FOOD & DRINK

Τρεις bartenders θέλουν να αφήσουν τη δική τους κληρονομιά

Ο ελληνικός ημιτελικός του BACARDI Legacy Cocktail Competition ανέδειξε τους 3 bartenders που θα διεκδικήσουν την πρωτιά και το Οneman ήταν εκεί.

Ο διαγωνισμός του BACARDI Legacy Cocktail Competition είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς του χώρου λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Δεν χρειάζεται οι διαγωνιζόμενοι να φτιάξουν απλά ένα καλό cocktail. Πρέπει να φτιάξουν ένα cocktail με χαρακτήρα, με προσωπικότητα που θα μπορέσει να σταθεί επάξια ανάμεσα στα πιο εμβληματικά cocktail του Bacardi. Cuba libre, mojito και άλλα πολλά που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και τα απολαμβάνει ο καθένας σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεται να βρεις τα όρια της δημιουργικότητάς σου, να εξιτάρεις την φαντασία σου μα πάνω από όλα την κρίσιμη στιγμή να χαλιναγωγήσεις το άγχος σου. Δεν είναι εύκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος με παγκοσμίου φήμης bartenders οι οποίοι θα σε κρίνουν και να είσαι αντίπαλος με συναδέλφους που ξέρεις πόσο ψηλά ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού bartending καθημερινά.

(Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Αυτό κλήθηκαν να πετύχουν οι δέκα φιναλίστ στον ελληνικό ημιτελικό του BACARDI Legacy Cocktail Competition. Οι Αντώνης Μαντζαρίδης (Theory bar & more, Χαλάνδρι), Πέτρος Μυτιλιναίος (Che Cocina y Barra Sudamericana), Tina Sardis (Μωσαϊκό, Γλυφάδα), Αντώνης Τσακίρης (Φάμπρικα, Δράμα), Παναγιώτης Αγγέλου (Sissitio, Ρόδος), Steve Ajulo (Odori Vermuteria di Atene), Κωνσταντίνος Δελχάς (Bankjob, Αθήνα), Αναστάσιος Καραφουλίδης (Old Dog, Νέα Φιλαδέλφεια), Αγάπη Πετροπούλου (A for Athens, Αθήνα), Λουκάς Δούρος (Sea Side, Σαντορίνη) ανέβηκαν στην σκηνή του ειδικά διαμορφωμένου θεάτρου “Εμπορικόν” στου Ψυρρή και μας παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις.

Απέναντι του οι τρεις κριτές οι οποία και δοκίμαζαν κάθε μια από τις δημιουργίες των bartenders. O Ισραηλινός Bar Shira από το Imperial Craft cocktail bar στο Tel Aviv, η Laura Marnich από το Zuma στο Dubai και ο Ντίνος Κωνσταντινίδης  από το Lost & Found Drinkery στην Κύπρο είχαν αρκετά δύσκολο έργο. Έπρεπε ανάμεσα στους δέκα να καταλήξουν  σε τρεις προσωπικότητες, σε τρία cocktail τα οποία θα ταιριάζουν καλύτερα στην φιλοσοφία του Bacardi και είναι ικανά να γίνουν η επόμενη σελίδα της κληρονομιάς του πιο διάσημου rum στον κόσμο.

Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Κωνσταντίνος Καπνιάρης (Bacardi Portfolio Ambassador) ο οποίος ανάμεσα στις παρουσιάσεις των bartenders μας μιλούσε για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού αλλά και καλούσε στην σκηνή παλιούς νικητές και φιναλίστ. Η Λορέτα Τόσκα, -περσινή νικήτρια του διαγωνισμού-, ο Τεό Κωνσταντινίδης, ο Νίκος Τριανταφύλλου είναι μερικοί από αυτούς που πήραν το μικρόφωνο και μας μίλησαν για την εμπειρία τους στο ταξίδι του Bacardi Legacy. Στις καρέκλες του θεάτρου θα έβλεπες όλη την elit του ελληνικού bartending να περιμένει την ετυμηγορία των κριτών, ενώ μετά από κάθε παρουσίαση τα cocktails κυκλοφορούσαν στον χώρο για να τα δοκιμάσει όποιος ήθελε.

Τελικά μετά από αρκετές διαβουλεύσεις αναδείχθηκαν οι τρεις νικητές οι οποίοι και θα αρχίσουν την προώθηση του cocktail τους για να το κάνουν κλασσικό. Ο Πέτρος Μυτιληναίος από το CHE Cocina y Barra Sudamericana εντυπωσίασε με την ενέργεια του κατά την διάρκεια της παρουσίασης και κατάφερε να μπει στην τριάδα με το Lucky Underdog το οποίο περιείχε Bacardi Carta Blanca, Lemon Juice, Orange Blossom & Vanilla Syrup, Crema Di Limoncello, Oregano Sprigs, Dashes Cabernet Sauvignon Wine. Αυτά ανέμειξε ο Πέτρος και μας παρουσίασε στο Coupette ποτήρι.

Η επόμενη νικήτρια του ημιτελικού είναι γυναίκα. Η Tina Sardis από το Mosaiko Cocktail Bar κέρδισε τους πάντες στο θέατρο με τα υπέροχα αγγλικά της αλλά και το υπέροχο cocktail της με όνομα El Anciano. Η Tina μέσα στο shaker της έβαλε Bacardi Carta Blanca, Green Tea Infused Cazadores Blanco, Lime Juice, Agave Syrup, Μint Leaves και μας το παρουσίασε σε ένα ποτήρι Old Fashioned.

Ο τρίτος της παρέας που κατάφερε να αναδειχθεί είναι ο Αντώνης Μαντζαρίδης από το Theory Bar & More με το cocktail Semilla. Ο Αντώνης ανακάτεψε Bacardi Gran Reserva 8 Años, Martini Riserva Speciale Ambrato, Bénédictine Liquer και έβαλε και μερικές σταγόνες Soy Sauce. Το cocktail έφτασε στους κριτές αλλά και σε εμάς σε ένα ποτήρι Old Fashioned με μία φλούδα λεμονιού για γαρνιτούρα.

Ο τρεις τους, μαζί με την δική τους “κληρονομιά”, το δικό τους legacy θα ξεκινήσουν ένα προσωπικό ταξίδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό να το κάνουν γνωστό και διάσημο. Ο Ελληνικός τελικός φέτος -σε αντίθεση με πέρσι που διεξήχθη στην Μαδρίτη- θα λάβει χώρα το Φεβρουάριο στην Αθήνα και θα συνδιοργανωθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το ΟΝΕΜΑΝ θα παρακολουθεί στενά το ταξίδι και των τριών μέχρι την κορυφή με σκοπό να γράψουν την δική τους ιστορία. Εσύ μέχρι τότε μπορείς να τους επισκεφτείς στα bar που έργάζονται για να δοκιμάσεις τα cocktails και να σχηματίσεις την δικιά σου γνώμη.