AP Photo/Doug Pizac
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες: Το χρονικό αυτοκαταστροφής ενός ιστορικού θεσμού

Οι Χρυσές Σφαίρες δε θα προβληθούν το 2022 και ο Tom Cruise επιστρέφει τα βραβεία του. Αυτό είναι το χρονικό κατάρρευσης ενός ιστορικού θεσμού του Hollywood.

Οι φετινές υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες ήταν μερικές από τις χειρότερες που είχαμε δει στην ιστορία του θεσμού. Οι Σφαίρες έχουν διαχρονικά επιδείξει αρκετά καλά αντανακλαστικά στην τηλεόραση και, ως οργανισμός που αποτελείται από ανταποκριτές μη αμερικανικού Τύπου, τη διάθεση να συμπεριλαμβάνουν και κάποιες μη αγγλόφωνες ταινίες στο ρόστερ τους. Σε τελική ανάλυση ωστόσο δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα συμπεριληπτικός ως θεσμός και η φετινή χρονιά αποκάλυψε τις παθογένειές του περισσότερο από κάθε προηγούμενη.

Το ντόμινο ξεκίνησε να πέφτει μετά τον αποκλεισμό του I May Destroy You σε αντιπαράθεση με τις υποψηφιότητες του Emily in Paris. Οι Χρυσές Σφαίρες αγνόησαν όχι μόνο ένα από τα καλύτερα αφηγήματα της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά μία από τις σπουδαιότερες δουλειές μίας τηλεοπτικής δεκαετίας που με αργά αλλά σταθερά βήματα έδωσε χώρο στις διαφορετικές εμπειρίες και φωνές. Για το Emily in Paris από την άλλη, το χιτ του Netflix με τη Lily Collins που ανήκε κάποτε στην Paramount, οι δύο υποψηφιότητές του φέτος συνδέθηκαν με το ταξίδι πολυτελείας που είχε οργανώσει ο παλιός του διανομέας για μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών όσο η σειρά γυριζόταν στο Παρίσι. Τέτοιες πρακτικές προώθησης δεν είναι ξένες για τους δημοσιογράφους, η Ένωση όμως έχει δείξει ότι είναι επιρρεπής στο να ανταποδίδει την περιποίηση με υποψηφιότητες.

Ένα χρόνο μετά το #GlobesSoWhite, οι Χρυσές Σφαίρες προκάλεσαν ξανά με τις υποψηφιότητές τους και πυροδότησαν ένα ρεπορτάζ των Los Angeles Times που επιβεβαίωσε σοβαρές παθολογίες. Παρά την υπόσχεση του οργανισμού για αλλαγές στο εσωτερικό του, το μόνο που έχει γίνει έκτοτε είναι η αλματώδης κατάρρευσή του.

Φεβρουάριος 2021

Το ρεπορτάζ των LA Times αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα ότι η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών που δίνει κάθε χρόνο τις Χρυσές Σφαίρες δεν έχει κανένα μαύρο μέλος. Για την ακρίβεια, στα 87 μέλη που είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ένωση, δεν έχει υπάρξει κανένα μαύρο μέλος από – τουλάχιστον – το 2002.

Ως απάντηση στο ρεπορτάζ το Time’s Up ξεκίνησε καμπάνια διαμαρτυρίας με ηθοποιούς όπως οι Kerry Washington, Sterling K. Brown, Amber Tamblyn, Ellen Pompeo, Jurnee Smollett, Amy Schumer, Sean Hayes, Simon Pegg, DeVon Franklin, America Ferrera, Mark Duplass, Busy Phillips, Dakota Johnson, Patton Oswalt, και Laura Dern ανάμεσα στα πρόσωπα που απαίτησαν την άμεση αλλαγή του θεσμού.

Η Ένωση δεσμεύτηκε να κάνει σύντομα εσωτερικές αλλαγές και μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός και στις ανεπάρκειές της κατά τη διάρκεια της φετινής τελετής. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, η αντιπρόεδρος Helen Hoehne είπε «τιμούμε τη δουλειά καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κι εμείς τη δική μας δουλειά να κάνουμε. Η μαύρη εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να έχουμε μαύρους δημοσιογράφους στην οργάνωσή μας».

