ΠΟΤΟ
SPONSORED

5 έργα τέχνης και 5 signature cocktails για να τα απολαύσεις

Όταν η μαγεία της τέχνης συναντά την μοναδικότητα του METAXA

Η δυσκολία στην τέχνη είναι ότι καλείσαι να δεις τα πράγματα και τις καταστάσεις αλλιώς. Προσπαθείς να φανταστείς και τελικά να δημιουργήσεις κάτι το οποίο εκτός από μοναδικό, θα πρέπει και να εμπνεύσει όποιον έρθει σε επαφή μαζί του. Η δημιουργία ενός έργου τέχνης και εκείνη ενός cocktail μοιάζουν να είναι δρόμοι παράλληλοι που συναντούν τις ίδιες δυσκολίες: από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική εκτέλεση και το σερβίρισμα του. Το ΜΕΤΑΧΑ εδώ και 133 χρόνια ποιεί καλύτερα από τον καθένα την τέχνη των αποσταγμάτων και ξέρει να αγκαλιάζει κάθε μορφή της καλύτερα από κάθε άλλο απόσταγμα.

Ας πάμε όμως αρκετά χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα το 1888 όταν ο ιδρυτής, Σπύρος Μεταξάς, έχτιζε στον Πειραιά το αποστακτήριο και βρήκε στα θεμέλιά του ένα αρχαίο νόμισμα με τη μορφή του Σαλαμινομάχου. Θεωρώντας το ως έναν σημαντικό οιωνό για τη νέα του δραστηριότητα, αποφάσισε ο Σαλαμινομάχος να γίνει το έμβλημα του Οίκου, που θα ενσάρκωνε το πρωτοπόρο και γεμάτο περιπέτεια όραμά του. Ο πολεμιστής κρατά στο δεξί του χέρι ένα τόξο καθώς στέκεται πάνω σε μία αρχαία τριήρη, με μια κουκουβάγια να ακουμπά στην πρύμνη της. Προσφέροντας φόρο τιμής στη μάχη της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), το σύμβολο υπογραμμίζει την αξία του θάρρους και της γενναιότητας ενάντια σε κάθε αντιξοότητα.

Σήμερα, 2500 χρόνια μετά από την ιστορική μάχη, το ΜΕΤΑΧΑ μας επανασυστήνει το ιστορικό έμβλημα μέσα από νέους καλλιτέχνες της χώρας, οι οποίοι με μια φρέσκια ματιά, ερμηνεύουν – ο καθένας με την δική του σκοπιά – τον Σαλαμινομάχο και γενικότερα το σύμβολο του ιστορικότερου ελληνικού αποστάγματος. Όλο αυτό το πάντρεμα έλαβε σάρκα και οστά μέσα από την συνεργασία του οίκου Μεταξά με τον AKTO, τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό όμιλο Τέχνης, Design & Media στην Ελλάδα. 

Κάθε έργο και μια μοναδική πηγή έμπνευσης. Κάθε έργο και μια αφορμή για να πιάσεις το ποτήρι σου και να απολαύσεις το αγαπημένο ΜΕΤΑΧΑ σε ένα signature cocktail.

Το έργο που κέρδισε το 1ο βραβείο, από τον Γιώργο Κατσαρέλια μας έφερε στον μυαλό το υπέροχο cocktail από τον Erick Lorincz  METAXA on islands

Από την μια ο Γιώργος με το μοναδικής αισθητικής έργο που μας το σερβίρει μέσα από τον μελανόμορφο ρυθμό και από την άλλη τα σύμβολα που ένα ένα ξεπροβάλλουν άκρως διακριτά και ξεκάθαρα, μού φέρνουν στο μυαλό εκεί το cocktail που σερβιρισμένο σε ένα αυστηρό και κλασσάτο coupe ποτήρι δένει τέλεια το ΜΕΤΑΧΑ 12 Stars με καπνιστό whisky, americano, λευκό vermouth και bitters. Στιβαρό, με έντονα αρώματα και πλούσιο σώμα, σού περνάει κάθε νότα γεύσης που έχει μέσα του όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ακριβώς όπως το έργο που κέρδισε.

Από την άλλη το έργο που κέρδισε το 2ο βραβείο από τον Αιμίλιο Κιλτσίκη μας δημιούργησε την ανάγκη για ένα Pole2Pole, το cocktail που έφτιαξε ο Βασίλης Κυρίτσης.

Και στα δύο έργα τέχνης, εκείνο του Αιμίλιου και εκείνο του Βασίλη κυριαρχεί το κυκλικό μοτίβο. Ειδικά το Pole2Pole που σερβίρεται με έναν τέλεια σχηματισμένο στρογγυλό πάγο και έχει υπέροχη «στρογγυλή» γεύση, όπου πρωταγωνιστεί το METAXA 12 Stars. Και τα συστατικά που το αγκαλιάζουν είναι τόσο απλά, Dry Vermouth, peach liqueur και bitters πορτοκαλιού. Τόσο απλά είναι και τα συστατικά που συνθέτουν το έργο που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και ξεχωρίζει για την συμμετρία του αλλά και την καθαρότητα των μηνυμάτων του μέσα από ξεκάθαρα σύμβολα.

