Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v185: Ποιο βιβλίο ξεπέρασε τις ‘Καραβίδες’ στη λίστα των ευπώλητων;

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Στο 185ο mashup μιλάμε για τη νέα Νομπελίστα, για τις νέες κυκλοφορίες σε Ελλάδα και Αμερική, για τα ευπώλητα του Σεπτεμβρίου, για ένα παιδικό βιβλίο που βγήκε στο ίντερνετ πριν βγει στα βιβλιοπωλεία και για τη νέα Βιβλιοnet. Καλή ανάγνωση!

ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η νέα εκδοτική σεζόν έφερε αρκετές ανακατατάξεις στη λίστα ευπώλητων της ομάδας μικρών βιβλιοπωλείων Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου κι εμείς είμαστε και πάλι εδώ για να αναλύσουμε τα όσα συμβαίνουν στη λίστα του Σεπτεμβρίου.

Πτώση από την κορυφή της Ελληνικής Λογοτεχνίας για τη Λένα Μαντά και το ‘Οι τρεις άσοι’, που πλέον βρίσκεται στο νο9, με μια νέα είσοδο να εγκαθείσταται άμεσα στο νο1: Το αυτοβιογραφικό ‘Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής μου’ του Αύγουστου Κορτώ είναι, αναμενόμενα, μια μεγάλη επιτυχία αλλά περιμένουμε να δούμε τις αντοχές του και τον Οκτώβριο, σε μια περίοδο με πάρα πολλές φρέσκες κυκλοφορίες. Μεγάλη άνοδος και για τη ‘Θάλασσα’ του Μιχάλη Μακρόπουλου που από το νο9 βρέθηκε στο νο2, πράγμα που επιβεβαιώνει πως η νουβέλα των Εκδόσεων Κίχλη είναι ένα από τα χιτ του μετακαραντινικού 2020. Σημαντικές νέες είσοδοι στη λίστα από Πέτρο Μάρκαρη στο νο3 και Ελένη Στελλάτου στο νο4, αλλά και η επανείσοδος στη λίστα του ‘Μαργκώ’ της Άννας Γαλανού μετά τον Ιούλιο. Να σημειώσουμε και την παρουσία του ‘Γκιάκ’ στο νο10 της λίστας, για πρώτη φορά μετά την επανέκδοση σε νέο εκδοτικό.

ευπώλητα

Την πρωτιά έχασαν οι ‘Καραβίδες’, με τον Jo Nesbo να βασιλεύει (get it?) στην Ξένη Λογοτεχνία, αλλά το μυθιστόρημα της Delia Owens αποδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα best seller του 2020, αφού έχει σημειώσει μέσα σε πέντε μήνες 3 πρώτες θέσεις και 2 δεύτερες στα ευπώλητα της κατηγορίας του. Ferrante πολύ λογικά στο νο3, πρώτη παρουσία του Colson Whitehead στο νο4 και το εντελώς αναπάντεχο new entry της ‘Αφηγήτριας ταινιών’ του Hernán Rivera Letelier, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν 18 μήνες, στο νο9 της λίστας.

ευπώλητα

Το ‘Δώρο 2’ συνεχίζει να αποδεικνύει την τρομερή γοητεία των βιβλίων του Ξενάκη στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό (με τις συνολικές του πωλήσεις από τον Ιούνιο να ξεπερνούν τις 50,000), ενώ το ‘Δώρο’ σημείωσε πτώση στο νο5 του Non-Fiction, με τη ‘Φλόγα της ελευθερίας’ και τα ‘Φυτώρια ευφυΐας’ να βρίσκονται στο νο2 και νο3 αντίστοιχα και τα νο3, νο4, νο5 και νο6 του προηγούμενου μήνα να μένουν εκτός, σε μια λίστα που περιέχει αρκετές νέες εισόδους και μπόλικες παρουσίες έργων από μικρότερους εκδοτικούς.

