123RF
FOOD & DRINK

Γιατί ελάχιστα κοκτέιλ έχουν σαν βάση το ιρλανδέζικο ουίσκι

Αναρωτηθήκαμε και ψάξαμε γιατί το πιο παλιό απόσταγμα ουίσκι δεν απαντάται σε πολλά κλασικά κοκτέιλ.

“Στις συνειδήσεις όλων το Irish whiskey έρχεται τρίτο μετά το Scotch και το bourbon,” είχε γράψει ο συγγραφέας και λάτρης των ποτών Kingsley Amis την δεκαετία του 70’. “Όμως το Irish whiskey γενικά είναι υπεύθυνο μόνο για την δημιουργία του Irish coffee.” Αυτό από μόνο του μας κάνει μεγάλη εντύπωση και μιας και είναι μέρες όπου το irish Whiskey έχει την τιμητική του λόγω St. Patrick’s Day, είπαμε να το διερευνήσουμε λίγο παραπάνω.

Τα τελευταία χρόνια, το Irish whiskey έχει αρχίσει να καταλαμβάνει ξανά την θέση που του αξίζει. Για πολλά χρόνια, στις συνειδήσεις των booze lovers ήταν αρκετά χαμηλά και γι’ αυτό ευθύνεται από την μία η μεγάλη αλλά κακής ποιότητας παραγωγή στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης και από την άλλη η κρίση και το κλείσιμο πολλών αποστακτηρίων τις μετέπειτα δεκαετίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ιρλανδέζικο ουίσκι έχει ιστορικές καταβολές και θεωρείται το πιο παλιό καταγεγραμμένο απόσταγμα από σιτηρά. Συγκεκριμένα, το αποστακτήριο του Bushmills είναι το πιο παλιό αποστακτήριο που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία και το πρώτο καταγεγραμμένο σε όλη την Μεγάλη Βρετανία.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του whiskey, από την βόρεια Ιρλανδία από όπου μεταφέρθηκε στην Σκωτία για να γράψει το scotch την δική του μεγάλη ιστορία και μετά ταξίδεψε στην Αμερική όπου το bourbon απέκτησε τον δικό του πολύπλοκο χαρακτήρα. Αν σ’ αρέσει το scotch ή το bourbon, μην ξεχνάς ότι στο γενεαλογικό δέντρο, το Irish θεωρείται ο παππούς και ο προπάππους και των δύο.

123RF

Κι όμως παρά την μεγάλη του ιστορική πορεία, δεν υπάρχουν πολλά cocktails με βάση το Irish. Τα classics χρησιμοποιούν κατά βάση scotch ή bourbon, ενώ πολλές φορές ο χαρακτήρας του Irish θα ταίριαζε πολύ καλύτερα. Το Irish whiskey συνηθίζεται να πίνεται σκέτο, είτε με πάγο είτε με λίγο νερό και γενικά αποφεύγει τις μίξεις με άλλα συστατικά. Η μοναδική στιγμή που έχει ταιριάξει τέλεια με κάτι άλλο είναι στον Irish Coffee και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Όχι επειδή δεν είναι μια ωραία παραλλαγή καφέ, αλλά περισσότερο επειδή δεν θεωρείται cocktail. Όλα τα spirits έχουν το δικό τους iconic cocktail, το Irish whiskey όμως όχι. Το ρούμι έχει το Daiquiri, η tequila έχει την Μαργαρίτα, το bourbon έχει αμέτρητα, το scotch έχει το Rob Roy ενώ ακόμα και το canadian έχει το Toronto.

Το Irish whiskey μπορεί να έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα από όλα τα whiskey αλλά έχει και πολλές μελανές στιγμές στην ιστορία του. Μπορεί στα πρώτα cocktail books όπως εκείνο του Jerry Thomas το 1862 να αναφέρεται σε αρκετά cocktails όμως η πορεία του έκανε τους bartenders που όρισαν τα classic cocktails να μην το προτιμήσουν. Η αμερικανική ποτοαπαγόρευση αλλά και η δημιουργία της Ιρλανδικής δημοκρατίας το 1948 έριξε πάρα πολύ τις εξαγωγές του, ενώ τα αποστακτήρια έφτασαν σχεδόν σε επίπεδα αφανισμού. Όμως σίγουρα έχει παίξει ρόλο και ο χαρακτήρας του σαν απόσταγμα. Η τριπλή του απόσταξη το κάνει απαλό κάτι που όμως φαίνεται να έχει αντίθετο αποτέλεσμα όταν συμμετέχει σε cocktails μιας και χάνεται.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί προτιμούν το Manhattan τους με Ιrish ενώ οι ιδιοκτήτες του βραβευμένου Dead Rabbit παράγουν το δικό τους Ιrish whiskey και το cocktail book τους να είναι γεμάτο από υπέροχα cocktails όπου συμμετέχει το απόσταγμά τους. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο δυναμικά επιστρέφει το Irish στα ποτήρια μας είτε αυτά είναι χαμηλά είτε είναι αυτά του cocktail. Όπως και να έχει, εμείς λατρεύουμε το Irish και θα το τιμήσουμε δεόντως αυτές τις μέρες όπου τρέχει το St. Patrick’s Day.