123RF
CLASSIC COCKTAILS

Η άγνωστη και περίπλοκη ιστορία της Piña Colada

Ένα από τα διασημότερα κοκτέιλ στον κόσμο, δικαιολογεί απόλυτα τον ντόρο γύρω από το όνομά του.

Ένας bartender θυμάμαι μου είχε πει ότι για εκείνον, η Piña Colada είναι σαν κλιματιστικό για τις θερμές μέρες του καλοκαιριού. Το είχα κρατήσει αυτό, αν και ποτέ δεν ήμουν μεγάλος της θαυμαστής. Όταν όμως έψαξα την περίπλοκη ιστορία της, όταν έμαθα ότι έχει δική της παγκόσμια μέρα και όταν ήπια πραγματικά καλή και αυθεντική Piña Colada, τότε πραγματικά κατάλαβα τι ήθελε να πει και την λάτρεψα.

“Είναι σαν κλιματισμός σε ποτήρι” μου είχε πει και τότε απλά του είχα απαντήσει ότι δεν είμαι fan της καρύδας. Όμως αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας, είναι ότι αποτελεί ένα από τα διασημότερα cocktails στον κόσμο, από τα πιο καλοκαιρινά και ότι διαθέτει μια ιστορία τόσο μπλεγμένη που μάλλον αξίζει ο ντόρος που γίνεται γύρω από το όνομά της. Είναι το ίδιο φημισμένη με την Margarita και το Daiquiri, αλλά το μόνο σίγουρο που ξέρουμε είναι ότι την πρώτη της εμφάνιση την έκανε το 1954 στο Πουέρτο Ρίκο.

Το Caribe Hilton, ένα από τα κορυφαία πολυτελή ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, το Σαν Χουάν, ισχυρίζεται ότι η Piña Colada για πρώτη φορά φτιάχτηκε στο Beachcombers Bar το 1954 από τον μπάρμαν Ramon ‘Monchito’ Marrero. Όταν του ζητήθηκε από τη διοίκηση του ξενοδοχείου να δημιουργήσει ένα signature ποτό που θα αναδείκνυε τις γεύσεις του νησιού, ο Marrero ξόδεψε τρεις μήνες πειραματιζόμενος με εκατοντάδες συνδυασμούς πριν τελειοποιήσει τη γλυκιά, αφρώδη παρασκευή του με ρούμι, κρέμα καρύδας και χυμό ανανά. Τότε ήταν που ο θρύλος του Χόλιγουντ Joan Crawford δήλωσε όταν την δοκίμασε ότι ήταν “καλύτερο και από χαστούκι της Bette Davis στο πρόσωπο.” Σύμφωνα με το Caribe Hilton, ο Marrero δούλεψε για λογαριασμό του ξενοδοχείου για 35 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1989.

Αυτός όμως είναι μόνο ένας από τους ισχυρισμούς που υπάρχουν για την προέλευσή της. Ένας άλλος μπάρμαν που έφτιαχνε ποτά στο Caribe Hilton, ισχυρίστηκε ότι αυτός εφηύρε το δροσερό, κρεμώδες κοκτέιλ. Ο Ισπανός Ricardo Gracia δήλωσε στο περιοδικό Coastal Living το 2005 ότι μια απεργία το 1954 τον εμπόδισε να σερβίρει το δημοφιλές cocktail με ρούμι, κρέμα καρύδας και θρυμματισμένο πάγο. Αναγκασμένος να αυτοσχεδιάσει, ο Gracia έριξε το ποτό σε έναν άδειο ανανά. Όταν αντιλήφθηκε ότι η προστιθέμενη γεύση από το φρούτο το έκανε να ξεχωρίζει, ο Gracia είπε ότι πρόσθεσε φρεσκοτριμμένο πάγο και ανανά στο συνδυασμό ρουμιού με κρέμα καρύδας για να δημιουργήσει έτσι την Piña Colada, που σημαίνει ‘μεθυσμένος ανανάς’ στα ισπανικά.