Για πρώτη φορά το ‘Ντετέκτιβ Κλουζ: Η μύτη της θεάς’ έπεσε από το νο1 της κατηγορίας των Παιδικών-Εφηβικών, στους πέντε μήνες από τη δημιουργία της λίστα ευπώλητων. Στην κορυφή βρίσκεται πια το ‘Μεγάλο πιτς πάρτι’ της Ευτυχίας Γιαννάκη, ενώ στο νο2 παραμένει από τον προηγούμενο μήνα το ‘Τικ και Τέλα: Το ήσυχο σαλιγκάρι’. Μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε το ‘Ένα παιδί από το πουθενά’ της Άλκης Ζέη που βρέθηκε εκτός λίστα για τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο βρισκόταν στο νο4.

Τις περισσότερες παρουσίες για τον Αύγουστο σημείωσαν οι Εκδόσεις Πατάκη με 7, ο μόνος εκδοτικός που είδε βιβλία του και στις τέσσερις κατηγορίες, ενώ ακολούθησαν οι Πόλις και Μεταίχμιο με 4 και οι Ίκαρος και Καστανιώτης με 3.

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗΝ ΓΚΛΟΥΚ

Louise Glück Robin Marchant/Getty Images

Η Louise Glück είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020, όπως ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη η Σουηδική Ακαδημία. Αν δεν είχατε ακούσει ξανά το όνομα της Glück μέχρι τη στιγμή της βράβευσής της, μην ανησυχείτε καθόλου. Το ίδιο και η τεράστια πλειοψηφία των αναγνωστών παγκοσμίως.

 

Η Αμερικανίδα ποιήτρια γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη. Έχει εκδώσει 12 ποιητικές συλλογές, με πρώτη το ‘Firstborn’ το 1968 και πιο πρόσφατη το ‘Faithful and Virtuous Night’ το 2014, για το οποίο κέρδισε το National Book Award, σα να λέμε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικής. Ενδιάμεσα έχει κερδίσει και το Pulitzer Prize για τη συλλογή ‘The Wild Iris’ του 1992. Ήταν επίσης Poet Laureate των ΗΠΑ, κάτι σαν Επίσημος Ποιητής ας πούμε (μια θέση που υπάρχει σε αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία), από το 2003 μέχρι το 2004.

Η απώλεια, η μοναξιά, ο χωρισμός, η απογοήτευση, η προδοσία, η απόρριψη, η απομόνωση και ο θάνατος είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν την ποίηση της συγγραφέα και με τη γλώσσα των έργων της να είναι ευθεία και απλή, τα ποιήματά της μοιάζουν θλιβερά και καταθλιπτικά. Παρόλα αυτά η Glück αντιμετωπίζει τα θέματά της με θάρρος, ορμητικότητα και τελικά, μέσα από φορμαλιστικά και αισθητικά ξεχωριστά έργα, με ουσιαστικό τρόπο, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα μέσα από τα ονειρικά της τοπία.

Η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Όπως έγραψα την περασμένη εβδομάδα στο mashup “οι Αμερικανοί συγγραφείς της λίστας θεωρώ πως έχουν προτεραιότητα λοιπόν, “διορθώνοντας” με αυτόν τον τρόπο και το βραβείο στον Bob Dylan που κατά πολλούς ήταν λάθος”. Παρότι τα λεφτά μου εγώ θα τα έπαιζα σε γνωστότερα ονόματα από την Louise Glück, η Ακαδημία δε θα έχανε ευκαιρία να πάει τόσο, σχετικά, σύντομα σε έναν ακόμη Αμερικανό συγγραφέα, σε μια προσπάθεια να ισοφαρίσει για τα σφάλματα (για όποιον τα θεωρεί τέτοια τέλος πάντων) του παρελθόντος.

Τα βιβλία της ποιήτριας δεν κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στα ελληνικά, αλλά οι Εκδόσεις Στερέωμα έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα για το σύνολο του έργου της Glück από τον περασμένο Μάρτιο και ήδη μεταφράζεται η συλλογή ‘Faithful and Virtuous Night’ από τους Δήμητρα Κωτούλα και Χάρη Βλαβιανό και θα ακολουθήσει η συλλογή ‘The Wild Iris’.

