Associated Press (©️2017) Alexander Zemlianichenko
ΠΟΤΟ

Η ιστορία της πιο ακριβής μπύρας στον κόσμο

Η μπύρα που λειτούργησε ως φάρμακο και παρηγοριά πριν τον θάνατο για εξερευνητές της Ανταρκτικής κι επέζησε μέχρι σήμερα.

Η ιστορία της Arctic Ale είναι συνδεδεμένη με ναυτικούς που είχαν ακόρεστη δίψα για ανακαλύψεις νέων, αχαρτογράφητων πολιτισμών και αναζητούσαν στη γεύση της μια μικρή παρηγοριά, καθώς η κάθε μέρα τους ξημέρωνε ένα ακόμα προσκλητήριο θανάτου ή απρόσμενης επιβίωσης, μέχρι την επόμενη. Η αξία της είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή για την οποία πωλήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Μια παράτολμη αποστολή

Η Arctic Ale δεν είναι μια συνηθισμένη μπύρα. Η ιστορία της συνδέεται με μια ανείπωτη τραγωδία. Το 1845, ο Βρετανός στρατηγός Sir John Franklin ηγήθηκε μιας ναυτικής εκστρατείας αγγίζοντας το Καναδικό Αρκτικό Πέλαγος, μια απέραντη έκταση αποτελούμενη από περίπου 35.000 νησιά και βραχονησίδες. Η βρετανική αυτοκρατορία άνοιγε τα φτερά της σε κάθε γωνιά του κόσμου και η αποστολή του Franklin ξεκινούσε «χτενίζοντας» κάθε χερσαία σπιθαμή μιας γης ανεξερεύνητης και παρθένας, που ίσως και να εγκυμονούσε μεγάλες ευκαιρίες πλουτισμού.

Τα πλοία του Franklin είχαν στόχο να διασχίσουν όλο το Βορειοδυτικό Πέρασμα, από τον Ατλαντικό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως αυτή η αποστολή αποδείχθηκε ότι άνοιγε την κερκόπορτα προς το θάνατο. Μετά από ατελείωτες μάχες με παγωμένα κύματα, τα πλοία του Franklin βρέθηκαν στον παγωμένο τάφο του ωκεανού και οι περισσότεροι άντρες του πέθαναν. Η Βασίλισσα Victoria μαθαίνοντας τα νέα, απαίτησε να γίνει κάθε προσπάθεια για να βρεθούν τα συντρίμμια και να τιμηθεί με τις ύψιστες τιμές για το απαράμιλλο θάρρος του ο στρατηγός Franklin. Η ιδέα της ήταν απλά υποδειγματική.

Η Βασίλισσα κάλεσε στο παλάτι εργάτες του αποστακτηρίου που βρισκόταν στο Burton, το οποίο ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τις μπύρες με τη δυνατή γεύση, που εξήγαγε σε όλο τον κόσμο. Τους ζήτησε να δημιουργήσουν μια «μπύρα σαν γιατρικό», πλούσια σε βιταμίνη B (η οποία βοηθάει στην πρόληψη του σκορβούτου), σε ποσότητα ικανή για να γεμίσει τα αμπάρια πέντε πλοίων. Τα πλοία αυτά, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Edward Belcher, θα ξεκινούσαν το ίδιο ακριβώς ταξίδι με τους άντρες του Franklin, για να διαπιστώσουν τι είχε πει στραβά και να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Μια ξεχωριστή μπύρα

Τα αποστακτήρια των Bass, Salt, Truman, Allsopp και Worthington βρέθηκαν ενώπιον της Victoria, που έδωσε την εντολή τελικά, στον Allsopp. Το 1852, ο Allsopp χάριζε κιβώτια με τις Arctic Ale, τις μπύρες με αλκοόλ 11 βαθμών που είχε δημιουργήσει, στους άντρες του Belcher και εκείνοι, με μια αποστολή πέντε πλοίων, ξεκινούσαν για τον Καναδά. Η Arctic Ale είχε έντονη, σχεδόν καπνιστή γεύση και πάγωνε στους -11 βαθμούς.

