Cinobo
ΛΙΣΤΕΣ

Wong Kar-Wai + Twin Peaks: Δύο τέλειοι μαραθώνιοι γι’ αυτό το ΣΚ

Ένας από τους πιο καθοριστικούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου σινεμά και η εμβληματικότερη σειρά της τηλεόρασης. Τι άλλο να χρειαστείς;

Σινεμά Wong Kar-Wai και Twin Peaks. Όταν μπαίνουν αυτά στο πρόγραμμα τι άλλο να χρειαστείς για αυτό το ΣΚ;

Βρες παρακάτω ένα σύντομο οδηγό για το σινεμά του Wong Kar-Wai που φτάνει αποκατεστημένο στις οθόνες μας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες αξιόλογες επιλογές για το entertainment του σαββατοκύριακου:

Μαραθώνιος Wong Kar-Wai

Παρότι έχει πειραματιστεί και με άλλα είδη όπως στα έπη πολεμικών τεχνών Ashes of Time και The Grandmaster, ο Wong Kar-Wai κέρδισε τους σινεφίλ παγκοσμίως με τις ιστορίες αγάπης του. Μαζί με τον σταθερό συνεργάτη του Christopher Doyle, τον διευθυντή φωτογραφίας του, συνέθεσαν τη ραψωδική αισθητική ταυτότητα που έχουν επηρεάσει σκηνοθέτες όπως ο Alan Yang και ο Barry Jenkins του Moonlight, με neon καρέ και slow motion που αποπλανούν τον θεατή και απεικονίζουν την αγάπη σε όλη της την εκστατική και καταστρεπτική αίγλη.

Δεν είναι τυχαίο. Τα ρομάντσα του Wong Kar-Wai μπορεί να κυμαίνονται σε διάφορους τόνους, είναι όμως τόσο εύκολο να ταξιδέψουν τόσο εύκολα στις γλώσσες και τις κουλτούρες του κόσμου. Η κοινή θεματική που τα διατρέχει είναι η θλίψη και η αποξένωση της αγάπης, μία επικρατούσα αίσθηση πένθους που μπορεί να γεννήσει η απώλεια, η απομόνωση ή η επιθυμία, αυτά που έχουν δώσει σε όλα τη γλυκόπικρη μελαγχολία τους. Είναι παραμύθια χαμένων ευκαιριών, ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων και καταπιεσμένης λαχτάρας, εμποτισμένα με ερωτικό φαταλισμό και ερωτήσεις για την ύπαρξη και την ελευθερία που περνάνε το μελόδραμα, το νουάρ, τον Χίτσκοκ και το γαλλικό νέο κύμα μέσα από ένα MTV blender, τοποθετημένα στο αγαπημένο του Hong Kong που γίνεται το ίδιο χαρακτήρας στα φιλμ του.

Ο λόγος που ο θεατής μίας μεγαλούπολης θα νιώσει οικειότητα παρά το έντονο στίγμα του Hong Kong στις ταινίες του – και αυτό που τον διαφοροποιεί από συμπατριώτες συναδέλφους του – είναι πως ο Wong Kar-Wai κοιτάει την πόλη του με τον φακό ενός outsider. Έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ένα μέλος του κοινού που πέρασε πίσω από την κάμερα» και η απόσταση που κρατά τού επιτρέπει να κατασκευάσει έναν ονειρικό, αινιγματικό κινηματογραφικό κόσμο, γνώριμο στους πολίτες του ύστερου καπιταλισμού. Επηρεασμένος βέβαια από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας του Hong Kong το 1997 και την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας των συμπολιτών του, ο Wong Kar-Wai έχει φτιάξει ιστορίες που κοιτούν με στοργή το παρελθόν, με πολλούς από τους χαρακτήρες του να επιθυμούν κάτι που έχει πια περάσει ή δεν υπάρχει καν, όσο συνεχίζουν την προσπάθεια σε ένα τρομακτικό, άγνωστο μέλλον.

Το Chungking Express του Wong Kar-Wai Chungking Express (1994) / Cinobo
Chungking Express (1994)

Οι ταινίες του αποκαταστάθηκαν πρόσφατα για τη ρετροσπεκτίβα του Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών “The World of Wong Kar-Wai” και οι πέντε πιο διάσημες από αυτές φτάνουν στην Ελλάδα από την ελληνική πλατφόρμα streaming Cinobo.

Ξεκινάς με το Chungking Express, φλούο και ανορθόδοξο, η εκδοχή της ‘90s ρομαντικής κομεντί από τον Wong Kar-Wai στα πιο ανάλαφρά του, με τους ήρωες να ψάχνουν τρόπους να δραπετεύσουν από τη μοναξιά τους μέσα από αληθινές σχέσεις.

