ΠΟΤΟ

Η Χριστίνα Δαλιάνη λατρεύει να πίνει Bloody Mary

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας μιλήσαμε με μια bartender η οποία λατρεύει τα κλασσικά cocktails και απεχθάνεται τους τσακωμούς ζευγαριών στην μπάρα.

Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις συνηθίσει να βλέπεις πίσω από την μπάρα μια γυναίκα. Σου φαίνεται παράξενο, ασυνήθιστο και ξένο στο μάτι. Κι όμως έχεις άδικο, αφού οι γυναίκες bartenders έχουν αρχίσει να κατακτούν τις αθηναϊκές και όχι μόνο μπάρες με μεγάλη χάρη μα πάνω από όλα με μεγάλo πείσμα να πετύχουν σε όλα τα επίπεδα. Μία από αυτές είναι η Χριστίνα Δαλιάνη, bar manager του Bella Vespa και μια από τις πιο νεαρές bartenders του χώρου.

Μιλήσαμε με την Χριστίνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και ένα event το οποίο θα μαζέψει μερικές από τις πιο γνωστές γυναίκες bartenders πίσω από την μπάρα του Noel στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότερα θα μας πει η ίδια η Χριστίνα για αυτό αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Συγκεκριμένα όταν εκείνη ήταν 18 χρονών και μόλις είχε μπει στον χώρο με το promotion γνωστών εταιριών ποτών. Τότε ήταν η πρώτη της επαφή με τα spirits και κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με το bartending “Είμαι αρκετά κοινωνική και μου αρέσει η δημιουργία. Νομίζω δεν το επέλεξα αλλά εκείνο με επέλεξε” ενώ όταν την ρώτησα πως νιώθει που βρίσκεται μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο απάντησε “Μου αρέσουν οι προκλήσεις, έτσι το να καταφέρω να επιτύχω σε έναν κλάδο ανδροκρατούμενο μου κέντρισε το ενδιαφέρον”.

Όταν βλέπεις την Χριστίνα πίσω από την μπάρα σε μαγνητίζει. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της, αλλά πάνω από όλα η αύρα της και ο αέρας που αποπνέει σε κάθε της κίνηση. Την ρωτάω ποιο είναι το αγαπημένο της spirit και ποιο το αγαπημένο της cocktail και η απάντηση δεν είναι καθόλου αναμενόμενη. “Δεν έχω κάποιο αγαπημένο spirit γιατί κυρίως η επιλογή μου εξαρτάται από την στιγμή και την διάθεση. Κάθε στιγμή έχει το δικό της απόσταγμα. Όσο για τα cocktails, λατρεύω το Bloody Mary και γενικά τα κλασικά”.

Τώρα που μάθαμε τι πίνει η ίδια, ήρθε η ώρα να μάθουμε και τι πίνουν οι γυναίκες όταν βγαίνουν έξω. “Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες κυρίως λόγο σωματότυπου δεν αντέχουν το αλκοόλ, αν και υπάρχουν φορές που έχω εντυπωσιαστεί. Συνήθως προτείνω στις γυναίκες να πάρουν ένα ποτό με την κανονική ποσότητα αλκοόλ παρά  δύο με λίγο αλκοόλ ώστε να έχουν πλήρη γεύση και να γευτούν σε πλήρη έκταση όλη την εμπειρία του ποτού ή του cocktail”. Όταν την ρωτούν γυναίκες ποιο ποτό θα έπινε εκείνη τι προτείνει συνήθως; “Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω αν δεν γνωρίζω τις γεύσεις που τους αρέσουν. .Δεν όμως θεωρώ ότι υπάρχουν γυναικεία και αντρικά ποτά, απλά υπάρχουν πολλές ταινίες που καθιστούν αυτά τα στερεότυπα .Οπότε ένα cosmopolitan θα ήταν μια καλή επιλογή”.

Για να είμαι ειλικρινής από τα χέρια της Χριστίνας έχω πιει εξαιρετικό Old fashioned. Την Πέμπτη, όπως προείπαμε, η Χριστίνα μαζί με άλλες γνωστές bartenders του χώρου θα βρίσκονται πίσω από την μπάρα -ή καλύτερα τις μπάρες- του Noel. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις δημιουργίες της και να γιορτάσεις την ημέρα μαζί τους “Την Πέμπτη 6 γυναίκες θα φιλοξενηθούμε για ένα βράδυ στο Noel στο κέντρο της Αθήνας για να δώσουμε στο κόσμο την δυνατότητα να δοκιμάσει 2 δημιουργίες από την καθεμία από εμάς. Έξι ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες με διαφορετικές γεύσεις για να τιμήσουμε την θηλυκή πλευρά της ζωής”.

Για να σε προειδοποιήσω, είτε την Πέμπτη στο Noel, είτε κάποια άλλη στιγμή, αν βρεθείς στην μπάρα της Χριστίνας μην τσακωθείς με την κοπέλα σου, δεν της αρέσει πολύ. Ή και όχι “Κάθε μέρα στο μπαρ είναι μια περιπέτεια . Συνήθως οι τσακωμοί μεταξύ ζευγαριών είναι αυτοί με κάνουν να νιώθω αμήχανα αλλά και να γελάω λίγο ταυτόχρονα”. Μάλλον εννοεί αυτό το μειδίαμα που κατεβάζεις λίγο το κεφάλι για να μην σε καταλάβουν οι τριγύρω σου. Όπως και αν αντιδρά σε τσακωμούς ζευγαριών, η Χριστίνα είναι μια από τις πιο φρέσκιες και δροσερές παρουσίες του αθηναϊκού bartending. Όπως ακριβώς και το αγαπημένο της Bloody Mary, έτσι κι εκείνη προσπαθεί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της να κατακτήσει και να πετύχει σε έναν χώρο που κυριαρχούν οι άντρες. Κάτι μας λέει ότι θα πετύχει. Μάλλον το ότι ήδη έχει ξεχωρίσει και έχει πετύχει πολλά πράγματα στην bar σκηνή της χώρας.