FOOD & DRINK

Η πραγματική ευτυχία για τον Αλέξανδρο Φιωτάκη

Το να μοιράζεις την ζωή σου ανάμεσα σε μια πολυεθνική και ένα barbershop δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να σου δώσει πραγματική ευτυχία

Τα μαγαζιά, είτε πρόκειται για bars, είτε για barber shops, τα οποία έχουν γίνει με περίσσιο μεράκι τα ξεχωρίζεις από μακριά. Φαίνεται σε κάθε μικρή τους λεπτομέρεια. Ένα τέτοιο είναι και το Barberia 1930 του Αλέξανδρου Φιωτάκη στον Φάρο Ψυχικού. Εκεί τον συνάντησα για να μου μιλήσει για το τι σημαίνει για εκείνον πραγματική ευτυχία και πως τα καταφέρνει με την τα διπλά εγχειρήματα και την διπλή ζωή που κάνει.

Μόλις μπαίνεις μέσα στο Barberia 1930 νιώθεις έναν αέρα άλλης εποχής να κυκλοφορεί στον χώρο. Ίσως να φταίει το ξύλο, ίσως να φταίει το μάρμαρο, ίσως και τα μπουκάλια Dewar’s στην μικρή μπάρα να παίζουν και τον δικό τους ρόλο. Σίγουρα όμως μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όλη αυτή την ατμόσφαιρα έχει ο Αλέξανδρος Φιωτάκης ο οποίος οραματίστηκε έναν χώρο που θα συναντιούνται οι άντρες και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ανέβηκα τα σκαλιά και τον συνάντησα στον prive χώρο του barber shop και εκεί ξεκινήσαμε την συζήτηση για όλα αυτά.

“Μετά τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, υπήρχε πάντα μέσα στο μυαλό μου, η ανάγκη για κάτι δικό μου. Από το 2004 εργάζομαι σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κορυφαίες στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται. Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να αναζητά το κάτι περισσότερο από αυτό που μπορώ να κάνω, με ότι κι αν είχα ασχοληθεί. Η ιδέα έρχεται πριν 2 χρόνια, όταν πλέον ένιωθα έτοιμος να επιχειρήσω. Όλα συμβαίνουν σε μία στιγμή, κατά την οποία συνειδητοποιείς ότι μπορείς να διαθέσεις το χρόνο που περισσεύει, την ενέργεια σου, αλλά και την επένδυση που απαιτείται. Υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή βρήκα στον αδερφό μου Γιάννη. Το πιστέψαμε μαζί και τελικά το αποφασίσαμε. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο αποκλειστικά για άνδρες. Ένα χώρο, στο οποίο θα μαζεύονται οι φίλοι και θα περνάμε ευχάριστα, θα πίνουν ένα ποτό και θα απολαμβάνουν μία ξεχωριστή εμπειρία περιποίησης. Συγκεντρώσαμε όλες τις αναμνήσεις μας από το κουρείο της γειτονιάς που μεγαλώσαμε και τις ντύσαμε με ένα τρόπο σύγχρονο. Θέλαμε να δώσουμε στους φίλους μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βρήκαμε τους καλύτερους συνεργάτες και παρουσιάσαμε μία διαφορετική πρόταση στο χώρο των barbershops. Νιώθω πολύ υπερήφανος για το αποτέλεσμα”. Και όντως το Barberia 1930 είναι ακριβώς αυτό. Ένας χώρος παραδοσιακός όπου ο κάθε άντρας νιώθει οικεία και κάθε στιγμή αποτελεί εμπειρία.

Όμως ο Αλέξανδρος δεν είναι μόνο ιδιοκτήτης του Barberia 1930. Εδώ και αρκετά χρόνια δουλεύει σε πολυεθνικές και όπως μας τόνισε δεν έκανε το επιπλέον βήμα για να ξεφύγει αλλά για να συμπληρώσει την ζωή του. “Η ημέρα μου ξεκινάει στις 7:30 και μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνω τον κάθε ρόλο μου στο χρόνο που του αναλογεί. Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, η ενέργεια πολλαπλασιάζεται. Όταν έχεις ανθρώπους να σε πιστεύουν, τότε δεν υπολογίζεις την κούραση. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές πίεσης. Η προσπάθεια είναι διπλή, αλλά και η ικανοποίηση. Κι αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίζω. Το πρωί κάνω μία δουλειά που με γεμίζει. Νιώθω δυνατός και αποτελεσματικός. Η εταιρεία που εργάζομαι το πρωί έχει μία σπουδαία ομάδα. Το καλύτερο ίσως εργασιακό περιβάλλον που έχω βρεθεί. Στο μαγαζί βρίσκομαι από το απόγευμα, όπου εκεί συναντώ μία άλλη εξαιρετική ομάδα. Κάθε φορά που μπαίνω, βλέπω μεγάλα χαμόγελα από ανθρώπους που πραγματικά εκτιμώ. Νιώθω πολύ τυχερός που βρίσκονται μαζί μου. Η προσπάθεια είναι συνολική, αλλά και η ικανοποίηση επίσης”.

