FOOD & DRINK

4 bartender χτίζουν φέτος το δικό τους Legacy

Ολοκληρώθηκε ο ελληνικός ημιτελικός του Bacardi Legacy Cocktail Competition και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ δυνατή στον παγκόσμιο τελικό.

Για εκείνους που ήταν εκεί στον πρώτο τελικό που έκανε ποτέ το BACARDI στην Ελλάδα, είναι τουλάχιστον αλματώδης η εξέλιξη στα χρόνια. Κι όποιος μπήκε πριν λίγες ημέρες στο “Μικρό Παλλάς” για να παρακολουθήσει τον Ελληνικό Ημιτελικό για το 2017 του Bacardi Legacy Global Cocktail Competition βρέθηκε μπροστά σε έναν πραγματικό διαγωνισμό ανάμεσα σε σπουδαίους bartenders της χώρας μας. Ανθρώπους που με την δική τους αξία και την αναγνωρισιμότητα ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα το επίπεδο του διαγωνισμού τη φετινή χρονιά.

Τι είναι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για όσους δεν γνωρίζουν; Είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς cocktail στον κόσμο, ο οποίος ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους διαγωνισμούς ακριβώς γιατί επιβραβεύει την απλότητα. Τα καλύτερα cocktails που έχουν ως βάση το Bacardi διακρίνονται για τη ζωηρή δροσιστική διάθεση τους, την ισορροπία στη γεύση τους αλλά και το μοναδικό τους στυλ. Το ότι βραβεύεται η απλότητα (κάτι που λείπει πάρα πολύ από τα cocktail menus των περισσότερων bar της πόλης αν θες την άποψή μου) δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι και απλό.

A photo posted by @onemangr on

 

Το να σταθείς μπροστά σε κριτές παγκοσμίους φήμης και αξίας και να παρουσιάσεις ένα κομμάτι της ψυχής σου, μόνο απλό δεν είναι. Γιατί έχεις ελάχιστα λεπτά στα οποία κρίνεται η δουλειά σου, η προσπάθειά σου και οι αγωνίες σου πολλών ετών. Κι είναι μια διαδικασία στην οποία δεν σε έβαλε ως bartender κάποιος με το ζόρι. Όσοι βρίσκονται στο  Bacardi Legacy Global Cocktail Competition είναι εκεί γιατί οι ίδιοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές, τις ικανότητες και τα όριά τους.

Σε ένα περιβάλλον που επιζητά από τον bartender να μην είναι μονοδιάστατος, το να μπορείς να παρουσιάσεις τη δική σου ευρηματικότητα μπροστά σε μία κριτική επιτροπή αλλά κυριότερα το να πλάσεις μια ιστορία για να ντύσεις ένα cocktail, μια σκέψη, μια ιδέα, είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώντας δεδομένο σε κάθε περίπτωση ότι το cocktail το οποίο παρουσιάζεις οφείλει να είναι άριστο. Ή όπως ζητά ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ζωηρό, δροσιστικό, μοναδικό, απλό και ισορροπημένο.

 

Στον ημιτελικό μπήκαν 10 καταξιωμένοι bartenders. Ο Ανδρέας Μαλούτας από το The Blue Cup στη Θεσσαλονίκη, ο Άγγελος Μπάφας από το 626 του Olive Green Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Αντώνης Τσακίρης από το Fabrica στη Δράμα, ο Αργύρης Βενιαμίν από το Upupa Epops στην Αθήνα, ο Δημήτρης Κορρές από το μπαρ Rover στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Τριανταφύλλου από το μπαρ Noel στην Αθήνα, η Λορέτα Τόσκα από το Theory bar & more στην Αθήνα, ο Θοδωρής Καϊσίδης από το μπαρ Mr. Peacock στην Αθήνα, ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης από το μπαρ Amigos Mexican restaurant στην Αθήνα και ο Πάνος Κανατσούλης από το μπαρ The Clumsies στην Αθήνα. Κι όλοι παρουσίασαν για 7 λεπτά τις προσωπικές τους δημιουργίες μπροστά στον Παγκόσμιο νικητή του 2015, Frank Dedieu, τον Jad Ballout από την τριάδα της ίδιας χρονιάς και τον δικό μας Θοδωρή Πύριλλο, επικεφαλής bartender του A for Athens και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Barflies.

 

Στο δεύτερο μέρος οι δέκα φιναλίστ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έχοντας στη διάθεσή τους 5 λεπτά ανά ομάδα για  δημιουργήσουν το Bacardi Original Daiquiri ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ τον πήχη του φετινού διαγωνισμού. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει οι Κωνσταντίνος Καπνιάρης (Bacardi Brand Ambassador) και Σπύρος Κερκύρας (ιδιοκτήτης της Bar Solutions με μακρά πορεία στο χώρο του bartending), δίνοντας όλες αυτές τις ώρες το απαραίτητο κλίμα ηρεμίας αλλά και διασκέδασης όποτε χρειαζόταν για να μπορούν οι bartenders να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

 

Η ανάδειξη της τετράδας που θα μας εκπροσωπήσει στον Ημιτελικό της Νότιας Ευρώπης στη Μαδρίτη το Φεβρουάριο του 2017, έφερε τέσσερις ικανότατους bartender στο προσκήνιο. Ο Νίκος Τριανταφύλλου από το μπαρ Noel, η Λορέτα Τόσκα από το Theory bar & Μore, ο Θοδωρής Καϊσίδης από το μπαρ Mr. Peacock και ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης από το μπαρ Amigos είναι εκείνοι οι 4 που για τους επόμενους 3 μήνες θα προσπαθήσουν να κάνουν το cocktail τους όσο πιο γνωστό στον κόσμο μπορούν. Με στόχο και όνειρο να είναι κι εκείνοι στον μεγάλο διεθνή τελικό του Bacardi Legacy Cocktail Competition τον Απρίλιο στο Βερολίνο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βρεις σύντομα μπροστά σου τα πρόσωπα αυτών των baretenders να μιλούν περήφανα για τις δημιουργίες τους.

Η Λορέτα έκανε άλλη μία άψογη παρουσίαση, ως συνηθίζει, για το “Silver lining” δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο δυνατή μπορεί να είναι διαγωνιστικά με ένα ποτό το οποίο μπορείς να πίνεις ευχάριστα ξανά και ξανά. Ο Θοδωρής έκανε μία παρουσίαση γεμάτη πάθος για το δικό του “Phoenix”, συνδέοντας άριστα τη δημιουργία του με τις αξίες του BACARDI, ο Νίκος έπαιξε πιο συναισθηματικά κάνοντας όλη την αίθουσα να πιστεύει ότι είναι όλοι μεταξύ τους “Hermanos” δίπλα σε ένα πολύ ισορροπημένο ποτό ενώ ο Τεό αν και λιτός και απέριτος στην παρουσίασή του έδωσε με το mango και το φοβερό σιναπόμελο ένα ποτό αντάξιο του κύρους και της φήμης του Bacardi Legacy.

Στις καρτέλες παρακάτω, θα δεις αναλυτικά τα 4 cocktail που προκρίθηκαν.

Δική μας προτροπή, να επισκεφθείς κάθε ένα bar ξεχωριστά για να μιλήσεις με τους δημιουργούς και να τους αφήσεις να διηγηθούν την ιστορία του ποτού τους για άλλη μια φορά, όπως έκαναν και στο “Μικρό Παλλάς”.