ΠΟΤΟ

Η βραδιά του τελικού του World Class, η βραδιά του Τεό Σπυρόπουλου

Ποιο Ρίο και ποιος τελικός του Μουντιάλ; Στην Αθήνα έγινε ο τελικός των τελικών και είχε άρωμα ελληνικό.

Το απόγευμα της 27ης Μαίου ήταν πολύ ξεχωριστό για το κέντρο της πόλης. Στον πεζόδρομο της Ερμού στο Γκάζι είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος από νωρίς. Κι αυτό γιατί ο διήμερος ελληνικός τελικός του World Class πλησίαζε στην κορύφωσή του, πλησίαζε στην τελική του δοκιμασία. Επί δύο ημέρες 12 φιναλίστ προσπάθησαν να πείσουν τους κριτές για τις δεξιότητες, την εφευρετικότητα και το στιλ τους στην προετοιμασία των cocktail. Προσπάθησαν να αγγίξουν το όνειρο στον μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο θεσμό στο χώρο του bartending παγκοσμίως.

 

 

Αλλά θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή της βραδιάς. Τότε που κατηφόριζα τον πεζόδρομο από το Θησείο. Ο κόσμος έκανε τη βόλτα του σε μια από τις πιο ήσυχες μεριές της πόλης, εγώ είχα στα αυτιά το “Are you gonna be my girl” των Jets να δίνει παλμό και όσο πλησίαζα προς το νούμερο 152 της Ερμού η ατμόσφαιρα μύριζε τελικό.

 

Το ONEMAN ήταν εκεί για να ζήσει από πρώτο χέρι την εμπειρία μίας πλατφόρμας μέσα από την οποία bartender από όλο τον κόσμο εκπαιδεύονται, γνωρίζουν νέες κουλτούρες, ανταλλάσσουν απόψεις και δοκιμάζουν νέους τρόπους για να πάνε την τέχνη του mixology ακόμα ένα βήμα παραπέρα.

 

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τους πιο ταλαντούχους bartender αυτής της χώρας, όχι απλά να διαγωνίζονται αλλά να δημιουργούν, να διασκεδάζουν και να αλληλεπιδρούν.

 

Είναι πολύ ωραίο να αισθάνεσαι ότι είσαι μέρος μιας γιορτής.

Ας πούμε όμως λίγα περισσότερα πράγματα για τον διαγωνισμό. Γιατί οι φιναλίστ μπορεί να ήταν αρχικά 12. Αλλά μετά τις δοκιμασίες της πρώτης ημέρας, έμειναν τέσσερις.

 

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με την δοκιμασία “Bartender/Barchef” στην οποία οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα ταίριαζε αρμονικά με τα πιάτα που παρουσίασε για τις ανάγκες της δοκιμασίας αυτής, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Chef, Νίκος Καραθάνος.

 

Για να συνεχίσουν με το “Cocktails against the clock”, μια κλασική πλέον δοκιμασία ταχύτητας, όπου οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν 6 cocktail σε χρόνο λιγότερο από 8 λεπτά.

 

Η πρώτη μέρα έκλεισε με το “Theatrical and Stars – Signature T10 Martini”. Οι bartender κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους Martini με Tanqueray No. TEN®, εμπνευσμένο από μια ταινία της επιλογής τους από τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

 

Τη δεύτερη ημέρα λοιπόν ανακοινώθηκαν οι τέσσερις φιναλίστ. Τους κυρίους Νίκο Αρσλάνογλου (Soulshakers bar services, Θεσσαλονίκη), Στέφανο Δραγανιδάκη (The Dalliance House, Αθήνα), Βασίλη Κυρίτση (The Gin Joint, Αθήνα) και Τεό Σπυρόπουλο (Tailor Μade, Αθήνα).

 

Οι οποίοι κλήθηκαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Mystery Box. Ένα σφραγισμένο κουτί, που ανοίγοντας το αποκαλύφθηκαν κάποια συστατικά. Οι bartender έπρεπε να επιλέξουν έως και πέντε συστατικά από το κουτί συνδυασμένα με το spirit της επιλογής τους από τα Reserve Brands της Diageo και να δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους cocktail.

 

Ο David Rios, παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2013, ο Dennis Zoppi, Ιταλός World Class Bartender και δεύτερος στον κόσμο για το 2012 και ο Barrie Wilson, Global Trade Ambassador των Reserve Brands της Diageo, ένας από τους εμπνευστές της παγκόσμιας πλατφόρμας του World Class είχαν το δύσκολο έργο να διαλέξουν το καλύτερο.

 

Και το έκαναν αναδεικνύοντας το “Dinner with Mr. Suzuki” του Τεό Σπυρόπουλου σε καλύτερο cocktail του διαγωνισμού δίνοντάς του την υψηλότερη βαθμολογία. Αλλά και τον τίτλο του νικητή και εκπροσώπου της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class για το 2014 στον Τεό Σπυρόπουλο.

 

Το τέλος της βραδιάς βρήκε τον Τεό να ονειρεύεται μια ακόμα μεγαλύτερη διάκριση. “Είμαι περήφανος που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class στη Μεγάλη Βρετανία και υπόσχομαι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό”. Μια σημαντική βραδιά για τον Τεό, ένα τόσο σημαντικό βράδυ για εμένα στο κλείσιμό του, ένα βράδυ που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες bartender μπορούν όχι μόνο να αγγίξουν το όνειρο αλλά και να το κάνουν δικό τους.

Καλή επιτυχία Τεό. Φέρε την κούπα στον ελληνικό λαό