ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v33: Ο Thor και ο Loki ζωντανεύουν από τον Neil Gaiman

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

21 ημέρες μετά, το Βιβλιοφαγικό mashup επιστρέφει για να σας μιλήσει για όλα όσα συνέβησαν μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες στον χώρο του βιβλίου, να παρουσιάσει τις αρκετές νέες κυκλοφορίες από Ελλάδα και Αμερική, να κάνει μια σούμα με το τι ξέρουμε για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για βιβλία που μπορείτε να ακούσετε.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαμός και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες σημαντικών συγγραφέων, αλλά και βιβλία που, στη θεωρία τουλάχιστον, μοιάζουν πολύ ενδιαφέροντα.

‘Norse Mythology’ του Neil Gaiman, εκεί που ο συγγραφέας μετατρέπει τη Σκανδιναβική μυθολογία σε μυθιστόρημα, ζωντανεύει τους Odin, Thor, Loki και περνά από την Asgard στο Ragnarok. ‘A Separation’ της Katie Kitamura, ένα βιβλίο με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα που δέχεται ένα τηλεφώνημα πως ο άντρας της, με τον οποίο έχει χωρίσει πρόσφατα, κρυφά από όλους, έχει χαθεί κάπου στη νότια Ελλάδα και η ίδια πηγαίνει να τον ψάξει, χωρίς να είναι σίγουρη αν θέλει πραγματικά να τον βρει.

‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders, το πρώτο μυθιστόρημα του διηγηματογράφου ασχολείται με τον Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος επισκέπτεται, 2 μέρες μετά το θάνατο του, τον τάφο του νεκρού 11χρονου γιου του, για να περάσει χρόνο μαζί του, με τον συγγραφέα να μιλά για το πένθος και το θάνατο. ‘The Refugees’ του Viet Thanh Nguyen, με τον βραβευμένο Αμερικανοβιετναμέζο συγγραφέα του ‘The Sympathizer’ να επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων για τη μετανάστευση, την οικογένεια, την ταυτότητα του καθενός από εμάς.

‘Autumn’ της Ali Smith, ένα μυθιστόρημα που συσχετίζει το πρόσφατο μας Brexit με το μεγάλο πολιτικοσεξουαλικό σκάνδαλο της Βρετανίας στις αρχές των 60s, την περιβόητη Υπόθεση Προφιούμο. ‘Swimming Lessons’ της Claire Fuller, όπου η Ingrid γράφει την αλήθεια για το γάμο της σε γράμματα προς τον άντρα της Gil, τα οποία κρύβει μέσα στα βιβλία της βιβλιοθήκης της χωρίς να του τα δώσει ποτέ, λίγο πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε μια παραλία, γράμματα που θα ανακαλύψει η κόρη της 12 χρόνια αργότερα, όταν θα γυρίσει στο σπίτι για να φροντίσει τον πατέρα της.

‘A Conjuring of Light’ της V.E. Schwab, το τρίτο κομμάτι της τριλογίας των Μαγικών Λονδίνων της συγγραφέα, με τις ιστορίες του Kell και της Lila να φτάνουν στο τέλος τους. ‘Universal Harvester’ του John Darnielle, μια ιστορία για τις παράξενες, ανατριχιαστικές σκηνές που εμφανίζονται στις VHS κασέτες του τοπικού βιντεοκλάμπ και προκαλούν τον Jeremy να ρίξει μια ματιά στον αχυρώνα από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται (και ένα βιβλίο με απίστευτο εξώφυλλο).

‘Pachinko’ της Min Jin Lee, μια Κορεατική saga που ξεκινά με την ιστορία της Sunja στις αρχές του 1900, κόρη μιας φτωχής αλλά περήφανης οικογένειας, που θα κινδυνέψει να ντροπιαστεί από την αναπάντεχη εγκυμοσύνη της, μέχρι που ένας νεαρός ιερέας θα προσφερθεί να την παντρευτεί και να τη φέρει στην Ιαπωνία. ‘All Our Wrong Todays’ του Elan Mastai, ένα βιβλίο που φαντάζεται πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα, αν οι προβλέψεις της δεκαετίας του ‘50 για το μέλλον έβγαιναν αληθινές.

