Έλενα Λούμπια
ΠΟΤΟ

4 ελληνικά Gin είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο

Εσύ το ήξερες ότι υπάρχουν ελληνικά gin; 4 υπέροχα αποστάγματα φτιαγμένα στη χώρα μας. 4 διαφορετικές φιλοσοφίες. 4 διαμάντια που αποθεώνουν τα ελληνικά και μεσογειακά συστατικά. 4 μπουκάλια που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό.

Για χρόνια το gin δεν είχε και την καλύτερη φήμη. Στις αρχές του 21ου αιώνα όμως άρχισε να παίρνει την αναγνώριση που του αρμόζει. Άρχισε να γίνεται η πρώτη προτίμηση σε πολλές χώρες του κόσμου και το Gin n’ Tonic το αγαπημένο ποτό πολλών. Το gin όμως παρ’ όλο που ξεκίνησε από την Ολλανδία, έχει μείνει στο μυαλό μας σαν βρετανικό απόσταγμα. Ήρθε όμως η ώρα να αλλάξουμε αυτή την πεποίθηση. 4 Ελληνικά gin, το ένα καλύτερο από το άλλο, είναι έτοιμα να γοητεύσουν τους ουρανίσκους μας και να κατακτήσουν όλο τον κόσμο. Βοτανικά, ιδιαίτερα, μαγικά, κρύβουν μέσα τους όλες τις επιγεύσεις της Ελλάδας και της μεσογείου.

Το Grace έχει την χάρη, το Mataroa την ομορφιά, το Votanikon όλη τη μαγεία των βοτάνων και το Old Sport την ιστορία. Όλα μαζί είναι σα να συνθέτουν το κάθε ένα ξεχωριστά τον καμβά της νεοελληνικής ποτοποιίας. Αυτής την ποτοποιίας που δε μένει στην παράδοση αλλά βάζει την παράδοση μέσα σε νέα ποτά όπως το gin. Μία νέα κατηγορία αναδεικνύεται. Είχα τη χαρά να μιλήσω με τέσσερις ανθρώπους που αυτό που κάνουν, το κάνουν με πολύ μεράκι. Αλλά μεγαλύτερή μου χαρά ήταν όταν άκουγα ότι κάθε ένα από τα τέσσερα ελληνικά gin έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Πρώτα από όλα όμως, πρέπει να τα γνωρίσουμε και να τα αγαπάμε εμείς.

«Η ελληνική φύση είναι ένα τεράστιο βιοχημικό εργαστήριο και προσφέρει απίστευτη έμπνευση για δημιουργία», εξηγεί η Λίλα Δημοπούλου.

Grace

Το Grace ίσως είναι το πιο διάσημο από τα ελληνικά gin αυτή τη στιγμή. Πριν μόλις 4 και κάτι χρόνια, τρεις γυναίκες που μοιράζονται τις ίδιο πάθος για δημιουργία, ένας Σκωτσέζος που τις έπεισε ότι μπορούν να το κάνουν, δυο εταιρίες που αποφάσισαν να συνεργαστούν για να πετύχουν έναν κοινό στόχο, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ένα μπουκάλι γεμάτο χάρη, που κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Ελλάδας.

Η Λίλα και ο John από την LKC, μαζί με την Κατερίνα και τη Χαρά από την ποτοποιία Άβαντες, συναντήθηκαν το 2016 στο πλαίσιο μιας εμπορικής έκθεσης και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τους συνέδεε ένα κοινό όραμα: Να δημιουργήσουν ένα διαχρονικό brand με δική του ταυτότητα, που θα αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο και θα ξεχωρίζει για την ποιότητά του.

Όπως μας είπε και η Λίλα Δημοπούλου, η απόφαση ήταν περισσότερο στα πλαίσια της πρόκλησης: «Η αγορά της ποτοποιίας στην Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς. Νέοι άνθρωποι με γνώσεις, κέφι και μεράκι πειραματίζονται, δημιουργούν και τολμούν να καταπιαστούν με καινούργια πράγματα. Η ελληνική φύση είναι ένα τεράστιο βιοχημικό εργαστήριο και προσφέρει απίστευτη έμπνευση για δημιουργία».

