ΠΟΤΟ

Η Odori vermuteria γεμίζει με αρώματα το κέντρο της Αθήνας

Το ολοκαίνουργιο μαγαζί του κέντρου που σε ταξιδεύει μέσα από το vermouth στα βάθη της ιταλικής κουλτούρας.

To 1786 o Antoni Bendetto Carpano δουλεύει σαν βοηθός σε ένα μικρό wine bar στην Piazza Castello του Τορίνο και δημιουργεί την δική του συνταγή αρωματικού κρασιού με γλυκό κρασί μοσχάτο και 30 αρωματικά βότανα. Το ονόμασε wermut που στα Γερμανικά σημαίνει Αρτεμισία. Αυτό το Vermouth δεν έγινε απλά διάσημο σε όλο το Δουκάτο αλλά ήταν η αφορμή για να ονομαστεί μια ολόκληρη κατηγορία ποτών”. Πίσω στο σήμερα, αυτή είναι μια ιστορία που μπορείς να διαβάσεις στον κατάλογο του Odori Vermuteria di Atene, το πρώτο bar τέτοιου είδους στην χώρα. Και πίστεψέ έχει πολλές ακόμη ιστορίες να διηγηθεί αυτό το μαγαζί και πολλούς ακόμα λόγους για να σε εκπλήξει.

 

Άνοιξε σε ένα από τα πιο όμορφα περάσματα του ιστορικού κέντρου. Πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος στον πεζόδρομο που ενώνει την Πραξιτέλους με την Ευριπίδου. Η περατζάδα από το πρωί γνωρίζει την αποθέωση της και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάτσεις πολλές φορές για φωτοσύνθεση σε αυτόν τον βοτανικό κήπο.

 

Μην παραξενεύεσαι που σου λέω για βοτανικό κήπο για αυτό ακριβώς είναι το concept του μαγαζιού που έφτιαξε η Nine Design. Μία vermuteria όπου στεγάζεται μέσα σε έναν κήπο και μπορείς κάθε στιγμή να πιάσεις ένα βότανο και να δημιουργήσεις ένα vermouth. Πουλάκια, ζεστά χρώματα, στον τοίχο πράσινα φύλλα και πολλά πολλά αρώματα. Άλλωστε αυτό σημαίνει και το όνομα του μαγαζιού. Odori στα ιταλικά σημαίνει αρώματα και μια vermuteria θεωρεί σαν κεντρική της αίσθηση την όσφρηση μιας και το vermouth είναι κρασί αρωματισμένο με βότανα.

 

Αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει ο Θανάσης, ο Λευτέρης, ο Γιώργος και ο Μανώλης. Οι τρεις πρώτοι γνωστοί σεσημασμένοι και σίγουρα έχεις πιεί ποτό μαζί τους είτε στο Theory στο Χαλάνδρι, είτε στο Clumsies στο κέντρο, είτε στο Palmitas, το πρώτο pop up bar της χώρας. Ο τέταρτος είναι ο περσινός νικητής του ελληνικού World Class και ανάμεσα στους 6 κορυφαίους bartenders του κόσμου. Το μεράκι που έχει κάθε ένας από τους τέσσερις του βγαίνει απίστευτα σε κάθε ένα προϊόν που σου προσφέρουν.

 

Αν ξεκινήσουμε με τον κατάλογο που έφτιαξε ο Μανώλης ίσως να μην τελειώσουμε ποτέ. Γοητευτικός σε σημείο που δεν ξεκολλάς από πάνω του. Κάθε σελίδα έχει και μια ιστορία, κάθε cocktail και μια γευστική έκρηξη. Μπορείς να ξεκινήσεις με τα 6 aperitivo στα οποία θα δεις τα πρώτα στοιχεία μαγείας που έχει ο κατάλογος. Μετά θα πας στα 5 κλασσικά cocktails τα οποία μπορεί να γίνουν και αρκετά ανορθόδοξα, μιας και σε εκείνες τις version το vermouth είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι σε μια vermuteria. Μετά θα πέσεις πάνω σε mojito, old fashioned, gimlet και άλλα γνωστά cocktails που όμως έχει περάσει από πάνω τους λίγη από την odori μαγεία.

 

Δεν θα μπορούσε αυτός ο κατάλογος να μην έχει signature επιλογές. 8 cocktails βασισμένα σε 8 βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται για να αρωματιστούν vermouth. Εγώ για αρχή δοκίμασα το Santa Marta με rum, allspice σιρόπι και σπιτικό vermouth με κεράσι. Πίνεις την πρώτη γουλιά και προσπαθείς να καταλάβεις από που σου ήρθε όλη αυτή η πανδαισία γεύσεων. Κάπου εκεί σκέφτεσαι ότι μπορεί το vermouth που τόσο υποτιμούσες να γίνει το αγαπημένο σου ποτό.

 

Στην τελευταία σελίδα του καταλόγου θα βρεις την ιστορία του Negroni και μέσα από σαγηνευτικές επιλογές θα οδηγηθείς στο να δημιουργήσεις την δικιά σου παραλλαγή. Αν κάτσεις στην μπάρα του Odori δεν θα πιεις απλά ευχάριστα ποτά αλλά θα μάθεις και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Ιστορίες ποτισμένες με κρασί, ιταλική μαεστρία και πολλά αρώματα.

 

Αυτή την ιταλική μαεστρία στο Odori δεν βγαίνει μόνο στα cocktails του αλλά και στο φαγητό που προσφέρει. Σαλάτες, panini sandwich, ποικιλίες εξαιρετικών τυριών και αλλαντικών, bruschetta, pasta και φυσικά pizza. Βασικά είναι κρίμα να μην μπορώ να σας μεταφέρω την απίστευτη γεύση αυτής της απόλυτα αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας. Ψημένη μόλις για δύο λεπτά σε ξυλόφουρνο, υπέρ τραγανή ζύμη, ολόφρεσκα ντομάτα, ζουμερή μοτσαρέλα και φρέσκια ρόκα. Ότι πιο κοντινό έχεις δοκιμάσει στο κέντρο της Αθήνας που σε ταξιδεύει στον ιταλικό νότο.

 

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα ζυμαρικά του που κι αυτά ζέχνουν Ιταλία με τα lasagna φούρνου που συνοδεύονται με μοσχάρι ραγού να είναι το trademark του μαγαζιού. Στο τέλος θα κλείσεις με semifreddo fragola  για γλυκό. Σε κάθε μπουκιά γουρλώνεις τα μάτια σου. To menu έχει επιμεληθεί ο Walter Speranza, ενώ chef είναι ο Αλβέρτο Σιμιλλίδης.

 

Όλα αυτά στην καρδιά της Αθήνας. Ένα μαγαζί που θα σου ξεκινήσει την μέρα, θα σου φτιάξει το σωστό aperitivo για μετά την δουλειά και θα σου προσφέρει εξαιρετικά cocktails το βράδυ. To Odori είναι ένα concept μοναδικό και όλα αυτά που προσφέρει σε ταξιδεύουν στην καρδιά της ιταλικής κουλτούρας. Γεύσεις, εμφάνιση και πολλά πολλά αρώματα. Odori Vermuteria di Atene.

 

 

Odori Vermuteria Di Athene, Σκουλενίου 2, Αθήνα