‘Amberlough’ της Lara Elena Donnelly, μια κατασκοπευτική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα καμπαρέ, κάτι σαν Le Carré που συναντά το Cabaret, στην κοσμοπολίτικη Amberlough City που αποκτούν πολιτική δύναμη οι Ospies (που σκεφτείτε τους σαν τους Ναζί). ‘Gilded Cage’ της Vic James, ένα fantasy μυθιστόρημα που φαντάζεται μια εναλλακτική μοντέρνα Αγγλία όπου κυβερνούν αριστοκράτες γεμάτοι πλούτη και μαγεία, με τον απλό κόσμο να είναι υποχρεωμένος να τους υπηρετεί για 10 χρόνια.

ΤΑ SEQUELS ΠΟΥ ΠΟΘΟΥΜΕ

Από τις ειδήσεις που διαβάσαμε μέσα σε αυτές τις 21 ημέρες, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των Philip Pullman και Neil Gaiman για την επιστροφή τους σε βιβλία που λάτρεψαν οι αναγνώστες τους.

Ο Pullman γυρνά στον μαγικό κόσμο της Lyra, με μια νέα τριλογία που θα έχει τίτλο ‘The Book of Dust’, θα διαδραματίζεται στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη και τα γεγονότα της θα τρέχουν παράλληλα με τα γεγονότα της ‘His Dark Materials’ τριλογίας του που ολοκληρώθηκε το 2000.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς (που δεν έχει ακόμη τίτλο) θα κυκλοφορήσει στις 19 Οκτωβρίου και θα ακολουθεί την ηρωίδα σε 2 στιγμές της ζωής της ταυτόχρονα, σαν μωρό και 10 χρόνια μετά το τέλος του ‘The Amber Spyglass’. Σκοπός του συγγραφέα είναι να εξερευνήσει περισσότερο τη μαγική ουσία ‘Dust’, η οποία βρίσκεται και στα 3 πρώτα βιβλία. Δε θα πω ψέματα, το περιμένω πως και τι.

Ο Gaiman με τη σειρά του ανακοίνωσε πως το επόμενο βιβλίο του θα είναι το ‘The Seven Sisters’, ένα sequel στο πολυαγαπημένο ‘Neverwhere’ του (που περιμένουμε πολύ σύντομα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίκαρος).

Η ιστορία του Richard Mayhew στη πόλη του London Below, το σκοτεινά αστείο παραμύθι του Gaiman στο οποίο πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της μοντέρνας fantasy λογοτεχνίας, κυκλοφόρησε το 1996. Οι άνθρωποι που δεν έχουν θέση στον κόσμο, που περνούν απαρατήρητοι, που η κοινωνία δεν αναγνωρίζει ήταν το επίκεντρο του συγγραφέα στο ‘Neverwhere’ και το νέο μυθιστόρημα θα μεταφέρει την ιστορία στις συνθήκες που συνθέτουν το Λονδίνο του σήμερα.

Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για το βιβλίο ακόμα, ο Gaiman δεν έχει ολοκληρώσει το γράψιμο του, αλλά η στήλη κάνει πάρτι για όλο αυτό (σοβαρά τώρα, πόσο τέλειο θα ήταν ένα θεματικό πάρτι ‘Neverwhere’;). Είχαν καλά νέα για εμάς οι αγαπημένοι μας Βρετανοί συγγραφείς αυτές τις μέρες, μπράβο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Αρκετά φρέσκα βιβλία για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο, στο ξεκίνημα της, ας την πούμε, ανοιξιάτικης σεζόν, που θα μας φτάσει μέχρι και τον Ιούνιο, στην έξαρση δηλαδή των βιβλιοαγορών για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι 2 πιο σημαντικές εκδόσεις φτάνουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Ίκαρος και αφορούν 2 βιβλία με λιγότερες από 100 σελίδες. Το Μεταίχμιο εκδίδει το ‘Ας είμαστε όλοι φεμινιστές’ της φανταστικής Νιγηριανής συγγραφέα Chimamanda Ngozi Adichie, ένα σύντομο δοκίμιο που βασίζεται σε μια ομιλία της ίδιας σε TEDx κι ένα σημαντικό κείμενο για τη διαχρονική περιθωριοποίηση των γυναικών. Έπρεπε να μεταφραστεί και πρέπει να το διαβάσετε.