«Ήταν τεράστια πρόκληση για μας να ασχοληθούμε με ένα ποτό με μακρά ιστορία και παράδοση καθώς το gin είναι ένα απόσταγμα που η ουσία του βρίσκεται στα αρώματά του και από αυτά διαθέτουμε άφθονα στην Ελλάδα. Η έμπνευση και η ιδέα προέκυψε από δυο καθοριστικούς παράγοντες : Τη μακρά ιστορία της εταιρίας Άβαντες στον Ελληνικό χώρο της ποτοποιίας και η Σκωτσέζικη καταγωγή και εμπειρία στη διεθνή αγορά ποτού του John Cowden, συζύγου της μιας εκ των τριών παραγωγών».

Από την πρώτη γουλιά το Grace Gin ξεχωρίζει. Σου αποτυπώνεται για πάντα στη μνήμη. Πώς το καταφέρνει όμως αυτό; «Το Grace είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας ή οποία οδήγησε στην επιλογή ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως είναι η 100% απόσταξη, η επιλογή βοτανικών στοιχείων όπως ο κρίταμος (που ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην ποτοποιία), καινοτόμες και χρονοβόρες τεχνικές όπως αυτή της υδροατμοαπόσταξης (τεχνική που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία) και βεβαίως 45,7 αλκοολικοί βαθμοί καθώς κρατάμε μόνο τη «καρδιά» της απόσταξης που σε συνδυασμό με τις ποιοτικές πρώτες ύλες δημιουργούν ένα μοναδικό απόσταγμα».

«H αλκοολική δύναμη του Grace Gin είναι 45,7% και το κυρίαρχο άρωμα του είναι ο άρκευθος, που παρασέρνει μαζί του τον απίθανο χαρακτήρα του κρίταμου και του σχίνου. Τα αρώματα πιπεριού και κανέλας εντοπίζονται επίσης εύκολα στη μύτη, ενώ τα άνθη μυρτιάς ενισχύουν την αρωματική πολυπλοκότητα».

«Στο στόμα, εμφανίζεται αμέσως η φυτικότητα από τον άρκευθο και τον κρίταμο που παιχνιδίζει ευχάριστα με τον μπαχαρένιο χαρακτήρα που δανείζεται από τον κόλιανδρο, το ροζ πιπέρι και την κανέλα. Ταυτόχρονα διακρίνεται έντονη φρεσκάδα με γήινα στοιχεία στο φόντο. Τα πέντε ελληνικά στοιχεία που το διαφοροποιούν είναι ο κρίταμος, ο σχίνος, η μυρτιά, τα άνθη πορτοκαλιάς και οι φλούδες εσπεριδοειδών».

Έχω δοκιμάσει το Grace Gin και σκέτο αλλά και σε cocktail όμως όπως μας υποδεικνύει και η Λίλα το ιδανικότερο είναι σε ένα δροσερό, παιχνιδιάρικο gin & tonic. «Τι καλύτερο από ένα κλασικό gin & tonic; Λόγω των εσπεριδοειδών και των άνθεων πορτοκαλιάς που περιέχει συστήνουμε φλούδα πορτοκαλιού, ποιοτικό καθαρό πάγο και ένα premium tonic».

Πού μπορούμε να το Grace Gin βρούμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; «Σε επώνυμες κάβες και bars σε όλη την Ελλάδα. Όλοι όσοι αγαπούν το gin και ψάχνουν μια ποιοτική και ξεχωριστή επιλογή όπως το Grace Gin, μπορούν να ενημερωθούν μέσα από το site της LKC Drinks, καθώς προσπαθούμε να το ενημερώνουμε καθημερινά για τα σημεία πώλησης. Σε ότι αφορά στο εξωτερικό, το Grace Gin εξάγεται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ολλανδία Ελβετία, Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη, Αμερική, Αυστραλία και σύντομα θα τοποθετηθεί και στην αγορά του Καναδά. Επίσης, διατίθεται σε όλα τα duty free των Ελληνικών αεροδρομίων».

