Channel 4
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

We Are Lady Parts, η καλύτερη άγνωστη σειρά του 2021

Tι δουλειά έχει μια βρετανική κωμωδία για πέντε μουσουλμάνες που είναι μέλη ενός Λονδρέζικου punk group να φιγουράρει επίμονα στην No1 θέση όλων των best of the year λιστών;

Είμαι σίγουρος ότι ο Guy Ritchie ζηλεύει τα εμπνευσμένα cut και γκίμικς του. Ότι ο Chuck Lorre, ο Voldemort των sitcom (Two and a Half Me, The Big Bang Theory) έχει βάλει μια στρατιά λακέδων να το αποδομούν προκειμένου να το αντιγράψουν.

Και, τέλος, ότι κάθε χιπ και queer Μπρουκλινέζος δημιουργός πίνει -μονοκοπανιά και με σεκλέτι- το ένα μάτσα λάτε μετά το άλλο προκειμένου να καταλάβει πως αυτός / αυτή/ αυτοί δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι τώρα κάτι τόσο αβίαστα:

  • μοντέρνο
  • επίκαιρο
  • feel good
  • αυθεντικό

Επίσης κάτι, μην το ξεχνάμε, με το αξιοζήλευτο 100%  -certified fresh- rating στο rotten tomatoes.

Τι είναι το We Are Lady Parts

Το ξέρω, ακούγομαι λίγο σαν να πηγαίνω να σε προσηλυτίσω. Κάτι που προφανώς και ισχύει, αλλά δικαιολογημένα. Γιατί το We Are Lady Parts, μια σειρά 6 επεισοδίων που έψαξα και μπίντζαρα μόνο αφού όντως είδα να είναι πρώτη ή στο top 3 των best of 2021 λιστών των αγαπημένων μου τηλε-κριτικών, αξίζει το hype.

Πρόκειται για μια σόλο -και κάτι παραπάνω από ολίγον αυτοβιογραφική- δημιουργία της Nida Manzoor (γνωστή από δυο επεισόδια του Dr Who που σκηνοθέτησε) η οποία εκτέλεσε χρέη σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού και μουσικού επιμελητή (έγραψε τη μουσική μαζί με τα δυο αδέλφια της). Μια σειρά που κυκλοφόρησε στα μέσα του χρόνου, έκανε αίσθηση, τσίμπησε τα βραβεία της, αλλά ποτέ δεν έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα.

Πρωταγωνίστρια είναι η ντροπαλή Amina (βλέπε ξερνάει κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή), που κάνει το PhD της στη μικροβιολογία. Ένα μοναχικό κορίτσι που, στην προσπάθειά της να γνωρίσει επιτέλους ένα καλό σύζυγο, καταλήγει lead guitarist σε ένα γυναικείο punk group.

Η πρωταγωνίστρια Anjana Vasan κλέβει την παράσταση

Ένα group το οποίο επίσης περιλαμβάνει μια σκληροτράχηλη χασάπισσα / main singer, μια οξύθυμη οδηγό Uber / drummer (με τον κούκλο αδελφό της οποίας είναι καψουρεμένη η μικροβιολόγος μας), μια μάνα χίπισσα / bass player και μια αινιγματική μάνατζερ που φοράει πάντα μπούρκα επειδή την κυνηγάνε (κάποιοι; πολλοί; κανείς δεν ξέρει).

Την παράσταση κλέβει η πρωταγωνίστρια (την οποία υποδύεται η αξιολάτρευτη Anjana Vasan) που αδυνατώ να σου περιγράψω ως κάτι άλλο πέρα από μια μίξη του κοριτσιού με την κίτρινη ομπρέλα από το How I met your Mother με τη Mindy Kaling. Η δική της γλύκα και αισιοδοξία, επιπέδου Ted Lasso, είναι που εκτινάσσει όλη τη σειρά από απλώς διαφορετική και λίγο εκκεντρική, σε ιδανικό δώρο για κάνεις στον εαυτό σου πριν τελειώσει ο χρόνος.

Προσοχή. Το ότι οι πρωταγωνίστριες του We Are Lady Parts είναι μουσουλμάνες, δεν σημαίνει ότι ο ρατσισμός είναι το μόνο με το οποίο ντιλάρουν. Είναι απλώς ένα από αυτά. Γιατί μιλάμε για ολοκληρωμένους χαρακτήρες, που ζουν, δημιουργούν και ονειρεύονται. Όχι εκπλήρωση των woke προσδοκιών ενός δημιουργού που θέλει να τικάρει όλα τα κουτάκια για το τι σημαίνει μια σειρά να είναι χιπ και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη.

Εδώ άλλα πράγματα έχουν σημασία, άλλα είναι αυτά που προσέχεις. Όπως τη μεταδοτική της ενέργεια, την αισιοδοξία που εκπέμπει, τους κοφτούς διαλόγους και μια περιτρέχουσα αυθεντικά punk αύρα που έχει να κάνει με όλα όσα κρύβουν αυτές οι γυναίκες στην ψυχή τους και όσα επιδιώκουν να εκτονώσουν μέσα από τη μουσική τους.

Η μπάντα είναι, αν θες, ο δικός τους τρόπος να σηκώσουν το μεσαίο δάχτυλο απέναντι στη σεξιστική, καπιταλιστική και ισλαμοφοβική κοινωνία που προσπαθεί επίμονα να τις ορίσει και να τις μετατρέψει σε στερεότυπα.

Μια διαφορετική σειρά για δυναμικές γυναίκες, φτιαγμένη από μια δυναμική γυναίκα και με τελικό αποδέκτη τηλεθεατές που ξέρουν να αναγνωρίζουν την αλήθεια όταν τη βλέπουν να ροκάρει στις οθόνες τους.