FOOD & DRINK

Η πρώτη γεύση Χριστουγέννων έρχεται από μια ανανεωμένη Αθήνα

Μία δική μας πρόταση για τις ημέρες των γιορτών. Γιατί η πόλη μας άλλαξε πρόσωπο σε μερικά σημεία που θεωρούνταν ξεχασμένα.

Πόσες φορές έχει περάσει από κάποιο σημείο της πόλης μας και έχεις γυρίσει το βλέμμα γιατί βλέπεις εγκατάλειψη; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν το ίδιο αυτό σημείο αν απλά του δίναμε λίγη ζωή; Στοές, στενά της πόλης, διαδρομές που άλλοτε είχαν ένα δικό τους ξεχωριστό φως και τώρα έχει σβήσει. Σε αυτά ακριβώς τα σημεία θα πάμε βόλτα αυτές τις μέρες.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το This is Athens του δήμου Αθηναίων σε προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή, για να γνωριστούμε απ’ την αρχή σε μία μοναδική διαδρομή στο κέντρο της πόλης.

 

Μια νέα διαδρομή χαράζεται στην Αθήνα, μια διαδρομή που ενώνει δύο νέα σημεία συνάντησης. Πλατεία Θεάτρου και Στοά Εμπόρων. Με τη δική τους ιστορία και οι δύο, έρχονται να μας τη θυμίσουν και να μας δείξουν το νέο τους πρόσωπο. Δύο σημεία αγαπημένα, δύο σημεία που βλέπεις σε τόσες και τόσες φωτογραφίες στο Instagram, σε τόσα αφιερώματα στα μέσα. Δύο σημεία που με τεράστια χαρά βλέπουμε να ζωντανεύουν για να κάνουν την Αθήνα μας ακόμα πιο όμορφη, ακόμα πιο γιορτινή. Πιο ευρωπαϊκή αν θέλεις.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς; Να πάμε μία από αυτές τις δύο ημέρες από τις 12 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα. Να συστηθούμε με τους ανθρώπους που επέλεξαν να δείξουν εκεί τη δουλειά και το έργο τους, συμμετέχοντας στις δράσεις αστικής αναζωογόνησης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το άνοιγμα 7 καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου και 8 καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων, μέσω της χρηματοδότησης του δήμου Αθηναίων και της σύμπραξης This is Athens & Partners. Για να ξέρεις μάλιστα τι είναι αυτό, θα σου πούμε ότι μέσω της σύμπραξης This is Athens & Partners, ο δήμος Αθηναίων ενώνει δυνάμεις με ιδιωτικούς φορείς για την ενίσχυση της εικόνας της πόλης, υλοποιώντας αναπτυξιακές και προωθητικές δράσεις που καθιστούν την Αθήνα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

 

Τα σημεία αυτά λοιπόν γεμίζουν ξανά με κόσμο, παίρνουν ζωή, έχοντας καινούργιες ιστορίες να διηγηθούν. Και με αυτή την αφορμή, είμαστε όλοι καλεσμένοι σ’ ένα εορταστικό διήμερο παράλληλων δράσεων, ώστε να δούμε από κοντά την αλλαγή που συντελείται, να πάρουμε τους φίλους μας, τα παιδιά μας και να κατεβούμε ξανά στο Κέντρο, να ζήσουμε την Αθήνα στα σημεία.

Δίνοντας ραντεβού στην εμβληματική Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, θα κάνουμε μια βόλτα στα 8 νέα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Νέοι άνθρωποι, με όρεξη και μεράκι, ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και μας δείχνουν τη δουλειά τους –ιδιαίτερα χειροποίητα αντικείμενα και διακοσμητικά είδη από ανακυκλώσιμα υλικά– με έμφαση στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος. Ανταλλάζουμε ευχές και τις κρεμάμε στο διαδραστικό installation στο εσωτερικό της στοάς και βάζουμε τη δική μας σφραγίδα σε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες από ανακυκλώσιμα υλικά. Χαζεύουμε την έκθεση ζωγραφικής της Αργυρώς Παπαθανασίου ενώ απολαμβάνουμε ένα μασάζ κεφαλής και χεριών, βλέποντας σε οθόνες τι συμβαίνει στην Πλατεία Θεάτρου και ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδρομή.

Αν επιλέξουμε να πάμε με τα πόδια, θα ανακαλύψουμε ιστορικά, πολιτιστικά και «γευσιγνωστικά» μυστικά με τον Κωνσταντίνο Καλφακάκο ή θα περπατήσουμε με τους εθελοντές του This is My Athens, που θα μας δείξουν τη «δική» τους Αθήνα μέσω μιας διαδραστικής περιήγησης. Αν επιλέξουμε να πάμε με ποδήλατο, θα ανεβούμε σε ένα από τα ξύλινα ποδήλατα της COCO-MAT bike, για να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη!

 

Στην Πλατεία Θεάτρου θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, ειδικά σχεδιασμένες από τις ομάδες που λειτουργούν καταστήματα εκεί. Να αποκτήσουμε τη δική μας τσάντα This is Athens με εκπτωτικά κουπόνια για αγορές προϊόντων και εμπειριών από τα καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου και της Στοάς Εμπόρων, να ακούσουμε soul και funk d.j. sets από τους Rugrat & Joseph και την DJ Kafka, να γνωρίσουμε καλλιτέχνες από την αθηναϊκή hip-hop σκηνή, να παρακολουθήσουμε διαδραστικά installations και graffiti painting, να χορέψουμε σε ρυθμούς swing και rock ‘n’ roll, να δούμε το stand-up act, και τόσα ακόμα!

Μπες στο polis2.thisisathens.org για να δεις το αναλυτικό πρόγραμμα. Αλλά ακόμα σημαντικότερα, έλα να μας συναντήσεις σε αυτές τις πολύχρωμες διαδρομές στο κέντρο της πόλης μας το Σάββατο και την Κυριακή.

Θα είμαστε όλοι εκεί.