2009/AP Photo/Matt Sayles
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες 2024: 5 εκπλήξεις και 5 αποκλίσεις από τις υποψηφιότητες

Οι Χρυσές Σφαίρες συνεχίζουν να ανανεώνονται, αλλά μη μας βάλετε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη νέα κατηγορία Cinematic and Box Office Achievement.

Όχι, παρότι ψηφίζω στις Χρυσές Σφαίρες δεν μπορώ να εξηγήσω καλά τη νέα κατηγορία τους Cinematic and Box Office Achievement. Το πιο κοντινό σε explainer θα ήταν ότι έψαχναν τρόπο να καλέσουν την Taylor Swift και τα κατάφεραν. Παρόλα αυτά, σε συνέχεια του περσινού του ανοίγματος, ο θεσμός συνεχίζει να επεκτείνεται σε ποικιλομορφία καθρεφτίζοντας το εκλογικό του σώμα που πλέον αποτελείται από γυναίκες κατά 47%, και εθνοτικά και φυλετικά ποικιλόμορφα μέλη κατά 60%.

Σε αυτό το πνεύμα, ήταν κάμποσες οι εκπλήξεις και ακόμα περισσότερες οι αποκλίσεις στις φετινές υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες. Παρακάτω θα βρεις τις βασικότερες:

Έκπληξη: Οι ερμηνευτικές κατηγορίες κωμωδίας

Οι επιλογές των Σφαιρών εδώ περιλαμβάνουν ένα εύρος από A-listers σε καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ (Jennifer Lawrence στο No Hard Feelings) και μία συμμετοχή σε μη αγγλόφωνη ταινία (Alma Pöysti στο Fallen Leaves), μέχρι δύο πρωταγωνιστές σε ιδιόρρυθμες ταινίες της A24 (Nicolas Cage στο Dream Scenario και Joaquin Phoenix στο Beau Is Afraid). Είναι ερμηνείες που δεν θα φτάσουν ποτέ μάλλον στη σκηνή των Όσκαρ, αλλά οι Σφαίρες το πέτυχαν.

Απόκλιση: Τα μιούζικαλ

Το Wonka στις Χρυσές Σφαίρες

Οι Χρυσές Σφαίρες είχαν πάντοτε μία μάλλον ελαστική προσέγγιση στην κατηγορία Κωμωδίας-Μιούζικαλ – The Martian, τι ξέφρενη κωμωδία – αλλά, σε γενικές γραμμές, κάνουν χώρο για τουλάχιστον ένα μιούζικαλ, εάν υπάρχει κάποιο που αξίζει να συμπεριληφθεί σε μια δεδομένη χρονιά. Φέτος υπήρξε πληθώρα τους στον κινηματογράφο, με πρώτα και κύρια τα The Color Purple και Wonka, τα οποία ναι μεν κέρδισαν υποψηφιότητες για τους πρωταγωνιστές τους (Fantasia Barrino και Danielle Brooks, και Timothée Chalamet), όμως έμειναν πίσω στην κορυφαία κατηγορία.

Έκπληξη: Πολλές μη αγγλόφωνες ταινίες στη μεγάλη κατηγορία Δράματος

Τρεις από τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Καλύτερο Δράμα – το Anatomy of a Fall, το The Zone of Interest και το Past Lives – είναι επίσης υποψήφιες για Καλύτερη Μη Αγγλόφωνη Ταινία. Θα περίμενε κανείς πως αυτό θα ήταν συχνότερο φαινόμενο μιας που τα μέλη που ψηφίζουν στις Χρυσές Σφαίρες αποτελούνται από ψηφοφόρους απ’ όλο τον πλανήτη, παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει τέτοιο, και είναι πάντοτε ευχάριστο.

Απόκλιση: Η απουσία του Reservation Dogs

 

Η εξαίσια τελευταία σεζόν της σειράς του FX – στην Ελλάδα αναζήτησέ το στο Disney+ – δεν έλαβε ούτε μία υποψηφιότητα. Αυτή είναι μία ακόμη ψήφος διαμαρτυρίας υπέρ μίας εκ των καλύτερων σειρών που έχει δει η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Έκπληξη: Η υποψηφιότητα του Woody Harrelson

O Woody Harrelson στις Χρυσές Σφαίρες

Η μίνι σειρά The White House Plumbers του David Mandel για το HBO έλαβε καλές κριτικές όταν έκανε το ντεμπούτο της τον Μάιο του 2023, όμως δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει σε μία θορυβώδη καλοκαιρινή σεζόν και τα Emmy δεν της έδωσαν ούτε μία υποψηφιότητα. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο Justin Theroux κέρδισε μια υποψηφιότητα-έκπληξη από τα Critics Choice Awards και τώρα ο Woody Harrelson θα εκπροσωπήσει τη σειρά στις Χρυσές Σφαίρες

Απόκλιση: Η απουσία του Harrison Ford για το Shrinking

 

Από όλα όσα έκανε ο Harrison Ford πέρσι – συμπεριλαμβανομένου του 1923 και του Indiana Jones and the Dial of Destiny – αυτή ήταν μακράν η καλύτερη δουλειά του, αν όχι μία από τις καλύτερες δουλειές της καριέρας του. Ενώ οι Σφαίρες πρότειναν τον Jason Segel για Α΄Ανδρικό για το Shrinking, άφησαν έξω τον Ford στην κατηγορία Β΄Ανδρικού.

