iStock
CLASSIC COCKTAILS

Clover Club, το παρεξηγημένο cocktail

Ένα classic cocktail που πέρασε από σαράντα κύματα λόγω του χρώματός του.

Το Clover Club είναι από τα πιο παλιά cocktails αλλά και από τα πιο παρεξηγημένα. Και όλα αυτά λόγω του χρώματος του. Ευτυχώς, τα cocktail bars τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξεθάβουν παλιές κλασικές συνταγές και αυτό το όμορφο ποτό αρχίζει να κερδίζει έδαφος ξανά.

Στην ακμή του, το Clover Club ήταν το αγαπημένο ποτό των κυρίων της εποχής πριν την ποτοαπαγόρευση. Το όνομα προέκυψε από ένα men’s club της Φιλαδέλφεια που ονομάζεται (σωστά το μαντέψατε) Clover Club. Οι συναντήσεις τους από τη δεκαετία του 1880 έως τη δεκαετία του 1920 λάμβαναν χώρα πολύ συχνά στο ξενοδοχείο Bellevue-Stratford.

Το cocktail Clover Club πιθανότατα φτιάχτηκε γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα, και στην αρχή σερβιριζόταν μόνο στα μέλη του club, οι οποίοι ήταν δικηγόροι, συγγραφείς ή επιχειρηματίες. Όταν ο ιδιοκτήτης του Bellevue-Stratford, George Boldt, αγόρασε και το ξενοδοχείο Waldorf-Astoria, το Clover Club έφτασε και στη Νέα Υόρκη και άρχισε να εξαπλώνεται.

H πρώτη επίσημη καταγραφή του

Clover Club iStock

Στην εξάπλωσή του φυσικά βοήθησε και η πρώτη καταγραφή του. Η πρώτη συνταγή Clover Club δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Νέας Υόρκης το 1901, και περιείχε τζιν, χυμό λεμονιού, ζάχαρη, σιρόπι βατόμουρου και ασπράδι αυγού.

Η πρώτη καταγραφή του σε βιβλίο χρονολογείται από το 1909 και το βιβλίο Drinks – How to mix and how to serve του Paul E. Lowe, ο οποίος κατά λάθος παραλείπει το χυμό λεμονιού στη συνταγή του Clover Club. Ενώ η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή βρίσκεται τυπωμένη στο Mrs. Norton’s Cook-Book: Selecting, Cooking, and Serving for the Home Table του 1917, από την Jeanette Young Norton.

Πώς το επηρέασε το χρώμα του

Όμως, από τη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε να πέφτει η δημοτικότητά του στο ανδρικό κοινό και άρχισε να έχει απήχηση στο γυναικείο. Στη συνέχεια όμως, πήρε τη θέση του ένα άλλο παραπλήσιο cocktail, το Pink Lady. Ουσιαστικά η διαφορά τους είναι ότι προστέθηκε σαν συστατικό το applejack brandy, κάτι που το κάνει πιο δυνατό. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν από το 1950, όπως έχουμε ξαναπεί κυριάρχησαν τα ποτά με mixers και τα πολύχρωμα cocktails. Τα κλασικά cocktails της ποτοαπαγόρευσης άρχισαν να εξαφανίζονται από το προσκήνιο μέχρι που ξεχάστηκαν εντελώς. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποκτά ξανά την παλιά του αίγλη, κάτι που συνέβη σε πολλά ακόμα κλασικά cocktails.

Ίσως το Clover Club να άργησε λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα να κερδίσει έδαφος κυρίως λόγω χρώματος, όμως το ροζ δεν θεωρούνταν πάντα γυναικείο χρώμα. Ειδικά την εποχή που δημιουργήθηκε το Clover Club, το ροζ θεωρούνταν ανδρικό χρώμα, κάτι που φαίνεται και στην ταινία Great Gatsby, όπου το ροζ ήταν το αγαπημένο χρώμα των αντρών στα πουκάμισα που διάλεγαν. Η προκατάληψη ότι θεωρούνταν γυναικείο ποτό γίνεται εμφανέστατη από το γεγονός ότι το 1939 το αντρικό περιοδικό Esquire το είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τα δέκα χειρότερα cocktail της δεκαετίας. Αν το δοκιμάσετε, η γεύση δεν είναι σίγουρα ο λόγος αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το Cosmo της εποχής και αυτό είχε και τα μειονεκτήματά του. Πάμε να το φτιάξουμε για να καταλάβεις.

Η συνταγή

Συστατικά

  • 45ml gin
  • 22,5ml φρέσκου χυμού λεμονι fresh lemon juice
  • 22,5ml σιρόπι βατόμουρου
  • Ασπράδι αυγού

Σε αρκετές συνταγές θα βρεις και βερμούτ, όμως στις κλασικές δεν υπάρχει όπως μπορείς να δεις στο Savoy cocktail book του 1934. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις το σιρόπι βατόμουρου με μαρμελάδα βατόμουρου, ενώ το ασπράδι με aquafaba (χυμός ρεβυθιών).

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα υλικά στο shaker χωρίς πάγο και χτυπήστε το για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέστε πάγο και ξαναχτυπήστε το. Σερβίρετε σε ένα coupe ποτήρι και γαρνίρετε με ένα βατόμουρο.