Μιας και είπαμε για εξαγωγές, ποιες είναι οι αντιδράσεις των ξένων όταν ακούνε για Premium ελληνικό gin; «Στην αρχή δυσπιστία, μετά έκπληξη και στο τέλος φανατική αποδοχή. Νομίζω ωστόσο ότι η καλύτερη απάντηση είναι τα πολλαπλά βραβεία που το Grace Gin έχει κατακτήσει σε πολλούς αναγνωρισμένους διεθνής διαγωνισμούς.

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα με την Λίλα, τη ρώτησα ποιος θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της έννοιας ελληνικό gin.

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα (το barcode είναι ο καλύτερος τρόπος να το επιβεβαιώσουμε), να περιέχει ελληνικά συστατικά ικανά να αναδείξουν την ελληνική ταυτότητα χωρίς να αλλοιώνουν το DNA του προϊόντος. Σε ότι αφορά στο Grace Gin, ο άγριος κρίταμος είναι ένα μοναδικό ελληνικό βοτανικό στοιχείο το οποίο το συλλέγουμε από ένα μικρό νησάκι βόρεια της Κρήτης.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα φύλα μυρτιάς, τον Σκίνο, τα άνθη πορτοκαλιάς και τα εσπεριδοειδή από την Εύβοια, προσδίδουν στο προϊόν ξεκάθαρη ελληνική ταυτότητα. Αυτή η βαθιά ελληνική ταυτότητα αποτέλεσε και την έμπνευση για το brand identity του Grace Gin. Οι Τρεις Χάριτες δοσμένες με ένα ανατρεπτικό τρόπο, η σημαία, η παλιά μπλε ταινία ασφαλείας, ενισχύουν την αυθεντικότητα και τις ελληνικές καταβολές αυτού του πραγματικά ξεχωριστού προϊόντος».

Mataroa

Θυμάμαι το είχα δει πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια στο Athens Bar show. Η φιάλη του ήταν τόσο ιδιαίτερη, καλυμμένη ολόκληρη με ένα βαθύ μαγευτικό μπλε και πάνω του σχήματα. Από την πρώτη επαφή σε ταξιδεύει, στη δεύτερη που θα μπει στο ποτήρι σου θα σε μαγέψει, στην τρίτη που θα το δοκιμάσεις σε cocktail θα το ερωτευτείς. Το Mataroa είναι ερωτεύσιμο, είναι ταξιδιάρικο και είναι ο ορισμός του μεσογειακού gin.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως και να μιλήσουμε για την ιστορία πίσω από το όνομά του. «Το 1945, την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Mataroa, ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο, πραγματοποίησε δύο 2 σημαντικά ταξίδια στη Μεσόγειο. Το πρώτο, από τη Μασσαλία στη Χάιφα, έγινε τον Αύγουστο, και μετέφερε 173 παιδιά, όλα Εβραίοι πρόσφυγες, που σώθηκαν από τον Οργανισμό OSE Oeuvre de secours aux enfants).

Toν Δεκέμβριο του 1945, το Mataroa ναυλώθηκε από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών για να μεταφέρει σημαντικό αριθμό φοιτητών (οι περισσότεροι υπότροφοι του γαλλικού κράτους), προκειμένου να γλιτώσουν τις πολιτικές διώξεις: οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, η ζωγράφος Νέλλυ Ανδρικοπούλου, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός, η συγγραφέας Μιμίκα Κρανάκη, ο φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς, ο αρχιτέκτονας Georges Kandilis, ήταν μόνο λίγοι από τους τότε φοιτητές και μετέπειτα διάσημους επιβάτες του πλοίου.

Το 2019, το Mataroa γίνεται έμπνευση για το Mataroa Mediterranean Dry Gin. Το πλοίο μεταμορφώνεται σε μπουκάλι και το φορτίο δεν είναι άνθρωποι, αλλά 12 πολύτιμα συστατικά των ακτών της Μεσογείου. Όσο για το premium απόσταγμα, συμβολίζει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, την αφοσίωση στην αριστεία και την αίσθηση της συνέχειας που χαρακτηρίζει αυτό το μοναδικό κομμάτι γης».

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία, πίσω από ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον απόσταγμα. Η Ποτοποιία Μελισσανίδη έβαλε μπόλικο από το μεράκι που τη διακρίνει για να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Πώς πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία του; «Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι το gin είναι το αγαπημένο μας ποτό. Το απλό και παράλληλα τόσο πολύπλοκο gin & tonic μας ταξιδεύει. Ένας ακόμα λόγος είναι καθαρά πρακτικός. Η διαδικασία που ακολουθείται, η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός που απαιτείται για την παραγωγή ούζου, είναι ίδια με την παραγωγή gin, με κάποιες μικρές διαφορές.

Η βασική διαφορά είναι πως στο ούζο χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος ως βασικό βοτανικό συστατικό, ενώ στο gin o γιουνίπερος (ή άρκευθος). Τέλος, το gin αποτελεί μια κατηγορία ποτού με εξαιρετικά ανοδική πορεία παγκοσμίως. Επομένως, και επιχειρηματικά έχει πολύ ενδιαφέρον. Και παρόλο που η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται η πατρίδα του gin, παράγεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, χωρίς περιορισμούς και με υπέροχα αποτελέσματα».

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα το Mataroa, σου προτείνω να τρέξεις να το βρεις. Τα χαρακτηριστικά της γεύσης του και των αρωμάτων του είναι τόσο ιδιαίτερα και σε ταξιδεύουν. Νιώθεις ότι κάνεις ένα πέρασμα από κάθε χώρα της Μεσογείου και αυτό δεν είναι τυχαίο: «Για τη δημιουργία του επιλέχθηκαν συστατικά με ιδιαίτερα δυνατά χαρακτηριστικά, που βάζουν έντονη υπογραφή στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα: Καρποί Άρκευθου (Κροατία), Ρίζα Αγγελικής και Λεβάντα (Γαλλία), Σπόροι Κόλιανδρου (Τυνησία), Ρίζα Όρρις (Ιταλία), Φύλλα Δάφνης (Συρία), Γλυκόριζα (Τουρκία), Φλούδες Πορτοκαλιού (Ισπανία), Φλούδες Λεμονιού (Αίγυπτος), Χαμομήλι (Κύπρος), και φυσικά, μοναδική Ελληνική Μαστίχα, από τα μαστιχόδεντρα της Νότιας Χίου.

Όπως αναφέραμε και πριν, το Mataroa Mediterranean Dry Gin ξεχωρίζει για την υπέροχη φιάλη του και το γεγονός ότι κλείνει όλη τη γεύση της Μεσογείου σε ένα μπουκάλι αναδύοντας μοναδικά αρώματα. Αν θες να το απολαύσεις σε πλήρη έκταση ένα gin & tonic είναι αρκετό. Οι άνθρωποι του Mataroa Mediterranean Dry Gin μας συμβουλεύουν ότι ένα Indian tonic και μια φλούδα μυρωδάτου πορτοκαλιού είναι ο απόλυτος συνδυασμός.

Πού μπορούμε όμως να το βρούμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ποιες οι αντιδράσεις των ξένων όταν ακούνε για το Mataroa; «Στην Ελλάδα σε όλες τις ενημερωμένες κάβες και μπαρ και στο εξωτερικό σε 13 χώρες, μεταξύ αυτών η Αγγλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Γερμανία, η Κύπρος, το Βέλγιο και ο Καναδάς. Όταν ακούει κανείς τη λέξη Mataroa, ζητά να του εξηγήσουμε. Το βασικό είναι πως όποιος βλέπει τη φιάλη και ακούει την ιστορία, αγοράζει ευθύς αμέσως το προϊόν μας».

Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το Mataroa είναι ότι το επέλεξε η Βρετανική Vogue στις λίστες του. Πώς ένιωσαν οι άνθρωποί του; «Ήταν πολύ μεγάλη και εξαιρετικά ευχάριστη η έκπληξη! Ένα ωραίο πρωί λάβαμε email από τη Βρετανική Vogue η οποία μας ανακοίνωνε πως το Mataroa Gin έχει επιλεγεί ως μια από τις πολυτελείς προτάσεις δώρου της για τα Χριστούγεννα του 2020. Ήταν μία επιβεβαίωση πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αγάπη».

Votanikon

Η πιο πρόσφατη από τις προσθήκες στο portfolio των ελληνικών gin είναι το Votanikon. Διάφανο, κρυστάλλινο, και 100% ελληνικό. H Concepts αγαπά τα ελληνικά αποστάγματα και το έχει δείξει με το Skinos. Άλλωστε αυτό μας είπε και ο Πασχάλης Καψάλης, brand ambassador του Votanikon. «Η αγάπη μας για τα ελληνικά προϊόντα ήταν αυτή που μας οδήγησε στην απόφαση να παράγουμε το Votanikon Gin. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό gin, ίσως το πρώτο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζικά σε όλη την Ελλάδα ως βάση για το πιο νόστιμο gin & tonic.

Η Ελλάδα φημίζεται για την ποικιλομορφία στη χλωρίδα της που ξεπερνά τα 6.000 είδη και ιδιαίτερα στην πληθώρα των βοτάνων που μπορεί κανείς να συναντήσει σε βουνοπλαγιές και σε ηλιόλουστα παραθαλάσσια μονοπάτια σε όλη τη χώρα. Επιλέξαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την αφθονία της Ελληνικής φύσης και να παράγουμε ένα πραγματικά ελληνικό gin – το Votanikon».

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεύσης του και των αρωμάτων του; «Το Votanikon Gin όπως υποδηλώνει και το όνομά του είναι ένα gin με έντονο βοτανικό χαρακτήρα. Τα κυρίαρχα στοιχεία στη μύτη είναι ο βασιλικός, η μέντα, το χαμομήλι και το τσάι του βουνού, ενώ δειλά φαίνονται και τα τρία εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Στο στόμα ξεδιπλώνεται πλήρως η πολυπλοκότητα του Votanikon Gin: ένα πλούσιο και γεμάτο σώμα με νότες άρκευθου που εμπλουτίζονται με φασκόμηλο και τσάι του βουνού ενώ διακρίνεται η φρεσκάδα της μέντας. Το τελείωμα έχει μεγάλη διάρκεια με τις νότες εσπεριδοειδών να κυριαρχούν».

«Το Votanikon Gin είναι το μοναδικό London Dry Gin με ελληνική καρδιά. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός των βοτανικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη συνταγή και δωρίζουν τα αρώματα και τις γεύσεις στο απόσταγμα. Είναι γνώριμα ελληνικό, φτιαγμένο με το μεράκι του Έλληνα αποσταγματοποιού και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή ενός London Dry Gin».

