© Hybrid storytellers / Unsplash
ΠΟΤΟ

Cocktails and dreams: 9 bartenders σερβίρουν τα ιδανικά ποτά για το ρεβεγιόν

Τι τους αρέσει να πίνουν και να σερβίρουν την ημέρα που ο χρόνος αλλάζει.

Η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα που όλοι την έχουν συνδυάσει με τη διασκέδαση, τον χορό και το ποτό. Πέρσι, αλλά και φέτος η μορφή της είναι λίγο διαφορετική αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούμε να απολαύσουμε cocktails είτε στο σπίτι είτε στο αγαπημένο μας bar μέχρι συγκεκριμένη ώρα.

Εμείς ρωτήσαμε 9 bartenders ποιο είναι το cocktail που θα τους άρεσε να απολαμβάνουν την πρώτη μέρα του χρόνου και να προσφέρουν στους πελάτες τους, εκείνοι πήραν τα shaker τους και μας απάντησαν.

Iona’s Regalia, σερβίρει ο Νίκος Σουρμπάτης

Ο bartender του The Clumsies (No4 μπαρ στον κόσμο) και προηγούμενος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού World Class μας φτιάχνει ένα Iona’s Regalia. «Ένα άκρως γιορτινό cocktail με ουίσκι, μπαχαρικα και κολοκυθα. Είναι ένα cocktail με άρωμα και γεύση χειμώνα, τα μπαχαρικά σε ταξιδεύουν σε ένα ζεστό μέρος όπως αρμόζει σε κάθε χειμωνιάτικη νύχτα ή και μέρα».

Συνταγή:

  • 60 ml σκωτζέζικο ουίσκι
  • 30 ml pumpkin cordial (κολοκύθα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι)
  • 35 ml γάλα αμυγδάλου

Παρασκευή:

Χτυπαμε σε ένα shaker όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε μία κουπα με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Γαρνίρουμε με σκόνη από τσάι τζίντζερ με μήλο

Rope a dope, σερβίρει ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος

Ο Κωνσταντίνος είναι ιδιοκτήτης των (2 σε 1 νοικοκυρεμένα) Bar in front of the bar και Rumble in the jungle που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις και το Rope a dope. «Είναι εμπνευσμένο από την τεχνική που πρώτη φορά εφαρμόστηκε από τον Muhammad Ali στο ματς εναντίον του George Forman που έμεινε γνωστό ως Rumble in the Jungle. Όπως ο Ali μένοντας στα σχοινιά τα έκανε να απορροφούν τα χτυπήματα που δέχονταν έτσι και εμείς παίρνουμε υλικά που θα πετάγαμε -όπως leftovers καφέ και φλούδες από μανταρίνια- και αφού τα αναμείξουμε με Matuzalem 10 ετών και Amaro προτείνουμε την δική μας εκδοχή ενός Old fashioned.

Κάθε μέρα μου αρχίζει με καφέ, όποτε μάλλον θα ήθελα να αρχίσει έτσι και ο χρόνος. Ένας χρόνος που θα μας κάνει καλύτερους στο πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, οπότε η zero waste τεχνική για το σιρόπι μας είναι ένας ωραίος οδηγός. Η κάσια (σ.σ: κινέζικη κανέλα) που χρησιμοποιουμε τέλος ισορροπεί το ποτό μας, και θέλουμε γενικά λίγο ισορροπία στην ζωή μας, σωστά;”.

Συνταγή:

  • 45 ml Matuzalem 10 ετών
  • 5 ml Amaro Averna
  • 20 ml leftovers καφέ και σιρόπι από μανταρίνι

Παρασκευή:

Προσθέτουμε το σιρόπι με το Averna και ανακατεύουμε μέσα στο ποτήρι με 3 παγακια 10 φορές. Έπειτα βάζουμε 25 ml ρούμι και 1 παγακι και ανακατεύουμε 15 φορές. Έπειτα άλλο ένα παγακι και το υπόλοιπο ρούμι και ανακατεύουμε 10 φορές. Σερβίρουμε σε old fashioned ποτήρι γεμάτο πάγο και για γαρνίρισμα μια φλούδα λεμόνι.

