Unsplash
ΠΟΤΟ

Είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις gin από αρακά;

Επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος gin από αρακά φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο αρακάς ίσως να είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να βρεθεί μέσα στο ποτήρι σου σε μια βραδινή σου έξοδο σε κάποιο μπαρ. Κι όμως, επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία προτείνουν ένα νέο είδος gin από αρακά, το οποίο μάλιστα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το gin που δημιούργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Abertay και του Ινστιτούτου James Hutton ονομάζεται Nadar, το οποίο στα γαλικιανά σημαίνει ‘φύση’, και όπως ανακάλυψαν έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του γνωστού gin.

Και για αυτό ευθύνεται ο αρακάς, ο οποίος έχει τη φυσική ικανότητα να παράγει το άζωτο που χρειάζεται για την ανάπτυξή του, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται ‘βιολογική σταθεροποίηση του αζώτου’. Έτσι, δεν απαιτείται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων που βλάπτουν το περιβάλλον, κάνοντας τον αρακά το ιδανικό όσπριο για την παραγωγή ποτού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του Nadar gin, η γεύση του είναι ακριβώς η ίδια με τα γνωστά gin που ξέρουμε και δεν καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει δημιουργηθεί από αρακά.

Και φυσικά μπορείς να μεθύσεις αν το παρακάνεις.