Shutterstock
ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί μέχρι τώρα έσπαγες τα αυγά λάθος

Το σπάσιμο αυγών δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Δες πώς γίνεται σωστά, εύκολα και με απόλυτη ακρίβεια.

Το σπάσιμο αυγών είναι κάτι που φαινομενικά δείχνει εύκολο, απλοϊκό και συνηθισμένο. Όμως είναι μια διαδικασία από την οποία μπορεί να προκύψει μια βάση για ένα καλό μπέργκερ, μια ιταλική καρμπονάρα ή ακόμα κι ένα απλό αυγολέμονο για να φτιάξεις ένα νόστιμο Δευτεριάτικο πιάτο στην κατσαρόλα σου. Παρακάτω σου δείχνουμε έναν τρόπο για να σπας αυγά χωρίς να πετάγονται τσόφλια και χωρίς να χάνεις ούτε το ελάχιστο από τον κρόκο ή το ασπράδι τους.

Ο σωστός τρόπος (με τα δύο χέρια)

Όταν έφτιαξα για πρώτη φορά στη ζωή μου ομελέτα, θυμόμουν μια σκηνή από το House, όπου ο Dr. House χτυπούσε ένα αυγό στο μέτωπο του και ύστερα με το ένα χέρι το άνοιγε στα δυο και πετούσε το περιεχόμενο του στο τηγάνι. Όταν επιχείρησα να κάνω το ίδιο, με διέκοψε ο άνθρωπος που έφτιαχνε ομελέτες στο πατρικό μου τα προηγούμενα 25 χρόνια (η μητέρα μου), φωνάζοντας «έτσι θα φτιάξεις ομελέτα, κάνοντας κεφαλιές στα αυγά;» και εν τέλει, αποσύρθηκα από την κουζίνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν, έσπαγε αυγά από την κορυφή τους, βλέποντας συχνά ίχνη από τσόφλια να προσγειώνονται στο τηγάνι μου.

Στην πραγματικότητα, ο σωστός τρόπος για να σπας αυγά, πρέπει να περιλαμβάνει πάντα μια επίπεδη επιφάνεια, πάνω στην οποία στοχεύεις να προκαλέσεις μια ρωγμή όχι στην κορυφή (που είναι το πιο ανθεκτικό σημείο του κελύφους του αυγού) αλλά στη μέση του. Σε καμία περίπτωση δε σπας το αυγό σε γωνιώδη επιφάνεια, καθώς το σπάσιμο θα γίνει προς τα μέσα και μαζί με τα τσόφλια θα πέσουν κάτω και κομμάτια από τη μεμβράνη του. Όταν όμως δημιουργήσεις αυτή τη ρωγμή στο κέντρο του αυγού,  στη συνέχεια με τα δυο χέρια πάνω από το πιάτο, θα μπορέσεις εύκολα απομακρύνεις τα δυο ραγισμένα κομμάτια της μεμβράνης, για να προσγειωθεί με ασφάλεια όλο το περιεχόμενο του αυγού στο πιάτο/τηγάνι σου. Bingo.

Ο σωστός τρόπος (με το ένα χέρι)

Αφού κατάφερες ήδη να τα σπάσεις σωστά τα αυγά σου, γιατί να μην το κάνεις με ακόμα περισσότερο στυλ και δεξιοτεχνία: Πάλι με τη γνωστή, επίπεδη επιφάνεια δημιουργείς μια ρωγμή στο μέσο του αυγού και στη συνέχεια με το ένα χέρι μετακινείς τα δύο ραγισμένα κομμάτια, ώστε να ξεπροβάλλει ο χρυσαφένιος κρόκος και το ασπράδι στο μπολ/πιάτο/τηγάνι σου. Για να μην μπερδευτείς και διαλύσεις εν τέλει το αυγό, μπορείς να προπονηθείς, κρατώντας δυο μπαλάκια του πινγκ – πονγκ κι ένα νόμισμα ανάμεσα τους. Πανεύκολο!