 

Συμπληρωματικό διάβασμα:

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

 

ελληνικά βιβλία

Νέα εβδομάδα σημαίνει και νέα βόλτα στα βιβλιοπωλεία για το Βιβλιοφαγικό mashup, εκεί που θα βρούμε επτά νέους τίτλους από πέντε διαφορετικούς εκδοτικούς.

Το φετινό ιστορικό μυθιστόρημα του Sebastian Barry μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου. Στο ‘Χίλια φεγγάρια’ (‘A Thousand Moons’, 2020), sequel του ‘Μέρες δίχως τέλος’ του συγγραφέα, η νεαρή Ινδιάνα Γουινόνα γλιτώνει από τη σφαγή της φυλής της και υιοθετείται από τον Τζον Κόουλ και τον Τόμας ΜακΝάλτι για να ζήσει σε ένα αγρόκτημα του Τενεσί στα μετεμφυλιακά χρόνια της Αμερικής, αναζητώντας την ταυτότητά της μέσα σε ένα κόσμο όπου η γενοκτονία των ανθρώπων όπως εκείνη συνεχίζεται, όπου η βία και οι προκαταλήψεις δε σταματούν κι όπου μόνο η αποφασιστικότητα της Γουινόνα θα είναι αυτή που θα τη σπρώξει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ανάμεσα στα αρκετά φρέσκα βιβλία των Εκδόσεων Μεταίχμιο ξεχωρίζουμε το nonfiction ‘Η βίβλος του κόλπου’ (‘The Vagina Bible’, 2019) της γυναικολόγου Jennifer Gunter, σε μετάφραση Λίζας Εκκεκάκη, στο οποίο η συγγραφέας ξεκαθαρίζει μύθους και λανθασμένες πληροφορίες γύρω από τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία, αλλά και το μυθιστόρημα ‘Πρώτη του έτους’ (‘Neujahr’, 2018) της Γερμανίδας Juli Zeh, σε μετάφραση Απόστολου Στραγαλινού, όπου ένας άνδρας κάνει μια βόλτα με το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του και καταλήγει σε ένα σπίτι όπου είχε βρεθεί σαν παιδί, όταν οι γονείς του είχαν αφήσει μόνους τους εκείνον και την αδερφή του για τρεις ολόκληρες ημέρες.

Εβδομάδα με μπόλικες νέες κυκλοφορίες και από τις Εκδόσεις Διόπτρα, όπου βρίσκουμε το ντεμπούτο της Lesley Kara, ‘Μην το διαδώσεις’ (‘The Rumour’, 2019), σε μετάφραση Χριστίνας Παναγιώτου, όπου η Τζοάνα, μια ανύπαντρη μητέρα, ακούει τη φήμη πως μια δολοφόνος, η Σάλι ΜακΓόουαν που πριν σχεδόν πέντε δεκαετίες μαχαίρωσε σε ηλικία δέκα ετών ένα μικρό αγόρι, ζει στην πόλη της με νέα ταυτότητα μιας και κανείς δεν ξέρει πως μοιάζει, και θα μετανιώσει το γεγονός πως αποφάσισε να μοιραστεί τη φήμη με τις υπόλοιπες μητέρες του σχολείου.

