ΠΟΤΟ

Η ιστορία και πώς θα φτιάξεις την πιο κλασική συνταγή της margarita

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μαργαρίτας ανατρέχουμε στην ιστορία της δημιουργίας του θρυλικού coctail και στην πιο κλασική συνταγή του.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας και μοναδικός δημιουργός πίσω από την ανακάλυψη ενός γνωστού ποτού. Συνήθως υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο και ορισμένοι barmen με πειραματικές διαθέσεις, που δοκίμασαν κάτι αλλιώτικο σ’ ένα γνωστό ποτό και το αποτέλεσμα διαδόθηκε ανάμεσα σε πότες, από στόμα σε στόμα. Όμως στην περίπτωση της Μαργαρίτας, εκτός από συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο (δεκαετίες 1930-40, Ποτοαπαγόρευση/κατάργηση Ποτοαπαγόρευσης) και γεωγραφικός προσδιορισμός (μάλλον Λατινική Αμερική – Μεξικό), υπάρχει μία γυναίκα με συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς, που «προκάλεσε» τη δημιουργία του δημοφιλούς cocktail.

Όλα τα σενάρια

Μια εκδοχή αναφέρει πως το ποτό δημιουργήθηκε το 1938, όταν ο Μεξικάνος εστιάτορας Carlos Herrera αποφάσισε να κεράσει κάτι ξεχωριστό την Marjorie King, ένα πανέμορφο κορίτσι που χόρευε στα μπαλέτα του Florence Zigfield στο Broadway. Η King έπινε μόνο τεκίλα και ο Herrera την τελευταία στιγμή ανακάτεψε στο ποτήρι της χυμό λάιμ και αλάτι, ώστε το cocktail της να γίνει πιο δροσιστικό. Μια διαφορετική εκδοχή, αναφέρει πως η τραγουδίστρια της jazz Peggy Lee, κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησής της στην περιοχή Galveston, του Χιούστον, ζήτησε από τον κιθαρίστα της να της φτιάξει μια τεκίλα «χωρίς λεμόνια και άλλα μπλιμπλίκια από πάνω».

Εκείνος πήρε πρωτοβουλία σαν ένας γνήσιος proto-mixologist και έστυψε λεμόνι μαζί με αλάτι στο ποτό της frontwoman του, της οποίας το χαϊδευτικό όνομα ήταν Peggy “Margarita” Lee. H ιστορία αυτή αναφέρεται στο 1940, ενώ ένας αντίστοιχος ιστορικός μύθος της ίδιας εποχής, θέλει και τη show-woman της εποχής, Rita Hayworth, να έχει ζητήσει κάτι παρόμοιο από έναν (άγνωστο) μπάρμαν κατά τη διάρκεια εμφάνισης της σε κλαμπ της Tijuana, στο Μεξικό. Το πραγματικό όνομα της Rita Hayworth ήταν Margarita Casino.

To μοτίβο

Υπάρχει και μια ακόμα ιστορία για τη Margaret (γνωστή και ως Margarita) Sames, μια εύπορη κυρία του Τέξας, η οποία φαίνεται πως ανέλαβε μόνη της πρωτοβουλία για να ανακατέψει τεκίλα, λάιμ, αλάτι και τριμμένο πάγο, σ’ ένα πάρτι στο Μεξικό όπου είχε καλεστεί. Μια από τις εκατοντάδες παραπλήσιες εκδοχές της παραπάνω ιστορίας, φωτογράφιζε ένα άγνωστο κορίτσι που το έλεγαν Margarita, η οποία κάποτε (μάλλον το 1955) ξελόγιασε έναν μπάρμαν στο Λος Άντζελες, ζητώντας του ένα ποτό που να θυμίζει το Tequila Daisy (τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, χυμός λάιμ και τόνικ) αλλά να είναι ακόμα πιο γευστικό και δροσιστικό. Εκείνος έφτιαξε μια παραλλαγή του συγκεκριμένου ποτού και του έδωσε το όνομα της. Ξεκάθαρα, πίσω από τη Μαργαρίτα υπήρξε κάποιο κορίτσι που ήθελε να πειραματιστεί, πίνοντας κάτι πιο πρωτότυπο και ασυνήθιστο. Δεν πήγε χαμένο αυτό το ρίσκο.

Η συνταγή

Υλικά:

45-50 ml λευκή τεκίλα από 100% μπλε αγαύη.
30 ml χυμό από φρέσκο λάιμ.
20-25 ml λικέρ πορτοκάλι (triple sec).
10 ml σιρόπι ζάχαρης (1:1) (ή βιολογικό σιρόπι αγαύης).
Αλάτι για το χείλος του ποτηριού.
Μια σφήνα λάιμ για να γαρνίρουμε και να αλατίσουμε το ποτήρι.

Παρασκευή: Τοποθετούμε αλάτι στο χείλος του ποτηριού και μια σφήνα από λάιμ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο shaker και σουρώνουμε δυο φορές σε παγωμένο ποτήρι.