εκδότες. Αναλαμβάνει την προώθηση και την εκπροσώπηση Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Συμβουλεύει τους συγγραφείς για τα βιβλία τους, με στόχο τη συμφωνία με έναν εκδοτικό.

Είναι λογικό να μη γνωρίζουμε πολλά για τη δουλειά ενός λογοτεχνικού πρακτορείου, αφού η δουλειά του γίνεται πάντα πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι όμως μια σημαντική δουλειά και πλέον, με το άνοιγμα των social media, τα κανάλια των λογοτεχνικών πρακτορείων μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες.

Στα social κανάλια των ελληνικών λογοτεχνικών πρακτορείων μπορούμε να βρούμε συχνά πληροφορίες για τα δικαιώματα των ξενόγλωσσων βιβλίων που πωλήθηκαν σε Έλληνες εκδότες και άρα πρόκειται να εκδοθούν στη χώρα μας στο μέλλον, αλλά και για τα δικαιώματα ελληνικών βιβλίων που πωλήθηκαν σε εκδότες ξένων χωρών.

Από τα τέσσερα γνωστότερα ελληνικά λογοτεχνικά πρακτορεία, αξίζει να παρακολουθείτε το Twitter ή το Facebook του Ersilia Literary Agency, το αρκετά φρέσκο Twitter του Read n Right Agency και το Facebook του Iris Literary Agency, ενώ μόνο το JLM Literary Agency δεν έχει κάποιο social κανάλι (να προτείνουμε πάντως αν μας διαβάζουν να το κάνουν σύντομα). Θα σας δώσουν καλές πληροφορίες για τα βιβλία που περιμένουμε στα ελληνικά αλλά και την ελληνική λογοτεχνία που εξάγουμε.

AND NOW, THIS

Καμιά φορά δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε, μας θυμίζει εδώ ο φίλος της στήλης Tom Gauld.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Τα καλοκαιρινά κλικς λιγοστεύουν εβδομάδα την εβδομάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι φωτογραφίες του #instavivlio στερούνται φαντασίας. Αν θέλετε να δείτε και τη δική σας φωτογραφία στο επόμενο mashup, χρησιμοποιήστε το χάσταγκ στις επόμενες βιβλιοφωτογραφίες σας!

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

λέσχη ανάγνωσης

Τι σχέση έχει ο NBAer Stephen Curry με τον δισεκατομμυριούχο ιππότη Richard Branson και τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Malala Yousafzai; Έχουν και οι τρεις τη δική τους λέσχη ανάγνωσης. Ή περίπου.

Η νέα γενιά των celebrity λεσχών ανάγνωσης είναι κάτι μεταξύ πριβέ λέσχης και subscription box. Με εφόδιο τα ισχυρά ονόματα των γνωστών προσώπων που βρίσκονται στο τιμόνι τους, τα book clubs του Literati, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από αυτές τις νέες λέσχες ανάγνωσης, προωθούν την ανάγνωση μέσα από τα κουτιά που η κάθε λέσχη αποστέλλει στους αναγνώστες της και περιέχουν το βιβλίο κάθε μήνα.

Μαζί με τους τρεις παραπάνω, θεματικές λέσχες ανάγνωσης υπάρχουν στο Literati και με μπροστάρηδες τα ονόματα της συγγραφέα Susan Orlean και του Joseph Campbell, Αμερικανού καθηγητή λογοτεχνίας γνωστού για την ενασχόλησή του με τη μυθολογία που πέθανε το 1987 και τα βιβλία του book club επιλέγουν άνθρωποι του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Φυσικά ο αριθμός των celebrities που θα αποκτήσουν τη δική τους λέσχη ανάγνωσης αναμένεται να αυξηθεί, εφόσον τα 5 πρώτα πάνε καλά για το Literati.

Η τιμή του κάθε κουτιού ξεκινά από τα $20 και περιλαμβάνει, εκτός από το βιβλίο που η λέσχη διαβάζει αυτό το μήνα, τις προσωπικές σημειώσεις του διάσημου προσώπου για το ανάγνωσμα αλλά και την πρόσβαση σε ένα iOS app στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι αναγνώστες της λέσχης και όπου συζητούνται τα βιβλία της.

Και οι πέντε λέσχες ξεκινούν την πορεία τους την 1η Οκτωβρίου, ενώ αυτές τις ημέρες τα πρώτα τους βιβλία αποστέλλονται σε όσους ήδη τα παρήγγειλαν. Μένει να φανεί αν αυτή η νέα γενιά των book clubs θα πιάσει στην Αμερική και αν το συγκεκριμένο μοντέλο θα επεκταθεί και εκτός της χώρας.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΤΕΣ

Μερικές φορές, καθώς σκρολάρω ανάμεσα στις φωτογραφίες του bookstagram, πιστεύω πως τα έχουμε δει όλα. Φωτογραφίες βιβλίων από ψηλά με έναν καφέ δίπλα, εξώφυλλα ανάμεσα σε δεκάδες μικροαντικείμενα με την ίδια χρωματική παλέτα στο φίλτρο της φωτογραφίας, πάνω στα σεντόνια, δίπλα στο κύμα, γυρισμένα στην πρώτη τους σελίδα, τα ίδια και τα ίδια. Από την άλλη, βλέπω καμιά φορά φανταστικά πράγματα όπως τις δημιουργίες της @pieladybooks και θαυμάζω τη δημιουργικότητα και τη διάθεση μερικών αναγνωστών.

Η Steph δημιουργεί πολύχρωμες πίτες με βάση τα εξώφυλλα των βιβλίων που διαβάζει και συνοδεύει τις κριτικές της με τις φωτογραφίες τους. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και πείτε μου πως δε σας άνοιξε η όρεξη, για πίτες *και* για βιβλία.

RANDOM LINKS

Γιατί διαβάζουμε τρομακτικές ιστορίες στην πανδημία, πανδημίες και λογοτεχνικά είδη, για το νέο λουκ των πολιτικών βιβλίων της Αμερικής, είναι ο καιρός να δώσουμε μια ευκαιρία στο αργό μυθιστόρημα, οι αναγνώστες έχουν εθιστεί στα βιβλία για τον Trump, οι λευκοί άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ρατσισμό του Atticus Finch, ποια η διαφορά μεταξύ του New Adult και του Young Adult λογοτεχνικού είδους, για την ασφυκτική ομοιογένεια των bestsellers παιδικών βιβλίων, ο εκδοτικός κόσμος πρέπει να κάνει μέρος για τους συγγραφείς με αναπηρία, για πρώτη φορά η Octavia Butler βρέθηκε στη λίστα των bestsellers 14 χρόνια μετά το θάνατό της, μερικά λόγια για τη βιβλιοθεραπεία, τι μαθαίνουμε όταν διαβάζουμε για οικογένειες της λογοτεχνίας, μπορούν οι ποιητές να δείξουν το δρόμο στην Ευρώπη, για τη διαφορά μεταξύ μύθου θρύλου και παραμυθιού, για τη φεμινιστική δύναμη του Beowulf, η γοητεία των γεροντότερων πρωταγωνιστών, οι νικητές των φετινών Dragon Awards, μέσα στην πολύπλοκη διαδικασία μετάφρασης ενός βιβλίου του Haruki Murakami, ψάχνοντας για στοιχειωμένη μυθοπλασία στην Αμερικανική λογοτεχνία, οι χαρές και τα μαρτύρια του να διαβάζεις Franz Kafka.