HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Εύκολη συνταγή για αφράτη βασιλόπιτα σε 20 λεπτά, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, κάτι που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ήρθε εκείνη η εποχή του χρόνου που η χρονιά αλλάζει γύρω από ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και στο τέλος κάποιος τυχερός φεύγει με το φλουρί. Μήπως, όμως, δεν πρόλαβες ή ξέχασες να πάρεις βασιλόπιτα για να αποχαιρετήσεις σωστά το 2021; Κανένα πρόβλημα, αφού έχω τη λύση για σένα: μία συνταγή που χρειάζεται 20 μόλις λεπτά.

Πάρα πολύ γρήγορη, πάρα πολύ εύκολη και -κυρίως- αφράτη βασιλόπιτα με φοβερή γεύση. Χρησιμοποιώντας πολύ απλά και οικονομικά υλικά θα έχεις ένα εξαιρετικά αποτέλεσμα.

Έτσι, θα μπορέσεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με ένα φοβερό γλυκό λίγο πριν το 2021 δώσει τη θέση του στο 2022. Αν, φυσικά, είσαι από εκείνους τους τυχερούς που θα κάνουν φέτος ρεβεγιόν με παρέα και όχι μόνοι τους.

 

 

Αφράτη Βασιλόπιτα με Γλάσο Καθρέπτη

Εύκολη, γρήγορη, οικονομική και με φοβερή γεύση.

Υλικά

Για τη βασιλόπιτα

  • για τη συνταγή πατήστε εδώ

Για το γλάσο καθρέπτη (mirror glaze)

  • 10 γρ ζελατίνη (6 μικρά φύλλα)
  • 125 γρ νερό
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ κουβερτούρα
  • 30 γρ κακάο
  • 80 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Για την αφράτη βασιλόπιτα

  • για τη συνταγή πατήστε εδώ

Για το γλάσο καθρέπτη

  1. Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
  2.  Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ομογενοποιούμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.
  3. Μεταφέρουμε το γάσο σε μια μικρή κανάτα. Προαιρετικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.
  4. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς.
    *Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δε θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.
  5. Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα. Την αναποδογυρίζουμε και τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας).
  6. Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση. Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.