Μάρτιος 2021

Μετά την πρωτοβουλία του Time’s Up, εκπρόσωποι της οργάνωσης κάνουν ραντεβού με στελέχη του NBC που μεταδίδει τις Χρυσές Σφαίρες και, μαζί με εκπροσώπους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, δεσμεύονται ότι έχουν το πλάνο για τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Το Time’s Up δεν πείθεται και φέρνει αντιρρήσεις στην ιδέα της αυτορύθμισης του οργανισμού μέσα από την πρόσληψη ειδικών συμβούλων για το diversity. Οι ενέργειες θα γίνονταν μέσα σε 60 μέρες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης.

«Άρα, το διοικητικό συμβούλιο θα επιβλέπει τη δική του μεταρρύθμιση; Το ίδιο συμβούλιο που επιβλέπει και επωφελείται από τις τωρινές πρακτικές και έχει συνειδητά διαιωνίσει τα διεφθαρμένα αλισβερίσια και τη φυλετική ανισότητα επί δεκαετίες; Το έπιασα», έγραψε η σκηνοθέτης και ενεργό μέλος του Time’s Up, Ava DuVernay στο Twitter της.

Λίγες μέρες μετά το ποστ της, η Ένωση ανακοινώνει μία πενταετή συμφωνία με τον Δρ. Shaun Harper στον ρόλο του στρατηγικού συμβούλου diversity, έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) που έχει ιδρύσει το Κέντρο Φυλής και Ισότητας. Παράλληλα με τον Harper, η Ένωση ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη της Ropes & Gray ως εξωτερικούς συνεργάτες με αρμοδιότητα την αξιολόγηση των πολιτικών της, τη διαδικασία συμπερίληψης μελών, τη διοίκησή της και την ανάπτυξη ενός συστήματος αναφοράς σχετικά με παραβιάσεις των ηθικών στάνταρ και του κώδικα δεοντολογίας που θα ορίσει ο οργανισμός.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται δε φάνηκαν αρκετά για τη βιομηχανία, αφού πάνω από 100 πρακτορεία publicity έκαναν κοινή δήλωση ότι θα συμβούλευαν τους ηθοποιούς και πελάτες τους να μη συμμετάσχουν στις Χρυσές Σφαίρες μέχρι να εξυγιανθεί πραγματικά η ενδημική διαφθορά της Ένωσης.

Η Ένωση απάντησε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει προσθέσει 13 τουλάχιστον μαύρα μέλη στην ομάδα της.

Απρίλιος 2021

Μετά από ένα μήνα σχετικής ηρεμίας, η κατάρρευση συνέχισε ραγδαία.

Ο 88χρονος Philip Beck, μέλος της Ένωσης και πρώην Πρόεδρός της, έστειλε ένα e-mail σε άλλα μέλη όπου αποκαλούσε το κίνημα Black Lives Matter ένα «ρατσιστικό κίνημα μίσους», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στη συν-ιδρύτρια Patrisse Cullors για την τελευταία αγορά ακίνητης περιουσίας που είχε κάνει και αποκαλώντας τη «εκπαιδευμένη Μαρξίστρια».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρώην Πρόεδρος – το ίδιο πρόσωπο που είχε κατηγορήσει ο Brendan Fraser για σεξουαλική παρενόχληση – έγραφε επίσης στο e-mail: «Το σπίτι είναι λίγο πιο κάτω από ένα απ’ τα σπίτια που είχαν εμπλακεί στους φόνους του Manson, πράγμα που φαίνεται να αρμόζει μιας που ο Manson ήθελε να ξεκινήσει ένα φυλετικό πόλεμο».

Το NBC καταδίκασε τα λεγόμενα του Beck, η εταιρεία παραγωγής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τις Χρυσές Σφαίρες, Dick Clark Prods, έκανε το ίδιο, και στις 20 Απριλίου ο Beck αποβλήθηκε από την οργάνωση. Την ίδια μέρα παραιτήθηκαν η εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων της Ένωσης, Smith & Company, και ο καθηγητής Harper που αναφέραμε παραπάνω.

Μάιος 2021

Στις αρχές του Μάη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Variety, η Ένωση είπε πως σκοπεύει να αυξήσει τα μέλη της κατά 50% μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με έμφαση άτομα που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες. 72 μέλη ψήφισαν υπέρ του πλάνο αναδιαμόρφωσης της διοίκησης και 3 κατά.