Και κάπου εκεί, αφού γεμίσαμε τα ποτήρια μας με Dewar’s και τσουγκρίσαμε τον ρώτησα τι είναι ευτυχία. Γενικά και για εκείνον προσωπικά. Πως όλη αυτή η διπλή προσπάθεια τον φέρνει πιο κοντά σε ότι έχει φανταστεί σαν ευτυχία “Η ευτυχία είναι κάτι πολύ προσωπικό. Εμένα με γεμίζει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου. Με γεμίζει χαρά το τελικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο όταν όλα πάνε καλά, αλλά και όταν δεν πάνε. Στα 39 μου, έχω μάθει να αξιολογώ και να επαναπροσδιορίζω τα δεδομένα κάθε φορά. Η ευτυχία μου είναι οι στιγμές που μοιράζομαι τις σκέψεις μου, τις αγωνίες, τις προσπάθειες, τις εικόνες της ζωής μου. Είναι εύκολο να κατακτήσεις την ευτυχία, αρκεί να βρεις τους σωστούς ανθρώπους να την μοιραστείς. Κι εγώ νιώθω ότι τους έχω”.

Όπως σου είπα και πριν αυτό το barber shop δεν μοιάζει με κανένα άλλο και ένα από τα στοιχεία που βοηθούν σε αυτό είναι η μικρή μπάρα που διαθέτει και είναι γεμάτη με Dewar’s τα οποία μόνο διακοσμητικά δεν είναι “Στο μπαρ του μαγαζιού λέγονται όλα τα νέα της ημέρας, όλες οι σκέψεις για το μέλλον και όλοι μας οι προβληματισμοί. Εκεί τσουγκρίζουμε το ποτό μας κι ευχόμαστε «στην υγειά μας». Όλη η ουσία της κεντρικής μας ιδέας διαδραματίζεται σε αυτό το σκηνικό γεμάτο θετική αύρα, υπέροχα αρώματα και ρυθμούς ιταλικής μουσικής. Από το μπαρ-υποδοχή ο κάθε μας πελάτης ξεκινάει και ολοκληρώνει την εμπειρία του στο Barberia 1930”. Εκεί είναι επίσης όπου ζει την αγαπημένη του στιγμή της ημέρας “Ίσως είμαι πιο κοντά στο κλείσιμο του μαγαζιού. Στο σημείο αυτό κλείνουν οι βασικές υποχρεώσεις της ημέρας και απολαμβάνω πραγματικά τους φίλους του μαγαζιού μας, αλλά τους συναδέλφου μου. Έχουμε περιποιηθεί αρκετό κόσμο μέσα στην ημέρα, έχουμε ζήσει άλλη μία ευχάριστη μέρα”.

Ο Αλέξανδρος και το Dewar’s μοιάζουν πάρα πολύ. Όπως ακριβώς ο Αλέξανδρος για να κατακτήσει την ευτυχία κάνει διπλή προσπάθεια, έτσι και το Dewar’s για να φτάσει σε αυτή την μεστή και υπέροχη γεύση του περνάει από διπλή παλαίωση. “Το Dewar’s είναι το ποτό που πραγματικά χαρακτηρίζει τη δική μου ζωή, αλλά και τη ζωή του Barberia 1930. Βρήκαμε το ποτό που μπορεί να δείξει την επιπλέον προσπάθεια μας για το άριστο αποτέλεσμα. Το Dewar’s είναι η γεύση που αφήνουμε στους πελάτες μας κάθε βράδυ”. Και αυτή η γεύση της διπλής παλαίωσης του blend είναι που σου μένει στο μυαλό μετά από κάθε σου γουλιά. Είναι αυτή η γεύση που σε κάθε γουλιά, όταν κλείνεις τα μάτια και αναλογίζεσαι την ημέρα βλέπεις καθαρά.