Unsplash
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Η πιο εύκολη συνταγή για λαχταριστά cinnamon rolls

Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος θα προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, τα αγαπημένα όλων, ρολάκια κανέλας, γνωστά και ως cinnamon rolls.

Το άρωμα της κανέλας αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των cinnamon rolls. Τα αφράτα και λαχταριστά ρολάκια κανέλας αποτελούν την πιο πρόσφατη εμμονή των foodies, αφού ταιριάζουν ιδανικά με τον καφέ ή το τσάι. Συνοδεύονται συνήθως από μια τυρένια κρέμα βανίλιας ως topping.

Άλλες ονομασίες με τις οποίες μπορείς να τα συναντήσεις είναι cinnamon bun, cinnamon swirl, cinnamon Danish και cinnamon snail. Όπως και τα να πεις όμως πρόκειται για ένα γλυκό ρολό που σερβίρεται συνήθως στη Βόρεια Ευρώπη (κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στην Αυστρία και τη Γερμανία που το βρίσκεις ως Zimtschneckes) και τη Βόρεια Αμερική.

Στη Σουηδία ονομάζεται kanelbulle, στη Δανία είναι γνωστό ως kanelsnegl, στη Νορβηγία έχει τρεις διαφορετικές ονομασίες – kanelbolle, skillingsbolle ή kanelsnurr,  στη Φινλανδία το λένε korvapuusti, στην Ισλανδία είναι γνωστό ως kanilsnúður και στην Εσθονία ως kaneelirull.

Τι θα έλεγες τώρα να τα φτιάξεις στο σπίτι σου;

Ρολάκια κανέλας – Cinnamon Rolls

Υλικά (10-12 cinnamon rolls) 

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. φρέσκο χλιαρό γάλα (όχι καυτό)
  • 10 γρ. ξερή μαγιά
  • 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 γρ. αλάτι
  • 50-680 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασια δωματίου (στο σημείο που αρχίζει να πήζει)
  • 220 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4-5 κ.γ. FLAVORITS® Sweet Twist ή κανέλα

Για το topping

  • 250 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.γ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. βανίλια εσάνς

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

1. Λιώνουμε το 5 κ.σ. βούτυρο (150 γρ.) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και περιμένουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί ή μαγιά.
3. Ρίχνουμε στο γάλα, το βούτυρο, το αυγό, το αλάτι και στο περίπου τα 2/3 400 γρ. (3 κούπες) από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύουμε τη ζύμη καλά με τα χέρια μας για 2’-3’. Δημιουργούμε μία μπάλα και την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί.
* Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι στις παλάμες μας και όχι επιπλέον αλεύρι.

Για τα ρολλάκια

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγουμε την κάθε ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 40 Χ 50
  3. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη μισή ποσότητα του βουτύρου στην επιφάνεια της κάθε ανοιγμένης ζύμης.
  4. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το FLAVORITS® Sweet Twist και στη συνέχεια πασπαλίζουμε πάνω από την κάθε ανοιγμένη και βουτυρωμένη πλέον ζύμη τη μισή ποσότητα της κανέλας με τη ζάχαρη. Τυλίγουμε την κάθε ζύμη σε ένα κύλινδρο και ρολάρουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε ρόλο σε κομμάτια περίπου 5 εκ.
  5. Μεταφέρουμε όλα τα κομμάτια από τις κομμένες ζύμες σε ένα ταψί, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό ενδιάμεσα με τις κομμένη πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω.
  6. Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 30’ να φουσκώσουν για δεύτερη φορά.
  7. Στα μισά του χρόνου που χρειάζεται για να φουσκώσει ζύμη προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  8. Ψήνουμε για 20-25’ λεπτά. Προσοχή να μην παραψηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 10’ πρώτο βάλουμε το topping.

Για το topping

  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεσαίο μπολ με ένα μίξερ χειρός, προσθέτουμε όλα τα υλικά για το topping και χτυπάμε καλά για 2′ με 3’ μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Αλείφουμε με την τυρένια κρέμα τα αφράτα ρολάκια κανέλας και σερβίρουμε αμέσως.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.