Στις 7 Μαΐου, το Netflix ανακοίνωσε την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις Χρυσές Σφαίρες, με τον Ted Sarandos να γράφει ότι, «δεν πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες τακτικές – ιδίως γύρω από το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των μελών – θα αντιμετωπίσουν τις συστημικές προκλήσεις της Ένωσης σχετικά με το diversity και τη συμπεριληπτικότητα, ή την απουσία ξεκάθαρων προδιαγραφών υπό τις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν τα μέλη της. Οπότε παύουμε όλες τις δραστηριότητες με την οργάνωσή σας μέχρι να λάβουν χώρα αλλαγές με πιο ουσιαστικό νόημα. Το Netflix και πολλοί από το ταλέντο και τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δε μπορούν να αγνοήσουν τη συλλογική αποτυχία της Ένωσης να θέσει επί τάπητος αυτά τα κρίσιμα ζητήματα με την αίσθηση του κατεπείγοντος και την επιμέλεια που χρειάζονται».

Ο Mark Ruffalo, η Scarlett Johansson και ο Tom Cruise ένωσαν επίσης τη φωνή τους σε διαμαρτυρία, και μετά το Netflix ακολούθησε το Amazon και η Warner Bros με μία ανοιχτή επιστολή της την περασμένη Δευτέρα όπου έγραφε ότι μετανιώνει που η βιομηχανία ανεχόταν για τόσο καιρό τη συμπεριφορά των μελών της Ένωσης.

Ο Tom Cruise στις Χρυσές Σφαίρες 1/20/1990-Beverly Hills, CA- Η Michelle Pfeiffer κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για το "The Fabulous Baker Boys" και ο Tom Cruise για το "Born on the Fourth of July" / Bettmann / Contributor
1/20/1990-Beverly Hills, CA- Η Michelle Pfeiffer κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για το “The Fabulous Baker Boys” και ο Tom Cruise για το “Born on the Fourth of July”

Την ίδια μέρα το NBC, το ελεύθερο κανάλι που μεταδίδει τις Χρυσές Σφαίρες με πάρα πολύ σημαντικές απολαβές από τη διαφήμιση του event ετησίως, ανακοίνωση ότι δε σκοπεύει να μεταδώσεις τις Χρυσές Σφαίρες 2022.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τη δέσμευση της Ένωσης για ουσιαστική μεταρρύθμιση», έγραφε η ανακοίνωση. «Παρ’ όλα αυτά μία αλλαγή τέτοιου μεγέθους παίρνει χρόνο και δουλειά, και πιστεύουμε θερμά ότι η Ένωση χρειάζεται χρόνο για να την κάνει σωστά. Έτσι, το NBC δε θα μεταδώσει τις Χρυσές Σφαίρες 2022. Αν υποθέσουμε ότι η οργάνωση εκτελέσει το πλάνο της, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε το show τον Ιανουάριο του 2023».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του NBC, έγινε γνωστό ότι ο Cruise έστειλε την ίδια μέρα τις τρεις Χρυσές Σφαίρες του πίσω στα γραφεία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών. Ο ηθοποιός έχει κερδίσει ένα βραβείο Α΄Ανδρικού για το Jerry Maguire, ένα βραβείο Α΄Ανδρικού για το Born on the Fourth of July, και ένα βραβείο Β΄Ανδρικού για το Magnolia.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Χρυσές Σφαίρες δε θα μεταδοθούν το 2022. Ακόμη και αν η οργάνωση αποδεσμευόταν από το συμβόλαιό της με το NBC, ποιο κανάλι θα έπιανε την καυτή πατάτα;

Κοιτάμε ξανά προς ένα ασυνήθιστο award season δηλαδή την επόμενη χρονιά, χωρίς τον δεύτερο πιο ιστορικό θεσμό βραβείων στο Hollywood μετά τα Όσκαρ. Οι Χρυσές Σφαίρες δεν ήταν ποτέ αξιόπιστος προπομπός για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είχε όμως αρκετά καλά στατιστικά στις ερμηνευτικές κατηγορίες και, όχι τόσο σπάνια, ως το πρώτο μεγάλο event βραβείων κάθε χρονιάς ενίσχυε την ορατότητα ταινιών που έμπαιναν πιο ισχυρά στο ραντάρ της Ακαδημίας.