Ο Ίκαρος επανέρχεται με 2ο έργο του Χιλιανού Alejandro Zambra στα ελληνικά, μετά το περσινό ‘Τρόποι να γυρίζεις σπίτι’. Αυτή τη φορά το ‘Η ιδιωτική ζωή των δέντρων’ είναι ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται σε ένα μόνο βράδυ. Ο Χουλιάν κάθε βράδυ αφηγείται μια ιστορία για δέντρα, διαφορετική κάθε φορά, στη θετή του κόρη για να κοιμηθεί, αλλά αυτή η νύχτα είναι διαφορετική, μιας και η γυναίκα του Βερόνικα έχει αργήσει να γυρίσει και ο Χουλιάν φαντάζεται την κόρη του να μεγαλώνει χωρίς μητέρα και αναρωτιέται την άποψη της καθώς μεγαλώνει για το μυθιστόρημα που γράφει.

Πολύ δυνατή κυκλοφορία και από τις Εκδόσεις Διόπτρα, με τη ‘Σκοτεινή ύλη’ του Blake Crouch. Το νέο έργο επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα της τριλογίας ‘Η πόλη’, ξεκινά με τον καθηγητή Τζέισον Ντέσεν να απαγάγεται από έναν μασκοφόρο και ξυπνά δεμένος σε ένα φορείο, περικυκλωμένος από ανθρώπους με στολές βιολογικής προστασίας. Το θρίλερ αναδείχτηκε ανάμεσα στα καλύτερα του είδους για την περσινή χρονιά και ανήκει σε αυτά που περιμένω να διαβάσω με ανυπομονησία.

Τετραπλό χτύπημα από τις Εκδόσεις Πατάκη, με ‘Το χρονικό του έρωτα’, το περσινό μυθιστόρημα του Alain de Botton να ξεχωρίζει. Το βιβλίο ακολουθεί τη σχέση του Ραμπί και της Κέρστεν που ζουν στο Εδιμβούργο, παντρεύονται και κάνουν παιδιά αλλά ο έρωτας σβήνει και ο συγγραφέας εξερευνά τι συμβαίνει μετά. Έχουμε ακόμα το ‘Άννα Φρανκ’, το βιογραφικό κόμικς των Sid Jacobson και Ernie Colón για το μικρό κορίτσι και το ημερολόγιο του, αλλά και νέες μεταφράσεις σε βιβλία του Arturo Pérez-Reverte, με το ‘Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς’, που ακολουθεί το ταξίδι 2 Ισπανών από τη Μαδρίτη στο Παρίσι με σκοπό την κλοπή της, απαγορευμένης στην Ισπανία, 28τομης εγκυκλοπαίδειας των Ντ’ Αλαμπέρ και Ντιντερό και της Joyce Carol Oates, με την ‘Καρχηδόνα’, εκεί που μια 19χρονη εξαφανίζεται και η πόλης της Καρχηδόνας συνταράσσεται όταν ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ βρίσκεται ύποπτος για το έγκλημα.

 

Μια αναφορά και στα επίσης αξιόλογα ‘Νυχτερινές ικεσίες’ του Santiago Gamboa από τις Εκδόσεις Πόλις, που πάει από την Κολομβία και τα ναρκωτικά της μέχρι την Ταϊλάνδη και το σεξ της, ‘Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε’ του Pino Corrias από τις Εκδόσεις Κριτική, που ταξιδεύει στη σκοτεινή πλευρά της Ιταλίας και ‘Ολάγια: Μια βαμπιρική νουβέλα’ του Robert Louis Stevenson από την Ars Nocturna, που πετά μέχρι τη γοτθική Ισπανία.