Το Fallen Angels του Wong Kar-Wai Fallen Angels (1995) / Cinobo
Fallen Angels (1995)

Συνεχίζεις με το Fallen Angels, μία σκυθρωπή ματιά σε ένα ερημωμένο Hong Kong που ακολουθεί δύο αντισυμβατικές σχέσεις. Μέσα στον παραλογισμό του γίνεται ένα από τα πιο αστεία φιλμ του σκηνοθέτη, είναι όμως εν τέλει η πιο πένθιμη μετάβαση που σηματοδοτούν οι Massive Attack στο σάουντρακ.

Προς το παρόν και μέχρι οι επόμενες δύο ταινίες να έρθουν το καλοκαίρι, τελειώνεις τον μαραθώνιο με το Happy Together. Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Οι τακτικοί συνεργάτες του Wong Kar-Wai, Tony Leung και Leslie Cheung, πρωταγωνιστούν ως ομοφυλόφιλοι εραστές που μετεγκαθίστανται στην Αργεντινή με την επιθυμία να διορθώσουν τη σχέση τους. Όταν δεν καταφέρνουν να αγοράσουν το εισιτήριο επιστροφής, το ζευγάρι βρίσκεται παγιδευμένο σε μία άγνωστη περιοχή – μια μεταφορά για την αγχώδη διαβίωση στο Hong Kong κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης του 1997 που συνέβη την ίδια χρονιά με την κυκλοφορία του φιλμ.

Το Happy Together του Wong Kar-Wai Happy Together (1997) / Cinobo
Happy Together (1997)

Ο Wong Kar-Wai έχει ο ίδιος επιμεληθεί τις αποκαταστάσεις των ταινιών του και έχει δηλώσει πως, « Όπως λέει το γνωστό ρητό “κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος”. Από την αρχή της διαδικασίας της αποκατάστασης των ταινιών, τα λόγια αυτά μου υπενθυμίζουν να αντιμετωπίσω όλο αυτό σαν ευκαιρία να παρουσιάσω τις αποκατεστημένες κόπιες ως καινούρια δουλειά από ένα διαφορετικό στάδιο της καριέρας μου. Τώρα που είμαι στο τέλος της διαδικασίας, τα λόγια αυτά δεν έχουν πάψει να ισχύουν. Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό».

Το Chungking Express, το Fallen Angels και το Happy Together είναι ήδη διαθέσιμα στο Cinobo. Θα ακολουθήσουν το In the Mood for Love και το 2046 το καλοκαίρι στην online πλατφόρμα και στις θερινές αίθουσες.

Μαραθώνιος Twin Peaks

Δεν είναι τόσο σπάνιο πια να βλέπεις auteurs στην τηλεόραση, ο David Lynch όμως το είχε κάνει πριν γίνει κουλ με το Twin Peaks. Προερχόμενος από τον κινηματογράφο ο Lynch δε σκεφτόταν υπό τους πιο περιοριστικούς όρους των τότε τηλεοπτικών φορμάτ, και έτσι έφτιαξε μία αντισυμβατική σειρά που, χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, άλλαξε για πάντα το μέσο προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Χρυσή Τηλεόραση που θα ακολουθούσε και “εκπαιδεύοντας” επόμενα μεγάλα τηλεοπτικά ταλέντα όπως ο Damon Lindelof.

Η αφετηρία του ήταν σχετικά απλή: Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Dale Cooper αναλαμβάνει την εξιχνίαση της ύποπτης δολοφονίας ενός έφηβου κοριτσιού στην επαρχιακή πόλη Twin Peaks, και στη διάρκεια της έρευνάς του θα ανακαλύψει τη ζοφερή πραγματικότητα πίσω από μία φαινομενικά φιλήσυχη μικρή πόλη.

Ο μαραθώνιος του 1ου κύκλου ξεκινά την Παρασκευή 26/3 στις 18.00 ενώ του 2ου το Σάββατο 27/3 και την Κυριακή 28/3 από τις 18.00, στο COSMOTE SERIES MARATHON HD.

Άλλες επιλογές για το ΣΚ:

Εκτός από Wong Kar-Wai και Twin Peaks, τσέκαρε το γλυκύτατο, φλύαρο The Personal History of David Copperfield του Armando Iannucci με τον Dev Patel την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 22:00, από το Novacinema1HD, το Bad Trip στο Netflix εάν έχεις όρεξη για found footage καφροκωμωδία, και το Nailed It: Double Trouble επίσης στο Netflix, για το πιο εφευρετικό και καλοπροαίρετο reality show ζαχαροπλαστικής που έχει γίνει ποτέ.