2019, Petros Giannakouris/AP Photo
ΣΙΝΕΜΑ

Βληχή: Πρώτη ματιά στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Τι δουλειά έχει η Emma Stone σε ένα ορεινό χωριό της Τήνου;

Τέσσερα χρόνια, από την οσκαρική Ευνοούμενη (και τρία από τη μικρού μήκους Nimic), έχουμε να δούμε καινούργια δουλειά από τον Γιώργο Λάνθιμο. Γι’ αυτό και το Poor Things, η 8η κατά σειρά ταινία του, που βρίσκεται στα σκαριά και θα ενώσει επί της οθόνης τους Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo και Margaret Qualley αναμένεται με μεγάλη προσμονή.

Μέχρι να δούμε όμως στις αίθουσες την αλά Φρανκενστάιν ιστορία, βασισμένη στο γνωστό βιβλίο του Alasdair Gray, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει ετοιμάσει μία ακόμα ταινία, μικρού μήκους, που έρχεται μάλιστα στα μέρη μας σε παγκόσμια πρώτη από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Stone θα κρατά και σε αυτήν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφικός δημιουργός αποδέχτηκε την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη και υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας μικρού μήκους Βληχή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

Μετά την εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη το 2019, ο Λάνθιμος παίρνει τώρα τη σκυτάλη και δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο κινηματογραφικό έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί με συνοδεία μουσικών συνόλωνΤο μουσικό σενάριο της ταινίας θα αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από τους σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), Γου Γουέι (σενγκ), το κουαρτέτο «Μαρία Κάλλας» και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

Πρωταγωνιστές της ταινίας θα είναι ο Emma Stone, όπως προαναφέραμε -συνεργάστηκε με τον Λάνθιμο και στην Ευνοούμενη– και ο Γάλλος ηθοποιός Damien Bonnard.

Οι πρώτες φωτογραφίες και το τρέιλερ

Η Λυρική και το ΝΕΟΝ έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες και το πρώτο τρέιλερ της Βληχής.

Τόσο οι λήψεις, όσο κυρίως το κλιπ έχουν κάτι το βουκολικά ατμοσφαιρικό.

Τα γυρίσματα άλλωστε έγιναν σε χωριά της Τήνου, εκεί όπου διαδραματίζεται και η ιστορία του φιλμ, για την οποία δε γνωρίζουμε προς το παρόν απολύτως τίποτα. 

Η πρεμιέρα 

Η Βληχή του Γιώργου Λάνθιμου θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Συντελεστές

Κύκλος Μουσική και Εικαστικές τέχνες, μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τον ΝΕΟΝ

The Artist on the Composer

Επιμέλεια προγράμματος The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)

Δεύτερη ανάθεση Γιώργος Λάνθιμος: Βληχή

Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Νταμιάν Μποννάρ

Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ, Τόσιο Χοσοκάβα

Τσίμπαλο: Αγγελίνα Τκάτσεβα

Σενγκ: Γου Γουέι

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Με τη συμμετοχή του κουαρτέτου «Μαρία Κάλλας» και της Χορωδίας της ΕΡΤ

Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Executive producer: Ρεμπέκκα Σκίννερ

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Info

6, 7, 8 Μαΐου 2022

Ώρες: 18.00, 20.00, 22.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Εισιτήρια: 10 ευρώ (το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Προπώληση: ticketservices.gr, Ταμεία ΕΛΣ ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00)