Τέλος, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο δίνουν στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να προσθέσουν στις βιβλιοθήκες τους 2 έργα που οι προηγούμενες τους εκδόσεις έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό: ‘Το μαγικό βουνό’ του Thomas Mann και ‘Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου’ του Thomas Wolfe.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μιας και αύριο μπαίνουμε στον Μάρτιο και η άνοιξη είναι προ των πυλών, είναι ευκαιρία να δούμε τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που έμεινε και φέτος πιστή στις παραδόσεις των τελευταίων χρόνων με τις φήμες πως δε θα γίνει ή πως θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Έχουμε και λέμε:

  • Ναι, η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει και φέτος.
  • Οι ημερομηνίες της είναι στις 11 με 14 Μαΐου.
  • Έχουν εγκριθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ και για το 2018 και για το 2019.
  • Ο δημοσιογράφος/συγγραφέας Μανώλης Πιμπλής είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης.
  • Φέτος δεν υπήρχε χρόνος για να οργανωθεί ο θεσμός της “Τιμώμενης Χώρας” (που θυμίζω πως πέρυσι ήταν η Ρωσία) και στη θέση του θα υπάρχει αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο.
  • Το πρώτο επίσημο όνομα ξένου συγγραφέα που θα παραστεί είναι ο Jaume Cabré, ενώ πληροφορίες του τύπου μιλάνε και για τους Pascal Bruckner και Santiago Roncagliolo.
  • Ετοιμάζονται αφιερώματα για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και για τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση
  • Η στήλη θα σας μεταφέρει όλα τα νεότερα νέα για τη ΔΕΒΘ μέσα στους επόμενους 2 μήνες μέχρι τη διοργάνωση.

AND NOW, THIS

Σε αυτές τις σκηνές, πλάνα από ένα γάμο του 1904 στο Παρίσι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, βλέπουμε για πρώτη και μοναδική φορά τον Marcel Proust σε βίντεο. Είναι ο κύριος με το μουστάκι και το καπέλο που κατεβαίνει τις σκάλες περίπου στα 4″ από τη αρχή.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ CASTLE ROCK

Ξαφνικά, πριν μερικές ημέρες, ένα παράξενο teaser εμφανίστηκε στα ίντερνετς. Σε αυτό, εμφανίζονται πολλά ονόματα χαρακτήρων και τοποθεσιών από τα έργα του Stephen King, αλλά και το σήμα της εταιρίας παραγωγής Bad Robot του J.J. Abrams.

Το Hulu λοιπόν, χωρίς να το περιμένει κανείς, παρήγγειλε μια σειρά ανθολογίας 10 επεισοδίων που θα έχει τον τίτλο ‘Castle Rock’ και θα μας φέρει ιστορίες του Stephen King που διαδραματίζονται στην πόλη που πρωτοδημιούργησε στο ‘The Dead Zone’ του 1979 (‘Cujo’, ‘The Dark Half’ και ‘Needful Things’, αλλά και αρκετά διηγήματα τοποθετούνται επίσης στο Castle Rock). Βέβαια το teaser περιέχει και αναφορές που δεν έχουν σχέση με το Castle Rock, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι σκέφτηκε ο Abrams, μαζί με τους Sam Shaw και Dustin Thomason (δημιουργός και executive producer αντίστοιχα του πρόσφατου ‘Manhattan’).

Είμαι περίεργος να μάθω το casting της σειράς, ελπίζω σε κάτι πολύ δυνατό όπως συνέβη με το ‘American Gods’ του Starz.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ‘AMERICAN GODS’;

Και μια που αναφέρθηκε η σειρά, να πούμε πως έχουμε επιτέλους ημερομηνία: Στις 30 Απριλίου κάνει πρεμιέρα και δε θα μπορούσα να είμαι περισσότερο excited.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ UNDERGROUND RAILROAD

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2016 (το λέγαμε και στη δική μας ανασκόπηση της χρονιάς), το ‘The Underground Railroad’ του Colson Whitehead, βρίσκεται μέχρι και τις 21 Μαρτίου ελεύθερο για να το ακούσετε, ολόκληρο και δωρεάν, στο site του BBC Radio 4.