Έκπληξη: Η υποψηφιότητα της Alma Pöysti

Η Alma Poysti στις Χρυσές Σφαίρες

Η λεπτεπίλεπτη, ανέκφραστη ρομαντική κωμωδία του Φινλανδού Aki Kaurismäki Fallen Leaves έχει λάβει πολλή αγάπη από την κριτική από τη στιγμή που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, και έχει βρεθεί σε περίοπτη θέση σε πολλές λίστες για το τέλος της χρονιάς. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι Χρυσές Σφαίρες διαθέτουν ένα μεγάλο, διεθνώς ποικιλόμορφο ψηφοδέλτιο, που θα ήταν πιο πιθανό να αγκαλιάσει αυτή την ιστορία δύο μοναχικών ψυχών που δειλά-δειλά γίνονται αδελφές ψυχές. Το γεγονός ωστόσο ότι η Alma Pöysti αναγνωρίζεται για τη δουλειά της σε αυτή την υπέροχη μικρή ταινία που εξακολουθεί να παραμένει εκτός mainstream – και σε μία χρονιά με αξιοσημείωτο ανταγωνισμό – ήταν έκπληξη. Το Fallen Leaves κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στις ελληνικές αίθουσες και αξίζει την προσοχή σου.

Απόκλιση: Η απουσία των The Holdovers, May December, American Fiction στο Σενάριο

 

Η κατηγορία Σεναρίου είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές φέτος, με αναμενόμενες εισαγωγές όπως το Barbie και το Oppenheimer, αλλά και διαμάντια όπως το Past Lives και το Anatomy of a Fall. Δεδομένου όμως ότι το Καλύτερο Σενάριο στις Χρυσές Σφαίρες δεν χωρίζεται σε Δράμα και Κωμωδία-Μιούζικαλ όπως οι κατηγορίες των καλύτερων ταινιών – ή Πρωτότυπο-Διασκευασμένο όπως στα Όσκαρ – αξίζει σίγουρα να σημειωθεί τι έμεινε εκτός τελικά: Η διασκευή του μυθιστορήματος του Percival Everett American Fiction, το σενάριο του Samy Burch για το May December, και αυτό του David Hemingson για το The Holdovers του Alexander Payne.

Έκπληξη: Το Past Lives και το Anatomy of a Fall στις Μη Αγγλόφωνες Ταινίες

Το PAST LIVES στις Χρυσές Σφαίρες

Παρότι το έχουμε ξαναδεί με ταινίες όπως το The Farewell όπου οι κεντρικοί ήρωες μιλούν Αγγλικά στο μεγαλύτερο μέρος των φιλμ, παραμένει περίεργο να βλέπουμε τις ταινίες όπως το Past Lives και το Anatomy of a Fall να ανταγωνίζονται στην κατηγορία Καλύτερης, Μη Αγγλόφωνης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες. Αν και έννοιες όπως το inyun ή το γαλλικό δικαστικό σύστημα δεν αφορούν κάποια αγγλόφωνη χώρα, δεν υπάρχει κάποιος ομοιόμορφος διαχωρισμός μεταξύ των δύο γλωσσών. Τουλάχιστον και οι δύο ταινίες κατάφεραν να μπουν στην κατηγορία Καλύτερου Δράματος, όταν οι ψηφοφόροι των Σφαιρών έχουν υπάρξει διστακτικοί στο να τιμούν μη αγγλόφωνες ταινίες εκτός της ειδικής κατηγορίας που τιμά τα διεθνή ταλέντα.

Απόκλιση: Η απουσία του I’m a Virgo

 

Αν και η μαύρη κωμωδία του Boots Riley ήταν μάλλον πολύ αλλόκοτη για τους ψηφοφόρους, οι Χρυσές Σφαίρες έχουν ένα (πρόσφατο) ιστορικό αναγνώρισης σε τολμηρά οράματα μαύρων δημιουργών. Το Small Axe του Steve McQueen ήταν υποψήφιο για Μίνι Σειρά το 2021 και ο John Boyega κέρδισε στην κατηγορία Α΄Ανδρικού, ενώ στα Emmys είχε μείνει εκτός και στις δύο κατηγορίες. Το The Underground Railroad του Barry Jenkins πάλι τα είχε πάει καλύτερα σε όλους τους φορείς απονομής βραβείων, αλλά είχε χάσει και τις επτά κατηγορίες όπου ήταν υποψήφιο στα Emmys και παρόλα αυτά κέρδισε το βραβείο Μίνι Σειράς στις Χρυσές Σφαίρες.