Το 3ο βραβείο, από την Μαρία Γιάννη είναι ένα έργο που συνδυάζεται τέλεια με ένα Mediterranean highball του Κώστα Ιγνατιάδη.

Η Μαρία πήρε τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το λογότυπο του ΜΕΤΑΧΑ και μέσα από ένα κολάζ τους έδωσε άλλη ζωή, άλλο χρώμα, άλλη αισθητική. Όπως ακριβώς δηλαδή και ο Κώστας Ιγνατιάδης, πήρε ένα κλασικό ποτό, το highball και με έξυπνες πινελιές το έφερε στα μέτρα του ΜΕΤΑΧΑ προσφέροντας μια άλλη γεύση και άλλη εμπειρία σε κάθε ουρανίσκο που το γεύεται. METAXA 12 Stars, Pink grapefruit juice, Tonic water και δεντρολίβανο είναι τα συστατικά που παίζουν με τις αισθήσεις μας όπως ακριβώς παίζει και το έργο τέχνης της Μαρίας και μας κάνει να δούμε έναν άλλο χαρακτήρα του Σαλαμινομάχου, όπως και το Mediterranean highball μας έφερε στην επιφάνεια έναν άλλο χαρακτήρα του ΜΕΤΑΧΑ.

Με ένα Deep Dive του Βασίλη Κυρίτση απολαμβάνεις καλύτερα το έργο τέχνης που κέρδισε το 4ο βραβείο,  από τον Γιάννη Τουρνόγλου.

Ένα έργο τέχνης που συνδυάζει την φωτογραφία με την δημιουργικότητα και βουτάει βαθιά στο παρελθόν, φέρνοντας στο σήμερα την ιστορική μάχη. Ο Σαλαμινομάχος αλλά και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν το logo του METAXA συνδιαλέγονται άμεσα με το σήμερα, όπως ακριβώς το cocktail Deep Dive του Βασίλη Κυρίτση συνδυάζει το METAXA 12 Stars με Celery bitters, Fresh lemon juice, Elderflower liqueur και Top up Mediterranean Tonic. Καλοκαιρινό, μεσογειακό, με την θάλασσα να παίζει βασικό ρόλο στην θύμιση που δημιουργεί σε κάθε του γουλιά, βγάζει έναν δυναμισμό όπως εκείνος του Σαλαμινομάχου.

Το ΜΕΤΑΧΑ Spritz by The Clumsies είναι τόσο δροσερό όσο και το έργο τέχνης της Μαρίας Καλαμπαλίκα.

Όταν η απλότητα βρίσκει την αμεσότητα σε ένα cocktail τότε γεννιέται το METAXA Spritz. Η ομάδα του Clumsies συνδύασε την σπιρτάδα του METAXA 12 Stars με Rose sparkling wine και Salty honey και έφτιαξε ένα cocktail που θυμίζει θάλασσα με έντονες νότες παίζοντας με όλες τις αισθήσεις. Το ίδιο καταφέρνει και το έργο τέχνης της Μαρίας Καλαμπαλίκα στο οποίο κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε και το κίτρινου  φέρνοντας μας στο μυαλό το μοναδικό κεχριμπαρένιο χρώμα του ΜΕΤΑΧΑ. Στην συνέχεια η δυναμική στάση του Σαλαμινομάχου θυμίζει τον έντονο χαρακτηρα του ΜΕΤΑΧΑ που μέσα από τα κύματα που δημιουργούν οι μπουρμπουλήθρες του Rose sparkling wine μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο της μάχης αλλά και στην ιστορία του ΜΕΤΑΧΑ.

Η επιτροπή που διάλεξε τα πέντε έργα τέχνης που μας επανασυστήνουν το έμβλημα του ΜΕΤΑΧΑ, δηλαδή η Μίνα Μπιράκου, ο Χρήστος Χατζηϊωάννου, ο Κίμων Φραγκάκης και ο Φώτης Βαλλάτος, είχαν ένα δύσκολο έργο να διαλέξουν. Όμως καθόλου δύσκολο δεν είναι να διαλέξεις το αγαπημένο σου cocktail με ΜΕΤΑΧΑ αφού η πολυπλοκότητα του αναδεικνύει κάθε γεύση και ταιριάζει με κάθε χαρακτήρα ή διάθεση. Το ΜΕΤΑΧΑ, το ιστορικότερο ελληνικό απόσταγμα για άλλη μια φορά μας ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από την τέχνη και δείχνει γιατί από πολλούς θεωρείται ένα έργο τέχνης από μόνο του. 

Απολαύστε υπεύθυνα.