Την αφήγηση του βιβλίου κάνει ο ηθοποιός Clarke Peters, που ξέρετε από το ‘The Wire’, και το μυθιστόρημα έχει χωριστεί σε 10 κομμάτια των 15 λεπτών. Το βραβευμένο έργο του Whitehead εξερευνά την ιστορία του ρατσισμού και της σκλαβιάς στην Αμερική, ακολουθώντας την Cora και τον Caesar που προσπαθούν να αποδράσουν, θέλοντας να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή.

Ξεκινάτε με το πρώτο κομμάτι.

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

 

Από την Παρασκευή 3 μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου διοργανώνεται για 19η φορά στη Θεσσαλονίκη το όλο και πιο δυνατό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, μερικά από τα οποία έχουν και έντονο λογοτεχνικό ενδιαφέρον, είναι και ένα αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη.

Η ζωή και το έργο της μεγάλης ελληνίδας συγγραφέα μπαίνει στο προσκήνιο από τη σκηνοθέτη Μαργαρίτα Μαντά, με την ίδια τη Ζέη να μιλά στην ταινία, μαζί με την αδερφή της Ελένη Κόκκου, αλλά και φίλους της. Το ντοκιμαντέρ, που τιτλοφορείται ‘Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης’ έχει διάρκεια 88 λεπτά και οι 2 προβολές του στο #tidf19 θα γίνουν στις 9 και 11 του μήνα.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με τα βιβλία συμπεριλαμβάνεται το υποψήφιο για Όσκαρ ‘Δεν είμαι ο νέγρος σου’ (για το οποίο έγραψα μερικά πράγματα) με τα λόγια και τα γραπτά του James Baldwin, αλλά και το μικρού μήκους ‘Σκέφτομαι τα κορίτσια που αγάπησαν’ για τον Περικλή Κοροβέση.

RANDOM LINKS

Τα λογοτεχνικά μιούζικαλ που άφησαν εποχή, να πώς αντιστέκονται στον Trumpισμό οι βιβλιοθήκες της Αμερικής, μακάρι να είναι αυτοί οι 7 πλανήτες που ανακάλυψε η NASA, έρευνα έδειξε πως οι χαρακτήρες των βιβλίων μας ακολουθούν και στην πραγματική ζωή, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών Nebula Awards, έφηβοι που βανδάλισαν ένα σχολείο τιμωρήθηκαν με ανάγνωση 35 βιβλίων και επίσκεψη 2 μουσείων, περίπου 160 σπάνια βιβλία συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών κλάπηκαν στο Λονδίνο πριν μερικές ημέρες, το ‘Master and Margarita’ του Mikhail Bulgakov ετοιμάζεται να γίνει blockbuster, οι διασημότερες λογοτεχνικές σχέσεις από την καλύτερη στη χειρότερη, η συνεχιζόμενη αναζήτηση για τα βιβλία που λεηλάτησαν οι Ναζί, trailer για την κινηματογραφική μεταφορά του ‘Everything Everything’ της Nicola Yoon, μερικές προτάσεις Βιετναμέζικης και Αμερικανοβιετναμέζικης λογοτεχνίας, τα 7 καλύτερα λογοτεχνικά φεστιβάλ της Ευρώπης, ένα ταξίδι στον κόσμο του Discworld, η φανταστική ιστορία που αφορά μια παράξενη ισλανδική μετάφραση του ‘Dracula’, 10 μυθιστορήματα για την ελευθερία της έκφρασης που δεν είναι το ‘1984’, τα νικητήρια σχέδια για τις νέες βιβλιοθήκες της Little Free Library, τελικά ο πραγματικός Mr Darcy μάλλον δεν είναι και τόσο όμορφος, ποιος είναι ο καλύτερος fictional συγγραφέας της τηλεόρασης, ένα μικρό ισπανικό χωριό έχει 12 βιβλιοπωλεία και περίπου 200 κατοίκους, 95 συγγραφείς που μπορείτε να ακολουθήσετε στο Twitter, ένα αφιέρωμα σε 2 μέρη για τον weird τρόμο, μια υπέροχη βιβλιοθήκη στο Vennesla της Νορβηγίας, ένας οδηγός αρχαρίων για το πώς να διαβάζετε webcomics.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUP