ΠΟΤΟ

5 αλήθειες για το λεγόμενο Πάσχα στο Xωριό

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί όλα εκείνα που μας κάνουν να το αγαπάμε, όπως ένα βράδυ σε ένα τραπεζάκι στην πλατεία του χωριού παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Το Πάσχα στο χωριό σημαίνει ότι έρχεται το καλοκαίρι. Σημαίνει ότι κάνεις τα πρώτα -κρύα- μπάνια στην θάλασσα. Σημαίνει ότι βλέπεις τους συγγενείς σου μαζεμένους σε ένα μεγάλο τραπέζι. Σημαίνει τον καλύτερο ήλιο του χρόνου. Και το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι ο πρωταγωνιστής που ενώνει τις γεύσεις και τις παρέες.

Όχι στη μπαλοτίνα, ναι στο κοκορέτσι

Καλά είναι τα γιούζου, τα σεβίτσε, τα κίμτσι και τα έθνικ φαγητά που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική γαστρονομία στα εστιατόρια της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, αλλά σαν το τραπέζι του Πάσχα στο χωριό δεν έχει. Η ελληνική κουζίνα έχει γίνει πιο φιούζον, η παραδοσιακή όμως ελληνική κουζίνα θα μας συγκινεί πάντα περισσότερο. Άσε που κάνει το καλύτερο pairing με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Οι θείοι που κάθονται με τη νεολαία

Ένα αστείο που έβλεπες παντού την περασμένη δεκαετία ήταν εκείνο της -δίκαιης- στοχοποίησης του θείου που θέλει να κάτσει με την νεολαία. Τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε τόσο αυτό το αστείο, ίσως γιατί η πανδημία μας έκανε να εκτιμήσουμε και το χωριό και τον θείο, ίσως γιατί το αστείο κούρασε. Στο Πάσχα στο χωριό λοιπόν εκείνος ο θείος έχει την τιμητική του. Και δεν είναι μόνο ένας. Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις ένα ολόκληρο σόι που περιμένει τη νεολαία να έρθει στο χωριό, για να κάτσει μαζί της. Και αυτό έχει και την καλή του πλευρά, αφού βλέπεις συγγενείς και φίλους, που δεν έχεις την ευκαιρία να δεις όλο τον χρόνο. Και πάντα υπάρχει ένας αγαπημένος συγγενής, που δεν γίνεται ιδιαίτερα φορτικός, και που θα φροντίσει να σου γεμίσει το ποτήρι με ούζο.

Το ξερονήσι σου βγαίνει και σε πράσινο χρώμα

Αν είστε από κάποιο από τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας ή κάποιο παραθαλάσσιο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, το πιο πιθανό είναι ότι μπορείτε να δείτε πράσινο καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αν όμως το χωριό σας είναι στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα ή σε κάποιο άλλο ξηρό έδαφος, το καφέ του χώματος, το γκρι της πέτρας και το κίτρινο του σταχυού κυριαρχούν στο τοπίο τα καλοκαίρια σας. Το Πάσχα λοιπόν έχεις την ευκαιρία να δεις το χωριό σου καταπράσινο και ανθισμένο. Και ακόμα και αν πρόκειται για εύφορο έδαφος, το Πάσχα είναι που θα το δεις στα καλύτερά του.

Ο πασχαλιάτικος ήλιος και τα πρώτα μπάνια

Ο καιρός δεν μας έχει εξηγηθεί καλά αυτή την Άνοιξη, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Ο ήλιος το Πάσχα δεν απογοητεύει. Δεν είναι ο καυτός ήλιος του Αυγούστου, είναι ο γλυκός ήλιος του Απριλίου -ή του Μαΐου- που σε ζεσταίνει και σε ξεγελά να μπεις στη θάλασσα. Επειδή ως γνωστόν η θάλασσα αργεί να ζεστάνει το καλοκαίρι και να κρυώσει τον χειμώνα, τον Απρίλιο είναι πολύ πιο κρύα από ό,τι θα είναι τον Οκτώβριο. Οι τολμηροί όμως αψηφούν την κρύα θάλασσα και βουτούν. Άλλοι λιγότερο τολμηροί αρκούνται να την απολαύσουν από την αμμουδιά ή τον μώλο ή τα βράχια. Κάπου εκεί ανάμεσα στην παρέα, σφηνωμένο στην αμμουδιά ή σε μια μικρή εσοχή στα βράχια βρίσκεται και το ούζο, γιατί θάλασσα και ήλιος χωρίς ούζο δεν νοείται στην Ελλάδα.