Πάμε όμως και στα πιο σημαντικά. Πώς είναι ιδανικό να απολαύσουμε το Votanikon; «Το Votanikon Gin δημιουργήθηκε με σκοπό να χρησιμοποιείται ευρέως στο πιο διάσημο ποτό με gin – το Gin & Tonic. Συνεπώς, υπόσχεται το πιο νόστιμο G&T ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή σε ψηλό ποτήρι με πάγο:

  • 50ml Votanikon Gin
  • 100ml Tonic Water της επιλογής σας
  • Γαρνίρουμε με 3 πράσινες ελιές

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας με τον Πασχάλη τον ρωτάω ποιος είναι ο ορισμός του ελληνικού gin. Πώς θα το περιέγραφε σε κάποιον από το εξωτερικό; «To gin είναι ένα αλκοολούχο ποτό του οποίου η ιστορία ξεκινάει στην Ολλανδία, ενώ στη συνέχεια υιοθετείται από τον βρετανικό θρόνο και γίνεται δημοφιλές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς, αναφερόμαστε σε μία κατηγορία αποσταγμάτων που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Αυτό που για εμάς καθορίζει την έννοια του ελληνικού gin είναι τα βοτανικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό του αποστάγματος. Είναι αυτά που μπορεί κανείς να βρει στα ντουλάπια της κουζίνας του, αυτά που χρησιμοποιούνται καθημερινά στο φαγητό (ρίγανη ή βασιλικός) ή σε αφεψήματα (δίκταμο, σιδερίτης ή φασκόμηλο). Αυτά τα γνώριμα βότανα θα δωρίσουν τα αρώματα και τη γεύση τους στο απόσταγμα και θα κάνουν το gin πραγματικά ελληνικό».

Old Sport

Η Ποτοποιία Καλλικούνης ήταν αυτή που πρώτη αποφάσισε να βγάλει σε παραγωγή ελληνικό gin. Μία ιστορική ποτοποιία η οποία πάντα έκανε βήματα μπροστά, έφτιαξε το Old Sport Premium Gin το οποίο έχει πολλές διακρίσεις με πιο πρόσφατη εκείνη του 2015 στο IWSC.

Εμείς μιλήσαμε με τον Κώστα Καλλικούνη για να μας εξηγήσει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το Old Sport «Διαβάζοντας το βιβλίο The Great Gatsby του Scott Fitzgerald και βλέποντας το αντίστοιχο κλασικό φιλμ αισθανθήκαμε έντονα τη χαλαρωτική και απελευθερωμένη διάθεση της εποχής του μεσοπολέμου. Ο Jay Gatsby και ο Nick Caraway μας έφεραν στη μνήμη τις διηγήσεις για την προσωπικότητα τού ποτοποιού δεύτερης γενιάς της εταιρείας μας τού Νικολάου Καλλικούνη ( 1859-1919) ενός ανθρώπου οραματιστή, καινοτόμου και πρωτοπόρου για την εποχή του. Ο Νικόλαος Καλλικούνης συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση το 1900 στο Παρίσι (Exposition Internationale de PARIS –Neuilly) όπου μάλιστα βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο για το Cognac και τα Liqueurs».

«To Gin Old Sport έχει πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό», λέει ο Κώστας Καλλικούνης.

«Στο διάσημο Cafe Anglais της εποχής, στην κάβα του οποίου υπήρχαν το Cognac και τα Liqueurs του Καλλικούνη γνωρίζει το Δημήτρη Γαλάνη, διάσημο ζωγράφο και χαράκτη, φίλο και μαθητή του Toulouse Lautrec. Ο Γαλάνης αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει μία σειρά από διαφημιστικές αφίσες της Ποτοποιίας, επηρεασμένες από το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού, ορισμένες από τις οποίες έχουν διασωθεί και έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές εκθέσεις με έργα του Γαλάνη».

Κάπως έτσι, η έμπνευση από την ταινία μαζί με τη ζωή του δημιουργού της Ποτοποιίας Καλλικούνης γέννησε το Old Sport. Αυτά τα δύο συνδυάστηκαν στο όνομα αλλά και στο εικαστικό του μπουκαλιού. «Ο Jay Gatsby αποκαλούσε τον Nick Caraway Old sport. Αυτό το πνεύμα της χαλάρωσης και της φιλικής διάθεσης αποτυπώσαμε στην ετικέτα του Τζιν Old Sport, στην οποία μάλιστα σε δεύτερο πλάνο απεικονίζεται και ο Νικόλαος Καλλικούνης».