ελληνικά βιβλία

Μαζί από τη Διόπτρα και το ‘Χωρίς όνομα’ (‘Twisted’, 2019) του Steve Cavanagh, σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη, το αγωνιώδες μυθιστόρημα του συγγραφέα του ‘13’, με πρωταγωνιστή ένα διάσημο συγγραφέα θρίλερ μυθιστορημάτων, άρχοντα των ανατροπών, που κανείς δε γνωρίζει ποιος είναι, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες από τα μίντια, τον εκδοτικό κόσμο και τους αναγνώστες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Πέρασμα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με το θρίλερ ‘Τα κορίτσια των λουλουδιών’ (‘The Flower Girls’, 2019) της Alice Clark-Platts, σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη και Σέβυς Σπυριδογιαννάκη, όπου δύο κορίτσια, η Ρόζι και η Λόρελ, πήραν ένα μικρότερο κοριτσάκι για να παίξουν μαζί, χωρίς να θέλουν να του κάνουν κακό, αλλά η μια καταδικάστηκε για φόνο και η άλλη άλλαξε το όνομά της για να συνεχίσει τη ζωή της και τώρα, δεκαεννιά χρόνια αργότερα, η εξαφάνιση ενός άλλου παιδιού θα φέρει ξανά τα Κορίτσια των Λουλουδιών στην επικαιρότητα.

Κλείσιμο για σήμερα με το ‘Να ‘μαστε, λοιπόν…’ (‘Here We Are’, 2020) του Graham Swift, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Μίνωας, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Μπράιτον του 1959, εκεί όπου ο ταχυδακτυλουργός Ρόνι, η βοηθός του Ίβι και ο κομπέρ Τζακ είναι τα αστέρια της παράστασης, με την αγάπη να τους ενώνει και τη προδοσία να τους χωρίζει, σε ένα καλοκαίρι που θα αλλάξει τη ζωή και τα όνειρα και των τριών τους.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

κυκλοφορίες

Γεμάτες από καινούριους τίτλους ήταν οι τελευταίες ημέρες στην Αμερική και, παρότι θα ήταν αδύνατο να μιλήσουμε για κάθε βιβλίο που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της χώρας, διάλεξα τους παρακάτω δώδεκα τίτλους για εσάς.

Leave the World Behind’ του Rumaan Alam, ένα λευκό ζευγάρι, η Amanda και ο Clay και τα δυο τους παιδιά φεύγουν από τη Νέα Υόρκη για μια εβδομάδα, σε διακοπές σε ένα Airbnb του Λονγκ Άιλαντ, εκεί όπου ξαφνικά εμφανίζονται πανικόβλητοι οι μαύροι ιδιοκτήτες του σπιτιού όταν ένα μυστηριώδες μπλακ άουτ χτυπά ολόκληρη την Ανατολική Ακτή και χωρίς τηλέφωνα και ίντερνετ για να επιβεβαιώσουν την ιστορία η Amanda και ο Clay θα βρεθούν μπροστά σε τρομακτικές αποφάσεις.

The Searcher’ της Tana French, όπου ένας συνταξιούχος αστυνόμος του Σικάγο αγοράζει ένα σπίτι σε μια μικρή πόλη της δυτικής Ιρλανδίας προσπαθώντας να αφήσει την καριέρα του πίσω του, αλλά σύντομα θα βρεθεί να βοηθά ένα αγόρι από μια δυσλειτουργική οικογένεια της περιοχής να βρει τον εξαφανισμένο αδερφό του.

Black Sun’ της Rebecca Roanhorse, μια νέα τριλογία εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς της προΚολομβιανής Αμερικής όπου το χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με μια ηλιακή έκλειψη, ένας οιωνός που ανησυχεί την ιερή πόλη, ενώ ένα καράβι που κουβαλά δύο μυστηριώδεις, μαγικούς επιβάτες φτάνει στις ακτές της.

The Invisible Life of Addie LaRue’ της V.E. Schwab, όπου το 1714 μια γυναίκα κλείνει μια συμφωνία για να γίνει αθάνατη και ξεκινά μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και μοναξιά, μέχρι που 300 χρόνια μετά συναντά έναν άντρα που γνωρίζει ποια είναι.

Invisible Girl’ της Lisa Jewell, όπου ο Owen, ένας τριαντάχρονος καθηγητής γεωγραφίας, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και περιπλανιέται στον σκοτεινό κόσμο των incels, ενώ ένας παιδοψυχολόγος παρακολουθείται από μια πρώην ασθενή του που ξαφνικά εξαφανίζεται και ο τελευταίος που την έχει δει ζωντανή είναι ο Owen.

