FOOD & DRINK
SPONSORED

Είναι σχεδόν εθιστικό να βλέπεις το σουσάμι να γίνεται ταχίνι

Μερικές ώρες εκεί που γεννιέται το Μακεδονικό Ταχίνι, είναι αρκετές για να το σεβαστείς και να το αγαπήσεις παντοτινά.

40 γραμμάρια ταχίνι είναι κατά τους διατροφολόγους η ιδανική ποσότητα για να καταναλώσεις την ημέρα. Χωρίς να σε περιορίζουν στο ποια γεύση ταχίνι να επιλέξεις. Γι’ αυτό κι εγώ στο πρωινό μου από την πρώτη ημέρα του #menoumespiti μέχρι και σήμερα, ψήνω μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, βάζω 20 γραμμάρια Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο και 20 γραμμάρια Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, τα μπλέκω μεταξύ τους, κόβω από πάνω μισή μπανάνα σε λεπτές φέτες και έχω ένα σουπερφουντένιο ξεκίνημα στην ημέρα μου.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ημέρα που βρέθηκα παρέα με φίλους δημοσιογράφους, γευσιγνώστες και λάτρεις του φαγητού στα HQ της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου, τους οποίους πιθανότατα ξέρεις περισσότερο από τον Μακεδονικό Χαλβά, το Μακεδονικό Ταχίνι, τα φυστικοβούτυρα και τόοοοσα μα τόσα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι σου. Όχι, η μέρα δεν ξεκίνησε με το αγαπημένο μου πρωινό. Ξεκίνησε όμως με το να συζητάμε μεταξύ μας για το ποιοι είναι οι αγαπημένοι μας γευστικοί συνδυασμοί με το Μακεδονικό Ταχίνι.

Άλλος το αγαπά σκέτο στο ψωμί σαν δυναμωτικό κάθε πρωί, άλλος το μπλέκει μαεστρικά σε διάφορες συνταγές για να δώσει σώμα, γεύση και υπέροχη υφή σε αυτά που ετοιμάζει και άλλος παίρνει ένα μεγάλο κουτάλι και απλά απολαμβάνει μια γεμάτη κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, έχοντας βρει την ιδανική, ποιοτική και τόσο γευστική εναλλακτική στις πραλίνες.

Βρισκόμασταν στην Θεσσαλονίκη και στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι στην αίθουσα συσκέψεων βρίσκονταν τόσα και τόσα αγαπημένα προϊόντα, που κάποτε τα θυμόμασταν μόνο όταν πλησίαζε η Καθαρά Δευτέρα και τώρα τα έχουμε εντάξει με επιτυχία στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Όχι επειδή είναι κάποια μόδα αλλά γιατί έχουμε αντιληφθεί την τεράστια διατροφική αξία που έχει το σουσάμι, το ταχίνι και κατ’ επέκταση ο Μακεδονικός Χαλβάς.

Στη μία άκρη του τραπεζιού βρισκόταν ο κος Λευτέρης Χαΐτογλου, μέλος της ιστορικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης και εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας. Η παρουσία του εκεί ήταν πολύ σημαντική όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά γιατί μετά από λίγες ώρες θα αντιλαμβανόμασταν ότι το πόσο κοντά είναι η οικογένεια στο προϊόν είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αυτή την ποιότητα και τη θέση στη ζωή μας.

Πάμε όμως να δούμε πώς φτιάχνεται το Μακεδονικό Ταχίνι και ποια είναι αυτή η ηδονική διαδικασία που σε κάνει να θες να βουτάς το κουτάλι στο βάζο που θυμίζει αμφορέα.

Όλα ξεκινούν από το σουσάμι. Όχι φυσικά οποιοδήποτε σουσάμι γιατί γνωρίζουμε ότι η πρώτη ύλη είναι εκείνη που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Το σουσάμι που χρησιμοποιείται στο Μακεδονικό Ταχίνι είναι το καλύτερο ποιοτικά σουσάμι ως πρώτη ύλη και εκείνο που έχει τα γευστικά χαρακτηριστικά ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό. Τα επόμενα στάδια είναι που κάνουν τη διαφορά και τοποθετούν το Μακεδονικό Ταχίνι στην κορυφή της πυραμίδας του ανταγωνισμού του.

Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο, από όπου κι αν προμηθεύονται το σουσάμι τους, αρκούνται σε έναν απλό καθαρισμό ή διαλογή του, οδηγώντας σε ένα προϊόν το οποίο δεν παράγεται από 100% σουσάμι. Στη δική μας περίπτωση, αρχικά ελέγχεται η πρώτη ύλη, αφαιρώντας τα προφανή ξένα στοιχεία. Στην συνέχεια πλένεται, αποφλοιώνεται, στεγνώνει, αποστειρώνεται, ψήνεται και επιλέγεται με τη μέθοδο της χρωματοδιαλογής πριν φτάσουμε στο άλεσμα.