Cheers, σερβίρει ο Θάνος Τσεκούρας

Ο head bartender του Bank Job και συνιδιοκτήτης των Godmama’s Yard και Barney μας φτιάχνει ένα ωραίο φρουτώδες ποτό το οποίο έχει το ευχάριστο και ταιριαστό για την ημέρα όνομα Cheers. «Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα και γιορτές στο μυαλό μου έρχονται αναμνήσεις ξεγνοιασιάς, ευτυχίας, ζεστασιάς και οικογενειακών τραπεζιών.Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην εμπνευστώ από το ρούμι.

Ένα ποτό που η λέξη απ’ όπου προέρχεται η ονομασία του, σε ελεύθερη μετάφραση, μεταφράζεται ως χαρά, διασκέδαση, οχλαγωγία. Ακριβώς όπως αυτές οι μέρες. Το ρούμι λοιπόν θα ταίριαζε τέλεια με το γάλα καρύδας που πάντα στο μυαλό μου είναι ένα υλικό που στις παραδοσιακές κουζίνες χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σάλτσες, όπως και στα οικογενειακά τραπέζια.

Όλα αυτά σε συνδυασμό φυσικά με αλατισμένη καραμέλα γάλακτος και κόκκινο βερμούτ. Υλικά που απογειώνουν όλες τις γεύσεις. Φυσικά για ορισμένους οι μέρες αυτές σημαίνουν και ταξίδια για να συναντήσουν αγαπημένους ανθρώπους. Έτσι ήρθε η ιδέα της μπανάνας για top up. Από τα πιο πολυταξιδεμένα φρούτα και από τα πιο αγαπημένα για μικρούς και μεγάλους. Χαρούμενο το νέο έτος γεμάτο υγεία και χαρά. Cheers».

Συνταγή:

  • 50 ml παλαιωμένο ρούμι εμπλουτισμένο με ταχίνι
  • 15 ml αλατισμένης καραμέλας γάλακτος μαγειρεμένη με μπαχαρικά
  • 10 ml γλυκό κόκκινο βερμουτ
  • 90 ml γάλα καρύδας

Παρασκευή:

Όλα μαζί τα ζεσταίνουμε και μετά τοποθετούμε σε ένα ποτήρι . Έπειτα κάνουμε top up με ζεστή κρέμα μπανάνας. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε αποξηραμένη μπανάνα

French 75, σερβίρει ο Νίκος Γινάργυρος

Ο φετινός νικητής του ελληνικού διαγωνισμού World Class Νίκος Γινάργυρος μας φτιάχνει ένα σαμπανιζέ cocktail που ταιριάζει τέλεια με την ημέρα. «Στα εορταστικά τραπέζια συνηθίζεται να υπάρχουν αφρώδεις οίνοι, έτσι είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε αυτό το cocktail με απλά υλικά που πιθανόν να έχουμε και στο σπίτι μας. Τα βότανα του τζιν με το χειμωνιάτικο κυδώνι εναρμονίζονται πλήρως με τις μπουρμπουλήθρες του ξηρού αφρώδες οίνου και μας δίνουν το κατάλληλο ποτό για τις εορταστικές μας στιγμές!».

Συνταγή:

  • 30 ml τζιν
  • 10 ml χυμός από φρέσκο λεμόνι
  • 10 ml σιρόπι κυδωνιού
  • 85 ml σαμπάνια brut 🍾

Παρασκευή:

Σε ένα shaker αναμειγνύουμε το τζιν, το λεμόνι και το σιρόπι κυδώνι και τα χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι flute και απογεμίζουμε με σαμπάνια brut. Γαρνίρουμε με μια φλούδα από λεμόνι.