κυκλοφορίες

The Devil and the Dark Water’ του Stuart Turton, που διαδραματίζεται στο 1634, όταν ένας διάσημος ντετέκτιβ και ο σωματοφύλακάς του αντιμετωπίζουν ένα μυστήριο στη θάλασσα όταν αυτό που μοιάζει να είναι δαίμονας στοιχειώνει το πλοίο τους και σκοτώνει τους επιβάτες.

The Midnight Bargain’ της C.L. Polk, σε ένα κόσμο που οι γυναίκες χάνουν τις μαγικές τους δυνάμεις όταν παντρεύονται, μια ταλαντούχα νεαρή μάγισσα πρέπει να βρει έναν πλούσιο σύζυγο για να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή.

Ring Shout’ του P. Djèlí Clark, μια νουβέλα που μας γυρνά στο 1915 και βάζει αντιμέτωπη μια ομάδα μαύρων πολεμιστών της αντίστασης ενάντια στην Κου Κλουξ Κλαν, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εξωγήινα τέρατα για να κυριεύσουν τον κόσμο.

Missionaries’ του Phil Klay, όπου ένας στρατιωτικός γιατρός και μια πολεμική ανταποκρίτρια δεν μπορούν να αντισταθούν στο να πάρουν μέρος σε έναν ακόμη πόλεμο της Αμερικής, αυτή τη φορά στην Κολομβία μετά από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εκεί που θα συναντήσουν έναν μεταφραστή του Κολομβιανού στρατού και έναν λοχαγό μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, όλοι τους πιόνια δυνάμεων πολύ μεγαλύτερων από τους ίδιους.

κυκλοφορίες

Bright and Dangerous Objects’ της Anneliese Mackintosh, όπου όταν μια γυναίκα βρίσκεται στην αρχική λίστα για την πρώτη αποστολή αποίκισης του Άρη, έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα του να επιτύχει το όνειρό της, με κόστος το να αφήσει πίσω τα πάντα και τους πάντες που γνώρισε ποτέ.

The Hole’ της Hiroko Oyamada, όπου όταν ένα ζευγάρι μετακομίζει σε μια αγροτική περιοχή εξαιτίας της δουλειάς του συζύγου, η γυναίκα του βρίσκεται ξαφνικά με απεριόριστο ελεύθερο χρόνο και εξερευνά την εξοχή, ανακαλύπτοντας απίθανα πλάσματα και μια τρύπα που μοιάζει να έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για εκείνη.

The Once and Future Witches’ της Alix E. Harrow, με τρεις αδερφές, τις Beatrice, Agnes και Juniper, να παλεύουν να αναστήσουν τη μαγεία και να βοηθούν το κίνημα των σουφραζέτων στα τέλη του 19ου αιώνα να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που δε θέλουν τις μάγισσες να ψηφίζουν.

AND NOW, THIS

Δεν ξέρω πώς τα πάτε με το booktube, δεν ξέρω καν αν ξέρετε τι λέμε booktube, αλλά για αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σας πετάω ένα εντελώς ράντομ βίντεο στο And now, this και να περιμένω να βγάλετε άκρη. Τέλος πάντων, ορίστε εδώ η Chloe, μια κοπέλα με ένα τσεκούρι στο κεφάλι, μας προτείνει βιβλία τρόμου για τον Οκτώβριο.

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Διαβάζει τα βιβλία της νέας εκδοτικής σεζόν ή τρόμο λόγω Χάλογουιν, βλέπει από το παράθυρο τη βροχή ή κάνει τις τελευταίες φθινοπωρινές της βόλτες στην παραλία, η αναγνωστική κοινότητα του Instagram είναι και πάλι εδώ, μέσα από τις τρεις εβδομαδιαίες μας επιλογές φωτογραφιών από το #instavivlio.

