ΠΟΤΟ

Από την Πάτρα μέχρι το ποτήρι μας: το ταξίδι της ΜΑΜΟΣ και το μυστικό της επιτυχίας από τον Παναγή Μάμο

Ταξιδέψαμε στην Πάτρα και ακολουθήσαμε το ταξίδι της ΜΑΜΟΣ μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο ποτήρι μας, ενώ ο Παναγής Μάμος, εγγονός του πρώτου διπλωματούχου Έλληνα ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου, μας μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας της αγαπημένης μπίρας.

Λένε πως αν θες να ανακαλύψεις περισσότερα για κάποιον, για κάτι, θα πρέπει να ανατρέξεις στις ρίζες του. Τι σημαίνει, όμως, ρίζες; Δεν υπάρχει ορισμός, υπάρχουν όμως εικόνες και στιγμές που σου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης. Γέννηση, τόπος, πλατείες, ιστορίες, σπίτι, έθιμα, παππούς, γιαγιά. Όταν όλα γύρω αλλάζουν, οι ρίζες μας είναι αυτό που μένει σταθερό μαζί με τις σταθερές αξίες που έχουν θέση στην καθημερινότητά μας. Η ΜΑΜΟΣ είναι μια τέτοια σταθερή αξία.

Για τον λόγο αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε τη διαδρομή μίας από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές μπίρες που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία από το επαναλανσάρισμα της το 2017. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, το μέρος όπου γεννήθηκε, την Πάτρα.

Πριν συναντήσουμε τον Παναγή Μάμο, τον εγγονό του πρώτου διπλωματούχου Έλληνα ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου, για να μας αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας της ΜΑΜΟΣ, βρεθήκαμε στο εργοστάσιο στην Πάτρα, παρακολουθήσαμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στην πόλη. Η ΜΑΜΟΣ είναι ταυτισμένη με τη ζωή των ανθρώπων στην Πάτρα. Άλλωστε, εκεί γεννήθηκε το 1876.

Η περιήγησή μας στην Πάτρα για να δούμε το ταξίδι της μπίρας ΜΑΜΟΣ.

 

Από τη γραμμή παραγωγής στην Πάτρα, η ΜΑΜΟΣ ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα για να συνοδεύσει στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Ο Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός που αναζήτησε τα μυστικά του τέλειου ζύθου φοιτώντας στην κορυφαία την εποχή εκείνη Ακαδημία Ζυθοποιών του Μονάχου, ενώ παράλληλα εργάζονταν σε φημισμένες ζυθοποιίες.

Την παράδοση συνεχίζει ο Παναγής Μάμος, ο εγγονός του Πέτρου Μάμου, ο οποίος μοιράστηκε το μυστικό της επιτυχίας της μπίρας που “εζυμώθηκε με πάθος”, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, αναφέρθηκε στη συνεργασία του brand με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και στο όραμά του.

Η επιτυχία της μπίρας μας οφείλεται στην συνταγή του παππού μου

Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με ισχυρή και ιστορική παράδοση στην ζυθοποιία; Ξέρατε πάντα ότι θα ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση;

Είμαι μέλος μιας οικογένειας που γνώριζε, αλλά και συνεχίζει να γνωρίζει και σήμερα, καλά την τέχνη της ζυθοποίησης. Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια μέσα στο ζυθοποιείο της ΜΑΜΟΣ, όπου ήταν και η κατοικία μας, έξω από το κέντρο της πόλης της Πάτρας. Μεγάλωσα μέσα σε αυτό το ζυθοποιείο και γι’ αυτό στις αναμνήσεις μου υπάρχουν πάντα έντονες οι οσμές και οι γεύσεις του λυκίσκου, της βύνης, της μαγιάς, της μπίρας.

Το όνομα της οικογένειάς μου ήταν και παραμένει συνδεδεμένο με τη μπίρα και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ο παππούς μου, Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός, απόφοιτος της φημισμένης Ακαδημίας Ζυθοποιών του Μονάχου, με διεθνή εμπειρία στις πιο φημισμένες ζυθοποιίες της εποχής εκείνης.

Το «ασίγαστο πάθος και το μεράκι του» που πέρασε αρχικά στον πατέρα μου, επίσης διπλωματούχο απόφοιτο της Ακαδημίας Ζυθοποιών του Μονάχου και στη συνέχεια σε εμένα και τα αδέλφια μου, δεν είναι απλά λόγια της -ενδιαφέρουσας ελπίζω- επικοινωνίας μας προς τους καταναλωτές. Είναι μέρος του DNA της νεότερης γενιάς της ΜΑΜΟΣ και έτσι η συνέχιση της λειτουργίας της ήταν όχι μόνο μία συνειδητή επιλογή για εμένα αλλά και ένα όνειρο – στόχος που κατάφερα να εκπληρώσω.

Μνήμες, αρώματα και γεύσεις μιας άλλης γνήσιας εποχής

Ποιο ήταν το δικό σας, προσωπικό όραμα που εμφυσήσατε στην Μάμος;

Το όραμά μου ήταν η Μάμος να γίνει και πάλι, όπως και στο παρελθόν, η αγαπημένη μπίρα των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Από το 1976, όταν οι επικρατούσες τότε συνθήκες μας οδήγησαν στην απόφαση να αναστείλουμε την παραγωγή της, είχα θέσει ως στόχο ζωής την επανακυκλοφορία της και μαζί με τα αδέρφια μου δουλέψαμε με ζήλο γι’ αυτό.