Mezcal Manhattan, σερβίρει ο Στέλιος Παπαδόπουλος

Ο global ambassador της Jose Cuervo και συνιδιοκτήτης του Barro Negro (νο74 στα World’s best bars) μας φτιάχνει ένα μεξικάνικο Manhattan. «Χειμερινό, elegant, πολυδιάστατο και γενικότερα σταθερή αξία στο κόσμο των cocktails. Σίγουρα οι γιορτές είναι περίοδος της υπερβολής, γι αυτό το λόγο βάλαμε και λίγο μεσκάλ παραπάνω. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ελαφρά καπνιστά χαρακτηριστικά του, σίγουρα θα ταιριάξουν με το τζάκι μετά από ένα πολύ ωραίο dinner».

Συνταγή:

  • 60ml Mezcal Espadin
  • 30ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
  • 2 ριξιές aromatic bitters

Παρασκευή:

Αναδεύουμε όλα τα συστατικά με πάγο σε ένα δοχείο (παγωμένο ιδανικά) για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι Martini/Coupette και αρωματίζουμε με έλαια από φλούδα πορτοκαλιού.

Tip: Κάποιοι το προτιμούν πιο dry άρα θα πρέπει να βάλουμε λιγότερο βερμούτ και άλλοι πιο γλυκό άρα αντίστοιχα βάζουμε περισσότερο.

Buttered Santa, σερβίρει ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης

Ο brand ambassador της Tsaknakis premium brands αλλά και bar manager του Casablanca στην Θεσσαλονίκη μας φτιάχνει ένα ζεστό cocktail με ρούμι. «Το cocktail μου για την Πρωτοχρονιά είναι το Spiced Buttered Santa. Το διάλεξα γιατί είναι ένα cocktail γεμάτο εντάσεις γευστικές, έχει πολλά μπαχαρικά που παραπέμπουν σε Χριστούγεννα. Η έξτρα λιπαρότητα και ζεστασιά προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένας καταναλωτής ειδικά τον χειμώνα. Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε επίδοξο bartender στο σπίτι».

Συνταγή:

  • ½ κιλό βούτυρο
  • 1 λίτρο Plantation Pineapple Stiggins Fancy smokey
  • 15 ml. Giffard Falernum σιρόπι
  • 5 ml. Pimento Dram
  • 25 ml. καυτό νερό

Παρασκευή:

Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα μισό κιλό βούτυρο. Μόλις υγρνθεί, προσθέτουμε ένα στικ κανέλας, ένα κομμάτι γλυκάνισο και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και και προσθέτουμε 1 λίτρο Plantation Pineapple Stiggins Fancy smokey. Για το σερβίρισμα, σε ποτήρι του κονιάκ βάζουμε 100ml. από αυτό το ζεστό μείγμα, 15 ml. Giffard Falernum σιρόπι, 5ml. Pimento Dram και 25ml. καυτό νερό. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού κι ένα αστεροειδή γλυκάνισο.

Brandy Alexander and Tonic, σερβίρει ο Ηλίας Τσιαβλής

Ο bar manager του Peek a Bloom στο κέντρο μας φτιάχνει για την Πρωτοχρονιά ένα ιδιαίτερο highball. «Όσον αφορά τα ποτά παντα τα Χριστουγεννα μας έφερναν στο μυαλό κατι comfort. Είτε ζεστό, ειτε γεμάτο γλυκά βανιλάτα αρώματα με πλούσια υφή. Ειτε Toddies, Blazers ειτε desert εκδοχές ποτών. Στην προκειμένη περίπτωση ένα Brandy Alexander σερβιρισμένο ως Highball με tonic».

Συνταγή:

  • Metaxa 7*
  • Κρέμα Πτι Μπερ
  • Κρεμ ντε Κακαο
  • Μπαχαρικά
  • Τονικ Ανθεων Κερασιας

Παρασκευή:

Σε ένα shaker χτυπάμε τα υλικά εκτός του tonic με ένα ραβδομπλέντερ ή με τη μέθοδο του dry shake και ρίχνουμε στο highball σαρώνοντας καλά. Στην συνέχεια απογεμίζουμε με το τόνικ Άνθεων Κερασιάς.