View this post on Instagram

Για την επόμενη μέρα: 🌿Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου– βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας «Δώστε τη χούντα στο λαό». Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου. Φοβάμαι τους ανθρώπους που σου ‘κλειναν την πόρτα μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν. Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες και τα ‘σπαζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και «απόψεις». Φοβάμαι τους ανθρώπους που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν και τώρα σε λοιδορούν γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο. Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους. Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο. Το ποίημα «Φοβάμαι» γράφτηκε τον Νοέμβρη του 1983 και δημοσιεύτηκε στην εφημ. Αυγή. 🌿Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι. Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν Και χάνονται βαθιά στα περασμένα Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν Μα όχι και το μίσος του για μένα. Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον! Φώντας Λάδης #book #bookstagram #greekbook #vivlio #diavazo #publicistasgreece #kasetophono #katapliktika #greekbookstagram #anarchy_dreams #whattoread #booksandplants #booksuggestions #instavivlio #katapliktikareads #katapliktika_

A post shared by How About Books 📒 (@how_about_books) on

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ TWITTER

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είχαν οι άνθρωποι των Εκδόσεων Διόπτρα πριν μερικές ημέρες. Αποφάσισαν να ανεβάσουν στα social τους όλες τις σελίδες ενός καινούριου εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου τους, μια μέρα πριν κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία.

‘Η βαλίτσα’ του Chris Naylor-Ballesteros είναι ένα παραμύθι που μιλά για τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και την ξενοφοβία, μέσα από μια δυνατή ιστορία γεμάτη συναισθήματα, με πρωταγωνιστές ζώα, που εκτυλίσσεται μέσα στις λίγες σελίδες αυτού του όμορφου εικονογραφημένου βιβλίου.

Ο εκδοτικός επέλεξε λοιπόν να ενισχύσει την ορατότητα του βιβλίου και ανέβασε, σε ένα Twitter thread και σε μια σειρά Instagram Stories, όλες τις σελίδες του, επιτρέποντας στους αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με ένα βιβλίο που το πιθανότερο είναι να μην ενδιέφερε τους περισσότερους από αυτούς, ως ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο.

Η κίνηση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τον εκδοτικό. Παρότι μπορεί κανείς να διαβάσει ελεύθερα το βιβλίο αυτή τη στιγμή στα social της Διόπτρας, το αναγνωστικό κοινό που θα ενδιαφερόταν την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας ενός ακόμη εικονογραφημένου παιδικού παραμυθιού σε μια μάλλον κορεσμένη αγορά, ενός άγνωστου σε εμάς συγγραφέα, έχει σίγουρα εκτοξευθεί, κεντρίζοντας μάλιστα το ενδιαφέρον αναγνωστών που δεν ανήκουν στο άμεσο target group ενός τέτοιου βιβλίου. Ταυτόχρονα, ρίχνοντας επίσης από τα social βάρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνοδεύει το βιβλίο και μπορεί κανείς να βρει στο site της Διόπτρας, ο εκδοτικός υποσημειώνει και συμπληρώνει την εμπειρία της ‘Βαλίτσας’.

Μπορείτε κι εσείς να διαβάσετε το βιβλίο ξεκινώντας από το παρακάτω tweet, να δείτε στο Instagram το ειδικό προωθητικό βαλιτσάκι που φτιάξανε οι Εκδόσεις Διόπτρα για τους συνεργάτες τους και να βρείτε τη ‘Βαλίτσα’ στα βιβλιοπωλεία.

 

Υ.Γ. Η δημιουργία και προώθηση του εκπαιδευτικού υλικού των παιδικών και εφηβικών βιβλίων, αλλά και η δημιουργία και προώθηση υλικού για λέσχες ανάγνωσης των βιβλίων ενηλίκων, είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει ακόμα εδώ στο mashup, αλλά θα το κάνουμε σύντομα. Είναι ένα βασικό κομμάτι το οποίο παραβλέπουν οι εκδοτικοί μας και χρειάζεται να ασχοληθούμε λιγάκι περισσότερο.