Ποια όμως είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και οι επιγεύσεις του; «To Gin Old Sport έχει πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Για τη δημιουργία του ποτού μελετήθηκαν οργανοληπτικά και αναλυτικά μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων, και τελικά επιλέχθηκε ένα μείγμα που προσδίδει ισορροπημένη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Καλλικούνη διαθέτει ένα μεγάλο σύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με συσκευές φασματοσκοπίας μάζας, αερίου χρωματογραφίας κλπ. Η βασική καινοτομία συνίσταται στον τρόπο της απόσταξης. Διενεργούνται τρεις διαφορετικές αποστάξεις η κάθε μία με διαφορετικό μείγμα βοτάνων, και τελικά τα αποστάγματα συνενώνονται στο τελικό προϊόν με ορισμένη αναλογία».

«Για τον τελικό καθορισμό της διαδικασίας έγιναν πολλές δοκιμαστικές αποστάξεις στον πειραματικό άμβυκα της εταιρείας ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συσσωρευμένη εμπειρία σε συνδυασμό με την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία αποτυπώνεται σε προϊόντα αδιαμφισβήτητης ποιότητας και αποδοχής».

Το Old Sport Gin είναι από μόνο του ένα κόσμημα ενώ στέκεται στην κάβα σου. Το υπέροχο μπουκάλι του μαγνητίζει το βλέμμα, ενώ μόλις μπει μέσα στο ποτήρι σε κάνει να γουρλώσεις τα μάτια. Όπως μας λέει και ο ίδιος ο Κώστας Καλλικούνης: «Ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθεί κάποιος στη γεύση και στο άρωμα του OLD SPORT Gin, είναι να το απολαύσει με μόνη προσθήκη λίγου τριμμένου πάγου. Εναλλακτικά προτείνεται σε cocktail, με old sport tonic water, ή με old sport tonic water cucumber ή ακόμη με old sport soda pink grapefruit. Ειδικότερα για το old sport cucumber tonic water να αναφέρουμε ότι η εταιρεία Καλλικούνης είναι από τις ελάχιστες διεθνώς εταιρείες που έχουν προχωρήσει στην παραγωγή tonic water με εκχύλισμα αγγουριού».

Πού μπορούμε όμως να βρούμε το Old Sport Gin; «Το old sport gin, πωλείται στο e-shop Callicouni , καθώς και σε πολλά άλλα e-shops. Επίσης, σε πολλές κάβες της Αθήνας. Tο Old Sport Gin, εξάγεται ήδη με επιτυχία στην Κύπρο, στην Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αγγλία και Γερμανία. Η αποδοχή των ξένων καταναλωτών είναι πολύ θετική έως και ενθουσιώδης. Γινόμαστε δέκτες πολλών μηνυμάτων από κατοίκους χωρών της Ευρώπης που ζητούν πληροφορίες για το προϊόν.

Τέλος, κλείνουμε την κουβέντα μας με τον κύριο Καλλικούνη μιλώντας για το τι πιστεύει εκείνος ότι ορίζεται σαν ελληνικό gin: «Ως ελληνικό gin θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα προϊόν με γευστική-αρωματική κατεύθυνση περισσότερο εστιασμένη στη χρήση φρέσκιας φλοίδας εσπεριδοειδών όπως λεμονιού, νεραντζιού και πορτοκαλιού. Το Οld Sport Gin, παράγεται στην περιοχή της Μεσσηνίας όπου κυριαρχεί η παραγωγή φρέσκων αρωματικών εσπεριδοειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα gin, που παράγονται στις Βόρειες χώρες χρησιμοποιούν στην απόσταξη κατεψυγμένες φλοίδες εσπεριδοειδών, οι οποίες οπωσδήποτε υπολείπονται σε αρωματικό δυναμικό».