Ruby velvet, σερβίρει η Μαίρη Ταλαιπώρου

Η Μαίρη είναι bar manager του Nikkei Peruvian resto-bar και Brand ambassador της Schweppes Greece και διάλεξε ένα cocktail με βάση το ρούμι. «Τις γιορτινές ημέρες πάντα τις είχα στο μυαλό μου με έντονες γεύσεις, ωραία χρώματα και φυσικά δεν γίνεται να μην συμπεριλάβω και το ρόδι που παραδοσιακά θεωρείται ότι φέρνει τύχη! Ένα έντονο και γευστικό sour είναι η επιλογή μου και να ευχηθώ σηκώνοντας το ποτήρι μου υγεία, ελπίδα και ο κόσμος να βιώνει αγάπη και καθόλου μοναξιά».

Συνταγή:

  • 50 ml Brugal extra viejo
  • 15 ml χυμός πορτοκάλι
  • 20 ml Sherry px trianna
  • 10 ml Pear oleossacharum
  • 20 ml ασπράδι αυγού
  • Απογέμισμα με Schweppes pomegranate

Παρασκευή:

Βάζουμε όλα τα υλικα σε ενα shaker με πάγο, Χτυπάμε δυνατά και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι highball γεμάτο πάγο. Απογεμίζουμε με Schweppes pomegranate.

Last call, σερβίρει ο Πασχάλης Περιστεράκης

Ο Πασχάλης είναι owner και bartender στο υπέροχο bar της βόρειας Ελλάδας Parrot’s Beak στο Διδυμότειχο και μας προτείνει το Last Call. «Για την Πρωτοχρονιά επέλεξα ένα aperitivo, επειδή όλοι έχουμε φάει και έχουμε πιει πολύ στα οικογενειακά τραπέζια τις γιορτινές μέρες, και χρειαζόμαστε κάτι χαμηλό αλκοολικά,κάτι digestive και ταυτόχρονα κάτι γιορτινό. Ας πιστέψουμε όλοι σε μια καλύτερη χρονιά!».

Συνταγή:

  • 20ml bitter liqueur
  • 20ml τζιν
  • 40ml γλυκό βερμούτ
  • 15ml Majuni botanical spirit

Παρασκευή:

Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά του ποτού με κανέλα και γαρύφαλλο και μετά το κάνουμε milkwash με blue cheese. Αλλίώς μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά σε ένα shaker και να σερβίρουμε.

Knee Socks, σερβίρει ο Φαίδωνας Παπακωνσταντίνου

Τον Φαίδωνα ίσως τον γνωρίζεις από την θητεία του πίσω από την μπάρα του Baba au Rum. Εδώ και μερικούς μήνες μπορείς να τον βρίσκεις πίσω από την μπάρα του Lot 51 και να απολαμβάνεις τα cocktails του. Ένα από αυτά μας προτείνει για την πρωτοχρονιά. «Bourbon, γλυκό βερμούτ, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, λεμόνι και μπαχάρια φιλτραρισμένα μέσα από γάλα. Πρόκειται για ένα καθαρό διαυγές milk punch όπου το γάλα χρησιμοποιείται για να φιλτράρει, να καθαρίσει και να στρογγυλέψει την γεύση του cocktail μας».

Συνταγή:

  • Bourbon
  • Γλυκό Vermouth
  • Δαμάσκηνα
  • Αμύγδαλα
  • Λεμόνι
  • Μπαχάρια

Παρασκευή:

Δημιουργούμε ένα punch με όλα τα υλικά και στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα. Στην συνέχεια φιλτράρουμε το μείγμα ώστε να δημιουργηθεί ένα λείο αποτέλεσμα χωρίς σβόλους και σερβίρουμε. Η γαρνιτούρα που το συνοδεύει είναι δαμάσκηνο μαγειρεμένο με vermouth και bourbon.