H NEA ΒΙΒΛΙΟNET

βιβλιονέτ

Η νέα Βιβλιοnet είναι online εδώ και μερικές ημέρες, δάκρυα χαράς και σαμπάνιες από όλους τον κόσμο του βιβλίου. Ή όχι;

Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι το biblionet.gr, είναι βασικά το μέρος όπου καταγράφονται όλα τα ελληνικά βιβλία. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1998, λειτούργησε αρχικά από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου και πλέον η διαχείρισή του γίνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Περιέχει πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία αλλά και βιογραφικά συγγραφέων, κριτικές και πληροφορίες για εκδότες. Είναι το μέρος που θα έπρεπε να πηγαίνετε πριν ρωτήσετε στο ίντερνετ “ξέρεις αν αυτό έχει βγει στα ελληνικά” ή “δε θυμάμαι τον τίτλο του βιβλίου του Τάδε”.

Για αρκετές ημέρες η Βιβλιοnet δεν ήταν λειτουργική και το νέο της λουκ ανέβηκε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με τις λειτουργίες της όμως να είναι ακόμη προβληματικές, με τους χρήστες να συναντούν κενά αποτελέσματα αναζήτησης και σπασμένα links, ενώ ο χρόνος απόκρισης των σελίδων να είναι, όπως πάντα, εξαιρετικά αργός.

Τα προβλήματα φαίνονται να μειώνονται όσο προχωρούν οι μέρες και πλέον δεν είναι αδύνατη η πλοήγηση στις σελίδες της ανανεωμένης Βιβλιοnet, αν και τα “Ooops… Error 404” δε λείπουν ακόμη και από βασικές κατηγορίες της αρχικής σελίδας.

Όπως όμως ξέρουν οι παλιοί χρήστες του biblionet.gr, έχουμε μάθει να κάνουμε υπομονή με το site για να αντλήσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, βοηθούν σε σταθερή βάση σχεδόν κάθε εβδομάδα και το Βιβλιοφαγικό mashup. Συγκρατημένο ζήτω λοιπόν για τη νέα Βιβλιοnet, άντε και μια μέρα πίσω στο Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου ευχόμαστε.

RANDOM LINKS

Περισσότερα από 1,200 μέλη της λογοτεχνικής κοινότητας της Αμερικής υπογράφουν επιστολή υποστήριξης των τρανς και nonbinary ατόμων, κρυμμένοι θησαυροί στις σελίδες των βιβλίων του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων, πώς η πανδημία άλλαξε την αναγνωστική μας ζωή, γιατί το Χόλιγουντ αγοράζει δικαιώματα βιβλίων μανιωδώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Philip Pullman για τα 25 χρόνια του ‘His Dark Materials’, για τα 75 χρόνια που γιορτάζουν τα κοινωνικά αντίδοτα στο φασισμό Pippi Longstocking και Moomins, για την αγωγή των κληρονόμων του Arthur Conan Doyle προς τους δημιουργούς του ‘Enola Holmes’, πώς την παλεύουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς του 2020, τα ελληνικά και ξένα βιβλία που επιλέχθηκαν για το φετινό κατάλογο White Ravens, μια πάρα πολύ σύντομη ιστορία των κόμικς, Edgar Allan Poe: ο καταραμένος συγγραφέας που έγινε pop είδωλο και η επίδραση του στην ελληνική λογοτεχνία, πώς οι ιστορίες φαντασμάτων βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να μας τρομάξουν, η ήρεμη ιστορία της λεσβιακής pulp λογοτεχνίας, πού είναι οι αντιπαθητικοί γυναικείοι χαρακτήρες στη Young Adult λογοτεχνία, για τους τρόπους με τους οποίους η συγγραφή είναι χειρωνακτική εργασία, οι φιναλίστ των φετινών National Book Awards, το ‘Foundation’ του Isaac Asimov έχει ένα από τα καλύτερα κόνσεπτ επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, για τη δημιουργό της πιο προοδευτικής γυναίκας ντετέκτιβ του 19ου αιώνα Catherine Louisa Pirkis.