123RF

Αν νομίζεις όμως ότι οι ιστορίες και οι ισχυρισμοί τελείωσαν, τότε έχουμε άλλη μια για σένα. Δύο μίλια δυτικά από το Caribe Hilton στην Παλιά Πόλη της πρωτεύουσας, ένα άλλο hot spot της Σαν Χουάν ισχυρίζεται ότι είναι ο τόπος γέννησης της Piña Colada. Το εστιατόριο Barrachina άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και γρήγορα απέκτησε φήμη για τη παέγια του. Σε ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική, ο Ισπανός αρχιμάγειρας και ιδιοκτήτης Pepe Barrachina έπεισε τον Ramon Portas Mingot, έναν Ισπανό ανατολίτη που έγραφε βιβλία κοκτέιλ και εργάστηκε στα κορυφαία μπαρ του Μπουένος Άιρες, να εγκαταλείψει την Αργεντινή και να γίνει μπάρμαν στο εστιατόριό του στο Πουέρτο Ρίκο. Όπως πιστοποιείται από μαρμάρινη πλάκα έξω από την είσοδο του εστιατορίου, το εστιατόριο Barrachina ισχυρίζεται ότι ο Mingot δημιούργησε την πρώτη Piña Colada το 1963.

Ορισμένοι συνδέουν την δημιουργία της με τον πειρατή του Πουέρτο Ρίκο του 19ου αιώνα Roberto Cofresi, ο οποίος λέγεται ότι ενίσχυσε το ηθικό των ανδρών του, δίνοντάς τους ένα ποτό από λευκό ρούμι, χυμό ανανά και γάλα καρύδας. Όπως όμως γνωρίζουμε, το ρούμι, ο ανανάς και η καρύδα, αναμειγνύονταν σχεδόν από την στιγμή που άρχισε να αποστάζεται το ρούμι και πως το όνομα Piña Colada έχει αναφερθεί σε κάποιο ταξιδιωτικό περιοδικό που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1922. Η συγκεκριμένη ωστόσο συνταγή δεν περιείχε καρύδα και μάλλον θα λέγαμε ότι ήταν ένα Daiquiri με ανανά το οποίο σερβίρονταν σε ψηλό ποτήρι. Το σίγουρο είναι ότι η Piña Colada έγινε διάσημη όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπήκε στα tiki bars. Εκεί, ο Trader Vic και ο Don The Beachcomber συνέβαλαν στην εξάπλωση του cocktail σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Το 1978 η Piña Colada ανακηρύχθηκε το εθνικό ποτό του Πουέρτο Ρίκο και το επόμενο έτος μπήκε για τα καλά στην ποπ κουλτούρα από έναν σχετικά άγνωστο τραγουδιστή ο οποίος έγραψε και τραγουδησε το ‘Escape’. Το όνομά του Rupert Holmes και το τραγούδι έγινε νούμερο ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες το Δεκέμβριο του 1979, ενώ διάσημο είναι με τον τίτλο ‘The Piña Colada Song’. Άλλωστε τούτο το cocktail διαθέτει και δική του παγκόσμια ημέρα η οποία γιορτάζεται στις 10 Ιουλίου.

Αν τώρα θες να δροσιστείς και να πιεις μια Piña Colada, θα σου παραθέσουμε την συνταγή του Caribe Hotel. 2 μεζούρες ρούμι, 1 μεζούρα κρέμα καρύδας, 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος, 6 μεζούρες φρέσκο ​​χυμό ανανά και 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένο πάγο. Ανακατέψτε ρούμι, κρέμα καρύδας, κρέμα γάλακτος και χυμό ανανά σε μπλέντερ. Προσθέστε πάγο και αναμείξτε για 15 δευτερόλεπτα ακόμα. Σερβίρετε σε γυάλινο ποτήρι και γαρνίρετε με φρέσκο ​​ανανά και κεράσι. Καλή απόλαυση!