Ήξερα όμως ότι για να κερδίσει και πάλι την προτίμηση των καταναλωτών, δεν έπρεπε να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των πρώτων υλών της, να μην αλλοιωθεί η μοναδική συνταγή της, ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, να παραχθεί και να διακινηθεί από υψηλής ποιότητας εξειδικευμένο προσωπικό. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Σήμερα η απόλαυση ενός ποτηριού με μπίρα Μάμος είναι αρκετή για να φέρει στο παρόν μνήμες, αρώματα και γεύσεις μιας άλλης γνήσιας εποχής, ακριβώς όπως τότε, που η Μάμος «εζυμώνονταν με πάθος».

Στην αναβίωση της μπίρας το 2017 επιλέξατε να συνεργαστείτε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ποια ήταν τα κριτήρια γι’ αυτή σας την απόφαση;

Όταν αποφασίσαμε να επανακυκλοφορήσουμε την Μάμος, μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με τους οποίους καταλάβαμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Να αναβιώσουμε το ξεχωριστό αυτό προϊόν σεβόμενοι την παράδοσή του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, διατηρώντας αναλλοίωτη την παλιά συνταγή του παππού μου Πέτρου Μάμου, συνταγή στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η σημερινή επιτυχία της μπίρας μας.

Η συνεργασία αυτή μας διασφάλισε μία ακόμα σημαντική παράμετρο για εμάς, ότι η παραγωγή της ΜΑΜΟΣ θα γίνεται, και πάλι, στην Πάτρα, στην πόλη που γεννήθηκε. Και μάλιστα σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ζύθου στη χώρα. Επίσης, το μοντέλο συνεργασίας που συμφωνήσαμε ορίζει ότι τα μέλη της οικογένειάς μας παραμένουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Εμπορικού Σήματος – brand «ΜΑΜΟΣ – Ζυθοποιία 1876», «Μπίρα ΜΑΜΟΣ» και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει μόνο την άδεια χρήσης σήματος κάτι που ήταν για εμάς κριτήριο για την επίτευξη της συμφωνίας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πάνω από μισό αιώνα παρουσίας και εμπειρίας στον κλάδο της ζυθοποιίας στην πατρίδα μας και γνωρίζει άριστα την τεχνολογία παρασκευής υψηλής ποιότητας ζύθων, αλλά και το πώς να χτίζει και να προωθεί επιτυχημένα brands στην αγορά, ενώ παραδοσιακά τα προϊόντα της προηγούνται στην προτίμηση – επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών.

Και οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε, από την παραγωγή μέχρι την διανομή των προϊόντων, έχουν την ίδια φιλοσοφία και σέβονται συνεργάτες και καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι εργαζόμενοι στην ΜΑΜΟΣ. Το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μου θυμίζει το αντίστοιχο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε και στην ΜΑΜΟΣ.

Οι νέες γενιές έμαθαν το προϊόν, οι παλαιότερες ενθουσιάζονται

Η ΜΑΜΟΣ έχει γίνει γνωστή πια σε όλη την Ελλάδα και έχει αγκαλιαστεί από το καταναλωτικό κοινό. Πως βλέπετε αυτή την μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη της μπίρας σας;

Πράγματι, η Μάμος είναι σήμερα διαθέσιμη στην αγορά από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και έχει κερδίσει σε μικρό χρονικό διάστημα από την επανακυκλοφορία της το 2017, ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς σε εθνικό επίπεδο. Οι νέες γενιές έμαθαν και προτιμούν το προϊόν μας και οι παλαιότερες ενθουσιάζονται που βρίσκουν πάλι την ΜΑΜΟΣ στην αγορά.

Το γεγονός αυτό, της θερμής υποδοχής της μπίρας μας από τους φίλους του ποιοτικού ζύθου στην πατρίδα μας, αλλά και των ξένων επισκεπτών, επιβεβαιώνει αφενός την υψηλή ποιότητα του προϊόντος και αφετέρου την τάση των καταναλωτών να επιλέγουν υψηλής ποιότητος παραδοσιακά αυθεντικά προϊόντα. Είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες που σήμερα η μπίρα μας προτιμάται – επιλέγεται και από τους πλέον απαιτητικούς λάτρεις του ποιοτικού ζύθου.

Ο χάρτης της ζυθοποιίας συνολικά στη χώρα έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Πολλές ετικέτες, μικρές ζυθοποιίες, μεγάλες εισαγωγές. Τι είναι αυτό που κάνει την ΜΑΜΟΣ να ξεχωρίζει κατά την προσωπική σας άποψη;

Η μπίρα ΜΑΜΟΣ είναι ένα προϊόν με σημαντική ιστορία και παράδοση, όπως προανέφερα. Μαζί της μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Αποτελούσε ανέκαθεν συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στη χώρα μας, ενώ φημιζόταν για την απαράμιλλη γεύση της. Ήταν μάλιστα, το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου που έλαβε σημαντικά διεθνή βραβεία και εξήχθη στο εξωτερικό.

Ο Πέτρος Μάμος, είχε προσαρμόσει τη μπίρα του στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Είναι μία αρωματική, πικρή, ξανθιά Pils μπίρα που παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως η βύνη που χρησιμοποιούμε, η οποία παράγεται από υψηλής ποιότητας 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ η μοναδική συνταγή που χρησιμοποιούμε είναι αυτή του παππού μου Πέτρου Μάμου που παραμένει αναλλοίωτη, όπως προανέφερα.

Υπάρχει δική σας αγαπημένη στιγμή ΜΑΜΟΣ μέσα στην καθημερινότητά σας; Πώς προτιμάτε να την απολαμβάνετε;

Η Μάμος συνοδεύει πάντα τις όμορφες οικογενειακές στιγμές μου. Θα έλεγα ότι ποτέ δεν λείπει από το Κυριακάτικο τραπέζι μας, στο οποίο απολαμβάνω παραδοσιακές σπιτικές συνταγές παρέα με τα παιδιά και τις δύο μικρές εγγονές μου.