ΠΟΤΟ

Dum Spiro Sporo

Αν έπρεπε να ταγκάρεις ένα τραγούδι στον Σπόρο, αυτό θα ήταν μόνο το 'Come Together' των Beatles, γιατί κατά (όχι και τόσο) βάθος θέλει να μας φέρει πιο κοντά.

Οι μπάρες είναι οι κατεξοχήν χώροι για εξομολογήσεις, ιστορίες από την επαρχία της Ισπανίας κι από όμορφα πάρκα που καθαρίζονται το πρωί για να κάτσουν οι κύριοι με τις εφημερίδες τους. Θεωρητικά, όλοι μας μπορούμε να ανοίξουμε ένα μπαρ και να το δούμε να πηγαίνει καλά ή να πηγαίνει άπατο.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να αφήνουμε αυτές τις δουλειές για άτομα σαν τον Δημήτρη, που άνοιξε τον Σπόρο το καλοκαίρι του 2011 στο Χαλάνδρι και μετέφερε σε αυτόν τα ταξίδια, τις εικόνες και τη φιλοσοφία για τη ζωή, την οποία απέκτησε, εχμ, ζώντας.

Ο Σπόρος δεν είναι το πιο περίεργο μπαρ που θα δεις στη ζωή σου, δεν είναι ούτε το πιο συνηθισμένο, αλλά έχει χαρακτήρα. Κι επειδή κάθε παιδί που έχει μεγαλώσει στα 90s και έχει προλάβει να δει ΝΒΑ στη δημόσια τηλεόραση συγκινείται με κάτι τέτοια, αυτή η μπασκέτα που υπάρχει αριστερά στον τοίχο όπως μπαίνεις στο μπαρ, παίρνει την καρδιά σου, την κλείνει σε ένα κουτάκι και τη θάβει μες στο μαγαζί. Ξέρω ότι ακούστηκε λίγο μακάβριο αυτό. Δεν ήθελα.

 

Το όνομα του μαγαζιού έρχεται κατευθείαν από το ‘The Seed’ των Roots που άκουσε ο Δημήτρης τη σωστή στιγμή, δηλαδή τη στιγμή που έψαχνε όνομα για το μαγαζί. Αν και αντρίκεια παραδέχεται ότι πολλές από τις φορές που προσπαθείς να δώσεις κάτι ξεχωριστό, καταλήγεις να κάνεις κάτι στρογγυλεμένο, κάτι που κάπου έχεις ξαναδεί, αυτό που πέτυχε με τον Σπόρο είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

 

Αν μπεις στο Foursquare του μαγαζιού (να μπεις), θα δεις ότι τα πλήθη κατευθύνονται σχεδόν σαν τους κομπάρσους-ζόμπι του Walking Dead, μουρμουρίζοντας ‘Mamarena’ και ‘Irini’s Playground’. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Σπόρος δεν είναι το κλασικό κοκτεϊλάδικο. Αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και καθόλου κοκτεϊλάδικο. Απλά οι μπάρμεν του δεν περνάνε από κάστινγκ με επικεφαλής τον Karl Lagerfeld. Είναι πιο απλά τα πράγματα εδώ. Πιο ανθρώπινα. Και τα κοκτέιλ, ναι, όντως είναι πολύ καλά.

 

Και το σέρβις, έ;

 

Προς το παρόν, η τακτική των happy hours έχει υποχωρήσει, αλλά τα ευχάριστα νέα για τους φίλους του mojito και της caipirinha είναι ότι η τιμή των δύο, οποιαδήποτε μέρα και οποιαδήποτε ώρα είναι κολλημένη στα 5 ευρώ.

Κατά τ’ άλλα, ο μαυροπίνακας είναι ορθά στη θέση του (τα έχουμε πει, δεν είναι όλα τα μαγαζιά για μαυροπίνακες – συμφωνεί και η φίλη Ελεονώρα) και τα κοκτέιλ είναι γραμμένα με τρόπο που παρασύρουν φιλοπερίεργους τύπους σαν εμένα.

 

Θα πρότεινα το ‘I Am Hot’ (ήταν στον διπλανό πίνακα), αλλά δεν θέλω να νομίζεις ότι όλο αυτό είναι προσωπικό.

Το μπαρ δεν προσφέρεται για τζιριτζάντζουλες (παρότι οι gin-rijanjoules είναι κανονικά στο μενού), το προσωπικό κρατάει το ύφος ευθύ και ανθρώπινο και το δίλημμα που μας απασχολεί προς το παρόν είναι ‘να περικυκλώσουμε το μπαρ ή να πάρουμε το χώρο μας έξω στα τραπέζια;’. Θα μου πεις, οι σωστοί τύποι δεν χάνονται σε τέτοια ψευτοδιλήμματα. Τα κάνουν και τα δύο.

 

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)

Μια φορά το μήνα, τα decks του Σπόρου αναλαμβάνει ο Σεραφείμ Τσοτσώνης, ενώ τις βασικές μέρες παίζουν resident djs. Λίγο μετά την κουβέντα για το τι είναι και τι δεν είναι δήθεν και πόσο όμορφα περνάνε οι άνθρωποι στο Λοκρόγιο της Ισπανίας, ο Δημήτρης μου είπε για τα εισιτήρια που έκλεισε για το επόμενο Βέρχτερ και για το καλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ στον Σπόρο.

 

Χωρίς άγχος για βραχυπρόθεσμα deadlines και πλάνα, η επόμενη φάση του Σπόρου είναι αυτή ενός ευέλικτους πολυχώρου, με το έξω κομμάτι να ρίχνει ξεκάθαρα τους ρυθμούς και να βάζει τον καφέ ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι απ’ όσο ήταν μέχρι σήμερα.

 

Γύρω σου, στιλάτα κορίτσια, απ’ αυτά που δεν συναντάς παντού, ωραίος κόσμος, απ’ αυτόν που συναντάς έξω στο Χαλάνδρι, την περιοχή που, δεν ξέρω αν στα έχω πει, αλλά σπάει τα κοντέρ θετικής αύρας-ενέργειας. Και το ‘θετική ενέργεια’ δεν το λέω με τον γνωστό, βασανισμένο τρόπο που έχει συνδυαστεί με τον χυμό. Στο Χαλάνδρι νιώθεις καλά. Τελεία.

 

Δεν πρόλαβα να το πω στον Δημήτρη, αλλά δεν γίνεται να φανταστείς τον Σπόρο σε άλλη περιοχή. Νομίζω ότι δεν μπορείς να τον φανταστείς καν σε άλλο δρόμο εκεί γύρω.

Σπόρος, Κατσουλιέρη 4 (στο Εμπορικό Κέντρο), Χαλάνδρι, τηλ. 210-6844543