Ο Belcher την περιέγραψε στα απομνημονεύματα του ως «μια μεγάλη ευλογία για όλους εμάς, τουλάχιστον για όσο τις είχαμε, το πιο αξιόπιστο αντισκορβουτικό φάρμακο!». O Belcher έχασε τα 4 από τα 5 πλοία της αποστολής του στον ακραίο παγετό της Ανταρκτικής και όταν γύρισε στη Βρετανία, πέρασε ναυτοδικείο, εκεί όπου του ζητήθηκε να παραδώσει το σπαθί του στρατηγού ώστε να καθαιρεθεί αυτόματα. Μαζί με τα πλοία, χάθηκαν και οι Arctic Ale, στα παγωμένα σώματα των ναυτικών του.

Όμως η δίψα των Βρετανών ναυτικών για την εξερεύνηση του Αρκτικού Κύκλου δεν είχε σταματημό. Ο Sir. Leopold McClintock με το δικό του πλήρωμα βρέθηκε στο ίδιο μονοπάτι θανάτου με τους προκατόχους του και ο Sir George Nares το 1875 πια, κατάφερε να πατήσει στα αχαρτογράφητα εδάφη του Αμερικάνικου Βορρά, αυτή τη φορά με έλκηθρα και να γυρίσει νικητής.

Η Arctic Ale θα μπορούσε να αποκτήσει τη δική της ναυτική διαφήμιση, καθώς βρέθηκε στις αποσκευές και στα αμπάρια όλων εκείνων των παράτολμων εξερευνητών. Ο Nares, λίγο πριν αρχίσουν οι στρατιώτες του να πεθαίνουν από κρυοπαγήματα, έγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο για την Arctic Ale, πως ήταν «εξαιρετικής ποιότητος! Θα πρότεινα σε κάθε ταξιδιώτη, σε κάθε εξερευνητή να γεμίζει τους αποθηκευτικούς του χώρους με φιάλες της!». Τα πλοία του Franklin, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτά, βρέθηκαν 170 χρόνια αργότερα.

Το φινάλε της ιστορίας

Η Allsopp απέκτησε φήμη και δόξα σε ολόκληρη τη βρετανική επαρχία, με τις ευλογίες της βασιλικής οικογένειας. Κατά τον 20ό αιώνα, συγχωνεύθηκε με τη γειτονική Ind Coope, δημιουργώντας ένα παντοδύναμο αποστακτήριο με το όνομα Allied Breweries Group. Σήμερα, o μύθος της Arctic Ale ζει μια νέα εποχή μέσα από την ομώνυμη μπύρα της αμερικάνικης Harpoon Brewery. Όμως δεν ήταν τόσο πεζό το φινάλε της αυθεντικής Arctic Ale. Ευτυχώς.

To 2010, όταν το πάλαι ποτέ αποστακτήριο του Allsopp, το οποίο εκείνη την εποχή λειτουργούσε ως pub με το όνομα Punch Taverns, παραχωρήθηκε στον όμιλο ζυθοποιίας Spirit Group, ο Αμερικάνος παρασκευαστής μπύρας craft, Christopher Bowen ανακάλυψε πως υπήρχαν σφραγισμένα κιβώτια της αυθεντικής Arctic Ale από το 1850 και το 1875!

Ο ίδιος κράτησε ορισμένα από αυτά, σκοπεύοντας να επιχειρήσει να αντιγράψει τη γεύση της. Τα υπόλοιπα πωλήθηκαν σε δημοπρασίες, με τιμές που ξεκινούσαν από 3.300 λίρες Βρετανίας το μπουκάλι, ενώ η τελευταία φιάλη του 1850 απέφερε στον κάτοχο της, το αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων. Ποσό με το οποίο πιθανότατα θα καταφέρει να ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία στην Ανταρκτική ή όπου αλλού θελήσει.