Το Πάσχα στο χωριό, το ζεις

Η πόλη κατά τη διάρκεια του Πάσχα μπορεί να αδειάσει, αλλά παραμένει λίγο πολύ η ίδια. Τίποτα δεν μπορεί να προδώσει το ότι είναι Πάσχα, εκτός από έναν άδειο δρόμο. Στο χωριό από την άλλη, το Πάσχα είναι παντού. Στα μενού των ταβέρνων, στα κόκκινα αυγά που υπάρχουν ως διακόσμηση σε μαγαζιά, στο ότι γεμίζει με κόσμο η πλατεία. Εκεί στην πλατεία υπάρχει και το αγαπημένο σου μεζεδοπωλείο με τα κλασικά σιδερένια τραπεζάκια, που μαζί με το Ούζο Πλωμαρίου σου βγάζει ένα πιατάκι με μεζέδες-έκπληξη. Η βασική αλήθεια για το Πάσχα στο χωριό, είναι ότι εκεί, το ζεις.

Μεζεδάκια για ούζο Πλωμαρίου


Μπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, λευκό ταραμά και ρέγγα καπνιστή
Υλικά


• 2 φέτες ζυμωτό ψωμί
• Λευκός ταραμάς
• 100 γρ. ρέγγα καπνιστή
Υλικά (για ταραμά)
• 120 γρ. λευκό ταραμά
• 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό και καλά
στημένο
• 1 βραστή πατάτα
• 80 ml χυμό λεμόνι
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (σωταρισμένο)
• 300 ml ελαιόλαδο
• Λίγο παγωμένο νερό
• Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση

Σε πολυμίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ελαιόλαδο το οποίο το
προσθέτουμε σιγά σιγά. Στο τέλος προσθέτουμε το παγωμένο νερό αναλόγως την
ρευστότητα που θέλουμε να δώσουμε στον ταραμά. Σερβίρουμε σε φέτες
ζυμωτού ψωμιού τον ταραμά και από πάνω την καπνιστή ρέγγα.

Αυγά μάτια τηγανητά με σουτζούκι και παστουρμά


Υλικά
• 2 αυγά
• 4 φέτες παστουρμά ψιλοκομμένες
• 50 γρ. σουτζούκι ψιλοκομμένο
• 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πάπρικα καυτερή

Εκτέλεση
Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε τις ντομάτες μέχρι να
απορροφήσουν τα υγρά τους και να γίνουν μία πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε τον
παστρουρμά και το σουτζούκι, αφήνουμε για ένα λεπτό, προσθέτουμε τα αυγά,
αφήνουμε για 3-4 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι. Αποσύρουμε από την φωτιά και
σερβίρουμε αμέσως.

Συκωτάκι μοσχαρίσιο γάλακτος με σάλτσα βαλσαμικού και φρέσκο θυμάρι


Υλικά (για το συκώτι)
• 2 κομμάτια συκώτι μοσχαρίσιο 125 γρ. το καθένα
• Λίγο αλεύρι
• Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά (για την σάλτσα βαλσαμικού)
• 25 γρ. βούτυρο
• 65γρ. ξύδι βαλσάμικο
• 90 γρ. ζωμό κοτόπουλο
• 25 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο
• 20 γρ. σταφίδες ξανθές
• 20 γρ. κρέμα βαλσαμικού
• Λίγο φρέσκο θυμάρι



Εκτέλεση (για συκώτι)

Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε το συκώτι. Αποσύρουμε, το βάζουμε σε ταψάκι στο
φούρνος στους 160 για 10 λεπτά.
Εκτέλεση (για σάλτσα βαλσαμικού)
Σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, καβουρδίζουμε ελαφρώς, προσθέτουμε
το ξύδι τις σταφίδες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το ζωμό κοτόπουλο και
μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε θυμάρι και κρέμα βαλσαμικού.
Εκτέλεση
Κόβουμε το συκώτι σε φέτες και προσθέτουμε την σάλτσα του.