 

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα δεν είναι μία απλή διαδικασία και δεν είναι μία διαδικασία που κάνουν όλοι. Ο ανταγωνισμός κάνει επιλεκτικά κάποιες από τις παραπάνω διαδικασίες, χωρίς όμως την αποτελεσματικότητα που έχουμε στο Μακεδονικό Ταχίνι. Και κάπου εδώ είναι που μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας και ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια Χαΐτογλου από την ίδρυσή της το 1924 μέχρι και σήμερα παλεύει για να βελτιώνει συνεχώς το δικό της προϊόν. Με καινοτομίες, τεχνολογίες και επιμονή στην ποιότητα.

Η επεξεργασία του σουσαμιού περιλαμβάνει πολλά στάδια καθαρισμού που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες. Με ήπιο τρόπο και απόλυτο σεβασμό προς τον σπόρο, χωρίς να τον καταστρέφουν ή να τον τραυματίζουν, απομακρύνουν ξένα σώματα όπως χώμα, φύλλα και κλαδάκια.

Δεν είναι σίγουρα αυτό το κείμενο στο οποίο θα παραθέσουμε όλες τις πιστοποιήσεις και τα τεκμήρια ποιότητας. Αρκεί να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε ένα από τα στάδια της παραπάνω διαδικασίας γίνεται με τον πιο εξελιγμένο και ιδανικό τρόπο ώστε το σουσάμι που θα φτάσει στο στάδιο της άλεσης να είναι καθαρό και στην ιδανική του μορφή στο 100%.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο είναι που ξεκινά και η προσωπικά αγαπημένη μου διαδικασία. Γιατί μέχρι τώρα θεωρούσα δεδομένο – παρότι δεν είναι για τόσες και τόσες χώρες και μονάδες παραγωγής – ότι θα είχαμε πλέον καθαρό σουσάμι στα χέρια μας. Αυτό λοιπόν το καθαρό σουσάμι, περνά σε έναν παραδοσιακό όσο και τεχνολογικά άρτιο μηχανισμό. Δύο περιστρεφόμενες μεγάλες πέτρες – που έχουν επιλεγεί για τη δομή και την σύστασή τους και έχουν έρθει από τα παράλια της Μικράς Ασίας – αφήνουν το σουσάμι να περάσει σιγά σιγά σε εκείνο το σημείο που λιώνει και μετατρέπεται σε ταχίνι. Το νέο προϊόν, μέσα από αυλακώσεις, οδηγείται πέρα από τις πέτρες, σε εκείνο το σημείο που θα παστεριωθεί και θα συσκευαστεί.

Στο στάδιο της συσκευασίας είναι η χαρά του OCD, μιας και παρακολουθούσαμε σε μία μακρά λωρίδα παραγωγής, το ταχίνι να μπαίνει στα βάζα – αμφορείς, να κλείνουν τα καπάκια, να μπαίνουν οι ετικέτες και να συσκευάζονται ώστε να φτάσουν στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ και τα σπίτια μας.

Στην εκπομπή Master Chef ακούω τον τελευταίο καιρό έναν όρο που μου αρέσει πολύ. Όταν ένας παίκτης παρουσιάζει στους κριτές ένα πιάτο που είναι μεν νόστιμο αλλά δεν είναι στην ιδανική του μορφή, δεν έχει την απόλυτα σωστή εικόνα, δεν έχει μπει η απαραίτητη προσοχή, πολλές φορές λένε στον παίκτη “φαίνεται ότι δεν έχεις βάλει αγάπη”.

Θα μου πεις είναι πολύ δύσκολο να πεις το ίδιο για ένα προϊόν το οποίο φτάνει συσκευασμένο στο σπίτι σου, σε σχέση με ένα μαγειρεμένο φαγητό. Αλλά αν έμαθα κάτι παραπάνω για το Μακεδονικό Ταχίνι εκείνη την ημέρα, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι στη γραμμή παραγωγής αλλά και οι άνθρωποι της οικογένειας Χαΐτογλου, βάζουν σίγουρα πολλή αγάπη σε αυτό που κάνουν.

Εγώ πάλι βάζω αγάπη στο δικό μου πρωινό. Είπαμε. Με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι και λίγη μπανάνα. Βρες κι εσύ το δικό σου αγαπημένο, γευστικό και θρεπτικό πρωινό.