UNSPLASH
FOOD & DRINK

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την εικόνα που έχουμε για τα λικέρ

Τα λικέρ είναι κάτι παραπάνω από αυτό που σερβίραν οι θείες μας.

Μπορεί να έχουμε τα λικέρ στο μυαλό μας, σαν το ποτό που σερβίρανε οι θείες ή οι γιαγιάδες μας στις οικογενειακές μαζώξεις. Όμως, το λικέρ είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Είναι από τα βασικότερα συστατικά στα cocktails και αν δεις σχεδον όλες τις συνταγές θα το διαπιστωσεις. Μιλήσαμε με την Αγάπη Πετροπούλου, brand ambassador του Italicus, για να μας εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από τα λικέρ και την σχέση τους με τα cocktails.

Τα λικέρ συμμετέχουν στις περισσότερες και εμβληματικές συνταγές κοκτέιλς. Όμως έχει αλλάξει ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Οι πιο εμβληματικές κλασικές συνταγές κοκτέιλ περιέχουν τουλάχιστον ένα είδος λικέρ. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα λικέρ γνώρισαν μεγάλο κοινό και αναγνωρισιμότητα την δεκαετία του ’80 και όχι μόνο. Τον 20ο αιώνα δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε τουλάχιστον ένα λικέρ στην κάβα του. Kahlua, Baileys, Quantro, Tia Maria, και το πασίγνωστο τότε βερμούτ Rosso Antico. Οι bartenders πιστεύω βασίζονται στα λικέρ, γιατί έχουν μια πολυπλοκότητα που μετατρέπουν ένα μονοδιάστατο κοκτέιλ σε πολυδιάστατο“.

Η επόμενη μου ερώτηση στην Αγάπη έχει να κάνει για τον ρόλο που παίζουν τα liquers στην πολυπλοκότητα των cocktails.

Όπως προανέφερα, τα λικέρ ‘γράφουν’ στα ποτά με έναν μοναδικό τρόπο, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Πολλά θα μας δώσουν την βοτανικότητα ή τον φρουτένιο χαρακτήρα για να ολοκληρώσουν το παζλ ενός ποτού. Δίνουν μια elegant και χαρακτηριστική γλύκα, χωρίς να βαραίνουν και να καλύπτουν τον χορό της γεύσης ενός κοκτέιλ όπως θα έκανε ένα σιρόπι“. Και τελικά ποια είδη liquer υπάρχουν

Υπάρχουν υπεραρκετά λικέρ και ηδύποτα για όλα τα γούστα και τα καπρίτσια πελατών και bartender. Τα χαρακτηριστικά τους είναι πως παρασκευάζονται είτε με απόσταξη είτε με έγχυση, είτε με απλή προσθήκη αρωματικών υλών σε μείγμα οινοπνεύματος-νερού-ζάχαρης. Η κατηγορία ηδύποτο περιλαμβάνει και αλλά οινοπνευματώδη ποτά όπως το βερμούτ ή το ρακόμελο. Υπάρχουν τα bitter liquor, aperitivo, schnapps, Rosolio, και χαρακτηριστικά ελληνικά ηδύποτα όπως το ούζο, η μαστίχα, η τεντούρα και το κουμκουάτ“.

Τα italian aperitivo liquers όπως το Italicus αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία λικέρ και συμμετέχουν σε πληθώρα cocktails λόγω της ιδιαιτερότητας τους.

Τα ιταλικά απεριτίβο και τα πίκρα λικέρ έχουν μεγάλη ιστορία. Τον 19ο και 20ο αιώνα ξεκίνησε η τάση του απεριτίβο κυρίως στην βόρεια Ιταλία. Μιλάμε για μια εποχή όπου κυρίαρχα ηδύποτα είναι τα βερμούτ και τα πίκρα λικέρ. Η τελευταία κατηγορία διαχωρίζεται σε πίκρα και απεριτίβο η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από προϊόντα με κόκκινο χρώμα φτιαγμένα από κρασί η αλκοόλ και έπειτα ακολουθούν τα εσπεριδοειδή, τα βότανα, τα μπαχαρικά και οι ρίζες όπου στην συνέχεια αναμυγνειονται με γλυκαντικές ουσίες για να αντισταθμίσουν την έντασή τους. Γενικά η κατηγορία απεριτίβο είναι χαμηλότερη σε αλκοολικούς βαθμούς- βλέπε Luxardo aperitivo, select Aperitivo-σε σχέση με τα πίκρα λικέρ-βλέπε Luxardo bitter, Campari- τα οποία περιέχουν σχεδόν το διπλάσιο σε αλκοολικούς βαθμούς και είναι πιο πίκρα”.

Η Αγάπη είναι η brand ambassador του Italicus και δεν θα μπορούσε να μην μας μιλήσει για αυτό το ιδιαίτερο λικέρ και την πολυπλοκότητά του.

“Το Italicus είναι μια κατηγορία μόνο του. Ανήκει στην οικογένεια Rosolio Di Torino με κύριο χαρακτηριστικό το περγαμόντο το οποίο το καθιστά μοναδικό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι μεγάλη και πολύπλοκη. Ουδέτερη αλκοόλη ιταλικής προέλευσης περνάει διαδικασία δια βροχής από πέντε διαφορετικά βότανα: Κίτρινο Τριαντάφυλλο, Λεβάντα, Melissa balm, Ρωμαϊκό χαμομήλι, Γεντιανή. Στην συνέχεια προστίθεται νερό για να φτάσει τους 20% αλκοολικούς βαθμούς και καστανή ακατέργαστη ζάχαρη. Είναι βοτανικό, ανθικό, με νότες εσπεριδοειδών. Γλυκό στην γεύση με μια μακριά πικρή επίγευση. Είναι 100% ιταλικό και φυσικό. Φτιαγμένο από ιταλικά περγαμόντα και βότανα. Εξαιρετική βάση για απεριτιβο και κοκτέιλ, το Italicus θα σας ταξιδέψει με μια γουλιά στην Ιταλία. Salute!”.

Η Αγάπη μας προτείνει και δύο συνταγές με Italicus για τις φτιάξετε στο σπίτι.

Italicus cup

1 pt. Italicus

2 pt. three cent γκρέιπφρουτ σόδα

1 πρέζα αλάτι

Γαρνίρεις με wedge γκρέιπφρουτ

 

Aperare spritz

1 pt. Italicus

2 pt. three cents Aegean tonic

Splash prosecco

Γαρνίρεις με πράσινες ελιές